Päivitetty 23.10.2016

Kodin saanut koira: JETTA


Syntymäaika: 2006
Sukupuoli: narttu
Sijainti: Romaniassa (Glina)
steriloitu

 

23.3.2015
Glina on pieni kylä, joka sijaitsee noin 20 km Romanian pääkaupungista Bukarestista.Toisen pääyhteistyökumppanimme, Asociatia A Doua Sansan ylläpitämällä Glinassa sijaitsevalla tarhalla käy vilske ja vilinä. Tarhalla asuu noin 200 koiraa alkeellisissa häkeissä. Osa koirista on elänyt tarhalla koko ikänsä.

Yksi tällaisista on Jetta. Se on asunut tarhalla seitsemän pitkää vuotta. Ensikontaktissa Jetta on hieman ujo, mutta namien avulla sen saa reipastumaan ja rohkaistumaan. Se kuitenkin pelkää miehiä, joten miehen tutustuessa Jettaan, kanssa Jetta tarvitsee erityispaljon aikaa ja kärsivällisyyttä. Naiset ovat Jetalle kuitenkin miellyttävä tuttavuus ujoudesta huolimatta.

Perusluonteeltaan Jetta on rauhallinen ja tasapainoinen koira, joka ei pidä itsestään suurta meteliä edes haukkumalla. Se varmasti nauttisi elostaan ja olostaan ainoana koirana tai toisen rauhallisen koiran kaverina. Ihan pienten lasten koiraksi Jetasta ei ole.

Jetta on korkeudeltaan noin 40 senttiä ja painaa noin 17 kiloa.

11.5.2015
Lisätty Jetalle uusia kuvia aktiiviemme toukokuiselta reissulta Romaniaan ja Glinan tarhalle.

13.7.2015
Aktiiviemme heinäkuinen matka Romaniaan vei heidät myös Glinan tarhalle, jossa he tapasivat edelleen kotiaan odottelevan Jettan. Jetta on herkkä sielu, joka pelkää muun muassa ukkosta. Uusien ihmisten mennessä sen häkkiin se ensin vierasti, mutta Carmenin, joka on sille tuttu, se antoi käsitellä ongelmitta. Kun se uskaltautuu vieraan luokse, se jää lähelle ja antaa rapsutttaa sekä jopa hieman niitä lisää. Jetta on jossakin vaiheessa elämäänsä menettänyt vasemmasta korvalehdestään ison palasen.

Lisätty upealle tytölle kuvia. Ehkä ne auttavat sitä löytämään kotiin.

26.9.2015
Jetta on edelleen rauhallinen ja lempeä koira. Huolimatta alun ujostelustaan se vastaanottaa vieraidenkin ihmisten tarjoamat rapsutukset ja nauttii niistä. Jetta kärsinee hiukan kiltin tytön syndroomasta, sillä sopeutuvana ja vaatimattomana se jää herkästi äänekkäämpien varjoon, vaikka sillä on varmasti paljon annettavaa omistajalleen. Olisiko tämä syksy viimeinen, jonka Jetta tarhalla joutuu viettämään.

24.11.2015
Suloinen Jetta sai marraskuussa jälleen vieraita Suomesta. Ajasta toiseen se jaksaa säilyttää lempeän ja kiltin luonteensa. Kun vieras menee häkkiin, se kiipeää varmuuden vuoksi koppinsa katolle ja sieltä tulee hakemaan namit kädestä. Hieman myöhemmin uskaltaa tehdä sen jo maastakin käsin. Se asuttaa häkkiään uroskoiran kanssa ja ne tulevat keskenään oikein hyvin toimeen. Jetta antaa katsoa hampaat ja korvat hyvin ja varmasti oppisi nopeasti kotikoiran tavoille. Lisätty kuvia.

2.2.2016
Tammikuu toi jälleen kaivatun piristysruiskeen Glinan tarhan asukeille, kun he saivat vieraita Suomesta. Jetta tervehti tulijoita ja otti vastaan tarjotut namit reippaasti. Se on siinä määrin reipas, että sen häkkikumppani, urospuolinen koira, väistää sitä ja Jetta on häkin pomo. Se ei ole sitä kuitenkaan aggressiivisesti, vaan iän tuomalla arvokkuudella valitsee kirsikat kakun päältä. Tällä kertaa sitä ei käyty tervehtimässä häkissä, mutta niin mielellään tälle arvokkaalle, mutta edelleen reippaalle koiralle toivoisi kotia, joka osaa arvostaa kauneutta ja iän tuomaa sielukkuutta.

21.3.2016
Talvi alkaa menettää otettaan myös keväistyvässä Romaniassa. Jetta selvisi jälleen yhden talven yli, eivätkä kylmyys ja karut elinolosuhteet ole kyenneet verottamaan sen sympaattisuutta tai arvokkuutta. Jetta tervehtii vieraita reippaasti häkin läpi, mutta kun vieraat menevät sen häkkiin, se tervehtii ainostaan ennestään tutun Carmenin ja menee sitten koppinsa turvaan tilannetta tarkkailemaan.

27.5.2016
Aktiivimme tapasivat kahdeksan vuotta tarhalla kotiaan odottaneen Jettan toukokuun alussa ja kertovat rouvan olevan aivan yhtä ihana kuin ennenkin. Jetta on todella rauhallinen ja kultainen. Se on kiltti ja kohtelias, antaa vanhan häkkikaverinsa ottaa ensin nameja ja rapsutuksia ja odottelee itse kiltisti vieressä. Todella sympaattinen ja ystävällinen koira, joka tunnistaa nimensä ja tulee luokse kutsuttaessa. Jetta, jos kuka, ansaitsisi oman lämpimän ja pehmeän kodin sekä jonkun, jota rakastaa ja joka rakastaisi takaisin.

Lisätty myös muutama kuva.

11.7.2016
Jetta se vaan odottaa. Sympaattinen ja rauhallinen Jetta nauttii rapsutuksista ja hakee tarjotut namit selkeästi niistä nauttien. Lempeä koirarouva meinaa ensin jättää tarjotut rapsutukset kokonaan väliin, mutta ajatus niistä voittaa ja kun se ylittää ujuskynnyksensä, se jää ihmisen vierellä nautiskelemaan harvinaisesta herkusta. Jetta antaa katsoa hampaat, joista yksi alhaalta puuttuu. Paljon elänyt koira ansaitsisi jo päästä kotiina pehmeälle pedille makoilemaan. Lisätty pari kuvaa.

19.7.2016
Jetan pitkä odotus on vihdoin ohi, sillä sen oma ihminen on löytynyt. Jetta on tänään varattu ikiomaan kotiinsa Suomeen. Kiitos koti ja onnea Jetta!

27.8.2016
Suloisen Jetan vuosien tarhaelämä on eilen päättynyt, kun se lensi oman perheensä luokse Suomeen. Onnea koko perheelle!

12.10. 2016
Jetta on karistanut vuosien tarhaelämän tassuistaan ennätysvauhtia! Saimmekin mahtavia kuulumisia Jetan omistajalta:

“Ollaan eletty yhdessä nyt siis 7 viikkoa.

Lähdin siis tosiaan ihan tarkoituksella etsimään seniorikoiraa kaveriksi 10-vuotiaalle uroscorgilleni Nukalle. Ajatuksena oli nautiskella rauhallisista metsälenkeistä ja hiljaisista illoista istuen ja miettien maailmaa.

No, sitten tuli Jetta. Ja äkkiä minulla olikin kaksi teini-ikäistä. Energiaa Jetalla on kuin pienessä kylässä. Kun herrasväki painii ja touhuaa keskenään niin siinä ei parane alle joutua! Ja niistä rauhallisista illoista istuen – Jettahan siis istahtaa ehkä kerran päivässä muutaman sekunnin ajan. Neidin vaihteet ovat on tai off, joko löhötään tai touhotetaan menemään.

Sanomattakin minä ja Nuka ollaan ihan rakastuneita.

Tietenkin mietin alussa mahdollisia sopeutumisongelmia, Jetta kun oli viettänyt tarhalla +7 vuotta. Huolehdin kuitenkin turhaan. 🙂 Jetta on ällistyttävän nopea oppimaan. Hihnalenkit oli alusta asti ok. Sisäsiisteys opittiin viikossa. Rappukäytävässä mentiin omin jaloin jo toisena päivänä, vaikkakin silloin tällöin tulee takapakkeja liukastumisten jälkeen, portaat kun pitää yrittää kiitää ylös kuin Usain Bolt. Lenkillä alkoi ilmetä epävarmuutta miehiä kohaan haukkumisen muodossa, joten opeteltiin seuraamista. Nykyisin tulee vierelle ottamaan kontaktia jo hyvissä ajoin jos tulee jännä tilanne. Luoksetulo vapaana on kanssa ihan parasta.

Toivon sydämeni pohjasta, ettei kukaan jätä adoptoimatta seniorikoiraa yhteisen ajan mahdollisen vähyyden takia. Itse ajattelin ennen Jetan tuloa, että olen tyytyväinen jos voin edes vuodeksi tarjota hänelle eläkekodin. Nyt olen sitä mieltä, että Jetta luultavasti piruuttaan elää vielä 10 vuotta.

Ja kun se jo harmaantunut naama virnistää sinulle ja silmät hehkuvat uudelleen löydettyä nuoruutta – niin onhan se sen arvoista. ❤

Ja jos ette usko, niin vilkaiskaapa tätä videota.

_______________________________________________________________________________

Mietithän tarkkaan omia resurssejasi harkitessasi rescuekoiran adoptiota. Onko sinulla aikaa, motivaatiota ja sitoutuneisuutta koiraan? Jos tiedät, mitä vanhan koiran omistaminen merkitsee, tiedostat siihen kuuluvat ilot ja surut, olet varautunut panostamaan vanhan koiran ruokintaan sekä hoitoon ja koet pystyväsi tarjoamaan turvallisen eläkeläiskodin, ota rohkeasti yhteyttä.

Huomioithan, että vanhan koiran kohdalla saattaa ikääntymisestäkin johtuen koitua eläinlääkärikustannuksia. Muistathan myös, että koiran kuvaus on kirjoitettu tarhaolosuhteissa tehtyjen havaintojen perusteella ja käytös voi kotiutumisen edetessä muuttua.

Jetta saapuu Suomeen steriloituna, asianmukaisesti rokotettuna, ulko- ja sisäloishäädettynä ja testattuna useiden sairauksien varalta. Lisäksi Jetta on mikrosirutettu ja sillä on EU-lemmikkipassi.

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin luovutussopimukseenoppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

Jetan yhteyshenkilö: Rosa Haahtikari

Share
 
 

Yhteistyössä


Yhteistyossa
 
 

Takaisin ylös

© Rescueyhdistys Kulkurit ry 2015 | All rights reserved, Rekisterinumero 208.505, y-tunnus 2594720-9.