Päivitetty 17.09.2015

Kodin saanut koira: TELLU, Suomessa


Tellu kesäkonsertissa

TELLU

* n. 3 vuotta

* narttu

* steriloitu

* Suomessa

 

 

 

 

 

17.09.2013
Kaunis Tellu kuuluu onnelliseen viisikkoon, jota kutsumme nimellä “Petrosanin pikkaraiset”. Nämä pikkukoirat on pelastanut kunnalliselta kuolemantarhalta Petrosanissa toimiva eläinsuojelija Viorica Kaprincez.

Koirakamuille Jeesiä-kaksikon, Kulkureiden sekä yksityisen suomalaisen auttajan, Anun, yhteistyöllä viisi pikkaraista matkustivat elokuun viimeisenä päivänä 700 km Petrosanista Bukarestiin jossa ne vietiin välittömästi eläinlääkärin tarkastukseen ja rokotuksille Kulkureiden yhteistyöklinikalle.
Nyt pikkaraiset ovat saaneet asettua aloilleen väliaikaiseen suojapaikkaansa, pienelle yksityiselle tarhalle Bukarestissa, jossa ne odottavat seuraavaa matkaa, kotimatkaa Suomeen.

Kaikki viisi pikkaraista ovat sosiaalisia, leikkisiä ja hyvin ihmisrakkaita. Ne eivät ole kovia haukkumaan ja viihtyvät hyvin koiraporukassa. Kissoja pikkaraiset eivät ole tiedettävästi tavanneet.

Tellu on pikkaraisista vähän kookkampi, vaikka ei kovin iso olekaan. Tellu painaa noin 10 kiloa. Tellu on luonteeltaan sosiaalinen ja ystävällinen. Tellu tuntee oman arvonsa, niinkuin jokaisen pikkukoiran tuleekin tehdä, mutta ei pidä suurta meteliä itsestään.

07.10.2013
Koirakamuille Jeesiä-kaksikon Riikka kävi syyskuun lopulla tutustumassa paikkaan, jossa Tellukin tällä hetkellä elelee. Tellusta saatiinkin hyvin tärkeää ja kullanarvoista tietoa tältä reissulta, joka vaikuttaa tytön kotikriteereihin.

Riikan mukaan Tellu on älykäs ja dominoiva narttu, joka kyllä tottelee ihmistä tarvittaessa, mutta omii ihmisiä ja reviiriä hyvin helposti. Tellu vaatii ehdottomasti kokeneen kodin, jossa tiedetään dominoivan koiran kanssa elämisestä ja sen mielenliikkeistä ennestään. Tellulle saattaisikin olla paras vaihtoehto olla täysin ainut koira, tai maksimissaan yhden koiran kaveri. Muilta osin kotikriteerit ovat samat.


30.10.2013

Tellu saapuu lauantaina 02.11.2013 Suomeen kotihoitoon.

16.12.2013
Tässä hieman päivitystä Tellun arkeen kotihoidossa, lisätty myös muutama uusi kuva:

Tellun kanssa on nyt käyty monesti Helsingin keskustan vilinässä, eikä tuntemattomat ihmiset enää aiheuta saman lailla epävarmuutta kuin aiemmin. Lenkilläkään ei enää tuntemattomille murista. Vierailut läheisissä eläinkaupoissakin ovat jo tuttua puuhaa eikä liukas lattia haittaa ollenkaan. Erilaiset rappuset, liukuovet, hissit, humalaiset, katusoittajat yms. eivät enää aiheuta ihmettelyä.

Istumista on opeteltu mallikkaasti ja sujuu jo, kunhan ei ole liikaa muita häiriötekijöitä. Luokse tuloa on alettu opetella myös ja seuraavaksi otetaan maahan meno repertuaariin.

Mitä enemmän Tellua altistaa koirapuistoilulla muille koirille, sitä vähemmän se reagoi lenkillä muihin. Ohitukset menevät hienosti, lukuun ottamatta niitä vastaantulevia koiria, jotka aloittavat räksyttämisen jo hyvissä ajoin. Koirapuistossa Tellu on ehkä vähän suojelunhaluinen tai mustasukkainen hoitajastaan ja pyrkii pitämään muut koirat silityksiltä ulottumattomissa. Siihen on helppo saada kontakti kaikissa tilanteissa, se tuntee oman nimensä eikä muutu kuuroksi toisien koirien ilmaantuessa.

Tellu kulkee hienosti hihnassa, se pitää enemmän kaulapannassa kulkemisesta kuin valjaista. Autossa se matkustaa kuin vanha tekijä, matalalattiajuniin kävelee ihan itse sisälle ja ulos, bussiin nouseminen on vielä vähän jännittävää, mutta onnistuu kuitenkin.

21.12.2013
Tellu on tänään lähtenyt kotihoidosta omaan kotiinsa. Onnea Tellu ja uusi perhe!

28.10.2014
Pieni Tellu-neiti on nyt ollut kotonaan n. vuoden. Aluksi kaikki sujui hyvin ja Tellu vaikutti ihan normaalilta kotikoiralta, joka onkin Tellun luonteen toinen puoli. Toinen puoli Tellusta puolustaa kotiaan ja omistajaansa kaikilta vierailta, sekä ei tiukossa paikoissa arkaile käyttää hampaitaan. Tellun lukeminen näissä tilanteissa on vaikeaa ja tilanne on lapsiperheessä edennyt niin vaikeaksi, että Tellulle on nyt päätetty etsiä uusi koti. Yksi syy uuden kodinetsintään on myös perheen harrastus,joka sisältää paljon reissaamista ja muualla yöpymistä, joka aiheuttaa Tellulle ylimääräistä stressiä.

Tellun kanssa on käyty koirakoulussa ja siellä Tellu oppii ja toimii hienosti, mutta oppien siirtäminen arkeen on osoittautunut haasteeliseksi. Tellulla on ollut jatkuvasti haasteita myös remmilenkkeilyssä, toisinaan kaikki sujuu hienosti ja välillä kaikki pitää haukkua pystyyn.

Huolimatta ongelmistaan Tellu on kuitenkin oppivainen yksilö ja ympäristön rauhoittumisen ja stressitasojen laskemisen jälkeen varmasti oikein oiva kaveri kokeneen omistajan käsissä.

09.04.2015
Tellun kuulumisia kotihoidosta:

Tullessaan Tellu oli ylipainoinen, mutta on hoikistunut tässä ajassa hienosti sutjakkaaseen kuntoon.
Koulutusta tehdään joka päivä, eikä Tellua ole kertaakaan ruokittu kuppiin vaan ravinto on saatu palkintoina tai aktiivilelujen kautta. Nakit ovat Tellun mielestä kaikkein parasta, silloin ei haittaa edes muut ohikävelevät koirat. Muut koirat kyllä kiinnostavat Tellua, mutta on kuitenkin vähän epävarma. Hihnassa Tellu ei räksytä, jos ei toinen koira aloita ensin. Haistellessa saattaa murista ja näyttää hampaita, ihan vaan varmuuden vuoksi.

Kotona Tellu ilmoittaa ovikellosta ja sitäkin on yritetty siedättää. Kotihoitajan ollessa kotona ilmoittaa satunnaisesti rapun äänistä, mutta yksin ollessa vain nukkuu. Varsinkin jos Tellulla on tylsää, niin reaktioita tulee herkemmin. Naapurien koirien haukkumiseen ei lähde mukaan. Aluksi ilmoitti aamuyöllä hesarin jakajasta, mutta sekin on vähentynyt muutamaan puhinaan tai ihan vaan nukkumiseen.

Kotihoitajan kanit kiinnostavat, mutta uskoo kyllä kun käsketään pois ja on jo tottunut niiden tekemiin ääniin. Imuri on Tellun mielestä pelottava ja jos suutin osa tulee liian lähelle, se yrittää näykätä. Pesulla käynnistä se ei juuri välitä, mutta saa ilohepulit, kun tassut on kuivattu.

Tellu kulkee nätisti hihnassa. Sen jälkeen kun naksutin otettiin mukaan koulutukseen, Tellu on edistynyt mukavasti. Ottaa ulkonakin hyvin kontaktia, istuminen sujuu, samoin luoksetulo, vaikka olisi muita koiria näköpiirissä. Toisten koirien ohitukset sujuvat ihan löysällä hihnalla nakkien ansioista.
Seuraavia käskyjä on opetettu/vahvistettu: istuminen, maahanmeno, luoksetulo, paikka, omalle viltille meno, katsekontaktin ottaminen ja hiukan vierelle tuloa. Vasta viimeisen viikon aikana Tellu on selkeästi rohkaistunut ja energiaa tätiin on tullut lisää. Käytiin pyörälenkilläkin ja se kulki hienosti mukana, ei pelännyt tai säntäillyt päättömästi, vaan pysyi vierellä.

Vieraat ihmiset jännittävät, miehet enemmän kuin naiset. Tätäkin harjoitellaan pikkuhiljaa. Kaveri oli käymässä ja vartin jälkeen Tellu rentoutui omalle paikalle pötköttämään. Toisten ihmisten kotona ei stressaa kuitenkaan. Aluksi on ollut hermostunut, jos joku tuntematon tuli ovelle, mutta nyt haukahtelee omalta paikaltaan, kun lihapullat kiinnostavat kuitenkin enemmän.

Ruoka on sen heikko kohta, joten sitä kautta pystyy helposti siedättämään asioihin ja suuntaamaan epätoivottua käytöstä johonkin muuhun toimintaan.

Vaikka Tellu vaikuttaakin reippaalta ja itsevarmalta, esimerkiksi ihmisen kehon jännittyminen ja kovaan ääneen sanominen pelottavat sitä ja se saattaa lamaantua. Terhakan kuoren alla onkin hiukan pehmeämpi koira.Koirapuistossa Tellu on ollut varuillaan, kohti juoksevat koirat pelottavat ja muillekkin pitää välillä sanoa, että pysyvät kauempana. Mieluiten seuraa emäntäänsä ympäriinsä eikä ole vielä uskaltautunut leikkimään. Myös saattaa hoitajaansa puolustaa muilta, muita koiria ei Tellun mielestä saisi silittää.

06.07.2015
Tellu on nyt ollut pitkään kotihoidossa, eikä kotiehdokkaita ole juurikaan ollut.

Paljon edistystä on tapahtunut. Kotihoitajan lomamatkan aikana Tellu oli hoidossa perheessä jossa oli toinen koira. Uroskoiran kanssa yhteiselo sujui hienosti. Pientä haukkumistakin kaverin kanssa harrasteltiin, kun ko. uroskoira oli haukkuherkkä. Hoitoviikolla Tellun kanssa käytiin esim. kalassa ja kylässä paikassa jossa oli pieniä lapsia. Kaikki sujui hienosti. Laiturille meno onnistui alkujännityksen jälkeen ja lasten kanssa Tellu oli ollut rauhassa, eikä ollut edes konttaavaa lasta huomioinut mitenkään. Tästä huolimatta Tellua ei suositella pienten lasten perheeseen, sillä Tellu kaipaa ympärilleen rauhaa.

Vieraat ovat edelleen jännittäviä, vaikka tällä hoitoviikolla pärjäsikin paikan ihmisten kanssa hienosti, ei vieraileva ihminen sielläkään ollut Tellulle mieluisa asia. Vieraisiin suhtautumista ei ole päästy kotihoidossa paljoa harjoittelemaan, joten tulevalla kodilla pitää olla motivaatiota panostaa tähän osa-alueeseen.

17.08.2015
Tellu etsii nyt mahdollisimman nopealla aikataululla sitä omaa kotiaan tai uutta kotihoitopaikkaa. Kotihoitajan työkuvioissa on tapahtunut muutos ja siksi kodin/hoitopaikan löytymisellä on kiire, ettei Tellun yksinoloajoista tule kohtuuttoman pitkiä.

Hienoa edistymistä kotihoidossa on kuitenkin tullut. Ulkona kulkeminen sujuu ilma sen suurempia kommelluksia, muille koirille ei enää rähjäillä niin taajaan ja pyörätkin saavat ohittaa Tellun jo ilman reaktiota. Vieraiden kohtaamista on harjoiteltu ja nyt Tellu saa jo keskityttyä namiin vieraan sijasta. Ulkotiloissa lähestyvät vieraat eivät kuitenkaan saa ihan näin lämmintä vastaanottoa, tutuille ihmisille Tellu on ystävällinen.

Tellu kaipaakin nyt rauhallista ja rutiineiltaan tasaista kotia. Kerrostalossa Tellu pärjää muuten mukavasti, mutta lehdenjakajalle pitää hieman haukahtaa ja tuhista aamuöisin. Perushoitotomenpiteet Tellu antaa kotihoitajan kyllä tehdä, vaikka ei esim. kynsien leikkuusta mitenkään suuresti nauti.

06.09.2015
Tellu on vihdoin varattu omaan kotiinsa pitkän odotuksen jälkeen.

17.9.2015
Tellu on pitkän, pitkän matkan jälkeen vihdoin kotona.

Tutustuthan ennen hyvin harkittua yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin luovutussopimukseen, koiran omistajan oppaaseen ja adoptoinnin kustannuksiin.

Kodin etsinnässä auttaa Maarit Auranen.

Video kotihoitajan ja Tellun treenaamisesta täällä

Lisätty video tarhalta syyskuussa, jossa Tellukin vilahtelee:

 

Share
 
 

Yhteistyössä


Yhteistyossa
 
 

Takaisin ylös

© Rescueyhdistys Kulkurit ry 2015 | All rights reserved, Rekisterinumero 208.505, y-tunnus 2594720-9.