Kulkuri 5/2022
Päivitetty 21.11.2022

Kodin saanut koira: KULKURI (nyk. Taavi)


Syntymäaika: 9/2021
Sukupuoli: uros
Sijainti: Romaniassa (Carpe)
ei kastroitu

 

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin luovutussopimukseenoppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

 

Perustiedot ja tausta
30.8.2022

Carpe on lähellä Mitrenin kylää sijaitseva, romanialaisen Carmen Mandescun ylläpitämä tarha. Carmen on Kulkurien pitkäaikainen yhteistyökumppani ja Carpen tarha on rakennettu tiiviissä yhteistyössä Kulkurien kanssa vuosina 2016-2019. Carmenin ja Kulkurien yhteinen taival juontaa juurensa vuosien taakse:  ennen Carpea Carmen toimi Asociatia A Doua Sansan toisena perustajajäsenenä Glinan tarhalla, joka oli Kulkurien yhteistyökumppani vuodesta 2012 vuoteen 2016 asti. Carpen tarhan kantavana ajatuksena ovat olleet sekä Kulkurien että Carmenin eettiset ja kestävää kehitystä edustavat arvot: Carpella pyritään tarjoamaan koirille mahdollisimman hyvät oltavat ja perushoidon lisäksi huomiota pyritään kiinnittämään mahdollisimman paljon myös esimerkiksi arkojen koirien sosiaalistamiseen. Carpen tarhalla elää normaalisti 120-150 koiraa, sekä kissoja, joista kaikista huolta pitää tarhalla asuvat työntekijät, romanialainen pariskunta. Koronatilanteen vuoksi koirien määrä tarhalla on tällä hetkellä noin 190 koiraa.

Carmen ja Carpe ovat lisäksi yksi Kulkurien säännöllisistä yhteistyökumppaneista kohdemaan sterilointien parissa ja niin hänelle kuin meillekin on tärkeää tehdä jatkuvaa, kestävää eläinsuojelutyötä Romanian kodittomien koirien ongelman ratkaisemisen eteen, jotta yhtenä päivänä kodittomia koiria ei syntyisi enää niin paljon kodittomiksi.

Hurmaava nuori Kulkuri on Suomesta jo kodin saaneen Kaunottaren veli. Kaksikon emo on tiettävästi rottweiler-sekoitus, mutta sisarukset muistuttavat enemmän paimenrotuisia koiria. Asuessaan vielä siskonsa kanssa samassa häkissä Kulkuri oli kaksikosta se ujompi, eikä hän ollut Kaunottaren tavoin suunapäänä hyppäämässä aktiivien syliin. Nykyisessä häkkiporukassa Kulkuri jää dominoivempien koirien varjoon. Muiden koirien viemä tila pakottaa Kulkurin jäämään tilanteessa taaemmas. Kulkuri ei joudu häkkikaveriensa kanssa konflikteihin eikä resursseista aiheudu riitaa tai tappeluja. Poika varoo muita koiria ja alistuu herkästi.

Kulkuri ei suoranaisesti vaikuta aralta, vaan lähinnä tottumattomalta tarhakoiralta, jolle tilanne on uusi ja jännittävä. Suora kosketus on hänelle vielä jännittävää. Kulkuri ei kuitenkaan lähde tilanteesta pois, vaan katselee ja seurailee tapahtumia tarkasti. Hän pyörii tilaa saadessaan aktiivien ympärillä, heiluttaa häntäänsä ja haistelee maahaan heiteltyjä nameja hyvin tarkasti. Emme kuule Kulkurin erityisemmin haukkuvan tarhalla, mutta kotiympäristössä tämä voi tietysti muuttua.

Kulkuri vaikuttaa erittäin sympaattiselta ja suloiselta nuorelta koiralta. Poika voisi hyötyä kotona olevasta reippaasta koirakaverista, mutta tuen ja lempeän kärsivällisyyden avulla uskomme sen pärjäävän ainoanakin koirana. Koiralähtöisten koulutustapojen avulla Kulkurista voi kasvaa reipas kotikoira ja uskollinen perheenjäsen. Kodin tulee ottaa myös huomioon, että kyseessä on isokokoinen pentukoira, jonka rotusekoituksessa on varmasti aktiivisia ja vahvoja rotuja, joten mikään sohvaperuna Kulkuri ei kotona varmastikaan ole. Se tulee kotiuduttuaan ja rohkaistuttuaan takuulla kaipaamaan paljon liikuntaa, aivotyötä ja aktivointia sekä positiivisella vahvistamisella asetettuja rajoja.

Kulkuri oli alkukesästä noin 50 cm korkea ja painoi noin 20 kiloa. Sen suurista tassuista saattoi kuitenkin päätellä, että kasvu on edelleen kesken ja että se saanee massan lisäksi vielä myös korkeutta ja kasvaa ehkä noin 54-58 cm kokoiseksi. Tämä on kuitenkin vain arvio.

 

Päivitykset uusimmasta vanhimpaan

19.11.2022

Kulkuri käänsi elämänsä kirjassa uuden lehden, kun se tassutteli omaan kotiinsa, oman perheensä luo. Samalla se sai uuden hienon nimen – sen ei ikinä enää tarvitse olla kulkuri <3 Kaikkea parasta ja ihania seikkailuja yhteiselämäänne, Taavi ja perhe!

12.10.2022

Aktiivimme kävivät syyskuisella tarhareissullaan tervehtimässä myös Kulkuria kavereineen. Pojalla on Carpen tarhaa pitävän Carmenin mukaan PALJON sisaruksia. Häkkikavereita on siis aika liuta, joukossa niin uroksia kuin narttujakin. Aktiivien mennessä häkkiin Kulkuri aluksi stressihepuloi ja häsläsi, ja pysytteli häkin etuosassa uusien ihmisten lähellä. Ihmiset olivat kuitenkin jännittäviä, ja välillä piti pakittaa kauemmas häkin reunaan katselemaan tulijoita ja sisarusten hösellystä. Ajoittain Kulkuri pakeni hetkeksi tauottamaan turvalliseen koppiin, mutta palasi kuitenkin taas hetken kuluttua ihmettelemään touhua. Karvaturrikasta ei välity suoranainen arkuus, vaan poika taitaa olla lähinnä tottumaton ja ujo. Herkän oloinen Kulkuri tukeutuu kavereihinsa, mutta samalla hiukan häiriintyy niiden touhuista ja säpsyy niiden nopeita liikkeitä. Häkkiporukan yhteiselo on sujuvaa, mutta vaikuttaa  siltä, että poika jää porukassa hiukan alakynteen. Namit ovat kuitenkin kiinnostavia, ja niitä hän pyrkii hakemaan, vaikka jääkin muiden jalkoihin. Voi mikä suloinen nallekarhu hän onkaan!

Lisätty kuvia & videoita.

14.9.2022

Kulkuri sai nimensä eteen kirjaimet VARATTU. Se tarkoittaa, että ikiomat ihmiset odottavat poikaa kotiin!

30.8.2022

Lisätty huomioita Kulkurin rotuperimästä ja kokoarviosta.

3.8.2022

Hurmaavan suloinen Kulkuri aloittaa oman kotinsa etsinnän Kulkurien adoptio-ohjelmassa!

_________________________________________________________________________________________________________________________________________

Mietithän tarkkaan omia resurssejasi harkitessasi rescuekoiran adoptiota. Onko sinulla aikaa, motivaatiota ja sitoutuneisuutta koiraan? Aikuisenkin koiran kohdalla sitoutuminen voi olla parhaillaan useiden vuosien mittainen. Muistathan myös, että kotikoiran tavat eivät ole tarhaoloista tulleille useinkaan tuttuja, eikä voida olettaa, että koira kulkisi hihnassa heti vaivattomasti, olisi tottunut sisätiloihin ja työpäivän mittaiseen yksinoloon tai jättäisi tavarasi rauhaan. Tiedossa on varmasti töitä ja takapakkia, mutta myös iloisia hetkiä ja onnistumisen riemua.

Pentua harkitsevalla on suuri vastuu. Omat resurssit on ehdottoman tärkeää punnita huolella. Ajan, motivaation ja sitoutuneisuuden täytyy olla kohdallaan. Pentua harkitessa täytyy muistaa, että mm. sisäsiisteys on opeteltava alusta lähtien, hihnakäytös on täysin uusi asia, muihin koiriin tutustumistakin saattaa joutua harjoittelemaan eikä yksinolo suju heti itsestään. Tavaratkin saattavat päätyä tylsistyneen ja aktiivisen pennun kitaan ja leluiksi ihan vain vahingossa. Pentu tarvitsee paljon selkeitä rajoja, johdonmukaista, positiiviseen palkitsemiseen keskittyvää koulutusta ja rakkautta kasvaakseen tasapainoiseksi aikuiseksi.

Muistathan myös, että koiran kuvaus on kirjoitettu tarhaolosuhteissa tehtyjen havaintojen perusteella ja käytös voi kotiutuessa muuttua.

Kulkuri saapuu Suomeen kastroituna, asianmukaisesti rokotettuna, ulko- ja sisäloishäädettynä ja testattuna useiden sairauksien varalta. Lisäksi Kulkuri on mikrosirutettu ja sillä on EU-lemmikkipassi. Rescueyhdistys Kulkurit ry kuuluu Responsible Rescue -sitoumukseen ja noudattaa sitoumuksen kriteereitä koirien maahantuonnissa.

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin luovutussopimukseenoppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

 

Kulkurin yhteyshenkilönä toimii  Maiju Lanki

 

 

 

 

 

 

Share
 
 

Yhteistyössä


Yhteistyossa
 
 

Takaisin ylös

© Rescueyhdistys Kulkurit ry 2015 | All rights reserved, Rekisterinumero 208.505, y-tunnus 2594720-9.