Kodin saanut koira: MAKKIS (ent. Maroni, Rainbow puppies) (Suomessa)

Syntymäaika: 11/2019
Sukupuoli: Uros
kastroitu
Sijainti: Suomessa (Tampere)
Kokoarvio:

 

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin kuvaukseen adoptioprosessistamme, luovutussopimukseen, oppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

Perustiedot ja tausta

9.5.2023
Romaniassa, kylässä nimeltä Grădiştea, asuu hyväsydäminen ja loputtoman ahkera Luiza Mandru. Luiza on toiminut yli vuosikymmenen ajan aktiivisena, vapaaehtoisena eläinsuojelijana, laittaen apua tarvitsevat eläimet omien tarpeidensa edelle. Luiza ja hänen aviomiehensäStefan pitävät omistamassaan omakotitalossa noin 40 kerrallaan, joista noin puolet ovat yleensä pentuja ja puolet aikuisia. Osa koirista asuu sisätiloissa ja osa melko tilavilla, aidatuilla alueilla talon pihalla. Kulkurien adoptio-ohjelmaan tulevat kaikki Luizan koirat, jotka todennäköisimmin sopeutuvat kotikoiriksi Suomeen.

Rainbow puppies tiiminimen Kulkurien adoptio-ohjelmassa saaneet pennut ovat Pepin, Tacom, Maroni ja Vega. Pennut olivat löydetty paikallisen toimesta parin päivän ikäisinä, ja tämä henkilö toi pennut Luizalle turvaan.

Maroni, uudelta nimeltään Makkis, palaa itsestään johtumattomista syistä uudelleen kotia etsiväksi maaliskuussa 2023 oltuaan vanhassa kodissa lähes kolme vuotta. Makkiksella onkin jo kotikoiran taidot tassussaan! Makkis on elänyt Suomessa Malima-koiran kanssa ja ne etsivät nyt uutta kotia yhdessä tai erikseen.

Perhe kertoo Makkiksen olevan ihana ja iloinen koira. Makkis on leikkisä kaveri, jonka lempileikkejä ovat veto- ja noutoleikit sekä pehmolelut. Koulutustilanteissa Makkis palkkaantuukin hyvin leluilla, mutta myös herkut maistuvat tälle tyypille. Makkis pitää läheisyydestä ja rapsutuksista, mutta osaa myös rauhoittua omiin oloihinsa. Makkis seurailee mielellään ihmisten puuhia. Koiramaiseen tapaan Makkis saattaa haukahdella halutessaa ihmiseltä huomiota. Makkis on myös pohdiskeleva tyyppi ja tykkää tutkia rauhassa. Esimerkiksi profiilista löytyvä herkkulautavideo kuvaa Makkiksen pohdintakykyä. Makkis osaa pyynnöstä istua ja odottaa hienosti lupaa aloittaa ruokailu. Makkiksen kanssa on harjoiteltu myös valojen sammutusta katkaisijasta, mikä olikin sille mieluisaa puuhaa.

Makkis osaa olla rauhassa yksinolot eikä se tuhoa mitään. Makkis osaa myös taitavasti erottaa omat lelut ihmisten tavaroista ja se tykkääkin nakertaa vain luvallisia asioita. Makkis on sisäsiisti ja kaikin puolin mukava ja mutkaton kaveri. Makkis ilmoittaa melko herkästi ulkoa kuuluvista äänistä vahtihaukulla. Tämä vahtihaukku kuitenkin vähenee, kunhan Makkis saa riittävästi koiramaista puuhaa päiviinsä, kuten luiden kaluamista ja nuuskuttelulenkkejä. Valjaiden pukeminen ei ole Makkiksen suosikkihommaa, mutta rauhallisella harjoittelulla tähänkin on saatu apua. Kynnet on leikattu eläinlääkärissä. Makkiksen uuden perheen tulee jatkaa kynsien leikkuun harjoituksia tai jatkaa kynsien leikkuuta eläinlääkärissä. Harjaamisesta Makkis nauttii kovasti! Makkiksen upean kiiltävä turkki ei usein pesua kaipaa, mutta satunnaiset pesut ovat sujuneet herkkujen avulla hienosti. Sateisen lenkin jäljiltä kuivaaminen on Makkiksen mielestä hauskaa, ja se oikein ryntää luokse kun pyyhe otetaan naulakosta esille. Autoilu sujuu Makkikselta mallikkaasti.

Makkis suhtautuu vieraisiin ihmisiin tuumaillen. Se ei ryntää suin päin vieraan ihmisen syliin, mutta tutustuttamisen edetessä koiran omaan tahtiin, Makkis hyväksyy vieraat nopeasti. Vieraat tavataan usein ulkona, mikä helpottaa tutustuttamista. Vieraat koirat jännittävät Makkista sen ollessa hihnassa, ja tämä näkyy haukkumisena ja vetämisenä. Makkis on kuitenkin todella taitava kommunikoimaan toisten koirien kanssa ja käyttämään rauhoittavia eleitä, mikäli saa tähän rauhassa mahdollisuuden esimerkiksi yhteislenkillä uuteen kaveriin tutustuen. Vapaana ollessaan Makkis tykkää koirakavereiden seurasta ja rakastaa erityisesti metsässä samoilua kivassa porukassa. Tuttujen koirien kanssa Makkis tykkää painia ja juosta täysiä ulkona kieli vyön alla.

Makkiksen hihnakäytös on pääosin varsin mallillaan. Ihmiset se ohittaa nätisti, mutta osalle koirista se saattaa haukkua. Välillä Makkis myös jää paikoilleen jumittamaan lenkillä. Makkiksen edellinen perhe on selvittänyt käytöksen syytä ja onkin selvinnyt, että reaktiivisuuden ja jumittelun taustalla on mitä luultavimmin kipukäytös. Makkis tutkittiin kattavasti ja tällä hetkellä se syö kipulääkkeitä. Kun Makkiksen kivut on saatu hallintaan se kokee huomattavasti vähemmän tarvetta jumitella lenkeillä ja paeta uhkaavia asioita. Koiran kivunhoito onkin tärkeässä osassa käytöshaasteisiin puuttumisessa.

Makkiksen terveyttä on tutkittu kattavasti. Se on kontrollitestattu pitkään itävien tautien varalta ja testitulokset ovatkin olleet negatiiviset sydänmadon, ihomadon sekä leishmanioosin osalta. Makkis on pötkylän mallinen koira. Makkiksella on rakenteelleen tyypillisesti tiettyjä huomioitavia asioita sen kehoon liittyen ja Makkis onkin röntgenkuvattu päästä varpaisiin. Makkiksella on barokkijalat, eli etujalat, jotka kääntyvät hiukan ranteista ulospäin. Lisäksi tarhakoiralle valitettavan tyypilliseen tapaan, Makkiksella on matalat lonkkamaljat, mutta ei kuitenkaan vielä nivelrikkoa. Luuston haasteet eivät ole kirurgisesti hoidettavia, mutta hyvällä kehonhuollolla, painonhallinnalla ja kipulääkityksellä Makkis tulee elämään onnellista elämää vielä useita vuosia.

Makkiksen tulevan perheen on sitouduttava huolehtimaan Makkiksen terveydestä ja hyvästä kehonhuollosta. Makkis tulee tarvitsemaan säännöllisestä kehonhuoltoa esimerkiksi fysioterapian ja hieronnan keinoin. Makkiksen omistajalla tulee olla silmää koiran kipukäytökselle, johon tulee reagoida matalalla kynnyksellä Makkiksen hyvinvoinnin vaatimalla tavalla. On odotettavaa, että iän myötä Makkikselle kehittyy nivelrikkoa, jonka paras hoito on ennaltaehkäisy hyvän kehonhuollon, lääkityksen sekä ylipainon välttämisen keinoin.

Makkis on valmis kotikoira eikä se ei ole kovin nirso uuden kotinsa suhteen. Makkis sopisi monenlaiseen perheeseen, kunhan perhe on perehtynyt herkän koiran sielunmaisemaan ja sitoutunut tukemaan Makkista arjessaan koiralähtöisesti. Makkis voisi sopia myös lapsiperheeseen. Makkis tykkäisi varmasti koirakaverista omassa kodissaan, mutta sitä voidaan harkita myös ainoaksi koiraksi, kunhan se pääsee säännöllisesti tapaamaan muita koiria. Makkista ei luovuteta aivan vilkkaimpaan keskustaan ja kunhan ympäristö on kohtalaisen rauhallinen, asuinmuoto voi olla monenlainen.

Suloinen suklaapatukka Makkis on noin 40 cm korkea ja painaa 12 kg.

Päivitykset

4.6.2023

Makkis on muuttanut uuteen kotiin. Paljon onnea Makkikselle uusiin seikkailuihin!

22.5.2023

Makkis on varattu loppuelämän kotiin!

9.5.2023

Ihana Makkis odottelee edelleen omaa loppuelämänsä kotiaan. Makkis on herkkä tyyppi, joka tulee tarvitsemaan paljon ymmärrystä ja stressi tasojen laskua tulevassa kodissa. Tämän höpsön herkän sielun olisikin jo aika päästä omaan rakastavaan kotiinsa!

28.3.2023

Makkis (ent. Maroni) palaa etsimään kotia Kulkureiden adoptio ohjelmaan. Makkiksen profiili on päivitetty ajantasalle.

30.7.2020

Maroni pääsi kotiin Suomeen 18.7.2020.

26.2.2020
Maroni varattiin omaan kotiin. Kaikkea hyvää sinulle ja perheellesi, pikkuinen!

1.2.2020
Maroni astuu Kulkurien adoptio-ohjelmaan etsimään sitä omaa kotiaan. Kotionnea pienokainen <3


Mietithän tarkkaan omia resurssejasi harkitessasi rescuekoiran adoptiota. Onko sinulla aikaa, motivaatiota ja sitoutuneisuutta koiraan? Aikuisenkin koiran kohdalla sitoutuminen voi olla parhaillaan useiden vuosien mittainen. 

Kotihoidossa oleva koira on päässyt jo hieman harjoittelemaan perhekoiralle tärkeitä taitoja. Kaiken uuden opettelu on kuitenkin vielä aivan alussa, eikä voida olettaa että kotihoidon kautta tuleva koira olisi valmiiksi täysin koulutettu. Tiedossa on varmasti myös omassa kodissa töitä, takapakkia, iloisia hetkiä ja onnistumisen riemua.

Kotihoidossa olevan koiran luonteesta ja tavoista saadaan tarhaolosuhteissa tehtyjä havaintoja enemmän tietoa. Koiran luonne muovautuu kuitenkin kaikkien sen saamien kokemusten kautta ja isossa roolissa on myös lopullisen kodin tapahtumat. Koiran käytös voi ajan ja kotiutumisen myötä vielä muuttua.

Maroni saapuu asianmukaisesti rokotettuna, ulko- ja sisäloishäädettynä ja testattuna useiden sairauksien varalta. Lisäksi Maroni on mikrosirutettu ja sillä on EU-lemmikkipassi. Rescueyhdistys Kulkurit ry kuuluu Responsible Rescue-sitoumukseen ja noudattaa sitoumuksen kriteereitä koirien maahantuonnissa.

Maronin yhteyshenkilö on: Outi Kekkonen

 

 

Mitä sinun tulisi huomioida ennen
rescuekoiran adoptiota?

Mietithän tarkkaan omia resurssejasi harkitessasi rescuekoiran adoptiota. Onko sinulla aikaa, motivaatiota ja sitoutuneisuutta koiraan? Aikuisenkin koiran kohdalla sitoutuminen voi olla parhaillaan useiden vuosien mittainen. Muistathan myös, että kotikoiran tavat eivät ole tarhaoloista tulleille useinkaan tuttuja, eikä voida olettaa, että koira kulkisi hihnassa heti vaivattomasti, olisi tottunut sisätiloihin ja työpäivän mittaiseen yksinoloon tai jättäisi tavarasi rauhaan. Tiedossa on varmasti töitä ja takapakkia, mutta myös iloisia hetkiä ja onnistumisen riemua. Muistathan myös, että koiran kuvaus on kirjoitettu tarhaolosuhteissa tehtyjen havaintojen perusteella ja käytös voi kotiutumisen edetessä muuttua.

Koirat saapuvat Romaniasta Suomeen steriloituna tai kastroituna, asianmukaisesti rokotettuna, ulko- ja sisäloishäädettynä ja testattuna useiden sairauksien varalta. Lisäksi koirat on mikrosirutettu ja niillä on EU-lemmikkipassi. Rescueyhdistys Kulkurit ry kuuluu Responsible Rescue -sitoumukseen ja noudattaa sitoumuksen kriteereitä sekä Maa- ja Metsätalousministeriön säädöksiä koirien maahantuonnissa. Tässä artikkelissa esitetyn koiran kodinetsintää hoitaa Rescueyhdistys Kulkurit ry, joka on rekisteröitynyt Eläintenpitäjä- ja pitopaikkarekisteriin asiakastunnuksella 24032685.

Ennen yhteydenottoa, tutustuthan tarkasti adoptioprosessin kuvaukseen, luovutussopimukseen, oppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, adoptoitavan eläimen terveyteen sekä adoption kustannuksiin.

Yhteyshenkilö:

Tietoa adoptioprosessista

Usein kysytyt kysymykset

Opas rescuekoiran adoptoijalle

Tutustu myös näihin: