Kodin saanut koira: MALLU (ent. Malima) (Suomessa)

Syntymäaika: 3/2020
Sukupuoli: narttu
steriloitu
Sijainti: Suomessa (Tampere)
Kokoarvio:

 

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin kuvaukseen adoptioprosessistamme, luovutussopimukseen, oppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

Perustiedot ja tausta

28.3.2023
Carpen tarha, lähellä romanialaista Mitrenin kylää on romanialaisen eläinsuojelija Carmen Mandescun ja Kulkurien yhteinen projekti, joka on rahoitettu pääosin lahjoitusvaroin. Carpe on tällä hetkellä noin sadan kodittoman koiran ja kissan tarha, joista pitää huolta tarhalla asuva romanialainen pariskunta. Tarhalla eläimille pyritään järjestämään mahdollisimman hyvät elinolot niiden odottaessa kodin löytymistä tai vaikka kotia ei löytyisikään. Tarhan yhteinen rakennusprojekti alkoi toukokuussa 2016 ja jatkui kolme vuotta päättyen elokuussa 2019. Kulkurien ja Carmenin yhteistyö jatkuu eri muodoissaan  muun muassa valistustyön sekä sterilointityön merkeissä. Carmen jatkaa muiden tukijoidensa kanssa tarhan varustamista ja viimeisin iso ponnistus oli sähköjen saaminen tarhalle.

Malima-pentu on tullut Carpen tarhalle keväällä 2020 yhdessä veljiensä Gorlin ja Kain kanssa läheisestä kylästä. Pentujen emo on hyvin arka, koditon koira. Carmen on yrittänyt monta kertaa saada emoa kiinni steriloidakseen tämän, mutta nokkelana koirana emo on aina onnistunut pakenemaan. Kun pennut saatiin huostaan, nekin olivat alussa todella peloissaan, mutta ajan kuluessa Malima ja Kai alkoivat suhtautua ihmisiin luottavaisemmin. Gorli on vielä liian arka päästäkseen adoptio-ohjelmaan.

Malima, uudelta nimeltään Mallu palaa itsestään johtumattomista syistä uudelleen kotia etsiväksi maaliskuussa 2023 oltuaan omassa kodissa kaksi vuotta. Mallulla onkin jo kotikoiran taidot tassussaan! Mallu on elänyt Suomessa Maroni-koiran kanssa ja ne etsivät nyt uutta kotia yhdessä tai erikseen. Mallusta voi kertoa myös hauskan faktan, että se on Kulkureiden adoptio-ohjelmassa olevan Tuiskun siskopuoli.

Perhe kertoo Mallun olevan ihastuttava ja innokas nuori koira. Mallu nauttii kovasti silityksistä ja sillä onkin suloinen tapa vaatia lisää rapsutuksia huitomalla tassullaan ihmistä kohti. Vaikka Mallu pitää ihmisen seurasta, se osaa myös rauhoittua hienosti. Yksinolot sujuvatkin pääosin hyvin. Mallu on myös perso herkuille ja onkin salamana paikalla, kun jääkaapin ovi narahtaa. Profiilissa olevasta maistelulautavideosta voi todeta, miten nopeasti herkut katoavat parempiin suihin…

Mallu on hyvin ruokamotivoitunut ja se kiipeää herkkupalan takia vaikka puuhun. Innokkaana nuorena koirana Mallu opettelee mielellään uusia temppuja ja harjoituksia. Mallu osaa hienosti istua ja hypätä pyynnöstä, ja se odottaa kärsivällisesti lupaa aloittaa ruokailu. Hoitotoimenpiteet sujuvat Mallun kanssa mutkattomasti: siltä saa leikata kynnet ja harjata turkkia, peseminenkin onnistuu rauhallisesti koiran tahdissa edeten. Mallu pujottautuu myös mielellään ulkoiluvarusteisiin.

Mallu on hyvin nopea ja ketterä koira. Mallun lempileikkejä ovat juokseminen sekä kivien ja kantojen päälle loikkiminen. Mallu on riemuissaan, kun se pääsee metsään juoksemaan. Koirakaverien kanssa maistuvat niin juoksu- kuin painileikitkin. Innokkaana koirana Mallu vetää välillä hihnassa, kun sillä olisi niin paljon maailmaa tutkittavana. Jotkut vastaantulevat koirat jännittävät Mallua ja se saattaa haukkua niille. Ihmisten ohitukset sekä autot ja pyörät sujuvat kuitenkin pääosin hyvin. Mallu tulee tarvitsemaan tulevassa kodissaan aktiivista tekemistä ja menemistä, jotta se pysyy tyytyväisenä. Virikkeiden puute tekee Mallusta hiukan levottoman erityisesti ulkoilutilanteissa.

Tarhaoloissa kasvaneelle koiralle tyypillisesti Mallu suhtautuu uusiin asioihin varauksella. Mallu saattaa säpsähdellä nopeita liikkeitä ja ääniä. Se myös väistää, jos vieras kurottelee sitä kohti. Mallu on hitaasti lämpiävää sorttia ja Mallu vaatii vieraalta yleensä kaksi tapaamiskertaan, ennen kuin se hyväksyy vieraat sisätiloihin. Mallu tapaa siis vieraat ensin ulkona, jolloin Mallua ei pelota samalla tavalla. Jos vieraat saapuvat suoraan sisälle, Mallan reaktiona on haukkua vieraille. Tulevassa kodissa tuleekin jatkaa Mallun tutustuttamista vieraisiin Mallun itsensä määräämällä tahdilla.

Mallun terveyttä on tutkittu kattavasti. Se on kontrollitestattu pitkään itävien tautien varalta ja testitulokset ovatkin olleet negatiiviset sydänmadon, ihomadon sekä leishmanioosin osalta. Myös Mallun koko luusto on kuvattu varmuuden vuoksi, ja eläinlääkäri kertoikin hyviä uutisia: Mallulla on terve luusto!

Mallu on valmis kotikoira eikä se ei ole kovin nirso uuden kotinsa suhteen. Mallu sopisi monenlaiseen perheeseen, kunhan perhe on perehtynyt herkän koiran sielunmaisemaan ja sitoutunut tukemaan Mallua arjessaan koiralähtöisesti. Mallu voisi sopia myös lapsiperheeseen. Mallu tykkäisi varmasti koirakaverista omassa kodissaan, mutta sitä voidaan harkita myös ainoaksi koiraksi, kunhan se pääsee säännöllisesti tapaamaan muita koiria. Mallua ei luovuteta aivan vilkkaimpaan keskustaan ja kunhan ympäristö on kohtalaisen rauhallinen, asuinmuoto voi olla monenlainen. Oma piha olisi ehdoton plussa, jotta Mallu voisi tempaista pienet juoksuspurtit spontaanistikin!

Mallu on noin 50 cm korkea, mutta siro ja hoikka ja painaa 15 kg.

Päivitykset

4.6.2023

Mallu on muuttanut uuteen kotiin. Paljon onnea Mallulle uusiin seikkailuihin!

15.4.2023

Mallu on varattu omaan kotiin.

28.3.2023
Malima nykyinen Mallu palaa kotia etsiväksi koiraksi Kulkureiden adoptio ohjelmaan. Profiili on päivitetty ajan tasalle.

11.4.2021
Malima muutti ikiomaan kotiin. Paljon onnea Malima ja perhe!

10.4.2021
Malima on varattu!

14.3.2021
Maliman kuulumisia kotihoidosta: 
Malima on ollut nyt kuukauden kotihoidossa. Häntä on helppo kehua vilpittömästi. Malima on luonteeltaan lempeä, tasapainoinen, ystävällinen, leikkisä, avoin ja nopeasti oppiva. Tutuissa kotihoito-ympyröissä koirakaverien läsnäollessa Malimasta hädin tuskin huomaa enää minkäänlaista arkuutta. Malima antaa käsitellä itseään hyvin, lenkkeilee todella hienosti, on lähes täysin sisäsiisti ja stressin oireet ovat myös selvästi vähentyneet  Vieraassa ympäristössä ja kaikessa uudessa Malima ottaa paljon esimerkkiä ja tukea hoitopaikan toisilta koirilta. Malimasta on kuoriutunut koko ajan leikkisämpi, se rakastaa niin leluilla leikkimistä kuin ulkonakin juoksuleikkejä yksin tai toisten koirien kanssa. Kaikenlainen pomppiminen ja loikkiminen on myös Malimasta ihanaa.

21.2.2021
Malima on ollut nyt viikon kotihoidossa ja on osoittautunut reippaaksi ja rohkeaksi koiraksi. Pari ensimmäistä päivää meni ihmetellessä uutta paikkaa ja uusia kissa- ja koirakavereita. Malima oli kuitenkin alusta lähtien utelias ja vaikka ihmisen kosketus arvelutti, jo kolmantena päivänä tyttö uskaltautui silitettäväksi.  Malimasta näkee, miten se nauttii kosketuksesta. Malima tulee erinomaisesti juttuun kotihoitopaikan kahden kissan ja kolmen koiran kanssa. Niiden seura onkin sille hyvin tärkeää ja siksi Malimalle etsitäänkin kotia, jossa on jo koirakaveri valmiina. Kuten jo tarhalla huomattiin, Malima osaa kotihoidossakin pitää omista resursseistaan huolta. Luonnollisesti Malimalla on vielä suureen elämänmuutokseen liittyvä stressi korkealla ja välillä sitten otetaankin rauhallisesti. Stressi ei ole kuitenkaan haitannut Maliman unia, vaan yöt ovat menneet rauhallisesti nukkuessa. Malima suhtautuu uusiin asioihin kiinnostuneena ja on helposti motivoitavissa nameilla. Toki Malimalla on vielä paljon opittavaa ja niinpä hän tarvitseekin kodin, jossa ollaan valmiita nuoren koiran kärsivälliseen ohjaamiseen. Lisätty kuvia ja videoita kotihoidosta.

15.2.2021
Malima on saapunut Suomeen ja odottaa omaa kotia kotihoitajan hoivissa Akaalla. Pian päästään kirjaamaan lisää tytön kuulumisia!

1.2.2021
Supersuloinen Malima on odottanut tarhalla lähes puoli vuotta, että sen tuleva perhe huomaisi tytön. Velipoika Kai (nyk. Leo) adoptoitiin Suomeen jo viime vuoden puolella ja nyt Malimakin pääsee Suomeen kotihoitoon opettelemaan kotikoirana olemista.

16.8.2020
Malima pääsee adoptio-ohjelmaamme etsimään omaa kotia.


Mietithän tarkkaan omia resurssejasi harkitessasi rescuekoiran adoptiota. Onko sinulla aikaa, motivaatiota ja sitoutuneisuutta koiraan? Aikuisenkin koiran kohdalla sitoutuminen voi olla parhaillaan useiden vuosien mittainen. 

Kotihoidossa oleva koira on päässyt jo hieman harjoittelemaan perhekoiralle tärkeitä taitoja. Kaiken uuden opettelu on kuitenkin vielä aivan alussa, eikä voida olettaa että kotihoidon kautta tuleva koira olisi valmiiksi täysin koulutettu. Tiedossa on varmasti myös omassa kodissa töitä, takapakkia, iloisia hetkiä ja onnistumisen riemua.

Kotihoidossa olevan koiran luonteesta ja tavoista saadaan tarhaolosuhteissa tehtyjä havaintoja enemmän tietoa. Koiran luonne muovautuu kuitenkin kaikkien sen saamien kokemusten kautta ja isossa roolissa on myös lopullisen kodin tapahtumat. Koiran käytös voi ajan ja kotiutumisen myötä vielä muuttua.

Malima saapuu Suomeen steriloituna, asianmukaisesti rokotettuna, ulko- ja sisäloishäädettynä ja testattuna useiden sairauksien varalta. Lisäksi Malima on mikrosirutettu ja sillä on EU-lemmikkipassi.

Rescueyhdistys Kulkurit ry kuuluu Responsible Rescue-sitoumukseen ja noudattaa sitoumuksen kriteereitä koirien maahantuonnissa. 

Maliman yhteyshenkilönä toimii: Outi Kekkonen

 

 

Mitä sinun tulisi huomioida ennen
rescuekoiran adoptiota?

Mietithän tarkkaan omia resurssejasi harkitessasi rescuekoiran adoptiota. Onko sinulla aikaa, motivaatiota ja sitoutuneisuutta koiraan? Aikuisenkin koiran kohdalla sitoutuminen voi olla parhaillaan useiden vuosien mittainen. Muistathan myös, että kotikoiran tavat eivät ole tarhaoloista tulleille useinkaan tuttuja, eikä voida olettaa, että koira kulkisi hihnassa heti vaivattomasti, olisi tottunut sisätiloihin ja työpäivän mittaiseen yksinoloon tai jättäisi tavarasi rauhaan. Tiedossa on varmasti töitä ja takapakkia, mutta myös iloisia hetkiä ja onnistumisen riemua. Muistathan myös, että koiran kuvaus on kirjoitettu tarhaolosuhteissa tehtyjen havaintojen perusteella ja käytös voi kotiutumisen edetessä muuttua.

Koirat saapuvat Romaniasta Suomeen steriloituna tai kastroituna, asianmukaisesti rokotettuna, ulko- ja sisäloishäädettynä ja testattuna useiden sairauksien varalta. Lisäksi koirat on mikrosirutettu ja niillä on EU-lemmikkipassi. Rescueyhdistys Kulkurit ry kuuluu Responsible Rescue -sitoumukseen ja noudattaa sitoumuksen kriteereitä sekä Maa- ja Metsätalousministeriön säädöksiä koirien maahantuonnissa. Tässä artikkelissa esitetyn koiran kodinetsintää hoitaa Rescueyhdistys Kulkurit ry, joka on rekisteröitynyt Eläintenpitäjä- ja pitopaikkarekisteriin asiakastunnuksella 24032685.

Ennen yhteydenottoa, tutustuthan tarkasti adoptioprosessin kuvaukseen, luovutussopimukseen, oppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, adoptoitavan eläimen terveyteen sekä adoption kustannuksiin.

Yhteyshenkilö:

Tietoa adoptioprosessista

Usein kysytyt kysymykset

Opas rescuekoiran adoptoijalle

Tutustu myös näihin: