Päivitetty 17.05.2022

Kotia etsivä koira: TUISKU (ent. Tuittu, Hattivatit) (Suomessa)


Syntymäaika: 3/2021
Sukupuoli: narttu
Sijainti: Suomessa (Hikiä)
steriloitu

 

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin luovutussopimukseenoppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

Perustiedot ja taustat
9.5.2022

Carpe-yhdistyksen on perustanut Kulkurien pitkäaikainen yhteistyökumppani Carmen Mandescu keväällä 2016. Carmen on pitkän linjan eläinsuojelija Bukarestista ja hän käyttää lähes kaiken palkkatyöstään ylijäävän ajan ja rahan kodittomien koirien auttamiseen.Carmen on aiemmin toiminut Asociatia A Doua Sansan toisena perustajajäsenenä Glinan tarhalla, joka oli Kulkurien yhteistyökumppani vuodesta 2012 vuoteen 2016 asti. Kun Carmen keväällä 2016 päätti perustaa oman yhdistyksen ja rakentaa koirilleen paremman tarhan, oli Kulkureille luonnollista jatkaa yhteistyötä hänen kanssaan myös uudella tarhalla.  Carpen tarhaa rakennettiin suureksi osaksi lahjoitusvaroin ja varainkeruu- ja rakennusprojekti saatiin virallisesti päätökseen elokuussa 2019. Tarhan koiramäärä on maksimissaan 150 koiraa, jotta jokaisen yksilön hyvinvoinnista kyetään pitämään huolta.

Hattivatti-pentue emoineen asuivat ennen tarhalle päätymistään Carpen tarhan läheisellä pellolla. Carmen yritti pyydystää pentujen emoa yli vuoden, mutta aran emon kiinni saaminen ei ollut mikään helppo projekti. Emokoira ehti synnyttää pellolle kymmenittäin kodittomia pentuja, joista useat tosin ovat olleet onnekkaita, päässeet turvaan Carpen tarhalle ja löytäneet kotinsa Suomesta Kulkurien adoptio-ohjelman kautta. Esimerkkeinä näistä ovat Malima ja Kai. Keväällä 2021, Hattivattien ollessa vain muutaman päivän ikäisiä rääpäleitä, Carmen onnistui kuin onnistuikin pyydystämään emon ja poimi sen pentuineen turvaan. Nyt emokoiran ei enää tarvitse synnyttää yhtäkään koditonta koiraa Romanian pelloille

Hattivattien seitsemän pentua Primadonna, Titiuu, Tuittu, Sedrik, Viljaana, Radamsa ja Piika aloittivat kodin etsinnän Kulkurien adoptio-ohjelmassa kesällä 2021. Pentueessa Tuittu oli aktiivinen ja iloinen nuori koira, tarhalla sisaruskatraansa rohkein, vaikka olikin tottumaton suoraan ihmiskontaktiin. Muiden koirien kanssa Tuisku tuli tarhalla erinomaisesti toimeen.

Tuitun oma koti löytyi vuoden vaihteessa ja se pääsi saapumaan Suomeen omaan kotiinsa 26.2.2022. Tuittu, uudelta nimeltään Tuisku, muutti ainoaksi koiraksi, yksin asuvalle naishenkilölle. Tuisku oli muutoksessa valtavan stressaantunut, ja ensimmäiset päivät kotona menivät tiukasti matkustushäkkiin painautuneena. Parin päivän jälkeen se kuitenkin alkoi kiinnostua ympäristöstään ja alkoi tutkia asuntoa, ja reipastuminen oli sen jälkeen nopeaa. Tuisku ehti asua kodissaan kaksi kuukautta, ennen kuin se nyt itsestään riippumattomista syistä joutuu vaihtamaan kotia.

Tuiskun edellinen koti kuvailee Tuiskua näin:

“Tuiskussa on koirana runsaasti potentiaalia, se vaikuttaa todella älykkäältä ja itsenäiseltä yksilöltä ja selviää ja toipuu muutoksista todella nopeasti. Tuisku pärjää hyvin yksin ollessaan eikä eroahdistuksen kanssa ole ollut ongelmia. Se on hiukan epäluuloinen ja varovainen uusien asioiden kanssa ja reagoi haukkumalla uusiin ääniin mutta tulee kuitenkin katsomaan ja on utelias uusien juttujen suhteen, ja on tottunut nopeasti arkipäivän askariin ja ääniin. Reagointi ja epäluulo tuntuvat olevan pääosin kokemuksen puutetta ei niinkään luonteen haurautta tai stressaantuvuutta.

Luottamus minuun on rakentunut kahden kuukauden aikana vahvaksi, ja Tuisku tulee iloisena hakemaan kontaktia ja rapsutuksia, sekä hakee leikkimään. Se on oppinut istu-käskyn, ja tämän avulla sen käyttäytymistä voi jo ohjailla jännittävissä tilanteissa ja ’koske’ ja ’maahan’ käskyt alkavat jo myös olla tuttuja. Lisäksi luoksetulo on melko vahvalla pohjalla, vaikka välillä keskittyminen herpaantuu ja muut asiat vievät huomion.

Varusteista on harjoiteltu hihnoja, jotka vielä ovat melko jännittävät. Hihnojen kiinnitys onnistuu, mutta niiden kanssa liikkuminen on vielä hankalaa. Ulos saakka ei vielä olla päästy, vaikka ulkoilma tuntuu kuitenkin kiinnostavan turvallisen etäisyyden päästä. Uusiin ihmisiin on myös tutustuttu. Tämä hiukan jännittää Tuiskua, ja se haukkuu ensi alkuun vieraille, mutta ei ole kuitenkaan aggressiivinen, vaan hetken rauhoituttuaan syö vieraiden heittelemiä herkkuja lattialta ja haluaa tulla nuuskimaan ja rapsuteltavaksikin asti.

Tuiskun edistymistä on tuntunut hidastavan se, ettei Tuisku ole kovin ahne ruoan perään. Tuiskulla vaikuttaa myös olevan jonkinasteista paimentamisviettiä, mikä näkyy siinä, että uusien ihmisten kanssa hänellä on taipumus lähteä perään ja reagoi herkästi liikkumiseen. Se lähtee vaistonvaraisesti perään ja saattaa näykkiä paimenkoiralle tyypilliseen tapaan.”

Tuisku on epävarma nuori koira, joka on joutunut läpikäymään valtavasti muutoksia lyhyessä ajassa. Tuisku saattaa reagoida muutosstressiin reaktiivisuutena, ja sen tulevassa kodissa olisi hyvä olla aiempaa koirakokemusta. Tuisku on varsinkin kotiutumisen alussa haukkunut jonkin verran, joten sille kerrostaloympäristö ei naapurauhan vuoksi ole ideaalein. Uskomme, että toisten koirien seurasta voisi olla Tuiskulle apua, joten kodissa tai kotihoitopaikassa voisi asua ennestään useampiakin koiria.

Kokoa Tuiskulla on nyt noin 50 cm ja se painaa noin 20 kiloa.

Päivitykset

9.5.2022
Tuisku palaa adoptio-ohjelmaan etsimään uutta kotia.

26.2.2022
Tänään Tuitun elämä muuttui kun se saapui ikiomaan kotiinsa Suomeen. Samalla Tuittu sai uudeksi nimekseen Tuisku.

10.12.2021
Tuittu on tänään varattu omaan kotiin!

9.11.2021
Aktiivimme tapasivat Tuitun sisaruksineen Carpen tarhalla lokakuussa. Monet pentueen jäsenet olivat menneet paljon takapakkia rohkeuden suhteen, mutta Tuittu otti vieraat edelleen yhtä reippaasti ja iloisesti vastaan pentujen häkkiin. Tuittu on mitä ihanin ilopilleri, joka ansaitsisi jo päästä omaan kotiin!

Lisätty Tuitulle uusia videoita ja kuvia.

8.10.2021
Tuittu aloitti kodinetsinnän Kulkurien adoptio-ohjelmassa.


Pentua harkitsevalla on suuri vastuu. Omat resurssit on ehdottoman tärkeää punnita huolella. Ajan, motivaation ja sitoutuneisuuden täytyy olla kohdallaan. Pentua harkitessa täytyy muistaa, että mm. sisäsiisteys on opeteltava alusta lähtien, hihnakäytös on täysin uusi asia, muihin koiriin tutustumistakin saattaa joutua harjoittelemaan eikä yksinolo suju heti itsestään. Tavaratkin saattavat päätyä tylsistyneen ja aktiivisen pennun kitaan ja leluiksi ihan vain vahingossa. Pentu tarvitsee paljon selkeitä rajoja, johdonmukaista, positiiviseen palkitsemiseen keskittyvää koulutusta ja rakkautta kasvaakseen tasapainoiseksi aikuiseksi.

Muistathan myös, että koiran kuvaus on kirjoitettu tarhaolosuhteissa tehtyjen havaintojen perusteella ja käytös voi kotiutuessa muuttua.

Tuittu saapui Suomeen steriloituna, asianmukaisesti rokotettuna, ulko- ja sisäloishäädettynä ja testattuna useiden sairauksien varalta. Lisäksi Tuittu on mikrosirutettu ja sillä on EU-lemmikkipassi. Rescueyhdistys Kulkurit ry kuuluu Responsible Rescue-sitoumukseen ja noudattaa sitoumuksen kriteereitä koirien maahantuonnissa.

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin luovutussopimukseenoppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

Tuitun yhteyshenkilönä toimii Stefanie Lindroos.

 

Share
 
 

Yhteistyössä


Yhteistyossa
 
 

Takaisin ylös

© Rescueyhdistys Kulkurit ry 2015 | All rights reserved, Rekisterinumero 208.505, y-tunnus 2594720-9.