Päivitetty 23.01.2023

Kotia etsivä koira: TUISKU (Suomessa, etsii myös kotihoitopaikkaa!)


Syntymäaika: 3/2021
Sukupuoli: narttu
Sijainti: Suomessa (Hikiä)
steriloitu

 

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin luovutussopimukseenoppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

Perustiedot ja taustat

23.1.2023
Carpe-yhdistyksen on perustanut Kulkurien pitkäaikainen yhteistyökumppani Carmen Mandescu keväällä 2016. Carmen on pitkän linjan eläinsuojelija Bukarestista ja hän käyttää lähes kaiken palkkatyöstään ylijäävän ajan ja rahan kodittomien koirien auttamiseen. Carmen on aiemmin toiminut Asociatia A Doua Sansan toisena perustajajäsenenä Glinan tarhalla, joka oli Kulkurien yhteistyökumppani vuodesta 2012 vuoteen 2016 asti. Kun Carmen keväällä 2016 päätti perustaa oman yhdistyksen ja rakentaa koirilleen paremman tarhan, oli Kulkureille luonnollista jatkaa yhteistyötä hänen kanssaan myös uudella tarhalla.  Carpen tarhaa rakennettiin suureksi osaksi lahjoitusvaroin ja varainkeruu- ja rakennusprojekti saatiin virallisesti päätökseen elokuussa 2019. Tarhan koiramäärä on maksimissaan 150 koiraa, jotta jokaisen yksilön hyvinvoinnista kyetään pitämään huolta.

Hattivatti-pentue emoineen asuivat ennen tarhalle päätymistään Carpen tarhan läheisellä pellolla. Carmen yritti pyydystää pentujen emoa yli vuoden, mutta aran emon kiinni saaminen ei ollut mikään helppo projekti. Emokoira ehti synnyttää pellolle kymmenittäin kodittomia pentuja, joista useat tosin ovat olleet onnekkaita, päässeet turvaan Carpen tarhalle ja löytäneet kotinsa Suomesta Kulkurien adoptio-ohjelman kautta. Keväällä 2021, Hattivattien ollessa vain muutaman päivän ikäisiä rääpäleitä, Carmen onnistui kuin onnistuikin pyydystämään emon ja poimi sen pentuineen turvaan. Nyt emokoiran ei enää tarvitse synnyttää yhtäkään koditonta koiraa Romanian pelloille

Hattivattien seitsemän pentua Primadonna, Titiuu, Tuittu, Sedrik, Viljaana, Radamsa ja Piika aloittivat kodin etsinnän Kulkurien adoptio-ohjelmassa kesällä 2021. Pentueessa Tuittu oli aktiivinen ja iloinen nuori koira, tarhalla sisaruskatraansa rohkein, vaikka olikin tottumaton suoraan ihmiskontaktiin. Muiden koirien kanssa Tuisku tuli tarhalla erinomaisesti toimeen.

Tuitun oma koti löytyi vuoden vaihteessa ja se pääsi saapumaan Suomeen omaan kotiinsa 26.2.2022. Tuittu, uudelta nimeltään Tuisku, muutti ainoaksi koiraksi, yksin asuvalle naishenkilölle.  Tuisku ehti asua kodissaan kaksi kuukautta, ennen kuin se itsestään riippumattomista syistä palautui yhdistykselle ja siirtyi kotihoitoon. Tuisku elää kotihoidossa lähes kahdenkymmenen koiran laumassa ja toisten koirien kanssa Tuisku tuleekin mainiosti toimeen.

Tuiskun kodin tulisi olla sellainen, jossa/joka on…
– toinen koiria/toisia koiria
– vähän rauhallisempi asuinympäristö (eli ei ihan kaupungin keskusta)
– kokemusta tottumattoman koiran kotiuttamisesta tai halua paneutua siihen
– pitkäjänteisyyttä koiran kanssa etenemiseen positiivisen vahvistamisen keinoin

Kokoa Tuiskulla on nyt noin 50 cm ja se painaa noin 20 kiloa.

Vaikka Tuiskulla meneekin mainiosti kotihoitopaikassa ja etenkin toiset koirat tukevat sitä, on Tuiskulle päätetty nyt etsiä uutta kotihoitopaikkaa. Tuisku tarvitsisi kotihoitopaikan, jossa sen kanssa ehditään harjoitella käsittelytaitoja ja muita kotikoiran elämään vaadittavia taitoja. Jos haluat tarjota Tuiskulle kotihoitopaikan, ota yhteyttä iris.vainio@kulkurit.fi 

Päivitykset

23.1.2022
Vierailin eilen Tuiskun luona kotihoidossa. Tuisku on edelleen hyvin kiinnostunut vierailijoista ja selkeästi tunnisti minut sekä toisen tutun vieraan. Rapsutuksetkin kelpasivat hetken tuumailun jälkeen. Muiden koirien kanssa Tuisku tulee edelleen hyvin toimeen, mutta toisten ruuat kiinnostavat sitä välillä vähän liikaa. Pientä taantumista Tuiskulle on tullut ja sitä vähän jännittää se, että ihmiset saattaisivat käsitellä sitä. Lisätty uusia kuvia ja videoita Tuiskusta!

14.12.2022
Tuiskun elämä rullaa kotihoidossa samalla tavalla kuin aiemminkin. Kotihoitopaikkaan on taas tullut uusia koiria ja Tuisku tulee kaikkien kanssa mainiosti toimeen. Tuisku on alkanut vähän leikkimään kotihoitajan kanssa.

12.11.2022
Kävin taas vierailemassa Tuiskun luona ja mukanani oli täysin uusi ihminen. Se tuli reippaasti muiden koirien mukana tutustumaan! Tuisku ottaa nykyään onnellisena rapsutuksia vastaan ja sitä saa rapsutella kaikkialta. Se myös mielellään käpertyy sohvalle ihmisen viereen. Lisätty pari kuvaa ja pari videota.

20.10.2022
Kotihoitaja kertoo Tuiskun kuulumisia: “Nyt hänestä on tullut sisäkoira. Hän ei halua jäädä ulos, kun muut tulevat sisälle. Parhaiten tulee etuovesta (pääovi siis) ja mun ei tartte siirtyä kuin metri eteisestä eteenpäin, niin hän tulee ovesta ja eteisen koiraportista. Täysin sisäsiisti, jos en aiemmin ole sanonut. Eilen harja ei enää pelottanut ja Tuisku todella tykkää harjaamisestakin. Se varmaan tykkäis mm. hieronnasta. Nimittäin olen yrittänyt painella ja pyöritellä selkää, jos keksisin onko kipuja. Tällöin suu vetää pitkään virneeseen, samoin kuin harjatessa.” Voi miten upeita harppauksia Tuisku ottaa eteenpäin!

1.10.2022
Yhteyshenkilö tapasi taas Tuiskun! Tuiskun laihdutuskuuri oli purrut ja se oli taas oikein hyvässä kunnossa. Tuisku on kehittynyt selkeästi ja tällä kertaa sitä sai rapsutella jo aikalailla kaikkialta. Tuiskun kanssa harjoiteltiin myös pannan päälle pukemista. Videot tästä nähtävissä alla! Tuisku kehittyi lyhyen harjoittelun aikana todella paljon. Lisätty pari uutta kuvaa.

5.9.2022
Tuiskulla sujuu kotihoidossa edelleen samalla tavalla. Tuisku on viettänyt vähän enemmän aikaa jo sisätiloissa ja pari kertaa se onkin ollut jo sisätiloissa ovet kiinni. Kotihoitajan kanssa on harjoiteltu esimerkiksi hampaiden tutkimista ja muuta käsittelyä hyvin pienin askelin. Kotihoitaja kertoo, että Tuisku ei ilmeisesti pelkää ukkosta. Eräänä päivänä oli ukkostanut, mutta Tuisku ei ollut siitä hätkähtänyt. Tuisku on pienellä laihdutuskuurilla, koska sille oli päässyt kertymään vähän painoa. Lisätty uusia kuvia ja video!

20.8.2022
Minä, Tuiskun yhteyshenkilö, kävin itse tapaamassa Tuiskua tämän viikon alussa. Mukanani oli Kulkurien entinen aktiivi. Kun saavuimme paikalle, koiralauma juoksi aidalle haukkuen meitä vastaan ja Tuisku oli yksi ainoista koirista, joka ei haukkunut – se vain katseli meitä aidan läpi. Tuisku alkoi heti syödä herkkuja kädestä ja seuraili meitä ympäriinsä. Pikku hiljaa se antoi myös rapsutella itseään. Tuisku vaikutti hyvin paimenkoiramaiselta ja se lähti mielellään seuraamaan ihmistä, kun se tiesi ihmisellä olevan herkkuja. Liian nopeat liikkeet ja käsissä olevat esineet vähän epäilyttivät Tuiskua, mutta se kuitenkin perääntyi vain hetkeksi ja palasi heti takaisin.

Kotihoitaja oli saanut Tuiskulta pannan, valjaat ja hihnat pois päältä. Hän kertoi, että varusteiden päältä ottamisen jälkeen Tuisku on vaikuttanut paljon rennommalta ja tyytyväisemmältä oloonsa. Kotihoitaja kertoi myös, että Tuisku tulee edelleen hyvin toimeen kaikkien lauman koirien kanssa – jopa pienimmän 1 kiloisen pennun kanssa. Tuisku leikkii ja touhuaa mielellään toisten koirien kanssa. Tuisku ei puolusta ruokaansa eikä mitään muutakaan. Vieraisiin Tuisku suhtautuu edelleen uteliaan kiinnostuneesti. Tuisku oli tavannut ensimmäistä kertaa lapsia, kun kotihoitajan luona olivat vierailleet 9- ja 13-vuotiaat lapset. Näidenkään kanssa Tuiskulla ei ollut mitään haastetta.

Lisätty uusia kuvia!

18.7.2022
Kulkurien entinen aktiivi kävi vierailemassa Tuiskun luona ja saimme Tuiskusta ihania kuva- ja videoterveisiä! Aluksi Tuisku oli säikähtänyt vähän vierailijaa, koska kyseinen henkilö oli aiemmin joutunut siirtämään Tuiskun kotihoitopaikkaan. Tuiskusta siirto ei ollut mikään miellyttävä kokemus. Hetken tarkkailun jälkeen Tuisku kuitenkin oli kuitenkin todennut, että vierailija ei ole vaarallinen. Tuisku oli koko vierailun ajan käyttäytynyt todella uteliaasti ja seurannut, mitä vierailija ja kotihoitaja tekevät. Vierailija otti kuvia kotihoitajan koirista ja se olikin Tuiskusta mielenkiintoista puuhaa! Tuiskua voisikin kuvata uteliaaksi, mutta epävarmaksi tai kenties kokemattomaksi koiraksi. Se ei vieläkään ymmärrä esimerkiksi sitä miksi ihmisen pitäisi ottaa siltä pois siinä roikkuva hihna. Rapsuttaa Tuisku kuitenkin jo antaa – myös vierailija oli saanut vähän rapsutella Tuiskua leuan alta. Tuisku oli myös istunut, kun vierailija oli pyytänyt istumaan ja syönyt reippaasti nameja vierailijan kädestä! Myös kotihoitajan kanssa Tuisku on alkanut esimerkiksi istua pyynnöstä.

Kulkurien aktiivien vierailua seuraavana päivänä kotihoitajalla oli käynyt uudemman kerran vieraita, 3 uutta ihmistä. Tuisku oli koko vierailun ajan taas seuraillut vierailijoiden puuhia kiinnostuneena mukana hengaillen. Tuisku oli antanut vieraiden istua lähellä ja koskea itseensä. Yllättäen Tuisku ei ollut myöskään tarvinnut taukoja vaan se oli pysytellyt vierailijoiden mukana eikä vetäytynyt kauemmas. Välillä Tuisku oli kuitenkin keksinyt myös omia puuhiaan – kun kotihoitaja oli tuonut pennuille leluja, oli Tuisku innoissaan käynyt hakemassa leluja ja juossut onnellisena lelu suussa karkuun! Tuisku vaikuttaa nykyään hyvin uteliaalta ihmisiä kohtaan eikä se kotihoitajan luona ole haukkunut ihmisiä. Koirien kanssa se tulee edelleen oikein hyvin toimeen.

4.7.2022
Tuisku on nyt ollut kotihoidossa noin kahden kuukauden ajan. Kotihoitopaikka sijaitsee maalla ja siellä on kotihoitopariskunnan lisäksi toistakymmentä koiraa. Valitettavasti Tuisku otti selkeästi takapakkia siirryttyään ensin toiseen kotihoitopaikkaan ja sen jälkeen vielä nykyiseen kotihoitopaikkaan. Siirtymät olivat hyvin jännittäviä Tuiskulle.

Tuisku tulee todella hyvin toimeen eri koirien kanssa ja viettääkin päivät leikkien. Tuiskun mielestä parasta leikkiseuraa ovat nuoret narttukoirat. Ihmisiä kohtaan Tuisku on edelleen hyvin epävarma, mutta Tuisku käy kuitenkin välillä varovasti haistelemassa kotihoitajia. Toinen kotihoitaja saa jo vähän silitellä Tuiskua, mutta muusta käsittelystä Tuisku menee helposti paniikkiin eikä tästä syystä Tuiskulta ole esimerkiksi väkisin otettu pannassa roikkuvaa hihnaa pois. Ulkona Tuisku on jännittämisestä huolimatta siellä missä ihminenkin, seurailee lähellä ja on kiinnostunut kaikenlaista puuhailusta. Toisten koirien ollessa tukena Tuisku ei hauku vieraille myöskään, mutta se pysyy omasta mielestä sopivan etäisyyden päässä ihmisistä.

Tuiskulla on vielä edessään taival ennen kuin siitä kuoriutuu kotikoira. Tuisku tarvitsee omistajan, jolla on aikaa opettaa sitä rauhassa kotikoiran arkeen ja vähintään ainakin yhden koirakaverin tuekseen. Lisätty pari uutta kuvaa ja videota.

9.5.2022
Tuisku palaa adoptio-ohjelmaan etsimään uutta kotia. Tuisku saapui Suomeen helmikuussa. Tuisku oli muutoksessa valtavan stressaantunut, ja ensimmäiset päivät kotona menivät tiukasti matkustushäkkiin painautuneena. Parin päivän jälkeen se kuitenkin alkoi kiinnostua ympäristöstään ja alkoi tutkia asuntoa, ja reipastuminen oli sen jälkeen nopeaa.

Tuiskun edellinen koti kuvailee Tuiskua näin:

“Tuiskussa on koirana runsaasti potentiaalia, se vaikuttaa todella älykkäältä ja itsenäiseltä yksilöltä ja selviää ja toipuu muutoksista todella nopeasti. Tuisku pärjää hyvin yksin ollessaan eikä eroahdistuksen kanssa ole ollut ongelmia. Se on hiukan epäluuloinen ja varovainen uusien asioiden kanssa ja reagoi haukkumalla uusiin ääniin mutta tulee kuitenkin katsomaan ja on utelias uusien juttujen suhteen, ja on tottunut nopeasti arkipäivän askariin ja ääniin. Reagointi ja epäluulo tuntuvat olevan pääosin kokemuksen puutetta ei niinkään luonteen haurautta tai stressaantuvuutta.

Luottamus minuun on rakentunut kahden kuukauden aikana vahvaksi, ja Tuisku tulee iloisena hakemaan kontaktia ja rapsutuksia, sekä hakee leikkimään. Se on oppinut istu-käskyn, ja tämän avulla sen käyttäytymistä voi jo ohjailla jännittävissä tilanteissa ja ’koske’ ja ’maahan’ käskyt alkavat jo myös olla tuttuja. Lisäksi luoksetulo on melko vahvalla pohjalla, vaikka välillä keskittyminen herpaantuu ja muut asiat vievät huomion.

Varusteista on harjoiteltu hihnoja, jotka vielä ovat melko jännittävät. Hihnojen kiinnitys onnistuu, mutta niiden kanssa liikkuminen on vielä hankalaa. Ulos saakka ei vielä olla päästy, vaikka ulkoilma tuntuu kuitenkin kiinnostavan turvallisen etäisyyden päästä. Uusiin ihmisiin on myös tutustuttu. Tämä hiukan jännittää Tuiskua, ja se haukkuu ensi alkuun vieraille, mutta ei ole kuitenkaan aggressiivinen, vaan hetken rauhoituttuaan syö vieraiden heittelemiä herkkuja lattialta ja haluaa tulla nuuskimaan ja rapsuteltavaksikin asti.

Tuiskun edistymistä on tuntunut hidastavan se, ettei Tuisku ole kovin ahne ruoan perään. Tuiskulla vaikuttaa myös olevan jonkinasteista paimentamisviettiä, mikä näkyy siinä, että uusien ihmisten kanssa hänellä on taipumus lähteä perään ja reagoi herkästi liikkumiseen. Se lähtee vaistonvaraisesti perään ja saattaa näykkiä paimenkoiralle tyypilliseen tapaan.”

26.2.2022
Tänään Tuitun elämä muuttui kun se saapui ikiomaan kotiinsa Suomeen. Samalla Tuittu sai uudeksi nimekseen Tuisku.

10.12.2021
Tuittu on tänään varattu omaan kotiin!

9.11.2021
Aktiivimme tapasivat Tuitun sisaruksineen Carpen tarhalla lokakuussa. Monet pentueen jäsenet olivat menneet paljon takapakkia rohkeuden suhteen, mutta Tuittu otti vieraat edelleen yhtä reippaasti ja iloisesti vastaan pentujen häkkiin. Tuittu on mitä ihanin ilopilleri, joka ansaitsisi jo päästä omaan kotiin!

Lisätty Tuitulle uusia videoita ja kuvia.

8.10.2021
Tuittu aloitti kodinetsinnän Kulkurien adoptio-ohjelmassa.


Mietithän tarkkaan omia resurssejasi harkitessasi rescuekoiran adoptiota. Onko sinulla aikaa, motivaatiota ja sitoutuneisuutta koiraan? Aikuisenkin koiran kohdalla sitoutuminen voi olla parhaillaan useiden vuosien mittainen.

Kotihoidossa oleva koira on päässyt jo hieman harjoittelemaan perhekoiralle tärkeitä taitoja. Kaiken uuden opettelu on kuitenkin vielä aivan alussa, eikä voida olettaa että kotihoidon kautta tuleva koira olisi valmiiksi täysin koulutettu. Tiedossa on varmasti myös omassa kodissa töitä, takapakkia, iloisia hetkiä ja onnistumisen riemua.

Kotihoidossa olevan koiran luonteesta ja tavoista saadaan tarhaolosuhteissa tehtyjä havaintoja enemmän tietoa. Koiran luonne muovautuu kuitenkin kaikkien sen saamien kokemusten kautta ja isossa roolissa on myös lopullisen kodin tapahtumat. Koiran käytös voi ajan ja kotiutumisen myötä vielä muuttua.

Tuisku luovutetaan uuteen kotiin asianmukaisesti rokotettuna, ulko- ja sisäloishäädettynä ja testattuna useiden sairauksien varalta. Lisäksi Tuisku on mikrosirutettu ja sillä on EU-lemmikkipassi. Rescueyhdistys Kulkurit ry kuuluu Responsible Rescue-sitoumukseen ja noudattaa sitoumuksen kriteereitä koirien maahantuonnissa.

Tuiskun yhteyshenkilönä toimii Iris Vainio.

Share
 
 

Yhteistyössä


Yhteistyossa
 
 

Takaisin ylös

© Rescueyhdistys Kulkurit ry 2015 | All rights reserved, Rekisterinumero 208.505, y-tunnus 2594720-9.