Kodin saanut koira: MATTI (Suomessa)

Matti on vakuuttavan kokoinen, ilmeikäs halinalle, joka luulee olevansa sylikoira. Matti sopisi monenlaiseen kotiin, kunhan kodissa piisaa syliä, huumorintajua, hieman ruista ranteessa ja sitoutumiskykyä.
Syntymäaika: 10/2021
Sukupuoli: uros
kastroitu
Sijainti: Suomessa (Pietarsaari)
Kokoarvio:75 cm/40 kg

 

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin luovutussopimukseenkuvaukseen adoptioprosessistammeoppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

Perustiedot ja tausta
5.3.2024

Tausta:
Mihai Grigorie on romanialainen eläinsuojelija ja eläinlääkäri, joka on mahdollisimman monia eläimiä auttaakseen perustanut M.G. Rescue -nimellä toimivan tarhan, noin 30 kilometrin päähän Bukarestista. Kulkurit on tehnyt yhteistyötä Mihain kanssa useiden vuosien ajan. Tarhalla asuu kerrallaan noin 50-60 koiraa ja niistä huolehtii päivittäin Mihain lisäksi yksi työntekijä. Tarhaa on rakennettu vuosien ajan ja sitä parannetaan edelleen jatkuvasti. Mihai haaveilee myös saavansa tarhan yhteyteen tilat sterilointien tekemiseen, jotta hän pystyisi jatkossa keskittymään entistä enemmän kodittomien koirien tilanteen ennaltaehkäisyyn kestävän eläinsuojelutyön keinoin.  Tarhalla elää kodittomien koirien lisäksi myös muita rescue-eläimiä, kuten kissoja, lehmiä, lintueläimiä, vuohia ja hevosia.

Mihaita pyydettiin auttamaan läheiseen kaupunkiin, sillä henkilö, jonka omistuksessa oli useita koiria, oli kuollut. Mihain tarhalla ei ollut kaikille, noin kymmenelle koiralle tilaa, mutta hän päätti auttaa pentuja, sillä uskoi niiden löytävän kodit. Niinpä Matti päätyi M.G. Rescuen tarhalle yhdessä veljensä kanssa.

Perustiedot:
Matti, sekä veljensä Mikko matkustivat Suomeen puolivuotiaina pojankloppeina. Matti asui ensimmäisessä kodissaan noin vuoden, kunnes päätyi uudelleen etsimään kotiaan osoitettuaan epäluuloisuutta ja oman reviirin vartiointia vieraita kohtaan. Kotihoidossa Matti on ollut syksystä 2023 lähtien ja siellä Matti on toistaiseksi rakastanut kaikkia, myös vieraita ihmisiä, kunhan tutustuminen on tehty maltillisesti. Uudet, yllättäen ilmestyvät ihmiset ovat Matille alkuun jännittävä juttu.

Matti on nyt parivuotias, kastroitu nuorimies. Tällä hetkellä Matin säkäkorkeus on n. 75 cm ja painoa hänellä on noin 40 kg. Alta voit lukea Matin tuoreimmat kuulumiset kotihoidosta.

Päivitykset

8.4.2024

Matti muutti omaan kotiinsa<3

5.3.2024

Matti elelee onnellisena kotihoidossa. Hän on oppinut valtavasti uusia taitoja kotihoitojaksonsa aikana. Yksinolo tuotti alkuun Matilla haastetta, mutta nykyään myös työpäivät sujuvat leppoisasti itsekseen. Alkuun Matti saattaa pari minuuttia itkeskellä perään, mutta asettuu sitten lepäämään tai puuhailemaan ruokavirikkeiden parissa. Matti on korviaan myöten rakastunut kotihoitajan vanhempiin ja onkin käynyt viikonloppulomilla myös näiden luona.  Kun Matti tutustuu rauhassa uuteen ihmiseen ja toteaa tämän turvalliseksi, ei hän saa läheisyydestä tarpeekseen. Koostaan huolimatta Matti kuvittelee olevansa sylikoira, ja jos vain pääsisi, mönkisi vaikka paidan sisään, jos sillä tavoin pääsisi vielä hieman lähemmäs halimaan ihmistä.

Talvella Matti on päässyt nauttimaan jäällä juoksentelusta. Luoksetulo sujuu erinomaisesti, eikä Matti ole irronnut kauas hoitajastaan. Myös koirakavereita Matti on saanut ja lumisessa puistossa on ollut ihanaa juosta kilpaa kaverin kanssa.

Tällä hetkellä Matin suurin haaste on hihnakävely. Matti nimittäin innostuessaan VETÄÄ. Kotihoitaja on harjoitellut hihnataitoja lehmänhermoisesti ja koko ajan tilanne kehittyy paremmaksi. Nyt haastetta aiheuttaa enimmäkseen toisten koirien ohitukset, joissa Matti hinkuisi koirakaverin luo ja saattaa hyppiä kahdella jalalla ilmaan, jos siten pääsisi paremmin lähelle. Kodilta siis toivotaan hyviä hermoja, huumorintajua, hieman voimaa käsivarsissa ja tilavia namitaskuja ohitusharjoittelun tueksi.

Matti on valloittava, aina iloinen halinalle, jolla ei ole aavistustakaan siitä, että hän on pienen vasikan kokoinen. Matti viihtyisi luultavimmin kodissa, jossa olisi mahdollisuus omaan pihaan ja tilaa väistää häiriöitä lenkillä, mutta joustovaraa on. Kerrostaloon Mattia ei varmuudeksi luovuteta, sillä Matin ääni on melko kantava ja on mahdollista, että uudessa paikassa yksinoloa täytyy vielä hieman muistutella.

Lisätty Matille uusia upeita kuvia! Voiko tuota katsetta vastustaa?

2.12.2023

Matti lähettää talvisia terveisiä kotihoitopaikastaan! Matille on lisätty uusia videoita, joissa se tutkii namitarjontaa ja leikkii. Kotihoitaja kertoo matista seuraavaa:

”Matti on kotiutunut uuteen kotihoitopaikkaan reilussa kuukaudessa tosi hyvin. Matti on alusta asti rakastanut omien ihmisten läheisyyttä paljon. Matti haluaa olla aina siellä missä tapahtuu ja mieluusti kosketusetäisyydellä omiin ihmisiin. Matti luulee olevansa pieni sylikoira ja änkeää aina syliin. Toisinaan Matti saattaa tarjota koko 40 kiloisen itsensä sohvalla makaavan ihmisen päälle. Hän on ehkä vähän liian painava painopeitoksi, mutta ei kerrota sitä Matille!

Matti on tosi nopea oppimaan ja kehittyy hienosti kaikessa, mitä kotihoidossa ollaan päästy harjoittelemaan. Kynsien leikkausta on Matin kanssa yritetty harjoitella omaehtoisesti. Matti antaa koskea kynsiä saksilla, mutta ei vielä tykkää siitä, jos tassusta yritetään saman aikaan pitää kiinni. Kynsiä on silti saatu leikattua jo hienosti. Tämän harjoittelua jatketaan kotihoidossa päivittäin.

Alkuun lenkkeilyt Matin kanssa olivat haastavia. Matti veti paljon ja suurella koiralla vetovoimaa löytyi liiaksi. Tämän jälkeen ulkoilut rauhoitettiin ja Matti sai tutustua ulkoiluun alkuun omalla pihalla, josta nyt lenkkejä ympäristöön on alettu lisäämään. Tällä hetkellä Matin vauhti lenkeillä on edelleen kova, mutta vetäminen on vähentynyt paljon. Toisinaan Matti saattaa malttaa haistella pitkiäkin aikoja. Vetospurtteja Matti ottaa edelleen, vaikkakin harvemmin. Spurtit suuntautuvat jännien hajujen tai kiinnostavia paikkojen perään. Matti ottaa itse kontaktia lenkillä ja koiraohitukset sujuvat ilman haukkumista/ärinää, vaikka Matti selvästi haluaakin päästä tutustumaan toisiin.

Matti on tähän asti tutustunut uusiin ihmisiin kuonokopan kanssa, sillä edellisessä kodissa Matilla oli haasteita vieraiden miesten kanssa. Uusiin ihmisiin tutustuminen on sujunut tähän asti hyvin ja Matti on ystävystynyt kotihoitajien lisäksi yhden miehen ja yhden naisen kanssa. Ystävystyminen ei vienyt kauaa ja Matti rakastaa uusia ystäviään kuin kotihoitajia!

Matti ei nauti yksinoloista, mutta rauhoittuu mukavan tekemisen parissa ja suostuu lopulta nukkumaan. Matti saattaa ulvoa ja haukkua hetken huomattuaan jääneensä yksin. Tätäkin taitoa harjoitellaan. Omakotitalossa Matti ei juurikaan reagoi ulkoa kuuluviin ääniin, mutta jää kuuntelemaan niitä toisinaan. Verhojen ollessa auki Matti saattaa haukkua ohi käveleville ihmisille.

Matti rakastaa leikkimistä. Toisinaan leikkejä pitää olla rauhoittamassa, kun innostus kasvaa liian isoksi. Matti tykkää leikkiä itsekseen ja ihmisen kanssa. Matti rakastaa vetoleikkejä ja palloleikkejä, mutta hän ei vielä halua antaa palloa tai muuta lelua takaisin ihmiselle. Matin mielestä kaikkein parasta on, kun joku rakas lelu piilotetaan ja Matti saa etsiä sen! Matti voisi nauttia jostain harrastuksesta, jossa saa käyttää nenää, kuten nose workista.

Veikkaan että Matti toivoo omalta kodiltaan huumorintajua, kärsivällisyyttä, omaa paikkaa sohvalta ja paljon rakkautta!”

30.10.2023

Kotihoitaja kertoo Matista:

“Matti, Masa, Matti-vauva

Rakastaa: Omaa ihmistä, oman ihmisen syliä, oman ihmisen rapsutuksia, ruokaa ja herkkuja, olla menossa mukana, leikkiä ja rellestää.

Harjoittelee: Hihnassa kävelyä, uusien ihmisten kohtaamista, yksin olemista, vaikka onkin jo edistynyt tosi hienosti!

Matti säikkyy yllättäviä ääniä ja jää kuuntelemaan ulkoa kuuluvia ääniä, mutta ei ainakaan vielä reagoi niihin. Matti jännittää uusia ja outoja juttuja ja niissä Matti tarvitsee rohkaisua ja harjoittelua. Matti on erittäin höpsö ja leikkisä. Matilla on loputtomasti rakkautta jaettavaksi omille ihmisille. Matti on äärimmäisen ruokamotivoitunut ja virittyy ehkä jopa joissain tilanteissa liikaakin herkuista. Matti osaa hienoja temppuja, kuten istu, tassu, maahan. Matti on täysin sisäsiisti.”

13.8.22

Matti matkasi omaan kotiin Suomeen.

20.5.2022

Matti on varattu omaan kotiin!

18.3.2022

Matti aloitti oman kodin etsimisen Kulkurien adoptio-ohjelmassa.


 

Mietithän tarkkaan omia resurssejasi harkitessasi rescuekoiran adoptiota. Onko sinulla aikaa, motivaatiota ja sitoutuneisuutta koiraan? Aikuisenkin koiran kohdalla sitoutuminen voi olla parhaillaan useiden vuosien mittainen.

Kotihoidossa oleva koira on päässyt jo hieman harjoittelemaan perhekoiralle tärkeitä taitoja. Kaiken uuden opettelu on kuitenkin vielä aivan alussa, eikä voida olettaa että kotihoidon kautta tuleva koira olisi valmiiksi täysin koulutettu. Tiedossa on varmasti myös omassa kodissa töitä, takapakkia, iloisia hetkiä ja onnistumisen riemua.

Kotihoidossa olevan koiran luonteesta ja tavoista saadaan tarhaolosuhteissa tehtyjä havaintoja enemmän tietoa. Koiran luonne muovautuu kuitenkin kaikkien sen saamien kokemusten kautta ja isossa roolissa on myös lopullisen kodin tapahtumat. Koiran käytös voi ajan ja kotiutumisen myötä vielä muuttua.

Matti on saapunut Romaniasta Suomeen 8/2022 kastroituna, asianmukaisesti rokotettuna, ulko- ja sisäloishäädettynä ja testattuna useiden sairauksien varalta. Lisäksi Matti on mikrosirutettu ja sillä on EU-lemmikkipassi. Rescueyhdistys Kulkurit ry kuuluu Responsible Rescue -sitoumukseen ja noudattaa sitoumuksen kriteereitä sekä Maa- ja Metsätalousministeriön säädöksiä koirien maahantuonnissa. Tällä hetkellä Matti sijaitsee Suomessa kotihoitopaikassa Pietarsaaressa. Niilon  kodinetsintää hoitaa Rescueyhdistys Kulkurit ry, joka on rekisteröitynyt Eläintenpitäjä- ja pitopaikkarekisteriin asiakastunnuksella 24032685.

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin luovutussopimukseenoppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

 

 

Mitä sinun tulisi huomioida ennen
rescuekoiran adoptiota?

Mietithän tarkkaan omia resurssejasi harkitessasi rescuekoiran adoptiota. Onko sinulla aikaa, motivaatiota ja sitoutuneisuutta koiraan? Aikuisenkin koiran kohdalla sitoutuminen voi olla parhaillaan useiden vuosien mittainen. Muistathan myös, että kotikoiran tavat eivät ole tarhaoloista tulleille useinkaan tuttuja, eikä voida olettaa, että koira kulkisi hihnassa heti vaivattomasti, olisi tottunut sisätiloihin ja työpäivän mittaiseen yksinoloon tai jättäisi tavarasi rauhaan. Tiedossa on varmasti töitä ja takapakkia, mutta myös iloisia hetkiä ja onnistumisen riemua. Muistathan myös, että koiran kuvaus on kirjoitettu tarhaolosuhteissa tehtyjen havaintojen perusteella ja käytös voi kotiutumisen edetessä muuttua.

Koirat saapuvat Romaniasta Suomeen steriloituna tai kastroituna, asianmukaisesti rokotettuna, ulko- ja sisäloishäädettynä ja testattuna useiden sairauksien varalta. Lisäksi koirat on mikrosirutettu ja niillä on EU-lemmikkipassi. Rescueyhdistys Kulkurit ry kuuluu Responsible Rescue -sitoumukseen ja noudattaa sitoumuksen kriteereitä sekä Maa- ja Metsätalousministeriön säädöksiä koirien maahantuonnissa. Tässä artikkelissa esitetyn koiran kodinetsintää hoitaa Rescueyhdistys Kulkurit ry, joka on rekisteröitynyt Eläintenpitäjä- ja pitopaikkarekisteriin asiakastunnuksella 24032685.

Ennen yhteydenottoa, tutustuthan tarkasti adoptioprosessin kuvaukseen, luovutussopimukseen, oppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, adoptoitavan eläimen terveyteen sekä adoption kustannuksiin.

Yhteyshenkilö: Nina Ehrström

Tietoa adoptioprosessista

Usein kysytyt kysymykset

Opas rescuekoiran adoptoijalle

Tutustu myös näihin: