Päivitetty 06.05.2019

Enkelikoira: NALINA, SUOMESSA


Syntymäaika: 05/2015
Sukupuoli: narttu
Sijainti: Suomessa/Rovaniemi
steriloitu

 

Perustiedot ja tausta
(Päivitetty 11.3.2019)
Nalina ja 24 muuta pentua tuotiin Rosiorin De Veden kaupungista Onevetin koirahoitolaan, koska ne olivat sairastuneet parvoon. Valitettavasti vain pieni osa pennuista selviytyi tästä koiranpennuille yleisestä ja vaarallisesta viruksesta. Nalina on yksi niistä selviytyjistä, jotka selättivät tämän viruksen.

Nalinan matka ja elämä Suomessa on saanut jälleen uuden mullistuksen, ja valitettavasti Nalina palaa jälleen kotia etsivien joukkoon. Nykyinen koti muutti ja nykyinen asuinpaikka ja ympäristö on osoittautunut aivan liian vilkkaaksi Nalinan tapaiselle reaktiiviselle koiralle, joka reagoi herkästi ympärillä liikkuviin asioihin. Aktiivimme kävi Nalinaa tapaamassa ja huomioi miten ulkoilu on stressaavaa ja kierrokset nousevat helposti ja ne jää päälle. Kontakti harjoituksia on tehty, ja helpottavat hiukan ohituksia, mutta lisää täsmällisiä harjoituksia hyvin motivoivalla palkalla on tarpeen opetella. Nalina varmasti kaipaa enemmän myös vakaita rutiineja arkeen, aktiviteettia nenätyöskentelyn parissa ja stressia alas. Nalina teki aluksi pientä hammastelua käsiin ja paidanhelmaan, ja vahti liikettä. Nalina tekee sitä uusille ihmisille, omalle perheelle sitä ei tee. Vieraasta ihmisestä sisällä huolimatta neiti rauhoittui kumminkin nukkumaan ja sisätiloissa neiti on muutenkin paljon rauhallisempi. Nalina reagoi rappukäytävistä kuuluviin ääniin, eroahdistusta oli muuton jälkeen uudessa kodissa, mutta se jäi pois yksinolo harjoittelujen tuloksena.

Nalinalla on tiedossa myös hierontaa ja kipuihin liittyvää tutkimusta johtuen selästä ja takajaloista. Luultavasti pitkän ajan kulkeminen tiukassa remmissä, ja vetämisessä tehdyt lenkit ovat jumiuttaneet lihakset, ja neiti selkeästi reagoi kipupisteisiin.

Nalina vaatii tulevalta kodilta koiranlukutaitoa, halua ja osaamista pärjätä reaktiivisen koiran kanssa, ja tahtoa opetella pitkäjänteisesti positiivisin menetelmin  ulkoilua. Nalina tykkää ihmisen kanssa tekemisestä, ja on varsin motiviutunut ja nopea oppimaan asioita. Uros koirien kanssa Nalina on tullut toimeen, mutta vaatii pienen tutustumisen joten eristäminen omaan tilaan ja rauhaan tulisi löytyä kodista. Kissoihin suhtautumisesta ei ole tietoa. Rauhallinen asuinympäristö on paras vaihtoehto Nalinalle, ja vilkkaasen kaupunki/asutusalueelle neitiä ei tulla luovuttamaan, eikä ensimmäiseksi koiraksi. Pienet lapset eivät myöskään sovi Nalinan perheeseen.

Nalina on nyt 15-20kg ja noin 50cm kokoinen neiti.

Päivitykset

06.05.2019
Suureksi suruksemme Nalina on nukkunut ikiuneen terveydellisten ongelmien johdosta. Elämä ei koetellut Nalinaa kovin pehmoisesti ja neitokaisen elämän varrelle mahtui kodinvaihdoksia ja useampia kotihoitopaikkoja. Viimeisimpään kotihoitopaikkaan siirryttyään kävi hyvin nopeasti selville, että Nalina on kotona. Onnea siitä, että Nalinan pitkä matka omaa kotia kohti on viimein kuljettu loppuun, ei kuitenkaan kestänyt kauaa. Otamme osaa Nalinan perheen suureen suruun koko yhdistyksen voimin. Mieletön kiitos siitä mitä teitte Nalinan eteen <3

Nalinan perhe kirjoitti muistotekstin tytölle:

Sinä tulit suoraan sydämeen,
sinä toit lohdun murheeseen.
Sinä olit pieni,
mutta silti suuri niin,
jäät luokseni ainiaaks ajatuksiin.
Nuku rauhassa pieni koiraenkeli,
joka siipiään maailmassa kokeili.
Lennä takaisin koirien maailmaan,
sinne mistä tulitkin aikoinaan.
On ikävä suuri ja loputon,
mut sinun onnesi yksin tärkeintä on. Lepää rauhassa rakas Nalina.”

1.4.2019

Nalina on muuttanut uuteen kotihoitopaikkaan Rovaniemelle maaliskuun puolivälissä. Kotihoitaja kuvailee Nalinaa kahden viikon yheiselon jälkeen näin:

“Nalina on aivan ihana ja siitä on oikiasti ihan mihin vaan. Ei ole vielä, mutta tulee olemaan. Nalinalla on selvästi paimennusviettiä, mitä se paremman puutteessa kohdistaa kaikkiin liikkuviin asioihin, autoihin, ihmisiin. Nalina on myös erittäin nopea koira ja tarvitsee mielestäni rauhallisen ihmisen vierelleen tasapainottamaan menoa ja nopeita hoksottimia.

Nalina pitäisi varmasti ihmisestä, joka neuvoisi sitä sinnikkäästi selviytymään uusista ja ihmeellisistä tilanteista yhä uudelleen, ja uudelleen, ettei sen tarvitsisi olla enää epävarma. Nalina tarvitsee tukea ihmisestä, kun mieli menee nollasta sataan. Niin hyvässä kuin pahassa, Nalina on nopea oppimaan ja siitä saisi varmasti tosi huipun harrastuskaverin missä se pääsisi loistamaan terävyydellään. Kaiken reaktiivisuuden ja säpäkkyyden lisäksi tämä koira osaa kuitenkin myös rauhoittua ja tykkää ihan vaan mennä ihmisen mukana. Nalinan löytää usein kotosalta jostain pehmeästä paikasta kaikki neljä jalkaa taivasta kohti.

Nalina kävelee hihnassa oikein mallikelpoisesti ja hieman liian pitkä häntä puolelta toiselle viuhtomalla. Nalina ei kuitenkaan vielä tiedä miten päin pitäisi olla, kun toinen koirakko tulee vastaan ja möykkää epävarmuuttaan. En usko etteikö tämä olis selätettävissä, mutta aikaa ja pinnaa se vaatii. Uskon, että saman harjoittelun ”sivutuotteena” rauhoittuu koira kokonaisvaltaisesti. Nalina asuu tällähetkellä kahden koirakaverin kanssa, ja on osoittanut hieman päällepäsmärin elkeitä urosta kohtaan. Pienen narttukoiran kanssa ovat kuin parhaat rikoskumppanukset.

Kun Nalinalle antaa mahdollisuuden, niin Nalina antaa sen kyllä tuplana takaisin.”

11.3.2019
Nalina siirtyi etsimään kotia kotihoitajan luokse kesäkuun alkupuolella ja sen piti jäädä sinne loppuelämän kotiin. Nalinalla on kuitenkin vielä vähän haasteita remmikävelyiden kanssa siten, että sen kierrokset nousee kun se näkee toisen koiran. Nalina haukkuu ja ärisee ja stressitila jää ajoittain päälle ja perheen muuttaessa vilkkaammalle alueelle, Nalinan kierrokset jäivät joka päivä päälle. Siksi se palaa taas etsimään omaa kotiaan Kulkurien adoptio-ohjelmaan.

Aktiivimme kävi tapaamassa Nalinaa marraskuussa ja kertoi sen olevan kaunis ja ihana nuori koira, jolla myös on tietyissä tilanteissa epävarmuutta. Näissä tilanteissa Nalina tarvitsee oman ihmisensä tukea. Nalina ottaa aika hyvin kontaktia ja vaikuttaa helposti motivoitavissa olevalta yksilöltä.  Nyt tytölle onkin hakusessa uutta kotia rauhallisemmalta alueelta, jotta se saisi stressikierroksia laskettua ja enemmän tilaa ympärilleen harjoitella pikkuhiljaa muidenkin koirien ohituksia ilman rähjäämistä. Jos lenkillä ei kohtaa muita koiria ulkoilu sujuu hyvin, Nalina kovasti nuuskuttelee ja kaipaa selkeesti liikkumista ja hieman enemmän aktivointia kuin mihin nyt on ollut mahdollisuutta.

Sisätiloissa Nalina on mitä ihanin kotikoira, joka nauttii kovasti siitä kun saa olla perheen kanssa mutta myös osaa jäädä nätisti yksin kotiin perheen ollessa poissa.

12.1.2019
Nalina ei enää etsi kotia, sillä kävikin niin että se on siellä jo.

31.07.2018

Nalina siirtyi kesäkuun alku puolella kotihoitoon etsimään uutta kotia. Nalina asuu edelleen Helsingissä, mutta nyt vähän rauhallisemmalla alueella. Nalinalla on kotihoitopaikassaan koirakaverina “sheltti” narttu, jonka kanssa Nalina on päässyt myös leikkimisen makuun. Ulkoilu on sujunut ihan mukavasti, edelleen kierrokset tosin nousevat lenkillä kun vastaan tulee toinen koira. Nalina on myös jonkin verran tarkka resursseistaan, oli kyseessä sitten ruoka tai ihminen. Tämän asian suhteen tulee myös olla tarkkana mikäli tulevassa kodissa olisi koirakaveri.

Nalinaan voi päästä tutustumaan sovitusti kotihoitopaikkaansa Helsinkiin.

04.04.2018
Nalina vietti viikon koirahoitolassa maalla tammi- helmikuun vaihteessa. Hoitolassa neiti ulkoili reippaasti ja pelottomasti, myös toisen koiran seurassa. Hoitolan hoitaja kehuikin Nalinaa oikein ihanaksi ja energiseksi koira neidiksi. Kaupunki olosuhteet ovat Nalinalle kuitenkin liikaa ja kierrokset nousevat helposti. Tästä syystä Nalinalle etsitään uutta kotia vähän rauhallisemmalta alueelta. Ihanteellisinta olisi jos neiti pääsisi asumaan esim. maaseudun rauhaan.

27.11.2017
Nalina etsii uutta kotia vanhasta käsin. Aktiivimme Stefanie kävi muutama viikko sitten tapaamassa Nalinaa sen vanhassa kodissa.

Tässä Nalinan kuulumisia aktiivimme sanoin: “Aivan upean kaunis ja ihana koira, joka selvästi rakastaa ihmisiä, huomiota ja haluaa olla mukana siellä, missä tapahtuu. Nalina on nuori, erittäin energinen, jokseenkin epävarma ja tällä hetkellä aika stressaantunut koira. Kun saavuin paikalle, Nalina haukkui ja ärisi minulle ovella, vahtiviettiseen tapaan, ei yhtään aggressiivisesti. En huomioinut ollenkaan, tiputin pari namia vaan, ja Nalina tulikin sitten heti haistelemaan minua jonka jälkeen sitten halusi syliin ja haki rapsutuksia koko ajan.

Nalina on todella tarkkaavainen ja fiksu koira. Se seurasi omistajiensa kaikkia eleitä ja oli todella hyvä käyttämään rauhoittavia eleitä kotona.

Remmikäyttäytyminen on selvästi Nalinan suurin ongelma, mutta suurin osa Nalinan ongelmista johtuu  mahdollisesti vaan yleisestä stressitilasta ja puutteellisesta aktivoinnista. Tyttö selvästi tykkäsi lähteä ulos ja  juoksenteli nurmikolla  ja hääräili sitä sun tätä. Lenkki sujui tosi kivasti – niin kauan, kun koiria ei tullut vastaan. Se vähän haukahti jollekin tummiin pukeutuneelle miehelle. Muuten se haisteli rennosti ja lenkkeili ihan hienosti vaikka oli paljon ihmisiä. Energiaa neidillä selvästi on mutta otti myös hienosti kontaktia ja söi namia myös vaikka alkoi haukkua jollekin.  Sitten tuli se yksi pieni koira vastaan tien toisella puolella. Nalinalla nousi kierrokset nollasta sataan sekunnissa se ärisi ja haukkui, koira oli silloin suunnilleen 20 metrin päässä. Siinäkin tilanteessa kuitenkin sain sen huomion nameilla itseeni, jonka jälkeen se vähän rauhoittui. Merkittävintä oli minusta Nalinan totaalinen mielentilamuutos tapahtuman jälkeen. koiralla jäi ns. stressitila päälle, alkoi vetää kotiin ja kontaktia ei enää saanut, ennen kuin päästiin kotipihalle asti. Neiti haukkui muillekin vastaan tuleville ihmisille. Nalina asuu tällä hetkellä lapsiperheessä, kerrostalo asunnossa suhteellisen vilkkaalla alueella kaupungissa, jonka vuoksi harjoittelu on vähän vaikeata.”

On luultavaa, että rauhallisemmassa ympäristössä ja suuremmalla aktivoinnilla Nalina saattaisi rauhoittua hyvinkin nopeasti. Nalinalle ihanteellisin koti sijaitsisi vähän syrjemmässä ja mahdollisesti ainoana koirana, sillä neiti ei ole päässyt Suomessa ollessaan tutustumaan muihin koiriin.

10.08.2017
Nalina palaa kotia etsiväksi. Tullessaan Suomeen Nalinan perhe kertoi tytön olleen hyvin arka alkuaikoina, eikä ulkoilut sujuneet ensimmäiseen kuukauteen. Muut koirat jotka Nalina kohtasi remmissä, pelotti neitiä aivan hirveästi ja Nalina ryhtyi ärisemään muille koirille tästä pelosta johtuen. Pikkuhiljaa Nalina vapautui perheensä parissa ja perheen lapsista Nalina tykkää paljon, kuten myös aikuista. Nalina kokee lenkillä tarvetta puolustaa lapsia vierailta ihmisiltä joten perhe ovat ulkoiluttaneet Nalinaa ilman lapsia. Ulkona vieraat ihmiset jännittää mutta kotiin tulevat vieraat Nalina hyväksyy melko nopeasti, kunhan saa tehdä tuttavuutta omalla ajallaan, rauhallisesti. Nalinalla on perheen kertoman mukaan tietyissä määrin paimennusviettiä, jota se osoittaa lapsiin.

 

Nalina saapui Suomeen asianmukaisesti rokotettuna, steriloituna, ulko- ja sisäloishäädettynä ja testattuna useiden sairauksien varalta. Lisäksi Nalina on mikrosirutettu ja sillä on EU-lemmikkipassi.

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin luovutussopimukseenkotiutuvan koiran oppaaseen, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

Harkitut yhteydenotot : Anne Huhtala

 

Share
 
 

Yhteistyössä


Yhteistyossa
 
 

Takaisin ylös

© Rescueyhdistys Kulkurit ry 2015 | All rights reserved, Rekisterinumero 208.505, y-tunnus 2594720-9.