Kodin saanut koira: OIWA (Pörröpennut)

Syntymäaika: noin 3/2023
Sukupuoli: uros
ei kastroitu
Sijainti: Romaniassa (One Rescue Association, Cosoba)
Kokoarvio:

 

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin kuvaukseen adoptioprosessistamme, luovutussopimukseen, oppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

Perustiedot ja tausta
26.8.2023

Adina Vladut on eläinlääkäri, joka omistaa yhdessä miehensä Dragos Vladutin kanssa Onevet-klinikan. Eläinlääkäriklinikka OneVet on yksi Kulkurien keskeisimmistä yhteistyötahoista. Vuodesta 2012 lähtien jokainen Kulkurien adoptio-ohjelman läpikäynyt koira on kulkenut OneVetin kautta huolellisen yhdessä laaditun prosessin läpi. Eläinlääkärin työnsä lisäksi Dr. Adina käyttää kaiken aikansa kodittomien koirien auttamiseen. Adina perusti One Rescue Association -yhdistyksen vuonna 2017 ja yhdistyksellä on tarha Cosobassa noin puolen tunnin matkan päässä Bukarestista. Tarhalla asuu noin 450 koiraa. One Rescue Associationin tarha on kuitenkin romanialaisittain hyvä, sillä siellä on päivittäin eläinlääkäri ja useita koirien hoidosta vastaavia työntekijöitä ja koirien elinolosuhteita pyritään parantamaan jatkuvasti.

Adina on lisäksi yksi Kulkurien säännöllisistä yhteistyökumppaneista kohdemaan sterilointien parissa ja niin hänelle kuin meillekin on tärkeää tehdä jatkuvaa, kestävää eläinsuojelutyötä Romanian kodittomien koirien ongelman ratkaisemisen eteen, jotta yhtenä päivänä kodittomia koiria ei syntyisi enää niin paljon kodittomiksi. Cosoban tarhan yhteydessä sijaitseekin yhteistyössä rakennettu sterilointiklinikka, jonne koirien ja kissojen omistajat saavat tuoda lemmikkejään maksuttomaan sterilointiin viikoittain.

Oiwa ja Ansa hylättiin Cosoban tarhalle toukokuussa 2023 niiden ollessa vielä ihan pieniä pentuja. Ne ovat asuneet ja kasvaneet tähän saakka isossa, noin 18 pennun, porukassa jossa muutkin pennut ovat saman ikäisiä. Molemmat pennuista ovat sopuisia ja tulevat hyvin juttuun toisten pentujen kanssa. Kulkurien Romaniassa asuva aktiivi ja työntekijä on käynyt viettämässä aikaa pentujen kanssa ja näin ne ovat saaneet kokemusta ihmisen kanssa olemisesta ja sosiaalistamista hieman enemmän kuin tarhalla asuvat pienet pennut yleensä. Niiltä puuttuvat kuitenkin kaikki muut kokemukset tavallisesta arjesta ja kotikoiran elämästä, kuten varusteista, sisätiloissa elämisestä, hihnassa kulkemisesta, liikenteestä tai erilaisista ihmisistä sekä paikoista.

Kulkurien aktiivi kuvailee Oiwaa sanoilla reipas, avoin, luottavainen, hömelö ja ennen kaikkea ihan super hauska ja sympaattinen. Oiwan kerrotaan olevan hieman kömpelö, se puuhastelee kaikenlaista itsekseen ja muiden pentujen kanssa. Leikkien lomassa tai hypätessä se saattaa mennä mukkelismakkelis, kun ei hahmota omaa kokoaan ja pituutta kasvavia jalkojaan. Oiwa tulee mielellään syliin, se kiipeää ihmisen seistessäkin vasten jos haluaa lisää rapsutuksia. Oiwa on kova poika pussailemaan ja antaa koskea itseään miten vain, silittäminen on sen mielestä ihan super juttu. Syliin nostamisesta Oiwa ei ole moksiskaan. Oiwa on hyväntuulinen tyyppi ja rauhallisempi puuhastelija verrattuna joihinkin pentuporukan pentuihin, se tekee myös paljon omia juttuja ja tutkii.

Oiwa etsii kotia, jossa on koirakokemusta jo ennestään. Oiwan rotuperimästä ei ole varmuutta, mutta se tulee kasvamaan isoksi koiraksi, eikä kasvun ja aikuistumisen myötä nousevia luonteenpiirteitä voida vielä tässä vaiheessa varmuudella tietää. Oiwa tulee varmasti tarvitsemaan runsaasti liikuntaa, aivotyöskentelyä ja muuta lajityypillistä tekemistä pysyäkseen tyytyväisenä. Oiwan tulevalla perheellä tulee olla roppakaupalla huumoria ja kärsivällisyyttä, sillä vauhtia ja erilaisia tilanteita varmasti riittää tulevaisuudessa. Ihan kaupunkiympäristöön Oiwa ei ole sopiva koira, vaan se nauttisi hieman rauhallisemmasta ympäristöstä. Ihanteellisinta olisi, jos kodissa olisi ennestään koirakaveri esimerkkiä näyttämässä ja yhdessä touhuamaan ja remuamaan. Sopivan kodin löytyessä ei oman perheen koirakaveri kuitenkaan ole täysi välttämättömyys, kunhan lajiseuraa on mahdollisuus tarjota muuten riittävästi.

Oiwa oli heinäkuun lopussa kooltaan noin 8-9kg ja 35-37cm ja se tulee kasvamaan isoksi koiraksi, arviolta 65cm korkeaksi.

Päivitykset

20.11.2023
Oiwa saapui Suomeen oman perheensä luokse 28.10.2023 <3

23.9.2023
Oiwa on varattu omaan kotiin Suomeen <3

26.8.2023
Oiwa aloittaa oman kodin etsinnän Kulkurien adoptio-ohjelmassa.


Pentua harkitsevalla on suuri vastuu. Omat resurssit on ehdottoman tärkeää punnita huolella. Ajan, motivaation ja sitoutuneisuuden täytyy olla kohdallaan. Pentua harkitessa täytyy muistaa, että mm. sisäsiisteys on opeteltava alusta lähtien, hihnakäytös on täysin uusi asia, muihin koiriin tutustumistakin saattaa joutua harjoittelemaan eikä yksinolo suju heti itsestään. Tavaratkin saattavat päätyä tylsistyneen ja aktiivisen pennun kitaan ja leluiksi ihan vain vahingossa. Pentu tarvitsee paljon selkeitä rajoja, johdonmukaista, positiiviseen palkitsemiseen keskittyvää koulutusta ja rakkautta kasvaakseen tasapainoiseksi aikuiseksi.

Muistathan myös, että koiran kuvaus on kirjoitettu tarhaolosuhteissa tehtyjen havaintojen perusteella ja käytös voi kotiutuessa muuttua.

Urospennut kastroidaan tapauskohtaisesti, noin 7-9 kuukauden ikäisinä. Mikäli Oiwa tulee Suomeen kastroimattomana, tuleva koti sitoutuu kastroimaan koiran 6 kuukauden sisällä koiran kotiin saapumisesta. Yhdistys osallistuu omistajan niin halutessa kastroinnin kustannuksiin 70 eurolla kuittia vastaan. Olethan myös yhteydessä yhdistykseen/yhteyshenkilöösi ennen kastrointia.

Oiwa saapuu Suomeen asianmukaisesti rokotettuna, ulko- ja sisäloishäädettynä ja testattuna useiden sairauksien varalta. Lisäksi Oiwa on mikrosirutettu ja sillä on EU-lemmikkipassi. Rescueyhdistys Kulkurit ry kuuluu Responsible Rescue-sitoumukseen ja noudattaa sitoumuksen kriteereitä koirien maahantuonnissa.

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin kuvaukseen adoptioprosessistamme, luovutussopimukseen, oppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

Yhteyshenkilö: Olga Karttunen

Mitä sinun tulisi huomioida ennen
rescuekoiran adoptiota?

Mietithän tarkkaan omia resurssejasi harkitessasi rescuekoiran adoptiota. Onko sinulla aikaa, motivaatiota ja sitoutuneisuutta koiraan? Aikuisenkin koiran kohdalla sitoutuminen voi olla parhaillaan useiden vuosien mittainen. Muistathan myös, että kotikoiran tavat eivät ole tarhaoloista tulleille useinkaan tuttuja, eikä voida olettaa, että koira kulkisi hihnassa heti vaivattomasti, olisi tottunut sisätiloihin ja työpäivän mittaiseen yksinoloon tai jättäisi tavarasi rauhaan. Tiedossa on varmasti töitä ja takapakkia, mutta myös iloisia hetkiä ja onnistumisen riemua. Muistathan myös, että koiran kuvaus on kirjoitettu tarhaolosuhteissa tehtyjen havaintojen perusteella ja käytös voi kotiutumisen edetessä muuttua.

Koirat saapuvat Romaniasta Suomeen steriloituna tai kastroituna, asianmukaisesti rokotettuna, ulko- ja sisäloishäädettynä ja testattuna useiden sairauksien varalta. Lisäksi koirat on mikrosirutettu ja niillä on EU-lemmikkipassi. Rescueyhdistys Kulkurit ry kuuluu Responsible Rescue -sitoumukseen ja noudattaa sitoumuksen kriteereitä sekä Maa- ja Metsätalousministeriön säädöksiä koirien maahantuonnissa. Tässä artikkelissa esitetyn koiran kodinetsintää hoitaa Rescueyhdistys Kulkurit ry, joka on rekisteröitynyt Eläintenpitäjä- ja pitopaikkarekisteriin asiakastunnuksella 24032685.

Ennen yhteydenottoa, tutustuthan tarkasti adoptioprosessin kuvaukseen, luovutussopimukseen, oppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, adoptoitavan eläimen terveyteen sekä adoption kustannuksiin.

Yhteyshenkilö:

Tietoa adoptioprosessista

Usein kysytyt kysymykset

Opas rescuekoiran adoptoijalle

Tutustu myös näihin: