Päivitetty 30.05.2021

Kodin saanut koira: PRINCESS (nyk. Luna) Suomessa


Syntymäaika: 9/2012
Sukupuoli: narttu
Sijainti: Suomessa (Kajaani)
steriloitu

 

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin adoptioprosessin kuvaukseenluovutussopimukseenoppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja adoption kustannuksiin.

Perustiedot ja tausta

17.4.2021
Pikku Prinsessan tiedossa oleva tarina alkaa vuonna 2012 eräänä yönä Glinan tarhalla Romaniassa, kun keskellä yötä tarhan pihaan kaartaa auto ja vain koirien todistaessa tilannetta, tarhan mökkerön edustalle tiputetaan pieni nyytti. Aamulla tarhan vapaaehtoinen työntekijä  Ioana saapuu tarhalle ja löytää mökin edustalta surkean, pienen, hädissään olevan koiranpennun. Princessillä ei ollut ikää kuin muutama viikko kun se hylättiin. Princessin onneksi se pääsi Ionan luokse kotihoitoon ja siellä pikku tyttönen sai varttua koira- ja kissaseurassa turvallisesti.

Princess oli pentuna suloinen, reipas, aktiivinen vipeltäjä, utelias ja sosiaalinen. Se oli tottunut toisiin koiriin ja kissoihin ja ihmiset olivat myös Princessistä aivan huippuja. Princess sai kodin Suomesta nopeasti ja kotiutui 14.12.2012 noin neljän kuukauden ikäisenä ja noin 3 kg painoisena pienokaisena. Princess sai uudeksi nimekseen Luna.

Ensimmäiset kolme vuotta Suomessa sujuivat mukavasti oman perheen ja vanhemman koirakaverin kanssa. Lunan ja perheen vanhemman koiran yhteiselämä oli alussa haastavaa ja koirat ottivat muutaman kerran yhteen, mutta tilanne rauhoittui. Vaikka  koirista ei tullutkaan ylimpiä ystäviä, koirat tulivat toimeen. Pelottavissa tilanteissa Luna selvästi haki toisesta turvaa ja katsoi mallia kuinka tämä käyttäytyy. Kaikkia muita koiria Luna arasteli ja ajoittain rähisi niille hihnassa.  Perheeseen syntyi ensimmäinen lapsi vuonna 2015 ja Luna pääsi ensi kertaa tekemään tuttavuutta lasten kanssa, joita perheen lähipiirissäkään ei ollut aikaisemmin ollut. Lunalle ymmärrettiin antaa tilaa ja aikaa tutustua vauvaan ja aluksi kaikki sujuikin hyvin: vauva näytti Lunan mielestä kuuluvan perheeseen, vaikka Luna aina pysyttelikin välimatkan päässä vauvasta. Perheen toinen koira hyväksyi vauvan täysin, mutta tässä kohtaa malli ei auttanut Lunaa. Kun lapsi alkoi liikkumaan, Luna alkoi murista lapselle ja vahtia lapsen liikkeitä. Lapsi oppi pian olemaan lähestymättä Lunaa. Perhe yritti helpottaa Lunan oloa antamalla Lunalle huomiota ja toisaalta oman, rauhallisen tilan, mutta kahden vuoden yrittämisen jälkeen iloisesta hännänheiluttajasta tuli sulkeutunut ja stressaantunut olento. Luna alkoi kotona ollessaan yhä enemmän viettää aikaa turvapaikassaan sängyn alla ja tuli sieltä ainoastaan ulkoilemaan, syömään ja kutsuttaessa johonkin aktiviteettiin, mutta palasi pian takaisin sängyn alle. Perhe kysyi neuvoa kouluttajaltakin, joka oli sitä mieltä, ettei koiraa ja lasta voisi koskaan jättää kahdestaan, vaikka Luna ja lapsi voisivat oppia sietämään toisiaan. Kun tilanne alkoi tuntua kurjalta kaikkien näkökulmasta, Luna pääsi toisen omistajansa isän luokse hoitoon joksikin aikaa. Hoitajansa luona maalla Lunasta sukeutui taas oma, onnellinen itsensä.

Tämä väliaikainen hoitopaikka venyi joulusta 2017 aina näihin päiviin asti. Luna on asunut haja-asutusalueella ja on esimerkiksi saanut olla ulkona vapaana eikä ole ollut tekemissä muiden koirien kanssa. Muutamia ystävällisiä koiria Luna on kohdannut tänä aikana. Pieniin koiriin Luna on suhtautunut uteliaasti häntä heiluen, kuitenkin hieman varauksella, eikä ole halunnut päästää toista tekemään liiaksi tuttavuutta. Isompia koiria Luna on pelännyt, muttei ole ollut aggressiivinen. Hihnalenkeillä Luna ei ole käynyt ollenkaan, mistä on seurannut jonkin verran ylipainoa. Pihapiirissä ja mökillä Lunalla on ollut runsaasti tilaa liikkua vapaana, hieman arkana Luna on kuitenkin pysytellyt aina melko lähellä kotia.  Hoitaja on yrittäjä, jonka työpäivät ovat viime aikoina venyneet Lunan kannalta liian usein pitkiksi, mikä on stressannut Lunaa, joka on alkanut varastella ruokaa pöydiltä. Hoitaja on muuttamassa toukokuun lopussa kaupunkiin asumaan ja kaupunkioloissa Lunan asuminen hänen luonaan on täysin mahdotonta. Lunan oma perhe on tietenkin tavannut Lunaa säännöllisesti. Nyt jo 5-vuotiaaseen lapseen Luna suhtautuu hieman rennommin, mutta on kuitenkin kovin epäluuloinen. Ulkona vapaana ollessa Luna voi touhuilla melko rennosti lapsen läsnäollessa, ja se hakeutuu välillä itsekin lapsen lähettyville, silittää ei kuitenkaan anna. Sisätiloissa käytös muuttuu jälleen hyvin varautuneeksi, ja murina alkaa jos lapsi vaikkapa kävelee hänen mielestään liian läheltä. Uudessa tilanteessa he ovat pohtineet mahdollisuutta ottaa Luna takaisin kotiin, mutta ovat tulleet siihen tulokseen, että se olisi Lunalle liian stressaavaa nyt kun perheessä on uusi vauva ja kodissa vierailee usein vanhemman lapsen kavereita. Niinpä ainoaksi vaihtoehdoksi tuli uuden kodin etsiminen Lunalle.

Jo kypsään 9 vuoden ikään ehtinyt Luna etsii nyt siis loppuelämän kotiaan. Paras koti Lunalle on rauhallinen ja osaava aikuiskoti, jossa Luna saa olla mieluiten “prinsessana” ja ainoana lemmikkinä. Luna on vielä hyvin leikkisä ja kiintyy lujasti omiin ihmisiin. Luna puolustaa herkästi omia tavaroitaan ja luitaan ja saattaa puolustaa myös ruokaansa. Luna tulee kuitenkin välillä esittelemään leluaan ja pyytämään leikkiin, eikä tuolloin käyttäydy puolustelevasti. Herkkupaloja vastaan Luna luovuttaa lelun tai muun tavaran mielellään. Luna on asunut niin kerros-, rivi- kuin omakotitalossa. Kaupunkiympäristössä Luna todennäköisesti tarvitsee lempeää opastusta kaupunkikoiran tavoille, jotka ovat ehkä unohtuneet. Vilkas kaupunkikeskusta on Lunalle kuitenkin liian vaativa paikka. Luna rakastaa ruokaa, joten on hyvin nameilla motivoitavissa uusiin taitoihin. Luna on aina ollut ongelmitta kotona työpäivän ajan eikä ole koskaan purkanut stressiä tavaroiden hajottamiseen. Lunan rokotukset on juuri uusittu ja siinä yhteydessä tehty normaali terveystarkastus, missä ei ole todettu mitään huolestuttavaa.

Luna painaa nyt noin 12 kg, mutta normaalipaino olisi lähempänä 8 kg. Kooltaan Luna on noin 35 cm.

Päivitykset

30.5.2021
Lunaa käytiin katsomassa, Luna tuli varatuksi ja Luna matkusti omaan kotiin ja kaikki tapahtui kahden vuorokauden kuluessa! Luna on nyt eläkekodissaan. Onnellista elämää Luna ja oma ihminen!

17.4.2021
Luna aloittaa uuden kodin etsimisen adoptio-ohjelmassamme.

Mietithän tarkkaan omia resurssejasi harkitessasi rescuekoiran adoptiota. Onko sinulla aikaa, motivaatiota ja sitoutuneisuutta koiraan? Jos tiedät, mitä vanhan koiran omistaminen merkitsee, tiedostat siihen kuuluvat ilot ja surut, olet varautunut panostamaan vanhan koiran ruokintaan sekä hoitoon ja koet pystyväsi tarjoamaan turvallisen eläkeläiskodin, ota rohkeasti yhteyttä.

Huomioithan, että vanhan koiran kohdalla saattaa ikääntymisestäkin johtuen koitua eläinlääkärikustannuksia. 

Luna on saapunut Suomeen asianmukaisesti rokotettuna, ulko- ja sisäloishäädettynä ja testattuna useiden sairauksien varalta. Lisäksi Luna on mikrosirutettu ja sillä on EU-lemmikkipassi. Rescueyhdistys Kulkurit ry kuuluu Responsible Rescue-sitoumukseen ja noudattaa sitoumuksen kriteereitä koirien maahantuonnissa. 

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin luovutussopimukseen, oppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

Yhteyshenkilö: Marjukka Kokko (alkuperäinen yhteyshenkilö oli Veronika Vitri)

Share
 
 

Yhteistyössä


Yhteistyossa
 
 

Takaisin ylös

© Rescueyhdistys Kulkurit ry 2015 | All rights reserved, Rekisterinumero 208.505, y-tunnus 2594720-9.