Enkelikoira: SASU

Sasu on suloinen, mutta epävarma nuorukainen, jonka unelmakoti olisi aikuistalous rauhallisessa ympäristössä kera koirakaverin.
Syntymäaika: 3/2023
Sukupuoli: uros
kastroitu
Sijainti: Suomessa (Uusimaa)
Kokoarvio:n. 20 kg

 

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin kuvaukseen adoptioprosessistammeluovutussopimukseenoppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

Perustiedot ja tausta
5.8.2024

Adina Vladut on eläinlääkäri, joka omistaa yhdessä miehensä Dragos Vladutin kanssa Onevet-klinikan. Eläinlääkäriklinikka OneVet on yksi Kulkurien keskeisimmistä yhteistyötahoista. Vuodesta 2012 lähtien jokainen Kulkurien adoptio-ohjelman läpikäynyt koira on kulkenut OneVetin kautta huolellisen yhdessä laaditun prosessin läpi. Eläinlääkärin työnsä lisäksi Dr. Adina käyttää kaiken aikansa kodittomien koirien auttamiseen. Adina perusti One Rescue Association -yhdistyksen vuonna 2017 ja yhdistyksellä on tarha Cosobassa noin puolen tunnin matkan päässä Bukarestista. Tarhalla asuu noin 400 koiraa. One Rescue Associationin tarha on kuitenkin romanialaisittain hyvä, sillä siellä on päivittäin eläinlääkäri ja useita koirien hoidosta vastaavia työntekijöitä ja koirien elinolosuhteita pyritään parantamaan jatkuvasti.

Adina on lisäksi yksi Kulkurien säännöllisistä yhteistyökumppaneista kohdemaan sterilointien parissa ja niin hänelle kuin meillekin on tärkeää tehdä jatkuvaa, kestävää eläinsuojelutyötä Romanian kodittomien koirien ongelman ratkaisemisen eteen, jotta yhtenä päivänä kodittomia koiria ei syntyisi enää niin paljon kodittomiksi. Cosoban tarhan yhteydessä sijaitseekin yhteistyössä rakennettu sterilointiklinikka, jonne koirien ja kissojen omistajat saavat tuoda lemmikkejään maksuttomaan sterilointiin viikoittain.

TARHALLA

Sasu sisaruksineen hylättiin tarhalle noin 1,5 kuukauden ikäisinä pikkupentuina. Nämä mustat viikarit elelivät tarhalla isommassa saman ikäisten pentujen porukassa ja tulivat mukavasti toimeen toisten kanssa.

Sasu on tavanomainen iloinen pentukoira, joka hammastelee, leikkii, hyörii ja pyörii. Ihmisiin kumpikin veljeksistä suhtautuu avoimen luottavaisesti, ne hyppivät ihmistä vasten ja kiipeävät syliin aina tilaisuuden tullen. Sasu on veljeään hieman villimpi ja myös haastavampi kuvattava, koska se riehuu ja riekkuu enemmän, eikä malta pysyä juurikaan paikoillaan. Myös Sasu antaa ihmisen käsitellä itseään miten vain, eikä sitä huolet tunnu painavan. Vaikka nämä veljekset ovatkin iloisia ja avoimia pentuja, ei tavanomainen kotikoiran elämä ole niille millään tavalla tuttua, ja ne tulevat tarvitsemaan paljon tukea ja lempeää ohjausta opetellessaan kotikoiran taitoja.

SUOMESSA

Sasu saapui Suomeen 16.12.2023, mutta ei ehtinyt olla uudessa kodissaan kuin alle viikon, jonka jälkeen hänelle piti etsiä äkillisesti kotihoitopaikka. Sasun haasteena on ollut kova stressi, joka on purkautunut levottomuutena, haukkumisena ja vaikeutena rauhoittua. Sasulla on myös epävarmuutta miespuolisia henkilöitä kohtaan, ja tätä tulevan kodin tulee olla valmis työstämään.

Sasu on hyvä esimerkki siitä, että koiran käytös voi kotona näyttäytyä hyvinkin erilaisena, kuin tarhaympäristössä, jossa se on pienen ikänsä viettänyt, ja joka on ainoa ympäristö mihin se on tottunut. Sasu tuleekin tarvitsemaan paljon tukea ja lempeää ohjausta kotikoiraksi opettelussa, ja tulevassa kodissa tulee olla valmiiksi reipas koirakaveri auttamassa tässä prosessissa. Sasua ei luovuteta kerrostaloon tai vilkkaalle alueelle ja tulevan kodin tulee olla aikuisten ihmisten talous.

Sasu on kasvanut nuoreksi koiraksi ja painaa jo on kooltaan noin 60cm ja 25kg. Vaikka Sasu henkisesti onkin vielä lapsi, on se jo kokonsa puolesta iso ja voimakas koira, jolla tulee varmasti riittämään virtaa. Sasun kanssa vasta opetellaan kotikoiran taitoja, kuten koskemista ja käsittelyä, eikä Sasu esimerkiksi vielä ulkoile lainkaan hihnassa, sillä hän jännittää vielä ihmisen kosketusta. Näitä asioita tulee tulevan kodin harjoitella koirantahtisesti, ja Sasun kanssa tuleekin varmasti olemaan luvassa paljon töitä, jotta hän omaksuu kaikki kotikoiralle tärkeät taidot.

Päivitykset

5.8.2024

Voi Sasu. Olen niin pahoillani puolestasi. <3 Tuntuu epäreilulta kirjoittaa tätä päivitystä. Olisit ansainnut niin paljon enemmän. Olisit ansainnut oman pihan, jonka keskellä istuskella ja katsella lehtien liikkeitä. Olisit ansainnut oman ihmisen, jonka viereen hypätä sohvalle. Olisit ansainnut maistella kaikkia eläinkaupan herkkuja ja ilkikurisesti varastaa iltapalaleivät ihmisen silmän välttäessä. Olisit ansainnut pitkiä ulkoiluja rannalle ja olisit tutustunut veteen ilta-auringossa. Olisit ansainnut rauhallisia päiväunia ja olisit ansainnut koiraystäviä. Olisit ansainnut niin paljon enemmän, kuin mitä pystyimme sinulle tarjoamaan. Olen hurjan pahoillani, että emme voineet sinua auttaa.

Sasun matka Suomessa oli vastoinkäymisiä täynnä. Sasu on nukutettu ikiuneen. Sasu, olit monelle tärkeä koira. Sinua jäävät kaipaamaan monet ja elät muistoissamme, vaikka oletkin matkannut jo sinne, missä tapaamme taas myöhemmin.

9.6.2024

Rakas Sasu-parka. Tämä nuori poika on ehtinyt kokea lyhyen elämänsä aikana aivan liian monta muutosta ja ne ovat jättäneet Sasuun jäljen. Viimein Sasu on päässyt hoitopaikkaan, jossa sen kanssa toimimiseen on riittävästi taitoa, koiraseuraa sekä turvallinen oma tila stressin purkuun. Sasulla on tällä hetkellä myös kaksi kouluttajaa kotihoitajan tukena, jotta Sasun kanssa päästään suunnitelmallisesti edistämään sen kuntoutumista. Kodin ja kotihoitopaikkojen vaihdokset ovat vaikuttaneet Sasun luottamukseen ja onkin vaatinut kotihoitajalta kärsivällisyyttä, että luottamus on saavutettu.

Sasu asuu tällä hetkellä maaseudulla rauhallisella alueella. Sasu on ollut päästään pyörällä monien muutosten jälkeen, mutta on viimein alkanut tasaantua ja rauhoittua. Kotihoitajalla ja Sasulla on omat rutiinit, joita toistetaan päivästä toiseen, jotta Sasun luottamus ja arjen ennakoitavuus kasvaa. Kotihoitaja ja Sasu ovat harjoitelleet monia tärkeitä taitoja, jotka luovat pohjaa vaikeammille harjoituksille. Traumatisoituneisiin koiriin tottumattoman ihmisen voi olla vaikea ymmärtää, miksi Sasun kanssa harjoitellaan tällä hetkellä sitä, että se uskaltaa syödä nameja tutun kädestä, pystyy rauhassa katsomaan vieraita vähän matkan päästä ja että lepertely tarkoittaa turvallisia ihmisiä.

Sasu ei ole jokaisen perheen koira, mutta kuten jokainen koira, myös Sasu on ansainnut oman perheen ja arjen, jossa se kokee olevansa turvassa. Sasu tarvitsee rauhallisen alueen, aidatun pihamaan ja koiraseuraa. Ihminen kun ei koskaan voi korvata eläimen toiselleen viestittämää tukea ja turvaa. Sasun oma perhe ymmärtää, että on ihmisen velvollisuus muokata arjestaan sellaista, että Sasun on hyvä elää.

10.3.2024

Sasu on löytänyt uuden kotihoitopaikan ja siirtyy sinne lähipäivinä. Kerromme lisää pojan kuulumisista, kunhan hän on ehtinyt vähän asettua uuteen hoitopaikkaansa.

19.1.2024

Sasu etsii uutta hoitopaikkaa. Sasun uuden hoitopaikan olisi hyvä sijaita hieman rauhallisemmalla alueella ja talossa olisi tärkeää olla oma kulku pihalle eli esimerkiksi omakotitalo tai rivitalo. Sasu tarvitsee kokeneen ihmisen, jolla on intoa aktiivisesti harjoitella uusia taitoja Sasun kanssa. Kotihoitaja saa yhdistykseltä kaiken tarvitsemansa tuen sekä kouluttajan konsultaatiota.

Sasu on nuori koira, jonka pää on odotetusti varsin pyörällä suurista muutoksista, jotka ovat tapahtuneet varsin lyhyen ajan sisään. Sasu suhtautuu epäilevästi vielä kaikkeen uuteen ja esimerkiksi käsittelyä ja ulkoiluvarusteiden harjoittelua tulee harjoitella kotihoitopaikassa lisää. Lisäksi vieraat ihmiset ovat Sasulle haastavia ja hoitopaikassa onkin tärkeää varautua tarjoamalla Sasulle oman turvallisen huoneen, jossa Sasu saa ensi alkuun purkaa stressiään ja tutustua uuteen ympäristöön. Sasu hyötyisi varmasti koiraseurasta, josta se voisi ottaa mallia opetellessaan kotikoiruuden saloihin.

7.1.2024

Sasu palaa etsimään kotia Suomesta käsin. Sasu palautui yhdistykselle oltuaan alle viikon uudessa kodissaan, kodin voimavarojen ollessa yllättäen riittämättömät stressaantuneen ja tottumattoman teinikoiran kanssa toimimiseen.

Sasu on tarhalla kasvanut nuorukainen, joka on hyvin hämillään suurestä elämänmuutoksesta, ja jolla on vielä paljon totuttelua kotikoiran elämään, lähtien koskemisesta, käsittelystä ja ulkoiluvarusteiden pukemisen opettelusta. Tulevalla kodilla tulee olla entuudestaan koirakokemusta ja koiralähtöiset koulutusmenetelmät, sekä ymmärrystä koiran stressikäytöksestä. Sasulle etsitään yhden tai kahden aikuisen taloutta, jossa olisi valmiiksi koirakaveri auttamassa ja tukemassa uuteen elämään sopeutumisessa.

Tällä hetkellä Sasu on kotihoidossa Liedossa ja ottaa vastaan kyselyitä.

16.12.2023

Onnekas Sasu on viimein matkustanut omaan kotiinsa! Onnea Sasu ja perhe!

6.10.2023

Sasu varattiin tänään omaan kotiinsa ja se jää veljensä Tatun kanssa odottamaan kyytiä Suomeen. <3

18.7.2023

Sasu syöksyy Kulkurien adoptio-ohjelmaan!

 


Pentua harkitsevalla on suuri vastuu. Omat resurssit on ehdottoman tärkeää punnita huolella. Ajan, motivaation ja sitoutuneisuuden täytyy olla kohdallaan. Pentua harkitessa täytyy muistaa, että mm. sisäsiisteys on opeteltava alusta lähtien, hihnakäytös on täysin uusi asia, muihin koiriin tutustumistakin saattaa joutua harjoittelemaan eikä yksinolo suju heti itsestään. Tavaratkin saattavat päätyä tylsistyneen ja aktiivisen pennun kitaan ja leluiksi ihan vain vahingossa. Pentu tarvitsee paljon selkeitä rajoja, johdonmukaista, positiiviseen palkitsemiseen keskittyvää koulutusta ja rakkautta kasvaakseen tasapainoiseksi aikuiseksi.

Muistathan myös, että koiran kuvaus on kirjoitettu tarhaolosuhteissa tehtyjen havaintojen perusteella ja käytös voi kotiutuessa muuttua.

Sasu saapuu Suomeen asianmukaisesti rokotettuna, ulko- ja sisäloishäädettynä ja testattuna useiden sairauksien varalta. Lisäksi Sasu on mikrosirutettu ja sillä on EU-lemmikkipassi. Rescueyhdistys Kulkurit ry kuuluu Responsible Rescue-sitoumukseen ja noudattaa sitoumuksen kriteereitä koirien maahantuonnissa. Mikäli Sasu ei ole ikänsä puolesta vielä adoptiovaiheessa valmis kastroitavaksi, sitoutuu koti tekemään toimenpiteen viipymättä Suomessa, kunhan koira on siihen fyysisesti valmis.

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin kuvaukseen adoptioprosessistammeluovutussopimukseenoppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

 

Mitä sinun tulisi huomioida ennen
rescuekoiran adoptiota?

Mietithän tarkkaan omia resurssejasi harkitessasi rescuekoiran adoptiota. Onko sinulla aikaa, motivaatiota ja sitoutuneisuutta koiraan? Aikuisenkin koiran kohdalla sitoutuminen voi olla parhaillaan useiden vuosien mittainen. Muistathan myös, että kotikoiran tavat eivät ole tarhaoloista tulleille useinkaan tuttuja, eikä voida olettaa, että koira kulkisi hihnassa heti vaivattomasti, olisi tottunut sisätiloihin ja työpäivän mittaiseen yksinoloon tai jättäisi tavarasi rauhaan. Tiedossa on varmasti töitä ja takapakkia, mutta myös iloisia hetkiä ja onnistumisen riemua. Muistathan myös, että koiran kuvaus on kirjoitettu tarhaolosuhteissa tehtyjen havaintojen perusteella ja käytös voi kotiutumisen edetessä muuttua.

Koirat saapuvat Romaniasta Suomeen steriloituna tai kastroituna, asianmukaisesti rokotettuna, ulko- ja sisäloishäädettynä ja testattuna useiden sairauksien varalta. Lisäksi koirat on mikrosirutettu ja niillä on EU-lemmikkipassi. Rescueyhdistys Kulkurit ry kuuluu Responsible Rescue -sitoumukseen ja noudattaa sitoumuksen kriteereitä sekä Maa- ja Metsätalousministeriön säädöksiä koirien maahantuonnissa. Tässä artikkelissa esitetyn koiran kodinetsintää hoitaa Rescueyhdistys Kulkurit ry, joka on rekisteröitynyt Eläintenpitäjä- ja pitopaikkarekisteriin asiakastunnuksella 24032685.

Ennen yhteydenottoa, tutustuthan tarkasti adoptioprosessin kuvaukseen, luovutussopimukseen, oppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, adoptoitavan eläimen terveyteen sekä adoption kustannuksiin.

Yhteyshenkilö: Nina Ehrström

Tietoa adoptioprosessista

Usein kysytyt kysymykset

Opas rescuekoiran adoptoijalle

Tutustu myös näihin: