Päivitetty 17.06.2016

Kodin saanut koira: SPOT, Suomessa


Syntymäaika: 7-8/2013
Sukupuoli: uros
Sijainti: Suomessa
kastroitu

 

11.10.2013
Lord, Spot, Nic ja Nala löydettiin läheltä eläinsuojelija Alina Murgun kotia, erään bukarestilaisen lähiön läheisyydestä kirkon pihamaalle hylättyinä. Pennut olivat löydettäessä noin kuuden viikon ikäisiä.. Tällä hetkellä tämä suloinen sisaruskatras asuttaa yhteistyökumppanimme Anda Murgun pihaa.

Koko ihastuttava pentu nelikko on luonteeltaan hyvin leikkisiä, sosiaalisia ja reippaita, aivan kuten pentujen kuuluukin olla. Ne ovat myös hyvin ihmis- ja koiraystävällisiä.  Sen suurempia luonne-eroja ei pentujen välillä kuitenkaan vielä ole havaittavissa.

Tällä hetkellä pennut painavat noin 3-4kiloa ja tulevat aikuisena olemaan keskikokoisia, arviolta noin 15-20kiloisia.

Sisarukset etsivät omia rakastavia loppuelämän kotejaan, jossa koiranhankintaa on harkittu tarkasti. Koteja, jossa ne saavat olla osana perhettä ja oppia kunnon koirakansalaiselle tärkeitä taitoja.


17.8.2014
Vuoden alussa Spot joutui kahden kuukauden kodissa olon jälkeen siirtymään kotihoitoon ja takaisin kotia etsivien koirien joukkoon kodissa tapahtuneiden suurien resurssimuutoksien, ja niiden aiheuttamien ongelmien vuoksi. Tällä hetkellä Spot on kotihoidossa Porissa, kahden narttukoiran ja kanin kaverina, jossa sitä pääsee tapaamaan ennalta sovitusti.

Spot on energinen hulivili ja välillä myös melkoin jääräpää – jos jokin ei miellytä Spotia, se saattaa protestoida haukahtamalla ja louskauttamalla, ei kuitenkaan sen enempää – mutta se on myös oikein potenttiaalinen harrastus- ja lenkkikaveri osaavalle ihmiselle… Spot osaa peruskäskyt ja hihnakäyttäytyminen satunnaisia riehukohtauksia lukuunottamatta on ihan ok. Kotihoidossa se on päässyt lenkkeilemään myös vapaana, riittävien luoksetuloharjoituksien jälkeen..Spot on viettänyt aikaa myös hieman isompien lasten kanssa, eikä ongelmia ollut.
Spot rakastaa lenkkeilyä, rapsutuksia, haleja, luita, leluja ja varsinkin ruokaa.

Spotin oman ihmisen tulisi aina pysyä rauhallisena, varmana ja päämäärätietoisena, sillä Spot lukee ihmisiä melkoisen hyvin. Matala, lempeä ääni, rauhalliset liikkeet ja käskyt loppuun – niin ja tietty ne namit – ovat tärkeitä asioita Spotin kanssa harjoitellessa. Vaikka Spot on energinen nuori herra, ja välillä melkoinen jääräpää, se kuitenkin rakastaa ihmisten seuraa ja huomionosoituksia.

Spot on sisäsiisti.

Spot on hyvin aktiivinen nuorikoira, joka vaatii fyysisen liikunnan lisäksi myös jonkinlaista aivotyöskentelyä, aktivointia tai nenätöitäkin. Tämä hieman omapäinenkin duracell-pupu on kuitenkin hyvin vastaanottavainen, se pitää ihmisen kanssa tekemisestä ja helposti motivoitavissa, joten Spot on varsin potenttiaalinen kaveri myös harrastuksiin. Spot etsiikin sitoutunutta, mahdollisesti koiratonta kotia, jossa on riittävät resurssit ja tietotaitoa aktiivisen nuoren koiran koulutukseen ja aktivointiin. Spot on resurssi- ja ruoka-aggressiivinen, ja tämä seikka on tulevan kodin syytä ottaa huomioon.

Spot on noin 56cm korkea ja 15-20 kiloinen pieni jässikkä.
6.10.2014
Kotihoitaja kirjoittaa Spotista näin:

“Olimme elokuussa noin viikon verran ulkomailla, ja Spot vietti tuon ajan koirahoitolassa meidän tyttöjen kanssa. Tosin Spot asusteli ihka omassa poikamiesyksiössään tuon ajan, mutta tytöt olivat tukena ja turvana viereisessä “asunnossa”. Koirahoitajalta tuli pelkkää hyvää palautetta Spotista. Olin häntä ehkä vähän liikaakin varoitellut Spotin riekkumisista, mutta kaikki oli kuitenkin sujunut todella hyvin. Spot ei ollut hirveästi halunnut olla ulkona tarhassa, vaan olisi mieluummin viettänyt aikaansa ihmisten parissa ja sisätiloissa.  
 
Spot on hieman rauhoittunut pahimmista villikkoajoistaan, mutta tokihan virtaa riittää ja välillä yhteiselo sujuu paremmin, välillä huonommin. Spot tykkää luista yli kaiken ja se leikkii mielellään pehmoleluilla ja touhustaa niiden kanssa itsekseen. Luppiksen kanssa Spot tykkää riehua, ja Luppiksen paimentaminen on edelleen jonkinmoinen ongelma aina välillä. Olemme erottaneet koirat eri huoneisiin hetkeksi rauhoittumaan, kun riekkuminen on alkanut menemään liiallisuuksiin. Spot on välillä melko kovaääninen, varsinkin leikkihaukut kajahtavat komeasti ilmoille, samoin se kyttäilee ja haukkuu oven ulkopuolella kulkevia ihmisiä.
 
Riekkumista lukuun ottamatta Spot on mitä suloisin ja ihastuttavin koirapoika. Peruskäskyt on siis ihan ok hallinnassa. Lenkkeily yksin Spotin kanssa on aivan ihanaa. Spot tulee viereen istumaan käskystä ja odottaa nätisti käskystä. Tokihan iisumeita aina välillä tulee, mutta harvemmin, varsinkin kun Spotin kanssa on lenkillä yksin. Muiden koirien kanssa lenkkeillessä Spotin kierrokset joskus nousevat ja se alkaa paimentamaan ja aloittaa helposti riekkumisen, jos jotain poikkeavaa tapahtuu.

Spotilla on myös hauska (no ei ehkä hauska, mutta omalaatuinen) tapa vaania varomatonta tv:n katsojaa. Se joskus pysähtyy tuijottamaan sohvalla olijaa keskelle olohuoneen lattiaa, madaltuu ja alkaa keinua eteen ja taakse, kunnes se tekee leijonamaisen loikan etutassut ilmassa suoraan rentoutuneen löhöilijän vatsan päälle 😉 Spot rakastaa vieressä makoilua ja rapsutuksia, ja se on kova poika pusuttelemaan. Lenkkeillessä Spotista kuoriutuu oiva marjastaja. Yhdessä vaiheessa se keksi, että tietyissä pensaissa on marjoja, ja nyt se onnesta soikeana ryntäilee tietyille puskille katsomaan, josko siellä olisi maisteltavia marjoja tarjolla. Emme toki anna Spotin syödä marjoja varsinkaan koristepensaista, kun en tiedä niiden myrkyllisyydestä sen enempää. Spot tykkää muutenkin maistella kaikkia erikoisennäköisiä ja uusia asioita. Spotilla on myös jonkinlainen sukkafetissi. Se tietää tasan tarkkaan paikat, joissa sukkia voisi olla ja se todellakin tarkastaa ne paikat, ja Spotin nappisilmiltä ei ole yksikään sukka turvassa, jos se sattuu sukan jostain bongaamaan. Komeroonkin se livahtaa niitä varastamaan, jos se vain tilaisuuden saa. Tarpeetonta sanoa, että väylättyjä, märkiä sukkia on aika ajoin löytynyt Spotin kätköistä.”

23.2.2015
Spot on etsinyt omaa loppuelämän kotiaan ja rakastavaa uutta omistajaansa jo hyvän tovin. Tämä varsin persoonallinen nuori uros vaatii omistajaltaan kokemusta, aikaa ja sitoutuneisuutta, mutta vastapainoksi se myös antaa järjettömän määrän rakkauttaan, iloa ja intoa omalle ihmiselleen, eikä Spotin kanssa yksikään päivä ole varmasti tylsää.

Saimme tuoreet kuulumiset kotihoitajalta: “Spot on edelleen tuollainen energinen ja hieman rasavilli nuori koirapoika. Spot rakastaa metsälenkkejä ja ulkoilua ylipäätään, ja voi sitä iloa, kun Spot sai nauttia lumesta. Poika meinasi mennä solmuun ilosta ja riemusta, kun se pääsi riehumaan lumikinoksiin metsälenkillä. Metsälenkeillä Spot ulkoilee vapaana ja tulee luokse kutsusta. Marjat ovat edelleen Spotin suuri intohimo ja niitä se käy metsästämässä kaikista mahdollisista paikoista, missä vain jotain jäätyneen marjan näköistä roikkuu.

Vaikka Spot on tuollainen riehuja välillä, se rakastaa myös halimista ja aikaa oman ihmisen kanssa. Spot ryömii usein sohvalle tai sänkyyn halittavaksi ja pusuttelee siinä samalla. Spot on välillä aika “kovaääninen”, joten kerrostalo ei ole oikea paikka pojalle. Spotilla on ihan omat hauskat örinänsä, kun se ilmaisee omat “mielipiteensä” asioista. Lisäksi Spot reagoi ulkoa kuuluviin ääniin haukahtelemalla satunnaisesti.

Uudet ja erikoiset asiat pelottavat Spotia. Niitä täytyy ulkosalla aina vähän väistää ja haukkua varmuuden vuoksi. Uusien ihmisten kanssa Spot on aluksi arka, mutta kun uusi tuttavuus on haisteltu, Spotista saa hyvin äkkiä iloisen koirakaverin.

Spot keksii aina välillä ihan omia aktiviteetteja, sen suhteen se on erittäin “luova” (sukkien ryöstöretket, mattojen uudelleen sijoittelu, luiden ja lelujen paiskominen kirjahyllyyn ja kukkatasojen taakse). Poika on todellinen energiapakkaus ja Spot vaatii paljon muutakin harjoitusta/jälkeä/aktivointia peruslenkkeilyn lisäksi, joten toivottavasti tulevassa kodissa olisi intoa harrastaa kaikenlaista Spotin kanssa. Spot on “kanitestattu” eli toisin sanoen Spot pystyy viettämään aikaa samassa huoneessa kanin kanssa valvonnan alaisena ilman ongelmia.”

Spotista on siis moneksi. Siitä saa hyvän kaverin niin lenkeille, marjastamaan kuin sohvan nurkaankin, eikä siivousapulaisestakaan varmasti ole haitaksi. Enään puuttuu se oikea ihminen, joka näkee Spotin sisimpään ja haluaa avata sille niin sydämensä kuin kotinsa ovenkin.

16.06.2015
Spot odottelee edelleen kotiaan kotihoidosta käsin.  Aikaa on nyt kulunut jo 1,5 vuotta kotihoidossa, joten eiköhän olisi jo korkea aika löytää Spotille se ikioma koti. Kotihoitaja kertoo Spotista näin:

“Spot on tuollainen vauhdikas ja välillä itsepäinenkin tapaus, tosin iän ja kastroinnin myötä on Spot hieman alkanut rauhoittumaan. 
 
Spot tulee pääsääntöisesti hyvin ihmisten kanssa toimeen. Kadulla uusia ihmisiä täytyy vähän murista ja pöristä, mutta hetken tutustumisen jälkeen Spot on yleensä valmis antamaan täydellisen kasvopesun uudelle mukavalle ihmiselle. Ylipäätään Spot rakastaa kaikenlaista huomiota, rapsutuksia ja halimista. Lisäksi Spot tykkää kaikenlaisista leluista ja noutoleikeistä ja peuhaa mielellään ihmisten kanssa. Kuten aiemmin on jo varmasti tullut esiin Spot on ruoka- ja resurssiaggressiivinen. Spot puolustaa luitaan ja ruokaansa muilta koirilta, mutta aika ajoin myös ihmisiltä, joten pikkulapset ja Spot eivät ole hyvä yhdistelmä. Tosin tuossakin on todella paljon vaihtelua, sillä joskus Spot tuo itse luunsa minulle ja tiputtaa sen minulle syliin ja toisinaan se saattaa jännittyä ja pöristä, jos kuljen sen läheltä sen syödessä luuta.
 
Spot on tottunut muiden koirien seuraan, mutta tuo suhde oli varsinkin alussa hieman hankala. Spot on dominoiva ja alussa se haastoi useampaan otteeseen “ykkösnartun”, mutta nyt tilanne on tasaisempi kun tuo lauma on hioutunut uuteen muotoon. Lenkillä Spot jännittää uusia koiria jonkin verran, mutta innostuu pian leikkimään, jos vastapuoli on siihen valmis. Spot lenkkeili yhteen aikaan aika paljon ainoastaan omien koirieni kanssa, mutta olen koittanut lisätä Spotin kanssa yksin tehtyjen lenkkien määrää, jotta itsevarmuutta tulisi vähän lisää. 
 
Kerrostalo ei ole oikea paikka Spotille, sillä se reagoi ulkoa kuuluviin ääniin. Yhdessä vaiheessa Spot haukkui jatkuvasti, kun kotona ei ollut ketään. 
 
Spotilla on valtavasti energiaa eikä se missään nimessä ole pelkkä “sohvakoira”. Spotista saa ihan mahtavan harrastuskaverin, sillä se on helposti motivoitavissa ja se pitää ihmisen kanssa tekemisestä ja touhuamisesta. Kuitenkin Spot on aika ajoin hieman epävarma ja tarvitsee oman ihmisensä tukea ja opastusta. Tämä on tullut esille varsinkin silloin, kun Spot on ollut jossain yksin ilman muun lauman turvaa. 
 
Spotilla on jonkin verran ei niin ihanteellisia tapoja. Spotin kierrokset kohoavat helposti nollasta sataan, ja esimerkiksi jos lenkillä tapahtuu jotain “erilaista”, Spot saattaa saada “hepulikohtauksen”, jolloin se ryntäilee hihnassa/flexissä miten sattuu ja hyppii päin. Samanlaisia hepuleita sattuu kotonakin aika ajoin ja silloin mennään asuntoa ympäri niin, että matot ovat seinillä. Spot ei periaatteessa saa nukkua sängyssä, mikä tarkoittaa sitä, että se nukkuu joka yö sängyssä (en ole raaskinut sitä opettaa pois tästä tavasta). Lisäksi Spot varastelee kaikenlaisia tavaroita hyllyiltä ja kaapeista yms., varsinkin sukat ovat sen lemppareita. Sen suusta on kyllä välillä kaiveltu pois kaikenlaista muutakin tavaraa kolikoista ja pyykkipojista lähtien. 
 
Kaiken kaikkiaan Spot on kyllä aivan mahtava nuori energinen koira, omapäinen joskus ja välillä ehkä hieman äänekäs ja protestoiva, mutta kaiken kaikkiaan aivan mahtava rakkauspakkaus”

7.9.2015
Spot odottelee edelleen sitä oikeaa. Kotihoitaja kertoo sen olevan aktiivinen ja älykäs koira, jonka tyytyväisenä pitäminen vaatii panostusta. Tyytymättömänä tosin Spot ei osaa edes olla, mutta tekemisen puutteessa se keksii kaikenlaisia ei- toivottuja tapoja aktivoida itseään. Ohessa kotihoitajan kertomaa:

“Nyt alkaa olla käsillä Spotin lempivuodenaika – syksy eli marjastuskausi. Olen aiemminkin jo maininnut, että Spotilla on kaksi suurta intohimoa, sukat sekä marjat! Koko kesä on odoteltu marjakautta ja voi sitä iloa, kun eräänä päivänä Spot bongasi pari marjaa lähipuskasta. Spot tietää parhaat paikalliset marja-apajat, ja asiaan kuuluvasti se siis rymyää puskissa tai seisoo etutassut vasten aitaa hamuilemassa marjoja. Tietysti Spotin “harrastuksen” kanssa on oltu tarkkoina, ettei vahingossakaan vääränlaisia marjoja joudu Spotin suuhun. Mutta koirapojan into marjastukseen on sydäntä lämmittävää! Muutoin kesä on sujunut lenkkeilyn ja muun touhuilun merkeissä; esimerkiksi koirakavereiden kanssa käydään aina välillä koirapuistoilemassa ja kotona touhutaan kaikenlaisten, mitä nyt ajanvietteeksi vain keksitään. 
 
Spot alkaa olla kohta jo ihan melkein aikuinen. Perusluonteeltaan Spot on edelleen tuollainen aktiivinen nuoriherra. Peruslenkkeilyn lisäksi Spot tarvitsee ehdottomasti jotain muutakin aktivointia, sillä vaikka Spot rakastaa halimista ja rapsutuksia ja oman ihmisen seuraa, pitäisi pojalla kuitenkin olla muutakin touhuilua ja nenäharjoitusta 🙂 Kuten oheisista kuvista näkee, Spot on “monessa mukana” – auttoipa poika hyllynasentajaakin työssään – lähinnä tosin huolehtimalla pahvijätteen “uusiokäytöstä” 🙂 Olisi Spot toki maistellut työkalujakin vähän, mutta sille hyllynasentaja ei täysin lämmennyt 😉  Muutoin Spot on ollut oma iloinen ja reipas itsensä, pysynyt terveenä ja sen elämä osana laumaa on asettunut omiin uomiinsa”.

Lisätty myös ihan tuoreita kuvia.

17.2.2016
Spot kävi yökylässä kotiehdokkaan luona ja niin siinä kävi, että rakastumisen tunne oli molemminpuolinen ja Spot varattiin pitkän, pitkän odottamisen jälkeen omaan kotiin.

27.2.2016
Spot on saanut kodin. Onnea matkaan Spot ja koti. Erityiset kiitokset Spotin kotihoitajalle, joka piti hoitolaistaan kuin omaansa pitkälti yli kahden vuoden ajan. Olemme kiitollisia.

Spot tullaan luovuttamaan asianmukaisesti rokotettuna, ulko- ja sisäloishäädettynä, mikrosirutettuna, kastroituna ja oman EU-lemmikkipassin kera.

Tutustuthan huolellisesti koiran omistajan oppaaseenadoptoinnin kustannuksiin ja luovutussopimukseen ennen yhteydenottoa!

Spotin yhteyshenkilö on Maarit Auranen.Share
 
 

Yhteistyössä


Yhteistyossa
 
 

Takaisin ylös

© Rescueyhdistys Kulkurit ry 2015 | All rights reserved, Rekisterinumero 208.505, y-tunnus 2594720-9.