Happy Dogs Moreni

Morenissa, noin 1,5h ajomatkan päässä Bukarestista sijaitsevassa köyhässä pikkukaupungissa, eläinsuojelija Anda Popescu pitää pystyssä Happy Dogs Moreni -nimistä löytökoiratarhaa. Ammatiltaan Anda on eläintenhoitaja ja aiemmin hän on työskennellyt RAR:in (Romanian Animal Rescue) tiimissä, mistä hän on Kulkureillekin aikoinaan tullut tutuksi. Vuoden 2018 alusta Anda keskitti kaiken aikansa koiratarhalleen ja erosi RAR:in tiimistä. Jatkoimme Andan ja hänen tiiminsä tukemista edelleen hyvin tuloksin ja hyvässä yhteistyössä.

Anda on periaatteiltaan ja toimintatavoiltaan hyvin länsimaalaisesti toimiva nuori nainen, joka on itsekin Morenista kotoisin. On pitkälti Andan ansiota, että Morenin kylässä onnistuttiin vuosia takaperin steriloimaan tai kastroimaan kaupungin kaikki kodittomat koirat. Pitkäksi aikaa kaupunkiin laskeutui rauha: ei koirien välisiä tappeluita, ei raportteja ihmisen kimppuun käyneistä koirista ja kodittomien koirien populaatio alkoi kääntyä laskuun.

Pormestarin onnettoman päähänpiston seurauksena päädyttiin kuitenkin kerralla lopettamaan kaikki jäljellä olevat koirat Morenin kylästä– ja vain muutamassa kuukaudessa oli kodittomien koirien populaatio alueella räjähtänyt taas käsiin. Tämän seurauksena Anda saa taas päivittäin taistella Morenin koiratarhan ylikansoittumista vastaan.

Morenissa järjestettiin melkein kuukausittain sterilointipäivä tai -viikonloppu, minkä aikana steriloitiin kymmeniä eläimiä. Vuoden 2019 loppupuolella Anda oli meihin yhteydessä ja kertoi, että valitettavasti pitkät ja raskaat sterilointipäivät ovat hänen tiimilleen liikaa, eivätkä he voi niitä valitettavasti jatkaa. Ehdotuksena hän esitti, että paikallisen eläinlääkäri Dr. Malina Ghețen klinikalla olisi mahdollista pitkää jatkuvaa sterilointiprojektia, jossa voitaisiin päivittäin operoida muutamia eläimiä. Dr. Malina käyttää nykyaikaista sterilointimenetelmää, jossa tähystyksenssä vain muutaman sentin pituisen viillon kautta koukulla poistetaan sekä kohtu että munasarjat. Pienen viillon vuoksi parantumisaika on huomattavasti lyhyempi kuin perinteisellä menetelmällä. Tekniikan Dr. Malina on oppinut Dr. Aurelian Stefanilta (RAR) sekä Dr. Irina Corbulta (Green Vetcare), joiden oppiin hän on päässyt Morenin sterilointipäivillä, jotka on järjestetty hänen klinikallaan.

Hyväksyimme ehdotuksen tyytyväisenä siitä, että erittäin hyvin toiminut yhteistyö Anda Popescun kanssa jatkuu. Morenissa steriloidaan tällä hetkellä Kulkurien sponsoroimana kiitos Andan, Dr. Malinan ja heidän tiiminsä kuukausittain noin 40 koiraa. Sterilointien yhteydessä koirilta poistetaan myös tasaisin väliajoin kasvaimia, jotta ne saisivat mahdollisuuden parempaan loppuelämään omistajiensa kanssa.