Perustiedot ja tausta:
6.3.2017
Rosiorin tarhan koirista huolehtii vapaaehtoisena työntekijänä Cornelia Stan, henkilö jota ilman näillä koirilla ei olisi mitään mahdollisuuksia eikä toivoa. Cornelian ansiosta Rosiorin kunnallinen tarha ei ole ns. tappotarha. Hän on onnistunut saamaan aikaan sopimuksen kunnan kanssa siitä, että kiinniotettuja koiria ei tapeta, kuten monessa muussa kunnallisessa tarhassa. Rosiorissa omaa omahdollisuutta odottaa noin 300 koiraa. Koiria tuodaan säännöllisesti lisää tarhalle ja ympäristö on kovin stressaava koirille. Cornelia yrittää aina tehdä kaikkensa, jotta koirilla olisi turvalliset oltavat, eikä turhia tappeluita syntyisi.
Yksi tarhalla oleskelevista koirista on pentu nimeltään Strafy. Strafy tarkoittaa haamua. Tämän nimen tämä nuori tyttö sai koska minne ikinä Cornelia sitten kävelikään, Strafy oli aina jossain lähellä. Nykyään Strafy saa liikkua vapaana tarhalla, yöksi se kuitenkin lukitaan aitaukseen, sen oman turvallisuuden vuoksi. Strafy on oppinut hienosti kommunikoimaan muiden koirien kanssa ollessaan vapaana ja tuleekin tällä hetkellä vielä hyvin toimeen kaikkien kanssa. Strafy kiitää ympäri tarhan pihaa ja jos se hetkeksi katoaa näkyvistä, ei hätää, pian se ilmestyy taas näkökenttään jostain. Strafyn tapasimme tammikuun reissullamme ja tämä suloinen, avoin tättähäärä pentu voitti sydämeni. Olen varma, että se voittaa myös monen muun sydämet elämänsä aikana. Mutta ensin sen olisi aika päästä omaan kotiin. Tarha ei ole oikea paikka viettää elämää.
Strafy on tällä hetkellä noin 6kk vanha ja 35cm. Arvio on, että Strafysta kasvaa suunnilleen keskikokoinen koira, mikä yleensä tarkoittaa noin 40-50cm ja 15-18kg.
Syliin Strafy rauhoittuu kivasti ja nauttii selkeästi olostaan. Se leikkii kovasti muiden pentujen kanssa tarhalla ja myös erään emokoiran, Mama Jolin kanssa.
Nykytilanne:
19.11.2017
Ilo on rakastettu perheenjäsen. Perhe on miettinyt, jatkanut harjoituksia ja tehneet muutoksia, jotta voivat tukea Iloa entistä enemmän sen matkalla kohti tasapainoista ja onnellista koirakansalaista. Ilo jää omaan kotiinsa.
29.10.2017
Saimme kuulla, että Ilo on edistynyt paljon vieraiden suhteen. Ilon kanssa on tärkeetä muistaa antaa sekä aikaa, että tilaa kohtaamisissa ja tehdä tuttavuutta rauhallisesti. Tästä on hyvä jatkaa harjoituksia, nyt olisi hienoa mikäli Ilo löytäisi sen oman ihmisensä/omat ihmisensä, kenen kanssa jatkaa yhdessä eteenpäin.
12.10.2017
Ilo etsii uutta kotiaan entisestä kodistaan käsin. Voitte nähdä Ilosta videon, jossa se esittelee hieman sen tempuistaan, mitä se rakastaa tehdä.
Iloa on käynyt tapaamassa myös koirakouluttaja Helmi Pesonen ja hän kirjoittaa Ilosta näin: “Ilo on hyvin nopea oppimaan ja erittäin innokas puuhaamaan omien ihmisten kanssa. Ilo on kuitenkin edelleen epävarma uusien ihmisten kanssa, vaikka onkin jo ottanut harppauksia eteenpäin. Ilo kaipaa kotiin, jossa arki on melko tasaista ja rutiininomaista. Tältä pohjalta Ilo pääsee kehittymään itsevarmaksi aikuiseksi koiraksi, joka kokee pärjäävänsä erilaisissa tilanteissa ja elämässä yleensä. Kokemusta epävarmoista koirista olisi hyvä olla, jotta Iloa osaa tutustuttaa uusiin ihmisiin. Ilolle koiraseura voisi tehdä oikein hyvää.”
Vastaan mielellään kysymyksiin koskien Iloa.
24.9.2017
Ilo tulee etsimään itselleen uutta loppuelämän kotia. Ilo on oppivainen nuori koira, joka on jo kerennyt omaksua monta hienoa taitoa. Ilon oppiminen on silti vielä kesken, kuten myös sen kasvaminen aikuiseksi koiraksi. Vieraat ihmiset jotka tulevat Ilon reviirille, eli omaan kotiin on tällä hetkellä Ilolle todella iso asia, joka nostattaa stressikierroksia kovasti. Ilolla on myös ollut vaihtelevia vaikeuksia yksinolon kanssa. Ilon stressi vieraista ilmenee vieraiden paimentamisella ja haukkumisella.
Uskomme, että on tärkeää tarjota Ilolle tarpeeksi tekemistä ja virikkeitä, sekä harjoitella yksinoloa pienin askelin, jotta tämä elämäniloinen nuori neitokainen oppisi, että yksinollessaan voi vaikka kuluttaa aikaa nukkumalla.
Ilo osaa kävellä hihnassa, ei ole ainakaan ihmiselle tarkka ruuastaan tai muista resursseistaan. Se rakastaa rapsutuksia ja hellyyttyä omiltaan.
13.6.2017
Strafy lensi kotiinsa 10.6.2017 ja uudeksi nimeksi tuli Ilo.
28.5.2017
Vihdoinkin Strafylle kantautuu iloisia uutisia. Sen pääsee omaan kotiin, Suomeen <3 .
14.3.2017
Ja niin on lumi suurimmaksi osaksi sulanut Romaniassa ja kevät tekee tuloaan. Rosiorin kunnallisella koiratarhalla viipottaa edelleen menemään pentu nimeltään Strafy. Strafy on monen, monen pennun lailla syntynyt kodittomaksi ja päätynyt sitten koiratarhalle. Ei voi kuin ihailla tätä suloista pentua, jolla vaikuttaa olevan liian suuret tassut kroppaansa nähden ja joka juoksee vapaana ympäri tarhaa, aina välillä hieman kömpelösti heittämällä kuperkeikat kun vauhti yltyy liian kovaksi. Aktiivimme kävi jälleen maaliskuussa Rosiorilla ja tyttö oli oma iloinen itsensä.
Strafy on antanut itsestään todella tasapainoisen pennun kuvan. Se on iloinen, luottavainen ja utelias. Toivottavasti Strafy pääsisi kohta kotiin, eikä joutuisi kovin pitkään elämään tarhalla jossa jokaisessa päivässä on riskinsä, stressaavasta ympäristöstä johtuen.
Pentua harkitsevalla on suuri vastuu. Omat resurssit on ehdottoman tärkeää punnita huolella. Ajan, motivaation ja sitoutuneisuuden täytyy olla kohdallaan.
Pentua harkitessa täytyy muistaa, että mm. sisäsiisteys on opeteltava alusta lähtien, hihnakäytös on täysin uusi asia, muihin koiriin tutustumistakin saattaa joutua harjoittelemaan eikä yksinolo suju heti itsestään. Tavaratkin saattavat päätyä tylsistyneen ja aktiivisen pennun kitaan ja leluiksi ihan vain vahingossa. Pentu tarvitsee paljon selkeitä rajoja, johdonmukaista, positiiviseen palkitsemiseen keskittyvää koulutusta ja rakkautta kasvaakseen tasapainoiseksi aikuiseksi.
Muistathan myös, että koiran kuvaus on kirjoitettu tarhaolosuhteissa tehtyjen havaintojen perusteella ja käytös voi kotiutuessa muuttua.
Mikäli Strafy tulee Suomeen alle kuuden kuukauden ikäisenä, sitä ei steriloida ennen kotiutumista. Tällöin tuleva koti sitoutuu steriloimaan koiran kohtuullisen ajan kuluessa sen saavuttua Suomeen, mieluiten neljän kuukauden sisällä. Yhdistys osallistuu halutessanne steriloinnin kustannuksiin 70 eurolla kuittia vastaan. Olethan myös yhteydessä yhdistykseen (varaajaan) ennen sterilointia.
Strafy saapuu Suomeen asianmukaisesti steriloituna (mikäli ikä sen sallii), rokotettuna, ulko- ja sisäloishäädettynä ja testattuna useiden sairauksien varalta. Lisäksi Strafy on mikrosirutettu ja sillä on EU-lemmikkipassi.
Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin luovutussopimukseen, oppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.
Strafyn yhteyshenkilö: Mia Takolander