Päivitetty 23.11.2020

Toiminnanjohtajan uuden vuoden tervehdys 1.1.2020


Uusi vuosikymmen on edessämme aivan upouutena. Millä mielin katsomme taaksepäin ja ennenkaikkea eteenpäin?

Kulkurit täyttää tänä vuonna kahdeksan vuotta. Tähän mennessä olemme steriloineet noin 17000 eläintä, kauttamme on adoptoitu noin 2700 onnekasta koiraa Romaniasta Suomeen, ja Kulkureissa toimii tänä päivänä 50 ahkeraa vapaaehtoistyöntekjää. Voimme suoraselkäisesti sanoa, että toiminta on kasvanut näiden vuosien aikana entistäkin ammattimaisemmaksi, organisoituneemmaksi ja vastuullisemmaksi. Mitä se tarkoittaa?

Se tarkoittaa mm. sitä, että adoptioprosessissa ei tingitä vaan se kuljetaan jokaisen koiran kohdalla juuri niin monivaiheisesti ja ajan kanssa kuin tarvitsee. Nopeus ja helppous eivät määritä vastuullista adoptiotoimintaa. Se tarkoittaa sitä, että huolimatta siitä, että sterilointien varainkeruu on paljon vaikeampaa kuin yksittäisille surullisille koirakohtaloille varojen kerääminen, emme anna periksi, vaan priorisoimme aina vain uudestaan steriloinnit ja päätöksen vaikuttaa pitkäkestoisella tavalla Romanian kodittomien koirien tilanteeseen toiminnan kärkeen ja näkyvimmälle paikalle. Se tarkoittaa sitä, että emme mene sieltä missä aita on matalin, vaan kuljemme arvojemme mukaista tietä.

Tähän mennessä olemme steriloineet noin 17000 eläintä, kauttamme on adoptoitu noin 2700 onnekasta koiraa Romaniasta Suomeen, ja Kulkureissa toimii tänä päivänä 50 ahkeraa vapaaehtoistyöntekjää.

Lähivuodet ovat olleet yleisellä tasolla rescuetoiminnalle vaikeita. Rescuetoimintaan on kohdistunut ajoittain jopa hyvin suhteetontakin kritiikkiä ja epäilyksiä. Media on onneksi ollut myös myötämielinen rescuetoimintaa kohtaan, mutta valitettavan paljon olemme saaneet myös lukea artikkeleita ja uutisia, joiden takana on paljon muutakin kuin se terveellinen, aiheellinen huoli rescuekoirien terveydestä.

En usko että kukaan muu kantaa niin paljon huolta rescuetoimintaan liittyvistä koirien terveysriskeistä, kuin toiminnassa mukana olevat vastuulliset toimijat. Me ymmärrämme, miksi media, viranomaiset ja osa eläinlääkäreistä ovat huolissaan vaikkapa multiresistenssista tai rabiesuhasta. Me kuitenkin toivoisimme, että myös ymmärrettäisiin, että nämä huolet ovat myös meidän huoliamme ja me otamme ne tosissamme ja toimimme niin, että pystymme minimoimaan riskit hyvin marginaaliselle tasolle. Toivoisimme jälleen, että tahtotilaamme tehdä yhteistyötä turvallisen rescuetoiminnan eteen vastattaisiin, että riitauttava, hämmentävä vastakkainasettelu loppuisi ja ne resurssit käytettäisiin toisin, yhteisen edun eteen.

Vastuullinen toiminta sitten, mitä se on? Asiaan voi perehtyä vaikkapa Responsible Rescue-sitoumuksen kautta. Se tarkoittaa sitä, että rescuekoirat tuodaan maahan yhdessä sovittujen tiukkojen vaatimusten seulan läpi ja lisäksi sitä, että toiminnassa keskitytään myös ratkaisemaan kohdemaan ongelmia kodittomien koirien parissa. Että jokainen tuonti on alusta loppuun saakka prosessoitu, ensimmäisestä adoptiohaastattelusta huolelliseen ja pitkäkestoiseen jälkihuoltoon.

Toivoisimme jälleen, että tahtotilaamme tehdä yhteistyötä turvallisen rescuetoiminnan eteen vastattaisiin, että riitauttava, hämmentävä vastakkainasettelu loppuisi ja ne resurssit käytettäisiin toisin, yhteisen edun eteen.

Vastuullisen toiminnan status ei ole ilmainen. Se sisältää myös vastuuta niinkin päin, että meidän tulee kantaa huolta siitä, että erottautuminen rescuetoiminnan valitettavan laajasta harmaasta alueesta on selkeää. Rescutoiminnassa ei ole varaa virheisiin, ei tunne edellä toimimiseen. Se tarkoittaa niin salakuljetuksesta ja pentutehtailusta, kuin yksityisistä tuonneista ja muusta kuin vastuullisesta yhdistystoiminnasta eriytymistä.
Toivomme alkaneen vuoden vahvistavan vastuullisten yhdistysten välistä toimintaa ja tuovan esiin entistä näkyvämmin toiminnan eri alueet hyvässä ja pahassa.

Vastuullinen toiminta sitten, mitä se on? Asiaan voi perehtyä vaikkapa Responsible Rescue-sitoumuksen kautta.

Omalta osaltamme me haluamme olla mukana vaikuttamassa rescuetoiminnan asioihin asiallisella tavalla, sillä uskomme, että se on ainoa tapa taata pitkään jatkuva mahdollisuus auttamiseen. Ja se on meidän prioriteettimme, auttaminen, Romanian kodittomien koirien auttaminen.

 

Lämmin kiitos kaikille seuraajillemme, tukijoillemme, apureillemme ja aktiiveillemme mukana olosta. Tehdään yhdessä tästä vuodesta entisiäkin upeampi!

 

Salla Honkapää

Toiminnanjohtaja

Rescueyhdistys Kulkurit ry

 

Share
 
 

Yhteistyössä


Yhteistyossa
 
 

Takaisin ylös

© Rescueyhdistys Kulkurit ry 2015 | All rights reserved, Rekisterinumero 208.505, y-tunnus 2594720-9.