Toiminnanjohtajan uuden vuoden tervehdys 1.1.2020

Uusi vuosikymmen on edessämme aivan upouutena. Millä mielin katsomme taaksepäin ja ennenkaikkea eteenpäin?

Kulkurit täyttää tänä vuonna kahdeksan vuotta. Tähän mennessä olemme steriloineet noin 17000 eläintä, kauttamme on adoptoitu noin 2700 onnekasta koiraa Romaniasta Suomeen, ja Kulkureissa toimii tänä päivänä 50 ahkeraa vapaaehtoistyöntekjää. Voimme suoraselkäisesti sanoa, että toiminta on kasvanut näiden vuosien aikana entistäkin ammattimaisemmaksi, organisoituneemmaksi ja vastuullisemmaksi. Mitä se tarkoittaa?

Se tarkoittaa mm. sitä, että adoptioprosessissa ei tingitä vaan se kuljetaan jokaisen koiran kohdalla juuri niin monivaiheisesti ja ajan kanssa kuin tarvitsee. Nopeus ja helppous eivät määritä vastuullista adoptiotoimintaa. Se tarkoittaa sitä, että huolimatta siitä, että sterilointien varainkeruu on paljon vaikeampaa kuin yksittäisille surullisille koirakohtaloille varojen kerääminen, emme anna periksi, vaan priorisoimme aina vain uudestaan steriloinnit ja päätöksen vaikuttaa pitkäkestoisella tavalla Romanian kodittomien koirien tilanteeseen toiminnan kärkeen ja näkyvimmälle paikalle. Se tarkoittaa sitä, että emme mene sieltä missä aita on matalin, vaan kuljemme arvojemme mukaista tietä.

Tähän mennessä olemme steriloineet noin 17000 eläintä, kauttamme on adoptoitu noin 2700 onnekasta koiraa Romaniasta Suomeen, ja Kulkureissa toimii tänä päivänä 50 ahkeraa vapaaehtoistyöntekjää.

Lähivuodet ovat olleet yleisellä tasolla rescuetoiminnalle vaikeita. Rescuetoimintaan on kohdistunut ajoittain jopa hyvin suhteetontakin kritiikkiä ja epäilyksiä. Media on onneksi ollut myös myötämielinen rescuetoimintaa kohtaan, mutta valitettavan paljon olemme saaneet myös lukea artikkeleita ja uutisia, joiden takana on paljon muutakin kuin se terveellinen, aiheellinen huoli rescuekoirien terveydestä.

En usko että kukaan muu kantaa niin paljon huolta rescuetoimintaan liittyvistä koirien terveysriskeistä, kuin toiminnassa mukana olevat vastuulliset toimijat. Me ymmärrämme, miksi media, viranomaiset ja osa eläinlääkäreistä ovat huolissaan vaikkapa multiresistenssista tai rabiesuhasta. Me kuitenkin toivoisimme, että myös ymmärrettäisiin, että nämä huolet ovat myös meidän huoliamme ja me otamme ne tosissamme ja toimimme niin, että pystymme minimoimaan riskit hyvin marginaaliselle tasolle. Toivoisimme jälleen, että tahtotilaamme tehdä yhteistyötä turvallisen rescuetoiminnan eteen vastattaisiin, että riitauttava, hämmentävä vastakkainasettelu loppuisi ja ne resurssit käytettäisiin toisin, yhteisen edun eteen.

Vastuullinen toiminta sitten, mitä se on? Asiaan voi perehtyä vaikkapa Responsible Rescue-sitoumuksen kautta. Se tarkoittaa sitä, että rescuekoirat tuodaan maahan yhdessä sovittujen tiukkojen vaatimusten seulan läpi ja lisäksi sitä, että toiminnassa keskitytään myös ratkaisemaan kohdemaan ongelmia kodittomien koirien parissa. Että jokainen tuonti on alusta loppuun saakka prosessoitu, ensimmäisestä adoptiohaastattelusta huolelliseen ja pitkäkestoiseen jälkihuoltoon.

Toivoisimme jälleen, että tahtotilaamme tehdä yhteistyötä turvallisen rescuetoiminnan eteen vastattaisiin, että riitauttava, hämmentävä vastakkainasettelu loppuisi ja ne resurssit käytettäisiin toisin, yhteisen edun eteen.

Vastuullisen toiminnan status ei ole ilmainen. Se sisältää myös vastuuta niinkin päin, että meidän tulee kantaa huolta siitä, että erottautuminen rescuetoiminnan valitettavan laajasta harmaasta alueesta on selkeää. Rescutoiminnassa ei ole varaa virheisiin, ei tunne edellä toimimiseen. Se tarkoittaa niin salakuljetuksesta ja pentutehtailusta, kuin yksityisistä tuonneista ja muusta kuin vastuullisesta yhdistystoiminnasta eriytymistä.
Toivomme alkaneen vuoden vahvistavan vastuullisten yhdistysten välistä toimintaa ja tuovan esiin entistä näkyvämmin toiminnan eri alueet hyvässä ja pahassa.

Vastuullinen toiminta sitten, mitä se on? Asiaan voi perehtyä vaikkapa Responsible Rescue-sitoumuksen kautta.

Omalta osaltamme me haluamme olla mukana vaikuttamassa rescuetoiminnan asioihin asiallisella tavalla, sillä uskomme, että se on ainoa tapa taata pitkään jatkuva mahdollisuus auttamiseen. Ja se on meidän prioriteettimme, auttaminen, Romanian kodittomien koirien auttaminen.

 

Lämmin kiitos kaikille seuraajillemme, tukijoillemme, apureillemme ja aktiiveillemme mukana olosta. Tehdään yhdessä tästä vuodesta entisiäkin upeampi!

 

Salla Honkapää

Toiminnanjohtaja

Rescueyhdistys Kulkurit ry

 

Lue myös:

Rescueyhdistys Kulkurit rekrytoi: Varainkeruukoordinaattori

Rescueyhdistys Kulkurit ry on vuonna 2012 perustettu hyväntekeväisyysjärjestö, joka toimii kestävän eläinsuojelutyön periaatteiden mukaisesti auttaen kohdemaansa Romanian kodittomia eläimiä monitahoisesti ja vastuullisesti. Arvoihimme kuuluu vastuullisuuden lisäksi...

lue lisää

Toiminnanjohtajan uuden vuoden tervehdys 1.1.2024

Valoisaa vuoden ensimmäistä päivää! Saan jälleen kerran tervehtiä teitä Kulkurien tukijat, seuraajat, aktiivit ja adoptioperheet sekä kaikki muut toiminnastamme kiinnostuneet eläinten ystävät. Uuden uutukaisen vuoden kynnyksellä me luomme katseen eteenpäin, mutta sitä...

lue lisää

Tiedote: Kulkurit lomalla 18.12.2023–7.1.2024

Kulkureissa lomaillaan kolmen viikon ajan ajalla 18.12.2023-7.1.2024. Tänä aikana meillä otetaan ansaitusti iisisti ja ladataan akkuja, jotta jaksamme auttaa kodittomia koiria alkavanakin vuonna. Loma vaikuttaa jonkin verran toimintoihimme, joten tässä muutamia...

lue lisää

Tiedote 15.9.2023: Ruokaviraston koirarekisteri

Mikä koirarekisteri? Koirarekisteri on Ruokaviraston ylläpitämä viranomaisrekisteri, johon talletetaan maa- ja metsätalousministeriön asetuksen 68/2022 5 § mukaiset tiedot koirista ja koirien haltijoista. Rekisteri on avautunut koirien haltijoille käytettäväksi...

lue lisää

Toimintakertomus 2022

YLEISTÄ Rescueyhdistys Kulkurit ry on eläinsuojelun parissa toimiva aatteellinen ja yleishyödyllinen yhdistys. Yhdistys on perustettu vuonna 2012 ja se toimii kestävän eläinsuojelutyön periaatteiden mukaisesti. Yhdistyksen tavoitteena on eläinten kokonaisvaltaisen...

lue lisää

Toimintasuunnitelma 2023

Rescueyhdistys Kulkurit on aloittanut toimintansa toukokuussa 2012. Yhdistyksen tavoitteena on vaikuttaa kohdemaansa Romanian eläinsuojelulliseen tilanteeseen kestävällä ja monitahoisella tavalla. Merkittävimpinä toimintakeinoina ovat kohdemaassa tapahtuvat...

lue lisää

Kulkurien uusi hallitus 2023-2024 on valittu

Rescueyhdistys Kulkurit ry valitsi vuosikokouksessaan 20.5.2023 uuden hallituksen kaudelle 2023-2024. Nyt on aika esitellä yhdistyksen uuden hallituksen jäsenet. Nina Ehrström hallituksen puheenjohtaja "Olen toiminut Kulkurien aktiivina vuoden 2018 alusta...

lue lisää