Kodin saanut koira: TUCA

Syntymäaika: 2015-2016
Sukupuoli: narttu
steriloitu
Sijainti: Suomessa (Lappeenranta)
Kokoarvio:

 

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin luovutussopimukseenkuvaukseen adoptioprosessistammeoppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

Perustiedot ja tausta
06.07.2023
Tuca on saapunut Suomeen 11.06 Luiza Mandrun kautta. Tuca on siis ollut Suomessa vasta reilu puoli vuotta, joten sillä on kotiutuminen vielä kesken. Romaniassa Tuca eli Luizan naapurilla ja se on aikoinaan steriloitu Kulkurien kustantamassa sterilointikampanjassa. Todennäköisesti Tucan entinen omistaja on hylännyt sen suoraa sterilointitapahtumaan tai joku paikallinen on tuonut sen kadulta, pellolta tai muusta yleisestä paikasta mihin koiria hylätään, tapahtumaan. Tuca eli Romaniassa häkissä ja sen hoitoa laiminlyötiin ja Tucan onneksi se pääsi Kulkurien adoptio-ohjelmaan. Romaniassa Tucan on kuvailtu olevan todella ystävällinen ihmisille ja erityisen rakastettava pieni neiti, joka nauttii leikkiä ja juosta. Tuca on todella eläväinen ja iloinen pikkukoira. Arvion mukaan Tuca on noin 5-6 vuotta vanha ja sillä on painoa noin 7 kg ja säkäkorkeutta noin 30-35 cm.

Tuca on Suomessa elänyt rivitalossa melko rauhallisessa ympäristössä aikuisperheessä, missä on ollut hamsteri ja toinen pienikokoinen narttukoira. Tuca tykkää liikkua ulkona, erityisesti se nauttii metsässä kulkemisesta. Suosikki on ollut metsässä/mökillä kulkeminen jälkiliinan kanssa. Tuca tykkää koirien valmiista älypeleistä sekä kotitekoisista versioista, joissa esimerkiksi rutistettujen sanomalehtien sisälle on piilotettu ruokaa. Tuca osaa istua pyynnöstä. Se osaa myös odottaa vierellä, kun lenkillä ihminen menee ohi (kunhan ihmisellä ei ole koiraa ja Tuca hoksaa, että palkkio olisi luvassa). Tuca myös tulee luokse kun kutsutaan (ellei ole jotain mielenkiintoisempaa, kuten toista koiraa). Ulkona lenkeillä Tucalla on ollut jonkin verran remmiräyhäämistä ja stressaavimissa tilanteissa Tuca on saattanut purra hihnaa, toki Tuca on myös ulkona lenkeillä saanut uusia koiraystäviä, joten kaikki koirat eivät laukaise räyhäämistä. Eniten Tuca reagoi ulkona keskikokoisiin mustiin koiriin, niistä Tuca siis ei tykkää. Remmiräyhäämisen vuoksi Tuca etsii kotia rauhallisesta ympäristöstä ensisijaisesti rivi- tai omakotitalosta. Tucan entinen omistaja kuvailee sitä seuraavalla tavalla: “Tuca on maailman urhein ja rakastettavin pieni koiraneiti. Tuca haluaa olla lähellä omaa laumaa ja osallistua yhteiseen tekemiseen. Tuca myös keksii omaa tekemistä, esimerkiksi varastaa aamutossuja ja kuljettaa niitä milloin minnekin. Tucan kanssa ei ole tylsää hetkeä. Tucalla on pohjaton tarve hellyydelle ja haluaa oman ihmisen kokonaan itselleen. Joku onnekas saa Tucasta itselleen maailman parhaan koiran. ” Tuca on tavannut ulkona pieniä lapsia ja se on ollut hieman varautunut mutta tullut hyvin toimeen, mutta Tucan ajoittaisen reaktiivisuuden vuoksi Tuca etsii ensisijaisesti perhettä, missä ei ole pieniä lapsia. Tuca on tottunut käymään hevostallilla ja siellä se on tullut hyvin toimeen tallin kissan kanssa. Aikuisista ihmisistä Tuca tykkää. Se voi olla aluksi hieman varautunut, mutta menee melkein heti haistelemaan ja tutustumaan. Tuca antaa laittaa valjaat, vaatteet, antaa pestä jne. sekä nostaa syliin ja hakeutuu syliin myös itse. Kynsien leikkuun opettelu Tucalla on vielä kesken, mutta sitäkin ollaan harjoiteltu. Tuca on sisäsiisti ja sillä ei ole ilmennyt eroahdistusta. Tuca myös haukkuu normaaliin tapaan, mikäli esim toinen koira aloittaa haukkumisen, saattaa Tuca liittyä siihen tai jos ovikello soi. Muilta osin Tuca ei juurikaan hauku tai osoita reaktiivisuutta ympäristön äänille eikä edes lähde muiden koirien haukkuun mukaan. Tuca puolustaa resursseja toisilta koirilta, useimmiten resurssi voi olla ruoka tai jokin herkku. Suloinen Tuca varmasti arvostaisi elämää ainoana koirana ja sitä että saisi kaiken omistajansa huomion.

Tucan terveydentilaa on tutkittu kattavasti Suomessa. Rtg-kuvien perusteella Tucan selässä ei ole mitään muutoksia, mutta molemmissa lonkissa on lonkkavika (lonkkadysplasia), nivelrikko ja reisiluunpäät kaartuvat sisäänpäin kohtalaisen voimakkaasti. Lisäksi Tucalla on polvissa luksaatio, mutta rtg-kuvien ja oirekuvien mukaan ortopedi arvioi, että vaivana olisi enemmän lonkat kuin polvet eikä näin ollen suosittele polvien leikkausta. Tuca on saanut fysioterapiaa, sen terveydentilaa on kontrolloitu säännöllisesti ja se on saanut lääkettä nivelrikkoon ja mahdolliseen kipuun. Tuca on ollut Suomessa niin vähän aikaa, että sopiva kipulääke ja annostus on vielä hakusessa. Osa Tucan ajoittaisesta reaktiivisuudesta, voi varmasti johtua kivuista, mutta esim remmiräyhäykseen syynä on varmasti vain tottumattomuus, sillä Tuca on ollut niin lyhyen aikaa Suomessa ja sillä on vielä jossain määrin kotituminen kesken. Olisi kuitenkin tärkeää, että tulevassa kodissa osataan lukea koiran mahdollista kipukäytöstä. Tuca tulee myös jatkossa tarvitsemaan lääkitystä ja eläinlääkärin/ortopedin kontrollia. Tucan terveydentilasta saa lisätietoja sen yhteyshenkilöltä.

Tuca on uskomattoman herttainen koira, josta saa mitä parhaimman ystävän.

06.07.2023
Tuca on varattu ja se on matkalla omaan kotiin. Onnea matkaan pieni rakas vauhtipötkylä <3

14.05.2023
Tucalle kuuluu vain hyvää. Huomaa, kuinka Tucan kotiutuminen on edennyt edelleen ja Tuca on nykyään hyvin rento ja luottavainen. Herttainen Tuca on ollut kaikille ystävällinen ja läheisyyden haluinen alusta saakka, mutta selkeän eron huomaa luottamuksessa ja rentoudessa parin kuukauden takaiseen Tucaan. Tuca, kuten kuka tahansa muukin koira, tarvitsee paljon aikaa, omaa tilaa ja ymmärrystä alussa. Lähes kaikki reaktiivisuus kotioloissa on jäänyt ajan myötä Tucalta pois. Tuca on lempeä sylimussukka ja elämänilon personal trainer. Tucan nivelrikon hoito Librela pistoksilla jatkuu edelleen kerran kuukaudessa.

09.03.2023
Tuca on lenkeillä päässyt kohtaamaan enemmän koiria ja pientä murinaa ja vetoa saattaa olla, mutta Tuca on saanut fokuksen pian takaisin. Tuca innostuu valtavasti haistaessaan toisen koiran tuoreet jäljet ja haluaisi kiitää heti perään. Tuca kuitenkin pääsee hyvin yli tästä hetken päästä. Kaiken kaikkiaan kohtaamiset ja ohitukset toisten koirien kanssa sujuvat Tucalla oikein hyvin.

Tucan kanssa on itseasiassa aivan ihana lenkkeillä! Hän on reipas, innostunut ja hyväntuulinen. Tuca osaa hyvin lukea lenkillä taluttajan liikkeitä, eleitä ja toiveita. Vaikka Tuca on kainalossa viihtyvä sohvaperunakin, niin kyllä hän kaipaa vastapainoksi paljon aktivointia, ulkoilua ja huomiota. Mitä enemmän Tuca kotiutuu sitä enemmän tulee vauhtia ja säpinää. Tuca on oikea vauhtipötkylä.
Tuca on ollut sisätiloissa yhdessä urospuolisen 10-vuotiaan espanjanvesikoiran kanssa. Suurimman osan aikaa yhteiselo on sujunut ihan hyvin, mutta myös konflikteja on tullut pari kertaa, Tuca tällöin selkeästi dominoivana ja aloitteellisena osapuolena. Toinen koira vaikuttaa vähän pelkäävän Tucaa ja pyrkii välttelemään tätä. Todennäköisesti niin hyvähermoista koiraa ei ole olemassa, joka jaksaisi jakaa kodin Tucan kanssa. Tuca etsiikin ensisijaisesti perhettä, missä ei ole muita koiria.
Yöt Tuca osaa viettää koiraportin takana omassa huoneessaan. Nyt kun portti on tuunattu, hän antaa sen olla melko hyvin rauhassa, kun ei saa otetta siitä enää.
Tucalla on katkennut kannuskynsi, mutta kynsi on parantunut hienosti. Tucalle on uusittu rokotukset, se on saanut jälleen nivelrikkoon Librela pistoksen ja eläinlääkärin mukaan Tucan lonkat vaikuttivat tutkiessa vetreiltä ja Tuca antoi käsitellä niitä hyvin. Eläinlääkärin sanojen mukaan ne eivät vaikuttaneet tutkittaessa kipeiltä.

Tuca on hoidossa näykkäissyt hoitajaa ja tämä tilanne on johtunut oletettavasti siitä, että Tuca on ollut kipeä sen jälkeen, kun se on saanut rokotukset ja Librela pistoksen.

Tuca on elämäniloa pursuava ilopilleri ja valtavan hauskan persoonallinen pieni neiti.

16.01.2023
Olemme jälleen saaneet Tucan hoitajalta kuulumisia ja kuulumisten mukaan Tuca on edelleen valloittava oma itsensä. Tuca vaikuttaa olevan aikalailla joka suhteessa täydellinen neiti. Miten ihmeessä tällä upealla neidillä ei ole vielä omaa kotia ja perhettä? Tuca on todella ihmisrakas ja on suhtautunut vieraisiin avoimesti ja lämpimästi. Yleensä Tuca kiipeää sohvalle istuneen vieraan syliin heti, haistelee kasvoja ja jää sitten syliin istumaan. Lenkillä ulkona Tuca on kohdannut 10-vuotiaan uroskoiran ja kohtaaminen meni hienosti. Muita koirakohtaamisia ei ole ollut, sillä koiria ei yksinkertaisesti ole tullut ulkona rauhallisella alueella vastaan. Ulkona harjoitellaan aktiivisesti ja vahvistetaan kontaktin ottamista taluttajaan. Muutamia uusia puolia Tucasta on hoitopaikassa tullut esille. Pikku-Houdini on onnistunut taiteilemaan itsensä kaksi kertaa koiraportin läpi, se on aiheuttanut hoitajalle hieman hommaa ja harmaita hiuksia. Tuca osaa jäädä ja olla yksin hienosti, muttei ehkä haluaisi jäädä pois porukasta. Tuca on tullut portista läpi nimenomaan silloin, kun hoitaja on lähtenyt omien koirien kanssa ulos. Porttiin on asennettu pleksi, jotta Tuca ei pääse taiteilemaan itseensä sen yli. Koiraportin takana oleminen siis vaatii vielä harjoittelua.

Kotiuduttua yhä enemmän myös vauhtia on tullut lisää. Tuca myös mielellään komentaa ihmistä välillä haukkumalla, jos ulos lähteminen on hidasta, ruokaa pitää odottaa tai haluaisi ilmeisesti puruluun lenkin jälkeen (näin ainakin hoitaja on tulkinnut). Ulos lähtiessä Tuca osaa innostuksestaan huolimatta hienosti rauhoittua pukemaan valjaat ja usein kiipeää polvien päälle syliin odottamaan, että valjaat puetaan siinä.

Tuca saa edelleen säännöllisesti kipulääkettä ja sillä jatkuu Librela pistoskuuri kerran kuukaudessa.

20.12.2022
Herttainen Tuca on ollut vasta muutaman päivän hoidossa, mutta saimme pikkuisen hoitajalta hyvinkin iloisia kuulumisia ja Tuca on sopeutunut uuteen paikkaan uskomattoman hyvin.

Tuca on aivan valloittava. Hän on täydellisesti 50% kainalossa viihtyvä sohvaperuna ja 50% maailmaa valloittava seikkailija. Hän vaikuttaa hyvin tasapainoiselta ja sopeutuvalta. Tuca on suloinen, hyväntuulinen, leikkisä ja hauskan persoonallinen.
Tuca tapasin ulkona ensimmäistä kertaa kotihoitajan koirat ja se vaikutti olevan positiivisella tavalla kiinnostunut, mutta toisen koiran ärhennellessä Tuca vastasi samalla tavalla takaisin. Tuca kuitenkin pääsi reaktiostaan aina yli ja oli valmis jatkamaan kävelyä, vaikka kiinnostunut olikin.

Paria pissiä lukuunottamatta (ekana päivänä) Tuca on ollut sisäsiisti. Pikkuneiti nauttii ulkoilusta, läheisyydestä, ruoasta ja herkuista.

17.12.2022
Tuca on lisätty jälleen uudelleen kotia etsivien koirien joukkoon.

11.06.2022
Pikkuneiti saapui Suomeen.

09.05.2022
Tuca on varattu omaan kotiin Suomeen! Onnea Tuca ja sen tuleva perhe <3

26.03.2022
Tuca palaa uudelleen kotia etsiväksi koiraksi. Sen varaus peruuntui, sillä Tucalla todettiin oikeassa takajalassa polvilumpion luksaatio astetta kaksi ja rtg-kuvien perusteella romanialaisen eläinlääkärin lausunnon mukaan on jonkin verran turvotusta. Polvilumpion luksaatio on yleinen ortopedinen vika, erityisesti pienikokoisilla koirilla, ja lumpioluksaation leikkaushoidon ennuste on hyvä. Selän suhteen odotetaan lausuntoa suomalaiselta ortopedilta. Tuca etsiikin siis omaa kotia ja perhettä, joka olisi sitoutunut hoidattamaan polvilumpion luksaation Suomessa. Tuca on edelleen oma itsensä, todella sympaattinen, iloinen ja rakastettava pieni pötkylä.

21.12.2021
Tuca on varattu omaan kotiin Suomeen! Onnea Tucalle ja sen tulevalle perheelle!

01.12.2021
Tuca on lisätty adoptio-ohjelmaan.
______________________________________________________________________

Mietithän tarkkaan omia resurssejasi harkitessasi kodinvaihtajakoiran adoptiota. Onko sinulla aikaa, motivaatiota ja sitoutuneisuutta koiraan? Aikuisenkin koiran kohdalla sitoutuminen voi olla parhaillaan useiden vuosien mittainen.

Kotihoidossa oleva koira on päässyt jo hieman harjoittelemaan perhekoiralle tärkeitä taitoja. Kaiken uuden opettelu on kuitenkin vielä aivan alussa, eikä voida olettaa että kotihoidon kautta tuleva koira olisi valmiiksi täysin koulutettu. Tiedossa on varmasti myös omassa kodissa töitä, takapakkia, iloisia hetkiä ja onnistumisen riemua.

Kotihoidossa olevan koiran luonteesta ja tavoista on saatu jo jonkin verran tietoa. Koiran luonne muovautuu kuitenkin kaikkien sen saamien kokemusten kautta ja isossa roolissa on myös lopullisen kodin tapahtumat. Koiran käytös voi ajan ja kotiutumisen myötä vielä muuttua.

Tuca luovutetaan uuteen kotiin steriloituna, asianmukaisesti rokotettuna sekä sisä- ja ulkoloishäädettynä. Lisäksi Tuca on mikrosirutettu.

Rescueyhdistys Kulkurit ry kuuluu Responsible Rescue-sitoumukseen ja noudattaa sitoumuksen kriteereitä koirien maahantuonnissa.

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin luovutussopimukseenoppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

Tucan yhteyshenkilö on  Sarianna Syrjä.

Mitä sinun tulisi huomioida ennen
rescuekoiran adoptiota?

Mietithän tarkkaan omia resurssejasi harkitessasi rescuekoiran adoptiota. Onko sinulla aikaa, motivaatiota ja sitoutuneisuutta koiraan? Aikuisenkin koiran kohdalla sitoutuminen voi olla parhaillaan useiden vuosien mittainen. Muistathan myös, että kotikoiran tavat eivät ole tarhaoloista tulleille useinkaan tuttuja, eikä voida olettaa, että koira kulkisi hihnassa heti vaivattomasti, olisi tottunut sisätiloihin ja työpäivän mittaiseen yksinoloon tai jättäisi tavarasi rauhaan. Tiedossa on varmasti töitä ja takapakkia, mutta myös iloisia hetkiä ja onnistumisen riemua. Muistathan myös, että koiran kuvaus on kirjoitettu tarhaolosuhteissa tehtyjen havaintojen perusteella ja käytös voi kotiutumisen edetessä muuttua.

Koirat saapuvat Romaniasta Suomeen steriloituna tai kastroituna, asianmukaisesti rokotettuna, ulko- ja sisäloishäädettynä ja testattuna useiden sairauksien varalta. Lisäksi koirat on mikrosirutettu ja niillä on EU-lemmikkipassi. Rescueyhdistys Kulkurit ry kuuluu Responsible Rescue -sitoumukseen ja noudattaa sitoumuksen kriteereitä sekä Maa- ja Metsätalousministeriön säädöksiä koirien maahantuonnissa. Tässä artikkelissa esitetyn koiran kodinetsintää hoitaa Rescueyhdistys Kulkurit ry, joka on rekisteröitynyt Eläintenpitäjä- ja pitopaikkarekisteriin asiakastunnuksella 24032685.

Ennen yhteydenottoa, tutustuthan tarkasti adoptioprosessin kuvaukseen, luovutussopimukseen, oppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, adoptoitavan eläimen terveyteen sekä adoption kustannuksiin.

Yhteyshenkilö:

Tietoa adoptioprosessista

Usein kysytyt kysymykset

Opas rescuekoiran adoptoijalle

Tutustu myös näihin: