Kodin saanut koira: VARPU (V-team)

Syntymäaika: 02/2016
Sukupuoli: narttu
Steriloitu
Sijainti: Suomessa (Helsinki)
Kokoarvio:

 

Perustiedot ja tausta

Päivitetty 17.7.2019
V-teamin sisarukset löytyivät eräältä pellolta Cosoban kylässä, läheltä One Rescue Association koiratarhaa. Sieltä Ioana Bodea otti kuusikon turvaan ja heidän olleen tarhalla jonkin aikaa, he astuivat Kulkurien adoptio-ohjelmaan ja löysivät jokainen oman kotinsa Suomesta. Varpu sai kodin Suomesta 9.7.2016 ja on siitä saakka asunut samassa perheessä, rakastettuna kotikoirana. Tuttujen ihmisten huomio ja kivojen, tasapainoisten koirakavereiden kanssa juokseminen ja leikkiminen on Varpun mielestä ihanaa. Se on myös nopea tyttö oppimaan ja omaksumaan asioita, niin hyvässä kuin pahassa. Perheessä tapahtuvan merkittävän elämänmuutoksesta johtuen, Varpulle ollaan nyt yhteisymmärryksessä päätetty etsiä uusi koti.

Kaunotar on yksi sana joka kuvastaa Varpua hyvin. Se nimittäin on erittäin kaunis. Sillä on upea, suklaanruskea turkki, jännät silmät ja iloinen ilme. Se juoksee lujaa ja rakastaa juoksemista, silloin se vaikuttaa olevansa vailla huolia ja murheita ja nauttii vaan sydämensä kyllyydestä. Sopivaan kotiin ja oikeeseen perheeseen Varpu tuo aivan varmasti ihana lisän, olemalla oma itsensä. Iloinen, nuori tyyppi, joka myös tarvitsee omien ihmistensä tukea kohdatessa monia asioita tässä isossa maailmassa.

Varpu on osoittautunut herkäksi koiraksi joka helposti huolestuu monesta asiasta. Tämä on tuonut mukanaan myös epävarmuutta. Koti, oma perhe ja rutiinit ovat asioita jotka tuovat sitä tukea ja turvaa mutta Varpulle myös kodin sisällä tapahtuvat, meille normaalit asiat kuten imurointi, tavaroiden järjestely jne., aiheuttaa huolta ja perhe onkin toiminut niin, että toinen lähtee Varpun kanssa lenkille sillä välin kun toinen siivoaa. Varpu reagoi myös ääniin voimakkaasti, sitä jännittää yllättävät äänet, joita se ei oikein ymmärrä. Perhe kuvailee Varpun reaktion paniikkikohtaukseksi jossa se oirehtii poistumalla paikalta, läähättää ja tärisee. Nämä ovat tilanteita jolloin he eivät ole saaneet kontaktia Varpuun, vaan ovat todenneet sen tarvitsevan tilaa ja ajan itse rauhoittua ja palautua tilanteesta. Hihnalenkeillä Varpu on reagoinut voimakkaasti vastaantuleviin autoihin, pyöräilijöihin ja ihmisiin koirineen tai ilman.

Perhe on työstänyt Varpun haasteita ottaen tukea mm. kouluttajalta Heiluva Häntä -koirakoulusta ja ovat myös olleet yhteydessä Koiruuksien Klubiin ja hihnakäytöksessä onkin tapahtunut edistystä siten, että nykyään Varpu ei enää reagoi autoihin, pyöräilijöihin tai ihmisiin. Myös pienten koirien ohitukset tapahtuu pääosin rauhallisesti. Jos kohtaaminen tapahtuu yllättäen tai tilaa ohituksessa on liian vähän Varpu reagoi. Kotiin saapuvat vieraat herättävät Varpussa vahtitaipumuksen ja yleensä se tarkoittaa sitä, että vieraita haukutaan kovasti. Varpu kuitenkin myös tutustuu ja tottuu vieraisiin kunhan saa tehdä tutustumisen rauhallisesti ja omalla ajallaan, ilman pakottamista. Se millä tavalla ihmiset toimivat tässä tilanteessa on suuri merkitys siinä miten nopeasti Varpu rentoutuu.

Varpulle on nyt etsinnässä uusi koti rauhalliselta alueelta, aikuisperheestä jossa elämä on melko rutinoitunutta ja jonka perheenjäsenet ymmärtävät herkkän koiran sielumaailmaa ja aidosti sitoutuvat siihen ja ovat valmiita antamaan aikaa ja ymmärrystä. Perheeltä tulee myös löytyvän resursseja työstää ja tukea Varpua näissä tytön haasteissa, positiivisia metodeja hyödyntäen.

Varpu on aikanaan käytetty kipututkimuksessa ja röntgenkuvissa, jossa oli näkynyt hieman kulumaa toisessa lonkassa mutta ei muuta. Varpun lihakset todettiin olevan erittäin jumissa, suurimmalla todennäköisyydellä johtuen siitä, että Varpu stressasi ja jännitti lenkillä niin paljon. Varpua on käytetty fysioterapeutilla ja hierojalla, josta on ollut paljon apua. Tällä hetkellä omistajat antavat Varpulle päivittäin Seronil 20mg lääkettä, annostuksella 1 tbl päivässä. Seronil on reseptiä vaativa mielialalääke. Ennen lääkitystä tulee aina tilannetta arvioida eläinlääkärin/koirakouluttajan kanssa, eikä siihen koskaan tulisi turvautua ainoana apuna koiralle, vaan lähinnä sen tehtävä on toimia yhtenä osana käytösterapiaa ja harjoituksia. Lääkkeen tarpeellisuutta tulee myös arvioida uudelleen myöhemmin.

Päivitykset

1.9.2019
Varpu siirtyi uuteen kotiin 31.8.2019, jossa se jakaa arjen yhdessä koirasiskonsa kanssa.

17.8.2019
Varpu löysi uuden oman kotinsa, minne tyttö pääsee muuttamaan lähitulevaisuudessa. Kotona odottaa myös pieni iskosisko josta varmasti on tukea Varpulle jännittävien asioiden kohtaamisessa. Kaikkea hyvää tulevaisuuteen, ja kiitos myös Varpun ensimmäiselle perheelle kaikesta mitä tytön eteen olette tehneet.

12.7.2016
Varpu saapui omaan kotiinsa 9.7.2016.

5.6.2016
Varpu on varattu omaan kotiinsa.

24.5.2016
Koiraongelma on suuri Romaniassa. Joka päivä koiria hylätään niin metsiin, tien pientareelle kuin pelloille. Niitä hylätään myös kauppojen pihoille, metroasemien läheisyyteen ja mihin nyt sopivasti voi pysäyttää auton tarpeeksi kauan kipatakseen kyydistä epätoivotun koiran

6.3.2016 eräs bukarestilainen eläinsuojelija Ioana Bodea huomasi pienet pennut eräällä pellolla. Nämä pennut eivät olleet vanhoja, eivätkä olisi kovinkaan kauan säilyneet hengissä. Voit nähdä videon tästä hetkestä täältä. Videon pennuista hieman kasvaneena voit katsoa täältä. Ioana käy tekemässä vapaaehtoistyötä Kulkurien yhteistyötahon Clinica Veterinare OneVetissa tiloissa Cosobassa, hieman Bukarestin ulkopuolella. Hän mm. sosiaalistaa koiria, ja totuttaa näitä valjaisiin yms. resurssiensa mukaan. Pennut jotka Oana tuona päivänä löysi, olivat kuusi sisarta ja nyt kyseiset pennut ovat valmiita astumaan adoptio-ohjelmaan, etsimään omia kotejaan Suomesta. Pentuja alettiin kutsumaan nimellä V-team, ja siihen kuuluu Vanja, Vinja, Vimma, Varpu, Viima ja Valma.

Varpu on toinen pentueen ruskeista, lyhytkarvaisista tytöistä. . Toukokuussa Varpun tavanneet Kulkurien aktiivit kertovat, että Varpu on vielä hieman ujo vauveli ja uusi tilanne, jolloin pentueen häkkiin tuli useita vieraita ihmisiä yhtä aikaa, jännitti tyttöä. Syliin päästyään Varpun häntä heilui ja se rentoutui nopeasti.  Pentulaumassa Varpu vaikuttaa normaalilta, aktiiviselta ja touhukkaalta koiralapselta. Ujoudestaan huolimatta Varpulla  on normaaleihin oloihin päästyään kaikki mahdollisuudet kehittyä tasapainoiseksi aikuiseksi koiraksi, kunhan se saa riittävästi aikaa ja oman luotettavan ihmisen rinnallensa. Varpu tulee aikuisena olemaan noin 45-50cm korkea ja painoa sille kertyy todennäköisesti 15-20kg.

 


Mietithän tarkkaan omia resurssejasi harkitessasi rescuekoiran adoptiota. Onko sinulla aikaa, motivaatiota ja sitoutuneisuutta koiraan? Aikuisenkin koiran kohdalla sitoutuminen voi olla parhaillaan useiden vuosien mittainen.

Kotihoidossa oleva koira on päässyt jo hieman harjoittelemaan perhekoiralle tärkeitä taitoja. Kaiken uuden opettelu on kuitenkin vielä aivan alussa, eikä voida olettaa että kotihoidon kautta tuleva koira olisi valmiiksi täysin koulutettu. Tiedossa on varmasti myös omassa kodissa töitä, takapakkia, iloisia hetkiä ja onnistumisen riemua.

Kotihoidossa olevan koiran luonteesta ja tavoista saadaan tarhaolosuhteissa tehtyjä havaintoja enemmän tietoa. Koiran luonne muovautuu kuitenkin kaikkien sen saamien kokemusten kautta ja isossa roolissa on myös lopullisen kodin tapahtumat. Koiran käytös voi ajan ja kotiutumisen myötä vielä muuttua.

Varpu on asianmukaisesti rokotettu, ulko- ja sisäloishäädetty, kastroitu ja testattu useiden sairauksien varalta. Lisäksi Varpu on mikrosirutettu ja sillä on EU-lemmikkipassi.

Rescueyhdistys Kulkurit ry kuuluu Responsible Rescue-sitoumukseen ja noudattaa sitoumuksen kriteereitä koirien maahantuonnissa.

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin luovutussopimukseen, oppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

Varpun alkuperäisvaraaja oli Taija Mäkinen, uuden kodin etsintää hoitaa Mia Takolander

 

 

 

 

[fbvideo link=”https://www.facebook.com/oana.numbsoul/videos/vb.100001640490460/1086184478112892/?type=2&theater” width=”500″ height=”400″ onlyvideo=”1″]

 

[fbvideo link=”https://www.facebook.com/oana.numbsoul/videos/vb.100001640490460/1045907822140558/?type=2&theater” width=”500″ height=”400″ onlyvideo=”1″]

 

Mitä sinun tulisi huomioida ennen
rescuekoiran adoptiota?

Mietithän tarkkaan omia resurssejasi harkitessasi rescuekoiran adoptiota. Onko sinulla aikaa, motivaatiota ja sitoutuneisuutta koiraan? Aikuisenkin koiran kohdalla sitoutuminen voi olla parhaillaan useiden vuosien mittainen. Muistathan myös, että kotikoiran tavat eivät ole tarhaoloista tulleille useinkaan tuttuja, eikä voida olettaa, että koira kulkisi hihnassa heti vaivattomasti, olisi tottunut sisätiloihin ja työpäivän mittaiseen yksinoloon tai jättäisi tavarasi rauhaan. Tiedossa on varmasti töitä ja takapakkia, mutta myös iloisia hetkiä ja onnistumisen riemua. Muistathan myös, että koiran kuvaus on kirjoitettu tarhaolosuhteissa tehtyjen havaintojen perusteella ja käytös voi kotiutumisen edetessä muuttua.

Koirat saapuvat Romaniasta Suomeen steriloituna tai kastroituna, asianmukaisesti rokotettuna, ulko- ja sisäloishäädettynä ja testattuna useiden sairauksien varalta. Lisäksi koirat on mikrosirutettu ja niillä on EU-lemmikkipassi. Rescueyhdistys Kulkurit ry kuuluu Responsible Rescue -sitoumukseen ja noudattaa sitoumuksen kriteereitä sekä Maa- ja Metsätalousministeriön säädöksiä koirien maahantuonnissa. Tässä artikkelissa esitetyn koiran kodinetsintää hoitaa Rescueyhdistys Kulkurit ry, joka on rekisteröitynyt Eläintenpitäjä- ja pitopaikkarekisteriin asiakastunnuksella 24032685.

Ennen yhteydenottoa, tutustuthan tarkasti adoptioprosessin kuvaukseen, luovutussopimukseen, oppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, adoptoitavan eläimen terveyteen sekä adoption kustannuksiin.

Yhteyshenkilö:

Tietoa adoptioprosessista

Usein kysytyt kysymykset

Opas rescuekoiran adoptoijalle

Tutustu myös näihin: