Päivitetty 04.05.2021

Kotia etsivä koira: VERLA (Vinttaripentue), SUOMESSA


Syntymäaika: 11/2016
Sukupuoli: narttu
Sijainti: Suomessa (Turku)
steriloitu

 

 

Perustiedot ja tausta

4.5.2021
Kevät on rankkaa aikaa eläinsuojelijoille. Pentuja tulvii ovista ja ikkunoista ja autettavia on paljon enemmän kuin auttajia. Vuoden 2017 alussa nykyisen One Rescue Association tarhan ulkopuolelle oli jätetty kaksi suljettua muovilaatikkoa. Näiden kahden laatikon sisältä paljastui 11 todella huonokuntoista pentua, joilla oli muun muassa kapia. Pennut otettiin tarhalle ja ne pääsivät hoitoon. Huonosta kunnostaan huolimatta jokainen niistä sinnitteli ja piti elämänlangasta kiinni. Kaksi niistä sairastui vielä kaiken lisäksi penikkatautiin, mutta tämäkään ei saanut näitä elämäniloisia pentusia nujertumaan. Nämä 11 onnekkasta viikaria pääsivät aloittamaan kodin etsinnän adoptio-ohjelmassamme ja jokainen löysi loppujen lopuksi oman kotinsa.

Verla palautui joulukuussa 2019 jälleen yhdistykselle ja aloittaa uuden oman kodin etsimisen kotihoidosta käsin, Turussa.

Verlalle olisi yhä tärkeää pian löytää se oma koti ja perhe, kenen kanssa jatkaa elämää ja päästä nauttimaan elämästä lopullisesti.

Verlalla oli tullessaan hoitoperheeseen stressitaso erittäin korkealla ja se oli todella reaktiivinen ulkona. Verlalle on opetettu kuonokoppa positiivisen vahvistamisen avulla mukavaksi ja koppa on käytössä ulkoilujen aikana jotta ei edes vahingossa pääsisi käymään, esimerkiksi rappukäytävässä, sitä tilannetta että Verla joutuisi näykkäisyllä viestittämään naapurille, että on liian ahdas tila jotta Verla voi tuntea olonsa rennoksi.

Kun olemme päässeet syksyyn 2020, Verla on oikeastaan tasaantunut todella hyvin ja kommunikointi Verlan ja hoitoperheen välillä on tätä nykyä kovin sujuvaa. Ulkoilu on sujunut myös paremmin ja paremmin, mutta pientä takapakkia rappukäytävän suhteen tuli kun talon uusi asukas piti pientä koiraansa vapaana rapussa ja tuli yllättävä kohtaaminen.

Myös ulkona kävi jokin aika sitten tilanne jolloin pieni koira pääsi nurkan takaa kovin lähelle Verlalle kovalla murinalla ja seurauksena kotihoitaja on taas joutunut kasvattamaan etäisyyttä koira ohituksissa.

Verlan ollessa väsynyt se myös tietenkin reagoi herkemmin kaikkeen ulkona. Yksinolo on aina sujunut Verlalla hyvin.

Verlan hoitajat ovat harjoitelleet kynsien leikkaamista siten, että se olisi Verlalle positiivinen kokemus. Tässä asiassa he ovat edistyneet, mutta varmasti uudessa perheessä joudutaan samalla tavalla toimia ja pikkuhiljaa edetä jotta Verla pysyy rauhallisena ja rentona tilanteessa.

Sisätiloissa Verlalla menee hienosti. Se on rento, kuuntelee ja on iloinen.

Harkitessasi Verlan adoptiota, on hyvä tutustua vinttikoirien luoteeseen sekä käyttäytymiseen, sillä Verlan rotuperimässä on vahvasti vinttikoiraa. Saalisviettinsä vuoksi Verlaa ei luovuteta kotiin, jossa on kissoja. Verla ei myöskään luovuteta lapsiperheeseen ja lähtökohtaisesti ei toisen koiran kaveriksi.

Verlalla etsitään kotia joka ei sijaitse keskustassa tai liian vilkkaalla alueella, sillä se selkeesti on paljon rennompi kun ympäristö on hieman rauhallisempi. Mikäli kyseessä on kerrostalo, olisi parempi ettei ole mikään kovin iso kerrostalo.

Päivitykset 

4.5.2021
Verla on kehittynyt aivan valtavasti ollessaan kotihoidossa. Se on ollut todella pitkään jo hoidossa, kun sopivaa kotia ei ole tullut vastaan. Verlalla on oma instagram tili, mistä pääsee seuraamaan tämän upean koiran elämää, kiitosta aktiiviselle kotihoitajalle joka on ollut aivan mieletön tuki ja turva Verlalle. Verla löytyy ig:stä seuraavan linkin takaa: https://instagram.com/verkkutherescue?igshid=1sqwn9ncxhoe1 .

On tärkeää muistaa että Verla on asunut nykyisessä hoitopaikassa jo reilusti yli vuoden joten käytös tulee varmasti olemaan hieman erilaista ensialkuun, uudessa ympäristössä ja uuden ihmisen kanssa. Lapsiperheeseen Verla ei luovuteta, eikä toisen koiran kaveriksi.

18.7.2020
Verla on yhä heinäkuussa kotihoitopaikassaan Turussa. Se on oppinut niin kovin paljon ja saanut niin hyvän perustan elämään hoitajansa avulla. Yksi erittäin tärkeä opittu taito on Verlalla kontaktissa seuraaminen. Verla kun saattaa reagoida yhä välillä muihin lenkkeilijöihin, koiriin tai puluihin, tämä taito on todella hyödyllinen ympäristössä jossa on enemmän häiriöitä.

Suurimpana haasteena tällä hetkellä on se, kun Verla saa vainun toisesta koirasta ulkona mutta ei näe sitä. Silloin Verlan kierrokset lähtee nousuun ja sen on vaikea rauhoittua ja keskittyä ulkoiluttajaansa. Tätä hoitoperhe työstää nyt.

11.6.2020
Verlalle on yhä etsinnässä se sopiva oma koti ja perhe. Verla on omilleen mitä rakastettavin kainalokaveri, joka lukee ihmistään kuin avointa kirjaa. Se rakastaa ulkoilua, niin kauan kun ulkoilu tapahtuu poissa kaupungin hälinästä. Lisätty uusi video Verlasta kastautumassa yhden reissun aikana.

8.3.2020
Verla on kerennyt asua hoitopaikassa jo reilut kaksi kuukautta. Sen kotihoitajat ovat harjoitelleet sen kanssa ihailtavasti kaikkea mahdollista, jotta sillä olisi rennompi ja varmempi tunne asioiden kohtaamisessa ja Verla onkin tehnyt hienoja edistysaskelia monessa asiassa. Vieraiden kanssa on hyvä yhä toimia niin, että heitä menee ulos vastaan Verlan kanssa ja myös sisällä ennakoi tilanteita, jotta Verla tietää mitä tapahtuu ja kerkee vaikka poistua tilanteesta jos jännittää.

3.2.2020
Verla on upea nuori koira, joka niin kovin mielellään on mukana omiensa kotitouhuissa. Se asustelee tällä hetkellä (3.2.2020) erittäin vilkkaalla alueella ja pärjää siihen nähden ulkonakin oikein mainiosti. Selvästi Verla kuitenkin rentoutuu ja nauttii eri tavalla, kun se pääsee lenkeille ns väljimille vesille, missä enemmän luontoa ja tilaa ympärillä.

Verla on täysin rento kotihoito perheensä kanssa ja hetki sitten tyttö pääsikin pieneen testiin, kun perheen miehen miespuolinen ystävä tuli kylään. Verla sai ensin tavata miehen ulkona, jonka jälkeen kaikki siirtyivät sisätiloihin. Näin kotihoitaja kertoo tapaamisesta: ” Verla ensiksi vähän varautuneesti vilkuili kauempaa sohvalla istuvaa  muukalaista mutta lopuksi innostui leikkimään jonka jälkeen olivat täysiö kavereita ja Verla kömpi jopa sohvalla vierailijan kainaloon nauttimaan rapsutuksia.”

21.12.2019
Verla on nyt, tammikuun 6.pv, asunut hoitopaikassa reilut kaksi viikoa. Se on tottunut hyvin ja nopeasti hoitajiinsa ja suhtautuu avoimesti ja luottavaisesti heihin. Verlalla oli aloitettu kuonokopan totuttelu, mutta se oli vielä kovin alkutekijöissä ja nykyiset hoitajat ovat hienosti jatkaneet harjoittelua ja nykyään Verla suhtautuukin todella hyvin ja neutraalisti koppaan. Kuonokoppa on Verlalla käytössä ulkona, sillä lenkeillä se saattaa käyttäytyä reaktiivisesti koirakohtaamisissa, jolloin sen kierrokset siis nousevat nopeasti ja silloin se saattaa kokea tarvetta purkaa oloaan tarttumalla hampailla johonkin. Verla kuitenkin palautuu kohtaamisista melko hyvin ja  nopeasti hoitajansa kertoman mukaan. Ulkona Verla siis kuitenkin vielä tällä hetkellä  on kovin erilainen kuin millainen se on sisätiloissa. Nykyinen asuinympäristö on vilkkaalla alueella ja sen nähden Verlalla menee kyllä todella hyvin, mutta selvästi stiä jännittää enemmän siellä kuin jos hoitajat ottavat sen mukaan autoon ja ajavat hieman rauhallisemmille alueille. Tällöin Verla kävelee paljon itsevarmemmin ja nuuskuttelee innostuneena ympäriinsä.

Uutena Vuotena Verla oli hoitajiensa kanssa Salon kansallispuistossa pahinta pauketta karussa. Siellä he olivat vaeltaneet pitkospuita pitkin, grillailleet ja kuunnelleet musiikkia. Verla oli ollut erittäin innostunut ja iloinen, reippaasti ja rohkeasti mennyt eteenpäin ja selkeästi nauttinut suuresti kun pääsi tallustelemaan myös hankalemmassa maastossa.

11.08.2019
Verla suuntasi perjantaina 9.8 kohti omaa kotia ja uusia seikkailuja. Onnea Verla ja perhe <3

04.08.2019
Verla on viimein varattu omaan kotiinsa <3

02.07.2019
Verla siirtyi kotihoitoon noin kuukausi sitten. Kotihoitopaikassaan Verla on jatkanut harjoittelua kohti vieläkin tasaisempaa kotikoiran elämää. Hihnaharjoitukset ovat edenneet mukavasti. Tietyt koirat pelottavat edelleen ja tällöin Verla reagoi. Ohituksen sujuvat selvästi paremmin, kun Verla saa tilanteessa aikaa ja tilaa. Toimivaksi tavaksi ollaan havaittu se, että Verlan kanssa siirrytään hieman sivummalle istumaan ja toinen koira menee ohi. Näin Verla saa rauhassa katsoa ja pohtia tilannetta. Toisen koiran mentyä ohi lenkki jatkuu normaaliin tapaan. Pahinta on, jos vastaan tuleva koira alkaa räyhäämään Verlalle. Tällöin Verla selvästi ahdistuu tilanteesta ja tarvitseekin tukea selviytyäkseen tilanteesta. Pelottavissa tilanteissa Verla automaattisesti siirtyy luottamansa ihmisen viereen kävelemään ja hieman tökkii kuonolla jalkaan.

Liian stressaavat ja pelottavat tilanteet Verla saattaa purkaa näykkäisemällä ja parasta aikaa tytön kanssa harjoitellaankin kuonokoppaa mukavaksi asiaksi. Näykkäisy kohdistuu aina pelottavaan asiaan, esimerkiksi toiseen koiraan tai liian äkkinisesti lähestyneeseen ihmiseen. Verla varmasti hyötyisi itsetuntoa kohottavasti treeneistä, jotta luotto pärjäämiseen vahvistuisi ja epävarmuus jäisi pikkuhiljaa taka-alalle.

Yksi suuri pelon aihe on edelleen isokokoiset koirat. Pienten koirien kanssa Verla tulee hyvin juttuun ja edellisessä kodissa Verlan lempi leikkikaverina toimikin mäyräkoira. Pienempi kokoinen kaveri voisikin olla hyvä juttu Verlan kannalta. Verla nauttisi kyllä varmasti myös perheen ainoana koirana.

Verla on myös päässyt harjoittelemaan enemmän julkisilla kulkemista ja neidistä onkin tullut kunnon konkari matkustamaan esimerkiksi bussissa. Verla tykkää istua ihmisen vieressä pankillä. Tämä varmasti tuo turvaa, sillä julkisissa kulkuvälineissä on kuitenkin paljon vieraita ihmisiä ja kokonaiskuva varmasti koiran mielestä aika rauhaton.

Verla tulee tarvitsemaan tulevalta omistajaltaan rauhallisuutta, varmuutta ja tukea silloin, kun sitä näyttää tarvitsevansa. Verlassa on hurjasti potentiaalia, mutta tällä hetkellä tytön kanssa täytyy edetä pienin askelin. Ihmisiä Verla rakastaa aivan älyttömästi ja oma ihminen onkin Verlalle kaikki kaikessa <3 Nyt Verlan enää tarvisi löytää se ikioma ihminen.

12.04.2019
Verla palaa itsestään riippumattomista syistä kotia etsiväksi koiraksi. Verla on asustellut jo yli puolitoista vuotta omassa kodissaan ja sillä aikaa oppinut hurjasti ja päässyt sisälle kotikoiran elämään. Verlalle etsitään perhettä, jossa ei olisi aivan pieniä lapsia, ollaan valmiita liikkumaan ja puuhaamaan koiran kanssa. Tuleva koti voisi mieluusti sijaita hieman kauempana kaupungin hälinästä ja oma aidattu piha olisi enemmän kuin täydellinen lisä. Kotona voisi olla myös odottamassa joku mukava pienempi koirakaveri.

Näin nykyinen perhe kertoo Verlasta:
” Verla on todella ihmisrakas, ja sille on tärkeä saada olla ihmisten vieressä – myös sylissä, jos se siihen mahtuu. Eroahdistusta oli hieman Suomeen saapuessaan, mutta se saatiin nopeasti koulutettua pois, ja Verla viihtyykin mm. työpäivän ajan hyvin itsekseen ja osaa tarvittaessa vetäytyä rauhoittumaan omaan petiin. Tarvitsee kuitenkin arjessa paljon liikuntaa ja aivotyöskentelyä, ettei tylsisty kotona yksin ollessaan ja ala etsimään itselleen tekemistä. Verla on saanut olla sohvalla, mutta oppinut nukkumaan yöt omassa pedissään. Verla myös antaa aamuisin jatkaa unia, mikäli herätyskello on soinutkin liian aikaisin, ja sopeutuu hyvin arkirytmin muutoksiin.

Verla on nopea oppimaan uutta, mutta hihnakäytöksen kanssa on vielä tehtävää. Kovan metsästysvietin vuoksi Verla saattaa yllättäen yrittää sännätä jänisten/oravien/lintujen perään, joten sen kanssa on tässä vaiheessa vielä osattava vähän ennakoida. Muita koiria kohtaan esiintyy joskus arkuutta, mikä näyttäytyy joskus riehumisena tai remmirähjäämisenä. Kuitenkin useimmiten koiraan tutustuessaan sen arkuus häviää ja olisi mielellään alkamassa leikkimään. Leikeissään Verla voi olla aika kohlo ja raju, sekä ihmisten että muiden koirien kanssa. Arkuus tuo kuitenkin haastetta arkeen siinä mielessä, että Verlaa ei kovin helpolla saa koirapuistoon, sillä sitä pelottavat erityisesti vapaana olevat koirat, joten sen juoksuttamisessa joutuu käyttämään luovuutta. Koska energian purkaminen juoksemisen kautta on Verlan kohdalla ihan elinehto, olisi toiveena että uudessa kodissa olisi joko oma piha tai muu alue, jossa juokseminen mahdollistuisi. Koirapuistoon menemisessä rohkeutta voisi tuoda se, mikäli perheessä olisi toinen koira.

Verla on hyvin läsnäoleva ja herkkä koira, joka osaa lukea omistajaa todella hyvin. Verlan tunneälykkyyttä korostaa myös sen kyky kommunikoida omia tarpeitaan. Ollut sisäsiisti heti Suomeen saavuttuaan, ja ilmoittaa kyllä mikäli on päästävä ulos. Vinttikoiran luonne tulee Verlalla esiin sen jääräpäisyydessä, vaikkakin nameilla ja ruualla se on useimmiten lahjottavissa. Verla on ihanan reipas koira ja on aina innokas lähtemään reissuun. Autolla ja veneellä matkustaminen sujuu hyvin; julkisilla liikennevälineillä kulkemista on harjoiteltu aika vähän. ”

31.08.2017
Verla saapui omaan kotiinsa 28.08. Onnea Verla ja perhe <3

01.08.2017
Vinttaripentueen pienelle jännäilijälle, Verlalle, kautautuu tänään iloisia uutisia. Se ollaan varattu omaan kotiinsa, jonne se pääsee opettelemaan kotikoiran elämää pienin askelin <3

31.3.2017
Verla astui adoptio-ohjelmaan.


Verla saapui Suomeen asianmukaisesti rokotettuna, steriloituna, ulko- ja sisäloishäädettynä ja testattuna useiden sairauksien varalta. Lisäksi Verla on mikrosirutettu ja sillä on EU-lemmikkipassi.

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin luovutussopimukseen, oppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

Yhteyshenkilönä toiminut Nora Anttila, nykyistä uudelleensijoitusta hoitaa Mia Takolander

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Share
 
 

Yhteistyössä


Yhteistyossa