Päivitetty 23.03.2021

Kodin saanut koira: CUZA (Suomessa)


Syntymäaika: 11/2017
Sukupuoli: uros
Sijainti: Suomessa (Tuusula)
kastroitu

3.3. 2021

Perustiedot ja taustat

Cuza heitettiin Carpen tarhan aidan yli tammikuussa 2018. Se oli alusta asti ponteva ja vahva pentu, mutta ilman rokotesuojaa se sairastui silti parvoon. Cuza sai kuitenkin tarhalla ollessaan hyvää hoitoa ja toivuttuaan se palasi tarhalle muutti asumaan samaan porukkaan Luban pentujen kanssa ( Lulu Maronica, Pupic, Judi, Jalila, Wendy, Zakia ja Peter Pan). Muiden pentujen saadessa yksi toisensa jälkeen kodin, jäi Cuza kasvamaan tarhalle.

Cuzasta kasvoi tarhalla iloinen ja aktiivinen nuori koira, joka tarhalla ollessaan suhtautui ihmisiin uteliaasti, avoimesti ja innokkaasti. Luonnollisesti Cuzan kokemukset ulkomaailmasta jäivät suljetussa tarhaympäristössä hyvin suppeiksi ja pojan muutettua vihdoin Suomeen tammikuussa, mullistui sen elämä kertaheitolla niin paljon, että nuoren miehen pää meni aivan pyörälle moisesta kulttuurishokista.

Ensimmäisessä omassa kodissa Cuzan stressitasot olivat todella korkealla ja se näkyi reagointina etenkin perheen naishenkilöön. Myös kosketus oli Cuzalle vaikeaa ja tämä osaltaan hankaloitti ulkoiluja, sillä peloissaan olevalle koiralle rappukäytävä osoittautui liian hurjaksi paikaksi kulkea, eikä hämillään oleva koira halunnut myöskään häntä nostettavan syliin.  Muutama viikko myöhemmin Cuza palasi kotia etsiväksi koiraksi ja siirtyi kotihoitoon Kotkaan.

Kotihoitopaikassa Cuzan stressitasot laskivat ja epävarmuus ihmisiä kohtaan hälveni. Pojasta kuoriutui eläväinen ja iloinen pojankloppi, joka viihtyy kainalossa ja on aina valmiina leikkimään. Niinpä Cuza löysikin oman kodin.

Cuza ehti olla omassa kodissaan vain kuukauden. Ympäristönmuutos nosti jonkin verran Cuzan stressitasoja, mutta siitä huolimatta se suhtautui ihmisiin iloisesti ja luottavaisesti ja suorastaan rakasti perheen koirakaveria. Kodin läheisyydessä aloitettu rakennustyömaa sen sijaan ahdisti Cuzaa siinä määrin, että lenkkeilyn kanssa tuli takapakkia ja ulkona oli Cuzan mielestä melkoisen pelottavaa. Työmaa-alueen paukkeesta aiheutuneet säikähtelyt johtivat siihen, että myös muut häiriöt alkoivat jännittää Cuzaa. Ulkoilun kanssa kehitys olisi luultavasti ollut ajan kanssa mahdollista, mutta samaan aikaan perheen elämän muilla saroilla tapahtui kuitenkin yllättävää kuormitusta. Tämä yhdistettynä siihen, että Cuza hermostui ympäristön äänistä ja oli liikunnan puutteen ja kohonneiden stressitasojen vuoksi sisällä ylikierroksilla, johti lopulta siihen, että Cuza päätyi etsimään uutta kotia.

Cuza on tällä hetkellä kotihoidossa omakotitalossa Tuusulassa monikoirataloudessa, eikä sen kanssa ole oikeastaan ilmennyt minkäänlaista ongelmaa. Ensimmäiset päivät ulkoilu jännitti Cuzaa ja se oli selvästi hämillään, kun ympäristö ja ihmiset olivat taas vaihtuneet, mutta jo muutaman päivän jälkeen näytti hymypoika jo pussailutaitojaan. Myös ulkoilu sujuu jo moitteetta sekä muiden koirien kanssa, että itsekseen ja kotihoitaja kuvaileekin Cuzaa  varsin fiksuksi ja iloiseksi koiraksi. Cuza on reipastunut hurjasti ja sen kanssa pystyy kulkemaan nykyään ihan kaupungin vilskeessäkin ilman, että koira hermostuu. Cuza kuuntelee hihnassa hienosti ohjeita ja osaa kulkea hihnassa vetämättä.

Koska Cuza on joutunut vaihtamaan kotia jo aivan liian monta kertaa aivan liian lyhyen ajan sisällä, on seuraavan kodin oltava ehdottomasti se lopullinen. Cuza luovutetaan ainoastaan koirakokeneeseen kotiin omakotitaloon ja haja-asutusalueelle taajaman ulkopuolelle. Kodissa voi olla myös muita koiria, mutta lapsiperheeseen Cuzaa ei luovuteta. Myöskään ensimmäiseksi koiraksi Cuzaa ei luovuteta.

Tällä noin polvenkorkuisella pojalla on painoa 26kg.

Päivitykset
18.3.2021
Tie perille käy joskus mutkan kautta.  Vihdoin on kuitenkin myös Cuza poika löytänyt oman kotinsa.
3.3.2021
Ilopilleri Cuzalla elämä rullaa tasaisen varmasti eteenpäin. Nykypäivänä hänestä ei uskoisi, että alku Suomessa on ollut niinkin haastava. Cuza kulkee hienosti mukana ja kuuntelee ihmistään hienosti eri tilanteissa. Uusiin ihmisiin Cuza suhtautuu alkuun hieman ujostellen, mutta pian jo jakeleekin pusuja ja kerjää rapsutuksia. Cuza pääsi myös testaamaan agilitykenttää ja tähänkin Cuza suhtautui uteliiasti ja innolla. Videoita lisätty agilitykentältä.
19.2.2021
Lisätty iloiselle. Cuzalle uusi video.
19.1.20201
Cuzan sydänmatohoidot on suoritettu onnistuneesti loppuun ja poika on voinut koko hoidon ajan hyvin. Mitään pysyvää jälkeä ei sydänmato ole koiraan jättänyt, vaan Cuza sai terveen paperit eläinlääkäristä. Cuza nauttii kovasti lumesta ja peuhisikin lumihangessa mielellään kaverien kanssa. Cuza on oppinut myös rauhoittumaan entistä paremmin ja sisällä onkin keskitytty rauhoittavaan tekemiseen, kuten luoden pureskeluun tai kongin syömiseen, jotka kumpikin ovat Cuzalle kovin mieluisia asioita. Kotihoitaja kertoo, että arki Cuzan kanssa on hyvin sujuvaa ja ongelmatonta. Cuza nauttii uuden opettelusta ja suhtautuu innokkaasti kaikenlaiseen yhdessä tekemiseen.
30.11.2020
Cuzan sydänmatohoidot ovat edenneet suunnitellusti ja poika on edelleen virkeä ja hyväntuulinen oma itsensä. koska hoitojen aikana pitää fyysistä aktiviteettiä rajoittaa, on cuza nyt aloittanut nenänkäyttöharjoitukset ,jotta energiatasot saadaan pysymään kurissa. Cuzalla onkin jo melkoinen repertuaali asioita, mitä hän osaa. Kotihoitaja kirjoitti listaan kaikki temput, jotka Cuza jo hallitsee ja vaikuttava lista näytti seuraavanlaiselta:
-istu
-maahan
-paikka
-tassu
-toinen tassu
-pyöri
-kierrä
-peruuta
-Hyppää (rengas)
-kasi (jalkojen välistä)
-heihei (vilkuta)
-sivulle
-seuraa
-hae
5.11.2020
kuulumisia kotihoidossa majailevalta cuzalta:
Cuzalla todettiin Suomessa otettavissa kontrolliverikokeissa yllättäen sydänmatotartunta, johon se on saanut viimeaikoina hoitoa. Ennen hoitojen aloitusta suoritettiin cuzalle perusteellinen eläinlääkärin tutkimus, jossa poika todettiin hyvävointiseksi, eikä sydänmato tule jättämään koiraan pysyviä jälkiä. Sydänmadosta voi lukea lisää sivuiltamme ja asia keskustellaan perin pohjaisesti yhteyshenkilön toimesta kotiehdokkaidenkanssa sen herättäessä kysymyksiä. Kotiehdokas tulee saamaan myös Cuzan terveystiedot ja lausunnot itselleen. Cuzalle kuuluu tällä hetkellä hyvää. hän itse ei ole moisesta sydänmadosta moksiskaan, vaan viipottaa menemään koirakavereiden kanssa entiseen tahtiin ja nauttii elämästä. Cuza rakastaa loikkia syksyisissä lehtikasoissa ja syysilmat ovat olleetkin oikein mieluisia koiralle pitkiä lenkkejä ajatellen. Arki cuzan kanssa on hoitopaikassa varsin ongelmatonta. kotihoitaja kuvailee Cuzaa iloiseksi, hetkestä nauttivaksi kaveriksi, joka rakastaa opetella uusia asioita ja on aina valmiina toimintaan. Enää puuttuu cuan ikioma koti.
20.9.2020
Cuza on päässyt kotihoitojaksolla tutustumaan uusiin ympäristöihin, ihimisiin ja koiriin ja se selviytyy tilanteista huikean hienosti. Jopa Helsingissä Cuza ulkoili hienosti häiriöistä huolimatta, vaikka aiemmin vilkkaissa ympäristöissä liikkuminen sai pojan pois tolaltaan. Hihnassa Cuza ohittaa häiriöt pääosin hienosti. Jos joku asia joskus jännittää, pitää sitä istahtaa alas tuumailemaan ja kerätä hetki rohkeutta, jotta matka taas jatkuu. Cuza rakastaa temppujen opettelua ja onkin oppinut parin viime viikon aikana paljon uusia temppuja repetuaariinsa.  Lisätty uusia kuvia.
7.9.2020
Cuzan kotihoitojakso sujuu varsin upeasti. Cuza on innokas lenkkeilijä, ja käykin hoitoperheen kanssa tekemässä jopa 10 kilometrin mittaisia lenkkejä. Pelkäksi sohvaperunaksi ei Cuzasta siis ole jatkossakaan! Perheen tyttökoiria Cuza haastaa leikkimään, mutta vanhemmat rouvat suhtautuvat hieman laiskasti nuoren pojan hulinoihin. Cuza osaa kuitenkin antaa hienosti tilaa heti, kun toiset koirat sitä pyytävät. Sen sijaan hoitoperheen suuri uroskoira vielä jännittää Cuzaa, eikä Cuza osaa päättää, suhtautuisiko häneen pelokkaasti vai innokkaasti. Kiinnostus on kova, mutta jännitys käy vielä liikaa päälle. Asian kanssa on kuitenkin edetty ja edetään kokoajan. Cuza on tavannut hoitojaksollaan vieraita ihmisiä ja vieraita koiria ja tapaamiset ovat sujuneet oikein hienosti. Cuza on kiinnostunut ja iloinen, hieman herkkä poika joka peilaa tutun ihmisen tunnetiloja kovasti. Onkin tärkeää, että tuleva koti on koirakokenut ja osaa näyttää Cuzalle rauhallista esimerkkiä omalla toiminnallaan. Cuza on myös harjoitellut ahkerasti temppuja, ja osaakin jo melko litanian erilaisia käskyjä. Tämä nuori ja komea poika on varsinainen hiomaton timantti, jossa on potentiaalia vaikka mihin. Cuzan taustasta johtuen kodin tulee koiran valtavasta kehityksestä huolimatta sijaita rauhallisella alueella omakotitalossa, eikä Cuzaa luovuteta lapsiperheeseen.

____________________________________________________

Mietithän tarkkaan omia resurssejasi harkitessasi rescuekoiran adoptiota. Onko sinulla aikaa, motivaatiota ja sitoutuneisuutta koiraan? Aikuisenkin koiran kohdalla sitoutuminen voi olla parhaillaan useiden vuosien mittainen.

Kotihoidossa oleva koira on päässyt jo hieman harjoittelemaan perhekoiralle tärkeitä taitoja. Kaiken uuden opettelu on kuitenkin vielä aivan alussa, eikä voida olettaa että kotihoidon kautta tuleva koira olisi valmiiksi täysin koulutettu. Tiedossa on varmasti myös omassa kodissa töitä, takapakkia, iloisia hetkiä ja onnistumisen riemua.

Kotihoidossa olevan koiran luonteesta ja tavoista saadaan tarhaolosuhteissa tehtyjä havaintoja enemmän tietoa. Koiran luonne muovautuu kuitenkin kaikkien sen saamien kokemusten kautta ja isossa roolissa on myös lopullisen kodin tapahtumat. Koiran käytös voi ajan ja kotiutumisen myötä vielä muuttua.

Cuza saapui Suomeen kastroituna, asianmukaisesti rokotettuna, ulko- ja sisäloishäädettynä ja testattuna useiden sairauksien varalta. Lisäksi Cuza on mikrosirutettu ja sillä on EU-lemmikkipassi.

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin luovutussopimukseenoppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

Yhteyshenkilö: Nina Ehrström

 

(135) Cuza ja hepuli 2/2021 – YouTube

 

 

 

03

 

Share
 
 

Yhteistyössä


Yhteistyossa
 
 

Takaisin ylös

© Rescueyhdistys Kulkurit ry 2015 | All rights reserved, Rekisterinumero 208.505, y-tunnus 2594720-9.