Päivitetty 03.07.2020

Varattu koira: CUZA (Suomessa)


Syntymäaika: 11/2017
Sukupuoli: uros
Sijainti: Suomessa (Kotka)
kastroitu

 

21.6.2020

Perustiedot ja taustat

Cuza heitettiin Carpen tarhan aidan yli tammikuussa 2018. Se oli alusta asti ponteva ja vahva pentu, mutta ilman rokotesuojaa se sairastui silti parvoon. Cuza sai kuitenkin tarhalla ollessaan hyvää hoitoa ja toivuttuaan se palasi tarhalle muutti asumaan samaan porukkaan Luban pentujen kanssa ( Lulu Maronica, Pupic, Judi, Jalila, Wendy, Zakia ja Peter Pan). Muiden pentujen saadessa yksi toisensa jälkeen kodin, jäi Cuza kasvamaan tarhalle.

Cuzasta kasvoi tarhalla iloinen ja aktiivinen nuori koira, joka tarhalla ollessaan suhtautui ihmisiin uteliaasti, avoimesti ja innokkaasti. Luonnollisesti Cuzan kokemukset ulkomaailmasta jäivät suljetussa tarhaympäristössä hyvin suppeiksi ja pojan muutettua vihdoin Suomeen tammikuussa, mullistui sen elämä kertaheitolla niin paljon, että nuoren miehen pää meni aivan pyörälle moisesta kulttuurishokista.

Ensimmäisessä omassa kodissa Cuzan stressitasot olivat todella korkealla ja se näkyi reagointina etenkin perheen naishenkilöön. Myös kosketus oli Cuzalle vaikeaa ja tämä osaltaan hankaloitti ulkoiluja, sillä peloissaan olevalle koiralle rappukäytävä osoittautui liian hurjaksi paikaksi kulkea, eikä hämillään oleva koira halunnut myöskään häntä nostettavan syliin.  muutama viikko myöhemmin Cuza palasi kotia etsiväksi koiraksi ja siirtyi kotihoitoon Kotkaan.

Kotihoitopaikassa Cuza pääsi laskemaan stressitasojaan rauhassa ja naishoitajaan kohdistuva pelko hälveni hitaasti mutta varmasti. Miehen kanssa Cuza on alusta asti ollut mutkaton kainalokaveri ja aina valmiina touhuilemaan. Naishenkilön kanssa luottamuksen rakentaminen vei aikaa, mutta nykyään Cuzasta ei huomaisi, että hänellä on ollut epävarmuutta naishoitajaa kohtaan. Cuzasta on kuoriunut hymynaamainen pusupoika, joka viihtyy imisen seurassa ja innostuu kaikesta touhuilusta. Se osaa kuitenkin myös rauhoittua hienosti ja esimerkiksi yksinolo ei ole tuottanut ongelmia missään vaiheessa. Cuza ei ole kova haukkumaan.

Cuzalle etsitään kotia rauhallisesta ympäristöstä, ensisijaisesti omakoti- tai rivitalosta. Cuzaa ei luovuteta lapsiperheeseen eikä ensimmäiseksi koiraksi.

Cuza on hoikassa kunnossa ja painoa hänellä on noin 20kiloa.

Päivitykset
3.7.2020
Tie perille on joskus mutkikas. Näin se oli myöskin Cuzan kohdalla, mutta viimein, mutkien takaa löytyi Cuzan oma koti. Kaikkea hyvää Cuzalle ja perheelle.
21.6.2020
Cuzaa ei tällä hetkellä tunnistaisi samaksi koiraksi, joka alkuvuodesta matkasi Suomeen. Stressi on laskenut ja epävarmuus hoitoperheen naista kohtaan on täysin väistynyt. Cuza on rentoutunut ja mutkaton poika hoitoperheen ihmisten kanssa ja arki sujuu hoitoperheessä varsin mainiosti. Cuza on päässyt Juhannuksena kokemaan myös uusia juttuja, nimittäin poika pääsi ensimmäistä kertaa mökille. Ympäristönvaihdos ei poikaa juuri hetkauttanut, se nautti niin auto- kuin venematkastakin täysin rinnoin ja mökillä tutki häntä viuhuen uudet paikat. Cuza on aivan mainio pakkaus, josta koirakokenut rauhallinen koti saa ystävän, joka tuo varmasti iloa jokaiseen päivään.
2.6.2020
Lisätty uusi video.
25.5.2020
Cuza odottelee yhä SEN OIKEAN kodin löytymistä. Poika on leikkisä ja aina valmis toimintaan, joten ihan pelkäksi sohvaperunaksi ei Cuzasta ole. Kiva tyttökoira, tai kiltti leikattu uros olisi Cuzalle varmasti suuri apu uuden kodin tavoille tottumisessa. cuza on oppinut istumaan, menemään maahan, kulkemaan hihnassa ja tulemaan kutsusta luokse. Pojalla riittää älliä ja kunhan se on kotiutunut, voi sen kanssa harjoitella varmasti melkeinpä mitä vaan. Rutiinit ja turvallisuus tulevat olemaan tärkeitä Cuzalle vielä pitkän aikaa, joten tulevan kodin tulisi olla aikuisperhe rauhallisella arjella.
27.4.2020
Cuza edistyy kotihoidossa isoin harppauksin, eikä kuonokoppaa ole juurikaan enää tarvittu. Cuzan kanssa on harjoiteltu malttia, odottamista, istumista ja maahanmenoa. Poika onkin nopea oppija ja harjoitukset ovat myös vahvistaneet Cuzan ja kotihoitajien suhdetta. Perheen naisen kanssa harjoitukset jatkuvat edelleen, mutta luottamustarakennetaan päivä päivältä lisää ja kehitystä tapahtuu. Parasta Cuzan mielestä on edelleen pitkät lenkit luonnon keskellä. Tästä pojasta saisikin oivan vaelluskaverin tai toverin vaikkapa lintubongaukseen pitkille metsäretkille.
7.4.2020
Cuzan kotihoitojakso sujuu entiseen malliin. Cuzalle on annettu paljon aikaa, eikä siltä ole vaadittu oikeastaan mitään. Tämä taktiikka tuottaa tuloksia ja Cuza rentoutuu kokoajan enemmän. Ulkona koirien ohitukset ovat joskus haastavia, mutta ennemminkin siksi, että Cuzaa huvittaisi tutustua koirakavereihin. Mopot ovat Cuzasta pelottavia ja niille täytyy haukkua niiden mennessä ohi, muuten hihnakävely sujuu melko mallikkaasti ja Cuza on aina valmiina lähdössä ulkoilemaan. Cuzan hoitopaikka on omakotitalossa ja myöskin tuleva koti olisi pojalle hakusessa joko omakoti- tai rivitalosta, poissa kaupungin vilinästä.
22.3.2020
Cuza jatkaa stressitasojen laskua kotihoidosta käsin. Cuzan tassu parantui hyvin ja nyt on poika päässyt jälleen purkamaan energiaansa lenkkien parissa. Hoitokodin mieshenkilön kanssa Cuza ulkoilee ja oleilee ongelmitta, naishoitajaan vielä tutustutaan, mutta haukkumiset ovat jääneet taakse ja jää murtuu päivä päivältä enemmän. Cuza on rohkea ulkoilija, joka lähtee mielellään ulos aina, kun hihna kotetaan esille. Ulkona on paljon jänniä asioita, joita täytyy toisinaan haukkua, mutta ihmekös tuo, kun koko elämä tähän asti on mennyt tarhan porttien sisäpuolella. Hoitoperheen rauhallinen uroskoira on käynyt Cuzan kanssa yhteisillä lenkiellä ja ulkona pojilla menee varsin kivasti. Alkulenkistä Cuza ei aina tiedä miten päin olisi- toisaalta kininostaisi leikkiä ja toisaalta sitten taas iso uros hieman jännittääkin. Kävellessä kierrokset kuitenkin laskevat ja yhteiskävely sujuu mallikkaasti. Cuzan täyden luottamuksen ja rentoutumisen saavuttamiseen on vielä matkaa, mutta joka päivä naperi suhtautuu maailmaan hieman avoimemmin. Lisätty video ja kuvia.
27.2.2020
Cuza on viettänyt kotihoidossa nyt noin puolitoista viikkoa. Paljonpa on tähän viikkoon mahtunutkin! Cuzan saapuessa kotihoitoon, oli se juuri niin stressaantunut, kuin odotettavissa oli ja sille kävikin pieni haaveri, ja etutassun kannuskynsi tarttui kuonokoppaan. Eläinlääkärireissuhan tästä seurasi ja kannuskynnen poisto. Tämän ylimääräisen stressin seurauksena ensimmäinen viikko otettiin hyvin hissukseen ja Cuza sai rauhassa levätä ja laskea stressitasojaan. Uni tuli varmasti tarpeeseen, sillä jo muutamassa päivässä alkoi perheen mieshenkilö kiinnostaa Cuzaa niin, että päästiin ulkoilemaan ja nykyään miehen kanssa ollaankin jo oikein hyviä kavereita. Hoitopaikan naishenkilö on vielä Cuzan mielestä jännittävämpi, mutta ruuan ja kivan ulkoilun avulla on jää alkanut murtua, ja murinat ja haukkumiset ovat vähenemään päin.  Cuzassa alkaa näkyä sitä samaa rämäpäistä hymypoikaa, jollainen se oli tarhallakin. Cuza on päässyt tutustuman myös hoitoperheen koiriin hiljalleen pienissä erissä ulkona, ja koiraseura tuntuisi olevan oikein mieluista. Lisätty kuvia ja video.
14.2.2020
Cuza palaa kotia etsiväksi koiraksi. Cuzan matkusti kolme viikkoa sitten Suomeen ja ehti viettää kotihoidossa viikon, jonka jälkeen se mutti omaan kotiin. Valitettavasti kaikki ei aina mene suunnitelmien mukaan ja Cuza päätyy jälleen etsimään uutta kotia. Cuza on ymmärrettävästi hyvin stressaantunut muutoksista, joita on nyt muutamassa viikossa tullut paljon. Cuzaa pelottaa uusi ympäristö ja ihmiset. Tämä näkyy reagointina joko rähjäämällä koiraportin takana tai myös murinana ja hyökkimisenä, jos se kokee tilanteen liian vaikeaksi. Cuza on oppinut luottamaan perheen mieshenkilöön, joka saa käsitellä Cuzaa melko ongelmattomasti ja Cuza myös leikkii mielellään tämän kanssa. Sen sijaan perheen naista Cuza pelkää ja tämä näkyy reagointina naisen liikkumiseen. Tilanne kehittyy hiljalleen, mutta Cuza tulee tarvitsemaan ympäristön, jossa sille ollaan valmiita antamaan aikaa ja rauhaa ja ymmärretään nuoren, epävarman koiran käytöstä. Ulkona Cuza tutkii ympäristöä ja nuuskuttelee hajuja mielellään. Cuza kaipaa tekemistä ja leikkiikin leluilla päivittäin ja tykkää myös puuhastella muun muassa kongin kanssa. Myös luiden syöminen on Cuzan mielelstä kivaa puuhaa. Cuzalle voisi tehdä hyvää, jos uudessa kodissa olisi koirakaveri odottamassa.
Cuza siirtyy pian kotihoitoon, josta käsin se jatkaa kodin etsintää ja päivitämme Cuzan kuulumisia sitä mukaan, kun pojan stressi laskee ja nähdään, minkälainen tyyppi hänestä kuoriutuu.
24.1.2020
Cuza on varattu omaan kotiin.
2.1.2020
Aktiivimme tapasivat ihanan Cuzan joulukuussa ja kertoivat Cuzan hieman aikuistuneen ja rauhoittuneen. Cuza on yhä edelleen reipas ja iloinen oma itsensä, mutta kierrokset eivät nouse niin korkealle kuin aiemmin. Veera, joka asuu Carpella, on Cuzalle rakas ja t ärkeä, mutta Cuza on todella innoissaan myös vieraampien ihmisten huomiosta. Tämä elämäniloinen nuorimies matkustaa pian Suomeen kotihoitoon ja pääsemme seuraamaan, miten Cuzalla sujuu kotikoiran elämään totuttelu. Lisätty uusia kuvia ja video.
27.8.2019
Hulivilipoika Cuzan on jälleen aktiivien vierailulla vaikea pysyä nahoissaan, kun se saa ihmisvieraita. Se pyytää ihmisiä leikkiin ja vetää ihmistä leikkisästi mukaan touhuihinsa paidanhelmasta. Koko koira on yhtä hymyä ja Cuza on alkuun todella vilkas. Se ei ole ihme, sillä pienessä häkissä on kovin vähän tekemistä näin aktiiviselle ja fiksulle pojalle. Cuza rauhoittuu namien avulla ja ottaa hienosti kontaktia ihmiseen. Monenlainen tekeminen olisi varmasti Cuzan mieleen ja esimerkiksi nenätyöskentely voisi sopia pojalle mainiosti. Lisätty kuvia ja video.
2.6.2019
Voi Cuza! Aktiivien vieraillessa toukokuussa Carpen tarhalla, säteili Cuza kilpaa auringon kanssa saadessana ihmisvieraita. Cuza on todella pentumainen ja se hyppi ha hammasteli ihmistä innoissaan, kun se sai vierailijan sen aitaukseen. Cuzasta on vaikea ottaa kuvia, sillä se haluaa olla niin lähellä ihmistä, kuin suinkin mahdollista. Se halii, pussaa, kiipeää syliin ja on varsinainen ihmisliima. Cuza asustelee yhdessä Zamina-tytön kanssa ja kaksikko tulee moitteettomasti toimeen keskenään. Ruuasta kaksikolle voi joskus tulla sanomista, mutta Veera kertoo sen olevan hyvin tasavertaista ja tapahtuvan puolin sekä toisin. Cuza ei vierasta ihmistä yhtään ja olisi heti lähdössä ihmisen mukaan häkistään. Lisätty tälle hurmurille uusia kuvia sekä video.
19.3.2019
Cuza on hassu hömelö, jonka läsnäolo karistaa murheet ja huonon mielen hetkessä. Cuza on häkkikaverinsa Zaminan tavoin kestänyt tarhaolosuhteet uskomattoman hyvin ja se on avoin, iloinen ja luottavainen vierailijoita kohtaan. Cuza on niin onnellinen saadessaan vieraita, ettei meinaa pysyä nahoissaan. Sen mielestä on maailman parasta tehdä ihan mitä vaan, kunhan siihen saa vain hänkin osallistua. Cuzan kanssa voisikin puuhailla varmasti vaikka ja mitä. Häkkikaverin Zaminan  kanssa niillä on hyvät välit keskenään, tosin ruuasta saattaa tulla koirien välillä joskus sanomista. Tämän ihanan koirapojan pentuaika hujahti tarhalla. Sen olisikin jo aika päästä kokeilemaan, miltä tuntuu juosta koirapuistossa niin kovaa, kuin kintuistaan pääsee ja miltä maistuu jakamaton määrä huomiota tai oma, pehmeä peti.
18.10.2018
Cuza tavattiin taas syyskuussa aktiivien vieraillessa Carpen tarhalla. Poika on kasvanut fyysisesti mutta henkisesti Cuza on edelleen aivan kakara. Cuzan käytös on kovin pentumaista ja se onkin melkoinen rämäpää. Kun ihminen menee sen häkkiin, se on vastaanottamassa kirjaimellisesti avosylin vierasta vastaan eikä se oikein pysty keskittymään mihinkään vieraita saadessaan, niin innoissaan se on ja tohottaakin menemään tuhatta ja sataa ihmisten ympärillä. Cuzan kaltaisen aktiivisen koiranalun paikka ei ole tarhalla häkissä, vaan se kaipaisi kotiin, jossa pääsisi purkamaan energiaansa ja käyttämään päätään uusien asioiden opetteluun. Cuza luultavasti nautti monenlaisesta tekemisesta ja etsiikin aktiivista kotia, josa sen kanssa jaksetaan touhuta riittävästi. Lisätty Cuzalle uusia kuvia sekä video.
3.9.2018
Heinäkuisella aktiivireissulla Cuza teki vaikutuksen ihanalla olemuksellaan. Se on aktiivinen ja kiva kakara, joka innostuu kovasti saadessaan huomiota. Isohkon, aktiivisen pentukoiran paikka ei ole koiratarhalla. Olisikin aika jo löytää Cuzalle oma koti, missä se pääsisi purkamaan energiaansa ja nauttimaan huomiosta ja nameista. Lisätty video ja kuvia.

Toukokuu 2018
Aktiivimme tapasivat Cuzan matkallaan Romaniassa toukokuun lopulla. Cuza on avoin energiapakkaus, joka on liikkeessä koko ajan ja tulee heti innokkaana tapaamaan häkkiin tulevia vieraita. Se “paimenkoiramaisesti” hieman näykkii vierasta kyynärpäästä, pomppii ympäriinsä ja on varsin touhukas ja leikkisä pakkaus, jolle riittää vaikka aktiivin huivi leikkikaluksi – ja seuraavksi innostaa kaverit Peter Panin ja Jalilan mukaan leikkiin.
Cuza vaikuttaa edelleen olevan sen verran aktiivinen ja oman egonsa tunteva pentupoika, että kodilta kaivataan kokemusta koirista. Cuzaa ei suositella aivan pienten lasten perheeseen touhukkuutensa vuoksi, koska Cuza selkeästi kaipaa kotia, jossa sille annetaan huomiota, aikaa ja riittävästi yhteistä tekemistä.
Cuzalle lisätty kuvia ja video toukokuulta.

______________________________________________________

Mietithän tarkkaan omia resurssejasi harkitessasi rescuekoiran adoptiota. Onko sinulla aikaa, motivaatiota ja sitoutuneisuutta koiraan? Aikuisenkin koiran kohdalla sitoutuminen voi olla parhaillaan useiden vuosien mittainen.

Kotihoidossa oleva koira on päässyt jo hieman harjoittelemaan perhekoiralle tärkeitä taitoja. Kaiken uuden opettelu on kuitenkin vielä aivan alussa, eikä voida olettaa että kotihoidon kautta tuleva koira olisi valmiiksi täysin koulutettu. Tiedossa on varmasti myös omassa kodissa töitä, takapakkia, iloisia hetkiä ja onnistumisen riemua.

Kotihoidossa olevan koiran luonteesta ja tavoista saadaan tarhaolosuhteissa tehtyjä havaintoja enemmän tietoa. Koiran luonne muovautuu kuitenkin kaikkien sen saamien kokemusten kautta ja isossa roolissa on myös lopullisen kodin tapahtumat. Koiran käytös voi ajan ja kotiutumisen myötä vielä muuttua.

Cuza saapui Suomeen kastroituna, asianmukaisesti rokotettuna, ulko- ja sisäloishäädettynä ja testattuna useiden sairauksien varalta. Lisäksi Cuza on mikrosirutettu ja sillä on EU-lemmikkipassi.

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin luovutussopimukseenoppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

Yhteyshenkilö:  Nina Ehrström

 

 

 

03

 

Share
 
 

Yhteistyössä


Yhteistyossa
 
 

Takaisin ylös

© Rescueyhdistys Kulkurit ry 2015 | All rights reserved, Rekisterinumero 208.505, y-tunnus 2594720-9.