Päivitetty 22.03.2020

Kotia etsivä koira: CUZA (Suomessa)


Syntymäaika: 11/2017
Sukupuoli: uros
Sijainti: Suomessa (Helsinki)
ei kastroitu

 

22.3.2020

Perustiedot ja taustat

Cuza heitettiin Carpen tarhan aidan yli tammikuussa 2018. Se oli alusta asti ponteva ja vahva pentu, mutta ilman rokotesuojaa se sairastui silti parvoon. Cuza sai kuitenkin tarhalla ollessaan hyvää hoitoa ja toivuttuaan se palasi tarhalle muutti asumaan samaan porukkaan Luban pentujen kanssa ( Lulu Maronica, Pupic, Judi, Jalila, Wendy, Zakia ja Peter Pan). Tarhalla Cuzaa kuvailtiin seuraavasti:

Cuza on suuri persoona ja se ei jää keneltäkään huomaamatta. Cuza ei oikein viihdy häkissä ja kipeänäkin aiheutti hieman haasteita eläinlääkäriklinikalla pitämällä kovaa meteliä ja ilmottamalla olemassaolostaan. Se on reipas rämäpää ja elämänjanoinen seikkailija, joka selkeästi viihtyy porukassa, niin ihmisten kuin toisten koirienkin kanssa, mutta varastaa herkut kaverilta ja kinastelee tilanteen vaatiessa leluista ja milloin mistäkin. Cuza haluaa olla joukon johtaja ja on yleensä se kuka päsmäröi.

Cuza on erittäin avoin ja sosiaalinen ihmisille ja kiipeää kenen vaan syliin hujauksessa ja näykkäisee keppoisesti nenänpäästä –  ja seuraavassa sekunnissa se on jo avannut kengännauhasi ja syönyt myös puhelimenkuoresta palasen. Cuza ei kuitenkaan ole mikään älytön energiapommi, vaan vetäytyy välissä rauhoittumaankin, jos ihmisvierailija viipyy pidempään häkissä. Se tarkkailee kuitenkin tilannetta valppaana ja on paikalla yhdellä isolla loikalla, jos näkee jotain tarpeeksi mielenkiintoista.

Cuza on aivan superhauska pakkaus ja kekseliäs, easygoing, suoraviivainen koira. Häkkielämä ei selkästi ole tälle puuhakkaalle koiralle oikea paikka, vaan Cuza kaipaisi kovasti muuta elämää ympärilleen. Se saattaa myös kaivata etenkin teini-iässä paljon tekemistä ja aivojumppaa, joten pelkäksi sohvanvaltaajaksi Cuzasta ei ole. Aktiivinen, koirien kanssa paljon puuhaava koti olisi Cuzalle juuri oikea paikka.

Cuzan on kasvanut pienestä pennusta jo hieman isommaksi koiranaluksi. Cuza on hiukan yli polvenkorkuinen ja painaa arviolta reilu 20kg.

Cuza etsii kotiaan kotihoitopaikasta käsin ja jo nyt lyhyessä ajassa poika on alkanut silminnähden rentoutua ja luottaa hoitopaikan ihmisiin jokapäivä enemmän. Mieshenkilöt ovat Cuzalle jostain syystä helpompia, naisten kanssa Cuza tarvitsee enemmän aikaa. Hiljalleen Cuza on päässyt tutustumaan myös hoitokodin omiin koiriin, ja tapaamiset ovat sujuneet oikein kivasti. Cuzalle etsitään kotia, jossa ymmärretään hämmentyneen teinikoiran sielunmaisemaa ja pystytään tarjoamaan sille rauhallisen ja tasapainoisen arjen lisäksi myös riittävästi liikuntaa sekä aivotyötä. Koiraseuraa Cuza tuskin laittaa pahakseen myöskään.

Päivitykset
22.3.2020
Cuza jatkaa stressitasojen laskua kotihoidosta käsin. Cuzan tassu parantui hyvin ja nyt on poika päässyt jälleen purkamaan energiaansa lenkkien parissa. Hoitokodin mieshenkilön kanssa Cuza ulkoilee ja oleilee ongelmitta, naishoitajaan vielä tutustutaan, mutta haukkumiset ovat jääneet taakse ja jää murtuu päivä päivältä enemmän. Cuza on rohkea ulkoilija, joka lähtee mielellään ulos aina, kun hihna kotetaan esille. Ulkona on paljon jänniä asioita, joita täytyy toisinaan haukkua, mutta ihmekös tuo, kun koko elämä tähän asti on mennyt tarhan porttien sisäpuolella. Hoitoperheen rauhallinen uroskoira on käynyt Cuzan kanssa yhteisillä lenkiellä ja ulkona pojilla menee varsin kivasti. Alkulenkistä Cuza ei aina tiedä miten päin olisi- toisaalta kininostaisi leikkiä ja toisaalta sitten taas iso uros hieman jännittääkin. Kävellessä kierrokset kuitenkin laskevat ja yhteiskävely sujuu mallikkaasti. Cuzan täyden luottamuksen ja rentoutumisen saavuttamiseen on vielä matkaa, mutta joka päivä naperi suhtautuu maailmaan hieman avoimemmin. Lisätty video ja kuvia.
27.2.2020
Cuza on viettänyt kotihoidossa nyt noin puolitoista viikkoa. Paljonpa on tähän viikkoon mahtunutkin! Cuzan saapuessa kotihoitoon, oli se juuri niin stressaantunut, kuin odotettavissa oli ja sille kävikin pieni haaveri, ja etutassun kannuskynsi tarttui kuonokoppaan. Eläinlääkärireissuhan tästä seurasi ja kannuskynnen poisto. Tämän ylimääräisen stressin seurauksena ensimmäinen viikko otettiin hyvin hissukseen ja Cuza sai rauhassa levätä ja laskea stressitasojaan. Uni tuli varmasti tarpeeseen, sillä jo muutamassa päivässä alkoi perheen mieshenkilö kiinnostaa Cuzaa niin, että päästiin ulkoilemaan ja nykyään miehen kanssa ollaankin jo oikein hyviä kavereita. Hoitopaikan naishenkilö on vielä Cuzan mielestä jännittävämpi, mutta ruuan ja kivan ulkoilun avulla on jää alkanut murtua, ja murinat ja haukkumiset ovat vähenemään päin.  Cuzassa alkaa näkyä sitä samaa rämäpäistä hymypoikaa, jollainen se oli tarhallakin. Cuza on päässyt tutustuman myös hoitoperheen koiriin hiljalleen pienissä erissä ulkona, ja koiraseura tuntuisi olevan oikein mieluista. Lisätty kuvia ja video.
14.2.2020
Cuza palaa kotia etsiväksi koiraksi. Cuzan matkusti kolme viikkoa sitten Suomeen ja ehti viettää kotihoidossa viikon, jonka jälkeen se mutti omaan kotiin. Valitettavasti kaikki ei aina mene suunnitelmien mukaan ja Cuza päätyy jälleen etsimään uutta kotia. Cuza on ymmärrettävästi hyvin stressaantunut muutoksista, joita on nyt muutamassa viikossa tullut paljon. Cuzaa pelottaa uusi ympäristö ja ihmiset. Tämä näkyy reagointina joko rähjäämällä koiraportin takana tai myös murinana ja hyökkimisenä, jos se kokee tilanteen liian vaikeaksi. Cuza on oppinut luottamaan perheen mieshenkilöön, joka saa käsitellä Cuzaa melko ongelmattomasti ja Cuza myös leikkii mielellään tämän kanssa. Sen sijaan perheen naista Cuza pelkää ja tämä näkyy reagointina naisen liikkumiseen. Tilanne kehittyy hiljalleen, mutta Cuza tulee tarvitsemaan ympäristön, jossa sille ollaan valmiita antamaan aikaa ja rauhaa ja ymmärretään nuoren, epävarman koiran käytöstä. Ulkona Cuza tutkii ympäristöä ja nuuskuttelee hajuja mielellään. Cuza kaipaa tekemistä ja leikkiikin leluilla päivittäin ja tykkää myös puuhastella muun muassa kongin kanssa. Myös luiden syöminen on Cuzan mielelstä kivaa puuhaa. Cuzalle voisi tehdä hyvää, jos uudessa kodissa olisi koirakaveri odottamassa.
Cuza siirtyy pian kotihoitoon, josta käsin se jatkaa kodin etsintää ja päivitämme Cuzan kuulumisia sitä mukaan, kun pojan stressi laskee ja nähdään, minkälainen tyyppi hänestä kuoriutuu.
24.1.2020
Cuza on varattu omaan kotiin.
20.1.2020
Cuza on viettänyt nyt kaksi yötä kotihoidossa. Lentomatka otti koville ja poika oli kovin väsynyt hoitopaikkaan päästyään. Kunhan Cuza toipuu matkasta, päivitämme pojan kuulumisia lisää.
2.1.2020
Aktiivimme tapasivat ihanan Cuzan joulukuussa ja kertoivat Cuzan hieman aikuistuneen ja rauhoittuneen. Cuza on yhä edelleen reipas ja iloinen oma itsensä, mutta kierrokset eivät nouse niin korkealle kuin aiemmin. Veera, joka asuu Carpella, on Cuzalle rakas ja t ärkeä, mutta Cuza on todella innoissaan myös vieraampien ihmisten huomiosta. Tämä elämäniloinen nuorimies matkustaa pian Suomeen kotihoitoon ja pääsemme seuraamaan, miten Cuzalla sujuu kotikoiran elämään totuttelu. Lisätty uusia kuvia ja video.
27.8.2019
Hulivilipoika Cuzan on jälleen aktiivien vierailulla vaikea pysyä nahoissaan, kun se saa ihmisvieraita. Se pyytää ihmisiä leikkiin ja vetää ihmistä leikkisästi mukaan touhuihinsa paidanhelmasta. Koko koira on yhtä hymyä ja Cuza on alkuun todella vilkas. Se ei ole ihme, sillä pienessä häkissä on kovin vähän tekemistä näin aktiiviselle ja fiksulle pojalle. Cuza rauhoittuu namien avulla ja ottaa hienosti kontaktia ihmiseen. Monenlainen tekeminen olisi varmasti Cuzan mieleen ja esimerkiksi nenätyöskentely voisi sopia pojalle mainiosti. Lisätty kuvia ja video.
2.6.2019
Voi Cuza! Aktiivien vieraillessa toukokuussa Carpen tarhalla, säteili Cuza kilpaa auringon kanssa saadessana ihmisvieraita. Cuza on todella pentumainen ja se hyppi ha hammasteli ihmistä innoissaan, kun se sai vierailijan sen aitaukseen. Cuzasta on vaikea ottaa kuvia, sillä se haluaa olla niin lähellä ihmistä, kuin suinkin mahdollista. Se halii, pussaa, kiipeää syliin ja on varsinainen ihmisliima. Cuza asustelee yhdessä Zamina-tytön kanssa ja kaksikko tulee moitteettomasti toimeen keskenään. Ruuasta kaksikolle voi joskus tulla sanomista, mutta Veera kertoo sen olevan hyvin tasavertaista ja tapahtuvan puolin sekä toisin. Cuza ei vierasta ihmistä yhtään ja olisi heti lähdössä ihmisen mukaan häkistään. Lisätty tälle hurmurille uusia kuvia sekä video.
19.3.2019
Cuza on hassu hömelö, jonka läsnäolo karistaa murheet ja huonon mielen hetkessä. Cuza on häkkikaverinsa Zaminan tavoin kestänyt tarhaolosuhteet uskomattoman hyvin ja se on avoin, iloinen ja luottavainen vierailijoita kohtaan. Cuza on niin onnellinen saadessaan vieraita, ettei meinaa pysyä nahoissaan. Sen mielestä on maailman parasta tehdä ihan mitä vaan, kunhan siihen saa vain hänkin osallistua. Cuzan kanssa voisikin puuhailla varmasti vaikka ja mitä. Häkkikaverin Zaminan  kanssa niillä on hyvät välit keskenään, tosin ruuasta saattaa tulla koirien välillä joskus sanomista. Tämän ihanan koirapojan pentuaika hujahti tarhalla. Sen olisikin jo aika päästä kokeilemaan, miltä tuntuu juosta koirapuistossa niin kovaa, kuin kintuistaan pääsee ja miltä maistuu jakamaton määrä huomiota tai oma, pehmeä peti.
18.10.2018
Cuza tavattiin taas syyskuussa aktiivien vieraillessa Carpen tarhalla. Poika on kasvanut fyysisesti mutta henkisesti Cuza on edelleen aivan kakara. Cuzan käytös on kovin pentumaista ja se onkin melkoinen rämäpää. Kun ihminen menee sen häkkiin, se on vastaanottamassa kirjaimellisesti avosylin vierasta vastaan eikä se oikein pysty keskittymään mihinkään vieraita saadessaan, niin innoissaan se on ja tohottaakin menemään tuhatta ja sataa ihmisten ympärillä. Cuzan kaltaisen aktiivisen koiranalun paikka ei ole tarhalla häkissä, vaan se kaipaisi kotiin, jossa pääsisi purkamaan energiaansa ja käyttämään päätään uusien asioiden opetteluun. Cuza luultavasti nautti monenlaisesta tekemisesta ja etsiikin aktiivista kotia, josa sen kanssa jaksetaan touhuta riittävästi. Lisätty Cuzalle uusia kuvia sekä video.
3.9.2018
Heinäkuisella aktiivireissulla Cuza teki vaikutuksen ihanalla olemuksellaan. Se on aktiivinen ja kiva kakara, joka innostuu kovasti saadessaan huomiota. Isohkon, aktiivisen pentukoiran paikka ei ole koiratarhalla. Olisikin aika jo löytää Cuzalle oma koti, missä se pääsisi purkamaan energiaansa ja nauttimaan huomiosta ja nameista. Lisätty video ja kuvia.

Toukokuu 2018
Aktiivimme tapasivat Cuzan matkallaan Romaniassa toukokuun lopulla. Cuza on avoin energiapakkaus, joka on liikkeessä koko ajan ja tulee heti innokkaana tapaamaan häkkiin tulevia vieraita. Se “paimenkoiramaisesti” hieman näykkii vierasta kyynärpäästä, pomppii ympäriinsä ja on varsin touhukas ja leikkisä pakkaus, jolle riittää vaikka aktiivin huivi leikkikaluksi – ja seuraavksi innostaa kaverit Peter Panin ja Jalilan mukaan leikkiin.
Cuza vaikuttaa edelleen olevan sen verran aktiivinen ja oman egonsa tunteva pentupoika, että kodilta kaivataan kokemusta koirista. Cuzaa ei suositella aivan pienten lasten perheeseen touhukkuutensa vuoksi, koska Cuza selkeästi kaipaa kotia, jossa sille annetaan huomiota, aikaa ja riittävästi yhteistä tekemistä.
Cuzalle lisätty kuvia ja video toukokuulta.

______________________________________________________

Pentua harkitsevalla on suuri vastuu. Omat resurssit on ehdottoman tärkeää punnita huolella. Ajan, motivaation ja sitoutuneisuuden täytyy olla kohdallaan. Pentua harkitessa täytyy muistaa, että mm. sisäsiisteys on opeteltava alusta lähtien, hihnakäytös on täysin uusi asia, muihin koiriin tutustumistakin saattaa joutua harjoittelemaan eikä yksinolo suju heti itsestään. Tavaratkin saattavat päätyä tylsistyneen ja aktiivisen pennun kitaan ja leluiksi ihan vain vahingossa. Pentu tarvitsee paljon selkeitä rajoja, johdonmukaista, positiiviseen palkitsemiseen keskittyvää koulutusta ja rakkautta kasvaakseen tasapainoiseksi aikuiseksi.

Muistathan myös, että koiran kuvaus on kirjoitettu tarhaolosuhteissa tehtyjen havaintojen perusteella ja käytös voi kotiutuessa muuttua.

Mikäli Cuza kotiutuu Suomeen niin nuorena, että sitä ei kastroida ennen kotiutumista, tuleva koti sitoutuu kastroimaan koiran kohtuullisen ajan kuluessa sen saavuttua Suomeen, mieluiten neljän kuukauden sisällä. Yhdistys osallistuu kodin niin halutessa kastrointi kustannuksiin 70 eurolla kuittia vastaan. Olethan myös yhteydessä yhdistykseen (varaajaan) ennen kastrointia.

Cuza saapuu Suomeen asianmukaisesti rokotettuna, ulko- ja sisäloishäädettynä ja testattuna useiden sairauksien varalta. Lisäksi Cuza on mikrosirutettu ja sillä on EU-lemmikkipassi.

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin luovutussopimukseenoppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

Yhteyshenkilö:  Nina Ehrström

 

 

 

03

 

Share
 
 

Yhteistyössä


Yhteistyossa