Päivitetty 07.01.2023

Kodin saanut koira: CUZA (Suomessa)


Syntymäaika: 11/2017
Sukupuoli: uros
Sijainti: Suomessa (Somero)
kastroitu

 

20.10.2022

Perustiedot ja taustat

Cuza heitettiin Carpen tarhan aidan yli tammikuussa 2018. Se oli alusta asti ponteva ja vahva pentu, mutta ilman rokotesuojaa se sairastui silti parvoon. Cuza sai kuitenkin tarhalla ollessaan hyvää hoitoa ja toivuttuaan se palasi tarhalle muutti asumaan samaan porukkaan Luban pentujen kanssa. Muiden pentujen saadessa yksi toisensa jälkeen kodin, jäi Cuza kasvamaan tarhalle.

Cuzasta kasvoi tarhalla iloinen ja aktiivinen nuori koira, joka tarhalla ollessaan suhtautui ihmisiin uteliaasti, avoimesti ja innokkaasti. Luonnollisesti Cuzan kokemukset ulkomaailmasta jäivät suljetussa tarhaympäristössä hyvin suppeiksi ja pojan muutettua vihdoin Suomeen tammikuussa, mullistui sen elämä kertaheitolla niin paljon, että nuoren miehen pää meni aivan pyörälle moisesta kulttuurishokista.

Cuzan alkutaivalta on seurannut epäonni ja se on joutunut vaihtamaan kotia jo kolmesti. Cuza jännittää herkästi vilkasta ympäristöä ja stressaavissa tilanteissa sen reaktiokynnys väliaikaisesti herkistyy. Cuza tulee ehdottomasti tutustuttaa ja totuttaa uusiin tilanteisiin rauhassa ja koiralähtöisesti Cuzan omaa tahtia. Sitä ei saa pakotta ja paineistettuna Cuza onkin käyttänyt hampaita puolustautuakseen näykkimällä sitä pelottavissa tilanteissa. Cuza on herkkä poika, joka ansaitsee pyyteetöntä rakkautta, koska Cuza jos joku ansaitsee tulla ymmärretyksi sellaisena kuin se on. Vastalahjaksi Cuzan uusi perhe saa rajattoman määrän pusuja, hännänheilutuksia sekä väsymättömän ulkoilukaverin ja arjen piristäjän.

Itsestään riippumatomista syistä Cuza palaa kotia etsiväksi koiraksi. Cuza tulee toimeen muiden koirien kanssa ja se pitääkin koirakaverin kanssa leikkimisestä. Omistajansa kanssa Cuza on iloinen, fiksu ja ihastuttava hymypoika. Kokeneen omistajan ja kotihoitajan kanssa Cuza on lopulta varisin mutkaton koira. Cuza reagoi herkästi arjen muutoksiin, jolloin sen stressi purkautuu kierrosten nostamisena, joka toisinaan näkyy ympäristöön reagoimisen voimistumisena. Cuza vaatii pari päivää rauhoittumista ja rentoutumista suurien muutosten jälkeen, mutta stressin purkauduttua se on jälleen iloinen oma itsensä.

Osasyy Cuzan käytöshaasteisiin on todennäköisesti Cuzan terveydestä paljastuneet haasteet. Cuza on tutkittu kattavasti yhdistyksen varoilla ja kotihoitolaisten terveydentilanteen selvittäminen viekin paljon yhdistyksen lahjoitusvaroja. Eläinlääkärin tutkimuksissa selvisi röntgenkuvista, että Cuzalla on hiukan haasteita luustossa, sillä huonot lonkat ja alkavaa nivelrikkoa sekä alkava spondyloosi ja se saakin nyt asianmukaista hoitoa. Lisäksi Cuzalta löytyi verikokeissa anaplasmoosi, joka hoidettiin sekä kilpirauhasen vajaatoiminta, jonka tila on nyt lääkityksellä tasainen. Cuzalle kerättiinkin lahjoituksia eläinlääkäritutkimuksiin Little help for my friend -kampanjalla. Jos haluat auttaa lahjoittamalla kotihoitolaisten kuluihin, katso ohjeet täältä. Cuzan elämä on ollut varsin kovaonninen, mutta tällä hetkellä Cuzan terveydellinen tilanne on vakaa ja se etsii omaa torppaa ja sitoutunutta perhettä sen viimeisiksi elinvuosiksi.

Koska Cuza on joutunut vaihtamaan kotia jo aivan liian monta kertaa aivan liian lyhyen ajan sisällä, on seuraavan kodin oltava ehdottomasti se lopullinen. Cuza luovutetaan ainoastaan koirakokeneeseen kotiin omakotitaloon ja haja-asutusalueelle taajaman ulkopuolelle. Kodissa voi olla myös muita koiria, mutta lapsiperheeseen Cuzaa ei luovuteta. Myöskään ensimmäiseksi koiraksi Cuzaa ei luovuteta.

Tällä noin polvenkorkuisella pojalla on painoa 26kg.

Päivitykset uusimmasta vanhimpaan

16.12.2022

Cuza saa jäädä viettämään loppuelämäänsä kotihoitajan luokse. <3

20.10.2022

Cuza harjoittelee kotikoiran taitoja kotihoidossa ja onkin edistynyt hienosti kotihoitajan kärsivällisellä opastuksella. Cuzan ehdoilla on tutustuttu uuteen ihmiseen rauhallisesti, vielä on työtä edessä, mutta yhteisellä lenkillä pärjätään jo hienosti. Cuza on käynyt eläinlääkärissä kontrollikäynnillä. Eläinlääkäriressu sujuikin hienosti ja  kilpirauhasten vajaatoiminta on lääkityksellä pysynyt hyvänä. Cuza lenkkeilee nätisti ja nauttii yhteisestä puuhasta oman kotihoitajansa kanssa, josta se kovasti pitää.

Profiiliin on lisätty uusia kuvia ja videoita.

6.8.2022

Cuza harjoittelee monenlaisia taitoja hoitopaikassaan. Lenkillä se tutustuu toisiin koiriin, ja se onnistuukin hyvin, kun se saa edetä omaan rauhalliseen tahtiinsa. Ohituksiakin on harjoiteltu, ja ne sujuvat ennakoimalla pääasiassa hyvin. Lenkillä Cuzan kanssa tuleekin olla valppaana ja pyrkiä huomaamaan mahdollisia vaikeita tilanteita hyvin etukäteen.

Yksinolot sujuvat rauhallisesti, suurimman osan ajasta se nukkuu. Satunnaisesti se on kuitenkin haukkunut jonkun verran äänille työpäivän aikana, vaikka pääsääntöisesti sisällä haukkumatta onkin.

Kotihoitaja kertoo Cuzan olevan mielellään lähellä, ja hän sanoo sen olevan mahtava ja ihana koira, joka opettelee pikkuhiljaa enemmän kotikoirana olemista.

Lisätty Cuzalle videoita erilaisista touhuista. <3

14.6.2022

Cuza on sopeutunut hoitopaikkaan jälleen kerran mallikkaasti ja on todella kiintynyt hoitajaan. Sisällä Cuza käyttäytyy mallikelpoisesti, samoin hihnakäytöstä hoitaja kehuu kovasti. Moottoripyörät tai yllättävät kovaääniset autot voivat saada Cuzan reagoimaan. Koiriin Cuza suhtautuu uteliaasti mutta jännittyneesti. Kotioloissa se ei tunnu kaipaavan koirakaveria, kun on niin ihmisen perään ja sopisikin hyvin ainoaksi koiraksi. Vieraat ihmiset ovat Cuzalle haaste. Niihin Cuza suhtautuu epäluuloisesti ja äkkinäiset liikkeet saavat sen reagoimaan. Cuzalle etsitäänkin kotia rauhalliselta alueelta kodista, joka elää melko tasaista ja rauhallista elämää. Lapsiperheeseen Cuza ei sovi. Tulevalta kodilta vaaditaan hyvää koiranlukutaitoa, pitkäjänteistä sitoutumista ja lempeää, kärsivällistä otetta koirien kanssa. Ihanalle Cuzalle lisätty uusi video <3

21.5.2022

Cuza on siirtynyt uuteen kotihoitopaikkaan. Cuzan tietoja päivitetään, kunhan se on saanut muutaman päivän hengähtää uudessa ympäristössä kotihoitajan opastuksella.

Päivityksiä Cuzan aiemmista kotihoitojaksoista

18.3.2021

Tie perille käy joskus mutkan kautta. Vihdoin on kuitenkin myös Cuza poika löytänyt oman kotinsa.

3.3.2021

Ilopilleri Cuzalla elämä rullaa tasaisen varmasti eteenpäin. Nykypäivänä hänestä ei uskoisi, että alku Suomessa on ollut niinkin haastava. Cuza kulkee hienosti mukana ja kuuntelee ihmistään hienosti eri tilanteissa. Uusiin ihmisiin Cuza suhtautuu alkuun hieman ujostellen, mutta pian jo jakeleekin pusuja ja kerjää rapsutuksia. Cuza pääsi myös testaamaan agilitykenttää ja tähänkin Cuza suhtautui uteliiasti ja innolla. Videoita lisätty agilitykentältä.

19.1.2021

Cuzan sydänmatohoidot on suoritettu onnistuneesti loppuun ja poika on voinut koko hoidon ajan hyvin. Mitään pysyvää jälkeä ei sydänmato ole koiraan jättänyt, vaan Cuza sai terveen paperit eläinlääkäristä. Cuza nauttii kovasti lumesta ja peuhisikin lumihangessa mielellään kaverien kanssa. Cuza on oppinut myös rauhoittumaan entistä paremmin ja sisällä onkin keskitytty rauhoittavaan tekemiseen, kuten luoden pureskeluun tai kongin syömiseen, jotka kumpikin ovat Cuzalle kovin mieluisia asioita. Kotihoitaja kertoo, että arki Cuzan kanssa on hyvin sujuvaa ja ongelmatonta. Cuza nauttii uuden opettelusta ja suhtautuu innokkaasti kaikenlaiseen yhdessä tekemiseen.

30.11.2020

Cuzan sydänmatohoidot ovat edenneet suunnitellusti ja poika on edelleen virkeä ja hyväntuulinen oma itsensä. Koska hoitojen aikana pitää fyysistä aktiviteettiä rajoittaa, on Cuza nyt aloittanut nenänkäyttöharjoitukset, jotta energiatasot saadaan pysymään kurissa. Cuzalla onkin jo melkoinen repertuaali asioita, mitä hän osaa. Kotihoitaja kirjoitti listaan kaikki temput, jotka Cuza jo hallitsee ja vaikuttava lista näytti seuraavanlaiselta:

-istu
-maahan
-paikka
-tassu
-toinen tassu
-pyöri
-kierrä
-peruuta
-hyppää (rengas)
-kasi (jalkojen välistä)
-heihei (vilkuta)
-sivulle
-seuraa
-hae

20.9.2020

Cuza on päässyt kotihoitojaksolla tutustumaan uusiin ympäristöihin, ihmisiin ja koiriin ja se selviytyy tilanteista huikean hienosti. Jopa Helsingissä Cuza ulkoili hienosti häiriöistä huolimatta, vaikka aiemmin vilkkaissa ympäristöissä liikkuminen sai pojan pois tolaltaan. Hihnassa Cuza ohittaa häiriöt pääosin hienosti. Jos joku asia joskus jännittää, pitää sitä istahtaa alas tuumailemaan ja kerätä hetki rohkeutta, jotta matka taas jatkuu. Cuza rakastaa temppujen opettelua ja onkin oppinut parin viime viikon aikana paljon uusia temppuja repetuaariinsa. Cuzalla oli aiemmin ollut sydänmatotartunta, joka hoidettiin, eikä siitä jää mitään jälkiä.

7.9.2020

Cuzan kotihoitojakso sujuu varsin upeasti. Cuza on innokas lenkkeilijä, ja käykin hoitoperheen kanssa tekemässä jopa 10 kilometrin mittaisia lenkkejä. Pelkäksi sohvaperunaksi ei Cuzasta siis ole jatkossakaan! Perheen tyttökoiria Cuza haastaa leikkimään, mutta vanhemmat rouvat suhtautuvat hieman laiskasti nuoren pojan hulinoihin. Cuza osaa kuitenkin antaa hienosti tilaa heti, kun toiset koirat sitä pyytävät. Sen sijaan hoitoperheen suuri uroskoira vielä mietityttää Cuzaa. Kiinnostus olisi kova, mutta Cuza ei oikein osaa päättää tohtisiko sitä tehdä tuttavuutta vielä. Asian kanssa on kuitenkin edetään kokoajan. Cuza on tavannut hoitojaksollaan vieraita ihmisiä ja vieraita koiria ja tapaamiset ovat sujuneet oikein hienosti. Cuza peilaa tutun ihmisen tunnetiloja kovasti. Onkin tärkeää, että tuleva koti on koirakokenut ja osaa näyttää Cuzalle rauhallista esimerkkiä omalla toiminnallaan.

____________________________________________________

Mietithän tarkkaan omia resurssejasi harkitessasi rescuekoiran adoptiota. Onko sinulla aikaa, motivaatiota ja sitoutuneisuutta koiraan? Aikuisenkin koiran kohdalla sitoutuminen voi olla parhaillaan useiden vuosien mittainen.

Kotihoidossa oleva koira on päässyt jo hieman harjoittelemaan perhekoiralle tärkeitä taitoja. Kaiken uuden opettelu on kuitenkin vielä aivan alussa, eikä voida olettaa että kotihoidon kautta tuleva koira olisi valmiiksi täysin koulutettu. Tiedossa on varmasti myös omassa kodissa töitä, takapakkia, iloisia hetkiä ja onnistumisen riemua.

Kotihoidossa olevan koiran luonteesta ja tavoista saadaan tarhaolosuhteissa tehtyjä havaintoja enemmän tietoa. Koiran luonne muovautuu kuitenkin kaikkien sen saamien kokemusten kautta ja isossa roolissa on myös lopullisen kodin tapahtumat. Koiran käytös voi ajan ja kotiutumisen myötä vielä muuttua.

Cuza saapui Suomeen kastroituna, asianmukaisesti rokotettuna, ulko- ja sisäloishäädettynä ja testattuna useiden sairauksien varalta. Lisäksi Cuza on mikrosirutettu ja sillä on EU-lemmikkipassi.

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin luovutussopimukseenoppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

Yhteyshenkilö: Nina Ehrström

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Share
 
 

Yhteistyössä


Yhteistyossa
 
 

Takaisin ylös

© Rescueyhdistys Kulkurit ry 2015 | All rights reserved, Rekisterinumero 208.505, y-tunnus 2594720-9.