Kodin saanut koira: LENE (ent. Viisas, Kääpiöpennut)

Syntymäaika: 4/2020
Sukupuoli: narttu
steriloitu
Sijainti: Suomessa (Kotka)
Kokoarvio:

 

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin luovutussopimukseenoppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

Perustiedot ja tausta
12.6.2022

Adina Vladut on eläinlääkäri, joka omistaa yhdessä miehensä Dragos Vladutin kanssa Onevet-klinikan. Eläinlääkäriklinikka OneVet on yksi Kulkurien keskeisimmistä yhteistyötahoista. Vuodesta 2012 lähtien jokainen Kulkurien adoptio-ohjelman läpikäynyt koira on kulkenut OneVetin kautta huolellisen yhdessä laaditun prosessin läpi. Eläinlääkärin työnsä lisäksi Dr. Adina käyttää kaiken aikansa kodittomien koirien auttamiseen. Adina perusti One Rescue Association -yhdistyksen vuonna 2017 ja yhdistyksellä on tarha Cosobassa noin puolen tunnin matkan päässä Bukarestista. Tarhalla asuu useita satoja koiria. One Rescue Associationin tarha on kuitenkin romanialaisittain hyvä, sillä siellä on päivittäin eläinlääkäri, koirat hoidetaan ja niiden elinolosuhteita pyritään parantamaan jatkuvasti.

Kevät on Romanian eläinsuojelijoille raskasta aikaa. Lämpenevät ilmat ja ulkona aktiivisemmin liikkuvat, steriloimattomat koirat pariutuvat ja pentuja syntyy enemmän, kuin minään muuna vuodenaikana. Ja jolleivät pennut ehdi kuolla sairauksiin tai tulla tapetuiksi jo ensimmäisinä elinviikkoinaan, ne usein lopulta hylätään koiratarhojen porteille. Niin kävi myös Kääpiöpennuille: Viisaalle, Jörölle, Lystikkäälle, Uneliaalle, Ujolle, Nuhanenälle ja Vilkkaalle. Niistä ensimmäiset viikot huolehtinut raskaana ollut nainen synnytti vauvansa, eikä enää pystynyt pitämään pennuista huolta, vaan jätti ne Adinan hoiviin Cosoban tarhalle.

Adoptio-ohjelmaan tullessaan noin kolmekuiset pennut olivat iloisia, leikkisiä ja melko huolettoman oloisia tyyppejä. Ne tulovat tarhalla erinomaisesti toimeen keskenään, leikkivät ja touhusivat päivittäin. Ensimmäisten kuukausien harvojen ihmiskontaktien vuoksi vierastivat pennut tarhalla hiukan täysin uusia ihmisiä ja saattoivat jännittää, mutta tuttujen kanssa ne olivat todella rohkeita ja reippaita pentuja.

Viisas matkasi Suomeen omaan kotiinsa elokuussa 2020 noin 6 kuukauden ikäisenä ja sai uudeksi nimekseen Lene. Lene muutti kaupunkiin kerrostaloon ja hurmasi oman perheensä heti ensi silmäyksellä. Jo heti alusta asti oli kuitenkin selvää, että Lenen rajoittunut sosialistuminen pentuaikana oli jättänyt siihen jälkiä ja Leneä jännitti kovasti alkuun sekä sisätilat että ulkomaailman ihmeet ja häiriöt.

Lene sopeutui elämään kotikoirana muuten hyvin, mutta pelko ulkomaailman häiriöitä kohtaan ei ottanut laantuakseen. Lenen perheen tukena oli koko Lenen ensimmäisen kotonaolovuoden ajan ammattitaitoinen koirankouluttaja, jonka avulla ulkoiluun liittyviä pelkoja yritettiin työstää. Tästä huolimattakaan ulkoilusta kaupungissa ei 1,5 vuoden aikana tullut Lenelle miellyttävää ja jatkuva, päivittäinen stressi ulkoilun yhteydessä alkoi vaikuttaa Lenen olemukseen negatiivisesti. Lene reagoi kroonistuneeseen stressiin ulkoiluhaluttomuutena, syömättömyytenä ja flegmaattisuutena. Lene myös vahti kovasti kerrostalon ääniä. Lenen perhe teki lopulta joulukuussa 2021 vaikean päätöksen luopua rakkaasta Lenestään, jotta tämä saisi mahdollisuuden onnelliseen elämään rauhallisemmassa ympäristössä.

Lene siirtyi vuoden 2021 viimeisinä päivinä Kotkan seudulle kotihoitopaikkaan rauhalliselle seudulle omakotitaloon, kolmen koiran ja kahden aikuisen perheeseen. Lene saa nyt hoitopaikassa laskea stressitasoja ja totutella uuteen arkeen. Muutos oli ymmärrettävästi Lenelle hirmuinen shokki, mutta nyt muutaman viikon jälkeen stressi on alkanut laantua ja Lene ottaa päivä päivältä huikeita askelia eteenpäin.

Lene on viettänyt kotihoidossa kohta kolmisen viikkoa ja saimme kotihoitajalta tuoreita kuulumisia! Näin hän kertoo Lenen kehityksestä:

“Lene on kehittynyt hienosti kotihoidossa. Hänelle on ruoka alkanut maistumaan jo hieman säännöllisemmin, ja sen huomaa myös siitä, että valjaat ovat alkaneet muuttumaan jo hieman kierämmiksi.

Lene puuhastelee myös nykyään jonkin verran, kun on ihmisten kanssa samassa huoneessa; hän mm. tykkää nakertaa luuta ja leikkiä leluilla. Uusimpana hän on alkanut tuomaan lelua ihmisille heitettäväksi, ja onkin jo kerran saanut kunnon “villikohtauksen”, jonka aikana huomasi neidin tosiaan olevan vielä vajaan kahden vuoden ikäinen. Hänellä on hieman pentumaisia tapoja lelua heitellessä ja hän yrittääkin hellästi kirputtaa ja näykkiä ihmisiä käsistä. Lene kuitenki rauhoittuu hieman kun häntä pyytää istumaan ja odottaa, että lelua heitetään hänelle.

Yksinollessaan Lene ei juurikaan touhua muuta kuin nukkuu ja ottaa rennosti, ja yksinolot ovatkin alkaneet sujumaan jo paremmin. Lene kuitenkin selkeästi kaipaa saada olla mukana muun perheen touhuissa ja tykkäisi leikkikaveristakin, mutta perheen nuorimman koiran kanssa ei ole oikein löytynyt yhteistä leikkisäveltä.

Lenellä todettiin korvatulehdus, jota käytiin näyttämässä eläinlääkärillä. Automatka stressasi neitiä kovasti, mutta hän hyppää silti reippaasti autoon ja matkustaa nätisti. Eläinlääkärissä hän antoi tehdä kaikki toimenpiteet todella hienosti ja jännässä uudessa paikassa selkästi myös haki turvaa hoitoperheen ihmisiltä nojailemalla näihin ja hakemalla katsekontaktia jännittävien operaatoiden aikana.

Kotosalla Lene ei juurikaan tykkää korvanputsausaineesta, mutta antaa hieman vastahakoisesti laittaa sitä. Hampaat hän antaa harjata todella hienosti ja onkin heti valmiina hampaiden pesuun istuutumalla, kun näkee harjan ja hammastahnan.

Ulkona edetään yhä Lenen tahtiin, ja hän saa päättää kuinka kauan haluaa pihalla olla. Lene viihtyy pihalla huomattavasti paremmin muun lauman kanssa, mutta yksin häntä edelleen jännittää olla ulkona. Lene kaipaileekin kovasti itselleen leikkikaveria sekä perhettä, jonka kanssa saa viettää yhdessä aikaa osallistuen moneen puuhaan.”

Lenelle etsitään kotia rauhalliselta alueelta joko omakoti- tai rivitalosta ja perheessä olisi ennestään hyvä asua reipas, itsevarma koirakaveri, joka voisi toimia Lenen sunnannäyttäjänä matkalla kohti tasapainoista kotikoiran elämää. Olemme varmoja, että Lenestä kuoriutuu vielä upea karvainen perheenjäsen, kunhan sen arjessa pysyy selvät rutiinit ja elämä sopivan tasaisena ja rauhallisena.

Kooltaan Lene on noin 55 cm korkea ja painaa alle 20 kiloa. Painoa saisi kuitenkin mielellään tulla useamman kilon verran lisää.

Päivitykset

12.6.2022
Lene pääsi tänään muuttamaan omaan kotiinsa.

10.6.2022
Lene on varattu ikiomaan kotiinsa, missä sitä odottaa onnellinen loppuelämä. Onnea Lene ja perhe!

22.03.2022

Lenen 3kk:n kuulumiset kotihoitajalta:

Lene on ollut kotihoidossa nyt pian 3kk. Siitä on kuoriutunut erittäin leikkisä ja aktiivinen neitokainen, joka tykkää leikkiä yhdessä ihmisten kanssa sekä itsekseen aktivointileluilla. Perheen muita koiria Lene haluaisi myös leikittää, mutta tunne on melkolailla yksipuoleinen. Lene kaipaisikin kovasti jo päästä omaan kotiinsa ja saada itselleen leikkikaverin, joka ei säikähdä menoa ja meininkiä. Lene on hienosti saanut myös painoaan takaisin, ja alkaakin olemaan ihannepainossaan.

Ulkoilu on edelleen jännittävää Lenen mielestä, eikä hän mieluusti ulkoile mikäli ulkoa kuuluu ihmisten ääniä. Naapurien koirien haukunta ei juurikaan enää häiritse ulkona ollessa, ja pääosin Lene meneekin omalla tutulla pihalla häntä pystyssä. Hän on uskaltautunut myös pisimmälle lenkilleen metsässä mummokoiran seurana, jossa meni ensin todella innoissaan ja jossain kohti päätti, että on aika palata kotiin. Ulkoilua on siis toteutettu lähes täysin Lenen omilla ehdoilla. Edelleen lenkit ovat todella lyhyitä, sillä jossain vaiheessa neidillä iskee hätä ja hän haluaa kääntyä takaisin kotiin.

Vieraita Lene jännittää ulkoilun lisäksi myös sisätiloissa. Neidillä on käynyt muutama vieras, joista toisilla oli koira mukanaan ja toisella ei. Vieraille Lene murisi jonkin verran, mutta koirakaveri kiinnosti häntä niin paljon, että neiti uskaltautui portin lävitse haistelemaan tätä, eikä kiinnittänyt enää niin paljoa huomiota vieraisiin ihmisiin. Koiratonta vierasta Lene jännitti paljon enemmän, eikä uskaltanut tulla portinkaan läpi haistelemaan tai tutustumaan vieraaseen enempää.

Lene on löytänyt kaksikerroksisen omakotitalon portaat ja treenaakin niitä kovasti itsekseen. Harjaaminen ja kynsienleikkuu on edelleen Lenen mielestä hauskaa leikkiä, jossa hän yrittää viedä harjan ja sakset ihmisen kädestä, eikä hän malta antaa leikata kuin yhden kynnen kerrallaan. Tuleva koti pääseekin jatkamaan näiden treenaamista Lenen kanssa.

Lenelle on myös lisätty muutama uusi kuva.

25.1.2022
Lene pääsi valokuvamalliksi ja mikä luonnonlahjakkuus hän onkaan! Kauniin Lenen profiiliin lisättiin uusia kuvia.

20.1.2022
Lene se vaan kehittyy ja reipastuu päivä päivältä!

Lene on rentoutunut hoidossa niin paljon, että on löytänyt aktivointilelujen ilon. Se saa nyt purettua energiaansa kongeihin ja muihin aivotyötä vaativiin leluihin ja ne ovat sille selvästi todella hyväksi.

Lenen profiiliin lisättiin video leikkihetkestä.

18.1.2021
Saimme Leneltä kuulumisia kotihoidosta. Lene edistyy upeasti monessa asiassa ja on selkeästi alkanut rentoutua. Se on sopeutunut kotihoitoperheen arkeen hyvin ja olisikin aivan valmis muuttamaan omaan kotiin rauhalliselle alueelle, missä sillä olisi lajitovereita tukemassa sitä ulkoilun saloissa.

7.1.2022
Lene palaa etsimään uutta kotia. Lene muutti 30.12.2021 kotihoitopaikkaan Kotkan seudulle, rauhalliselle seudulle omakotitaloon, kolmen koiran ja kahden aikuisen perheeseen. Lene saa nyt laskea stressitasoja ja totutella uuteen arkeen.

Lenen kotihoitaja kertoo Lenestä ja ensimmäisestä viikosta näin:

“Sympaattinen Lene on ollut kotihoidossa vajaan viikon. Ensimmäisen päivän neiti vietti omissa oloissaan olohuoneessa, eikä liikkunut sohvalta minnekään. Perheen muut koirat kiinnostivat lopulta niin paljon, että hän uskaltautui tutustumaan niihin ja asuntoonkin. Lene tuleekin hyvin toimeen perheen muiden koirien kanssa, mutta puolustaa kuitenkin itseään perheen vanhimman uroksen yrittäessä komentaa tätä, joka ei hirveästi Lenestä perusta. Tämän takia Lene joudutaan eristämään yksinolojen ajaksi olohuoneeseen eroon muista koirista.

Olohuone on myös toiminut Lenen omana huoneena, jossa hän saa rauhoittua yksin ja jossa opetellaan yksinoloa. Lene ei edellisessä kodissaan joutunut olemaan juurikaan yksin kotona, ja hänestä huomaakin, että hän on kovasti ihmisten perään ja saattaa vinkua ja haukkua portin takana yksin jonkin aikaa ennen kuin rauhoittuu sohvalle. Television päällä pitäminen on auttanut hieman rauhoittumisessa, mutta yksin olemista täytyy varmasti tulevassakin kodissa treenata. Lene ei ole kuitenkaan tuhonnut mitään yksin olojensa aikana.

Lene osaa upeasti pyytää ulos tarpeilleen menemällä ovelle ja haukahtamalla. Hän osaa hienosti istua ja antaa laittaa valjaat ja pannan nätisti. Lene on täysin sisäsiisti. Ulkona neitiä jännittää vielä jonkin verran, ja nyt hän onkin saanut vain tutustua kytkettynä hoitoperheen aidattuun pihaan ja uuteen ympäristöön perheen muiden koirien kanssa, joista hän saa valtavasti tukea niin sisällä kuin ulkonakin. Ulkoillessa ollaan edetty Lenen mukaan ja hän on saanut määrittää kauan haluaa pihalla haistella ja milloin haluaa takaisin sisään. Lene on ottanut myös muutaman spurttiaskeleen perheen nuorimman koiran kanssa pihalla, sekä sisällä intoutunut leikkimään tämän kanssa lyhyen aikaa. Lenelle olisikin varmasti todella tärkeää, että tulevassa kodissa odottaisi reipas koirakaveri. Pihalla neiti kulkee myös hienosti pitkässä hihnassa, eikä juurikaan vedä.

Lene hakee kovasti rapsutuksia perheen ihmisiltä ja hän onkin jo näyttänyt muutamia temppuja jotka osaa; istu, tassu ja maahan. Lene ei ole kovin perso ruoalle, eikä hänelle aina maistu namit tai oma ruokakaan, jonka takia neiti on todella hoikassa kunnossa. Hänen hampaissaan on kiillevaurio, jonka johdosta hampaita on harjattava päivittäin ja hampaat tulee käydä putsaamassa säännöllisesti eläinlääkärissä. Lene on kuitenkin tottunut hampaiden harjaukseen edellisessä kodissaan.

Tiivistetysti Lene on erittäin lempeä nuori tyttö, joka kaipaa hieman opastusta elämäänsä ja rohkeaa koirakaveria auttamaan ulkoilussa. Neiti onkin oikein täydellinen pakkaus ja siitä saa varmasti aktiivisen kaverin!”

19.9.2020
Viisas matkasi tänään omaan kotiinsa Suomeen ja sai uudeksi nimekseen Lene. Onnea Lene ja perhe!

3.8.2020
Viisaan kodinsaannissa ei kauaa mennyt! Se oikea perhe bongasi Viisaan heti kun se saapui adoptio-ohjelmaan ja huolellisten haastattelujen jälkeen Viisaan profiiliin saadaan merkitä se kaikista ihanin sana: varattu.

23.7.2020
Viisas ja sen kuusi sisarusta aloittivat kodin etsinnän Kulkurien adoptio-ohjelmassa.


Mietithän tarkkaan omia resurssejasi harkitessasi rescuekoiran adoptiota. Onko sinulla aikaa, motivaatiota ja sitoutuneisuutta koiraan? Aikuisenkin koiran kohdalla sitoutuminen voi olla parhaillaan useiden vuosien mittainen.

Kotihoidossa oleva koira on päässyt jo hieman harjoittelemaan perhekoiralle tärkeitä taitoja. Kaiken uuden opettelu on kuitenkin vielä aivan alussa, eikä voida olettaa että kotihoidon kautta tuleva koira olisi valmiiksi täysin koulutettu. Tiedossa on varmasti myös omassa kodissa töitä, takapakkia, iloisia hetkiä ja onnistumisen riemua.

Kotihoidossa olevan koiran luonteesta ja tavoista saadaan tarhaolosuhteissa tehtyjä havaintoja enemmän tietoa. Koiran luonne muovautuu kuitenkin kaikkien sen saamien kokemusten kautta ja isossa roolissa on myös lopullisen kodin tapahtumat. Koiran käytös voi ajan ja kotiutumisen myötä vielä muuttua.

Lene saapui Suomeen steriloituna, asianmukaisesti rokotettuna, ulko- ja sisäloishäädettynä ja testattuna useiden sairauksien varalta. Lisäksi Lene on mikrosirutettu ja sillä on EU-lemmikkipassi. Rescueyhdistys Kulkurit ry kuuluu Responsible Rescue-sitoumukseen ja noudattaa sitoumuksen kriteereitä koirien maahantuonnissa.

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin luovutussopimukseenoppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

Lenen yhteyshenkilönä toimii Stefanie Lindroos.

 

Mitä sinun tulisi huomioida ennen
rescuekoiran adoptiota?

Tietoa adoptioprosessista

Usein kysytyt kysymykset

Opas rescuekoiran adoptoijalle

Mietithän tarkkaan omia resurssejasi harkitessasi rescuekoiran adoptiota. Onko sinulla aikaa, motivaatiota ja sitoutuneisuutta koiraan? Aikuisenkin koiran kohdalla sitoutuminen voi olla parhaillaan useiden vuosien mittainen. Muistathan myös, että kotikoiran tavat eivät ole tarhaoloista tulleille useinkaan tuttuja, eikä voida olettaa, että koira kulkisi hihnassa heti vaivattomasti, olisi tottunut sisätiloihin ja työpäivän mittaiseen yksinoloon tai jättäisi tavarasi rauhaan. Tiedossa on varmasti töitä ja takapakkia, mutta myös iloisia hetkiä ja onnistumisen riemua. Muistathan myös, että koiran kuvaus on kirjoitettu tarhaolosuhteissa tehtyjen havaintojen perusteella ja käytös voi kotiutumisen edetessä muuttua.

Koirat saapuvat Romaniasta Suomeen steriloituna tai kastroituna, asianmukaisesti rokotettuna, ulko- ja sisäloishäädettynä ja testattuna useiden sairauksien varalta. Lisäksi koirat on mikrosirutettu ja niillä on EU-lemmikkipassi. Rescueyhdistys Kulkurit ry kuuluu Responsible Rescue -sitoumukseen ja noudattaa sitoumuksen kriteereitä sekä Maa- ja Metsätalousministeriön säädöksiä koirien maahantuonnissa. Tässä artikkelissa esitetyn koiran kodinetsintää hoitaa Rescueyhdistys Kulkurit ry, joka on rekisteröitynyt Eläintenpitäjä- ja pitopaikkarekisteriin asiakastunnuksella 24032685.

Ennen yhteydenottoa, tutustuthan tarkasti adoptioprosessin kuvaukseen, luovutussopimukseen, oppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, adoptoitavan eläimen terveyteen sekä adoption kustannuksiin.

Yhteyshenkilö:

Tutustu myös näihin: