Päivitetty 28.10.2017

Kodin saanut koira: VILHO, Suomessa


Syntymäaika: 11-12/2016
Sukupuoli: uros
Sijainti: Suomessa
kastroitu

 

TAUSTAA JA PERUSTIEDOT

Romaniassa on hyvin tavallista, että ihmiset hylkäävät koiriensa pennut. Näin alkaa myös Vilhon tarina. Pikkuinen Vilho löytyi yksin hylättynä Cosoban koiratarhan edustalta joulun 2016 tienoilla. Sieltä tarhan työntekijät poimivat sen suojiinsa.

Kulkurien aktiivit tapasivat Vilhon ensi kertaa maaliskuussa. He kuvaavat tutustumista näin. Vilho on vähän ujo poika, joka on selvästi hämmentynyt uudesta tilanteessa. Se itkeskelee aluksi hiukan, koska on ihmeissään ja jännittynyt, mutta jää kuitenkin kiinnostuneena seuraamaan tilannetta ja muita pentuja. Vilho antaa kiltisti käsitellä itseään ja on lopulta yllättävän rento ihmisen kanssa muuhun ujouteen nähden. Saatuaan rapsutteluja, Vilho hakeutuu itse ihmisen lähelle ja jää siihen kököttämään. Aktiivit kuvaavat Vilhoa todella suloiseksi pennuksi, joka sulattaa sydämen.

Meluisa ja stressaava tarhaympäristö oli Vilhon asuinpaikka noin seitsemän kuukauden ajan. Heinäkuussa Vilho saapui Suomeen ja on tällä hetkellä kotihoidossa, jossa sitä pääsee sovitusti tapaamaan. Vilho on hurmaava nuorimies, jonka persoonallinen ja vetoava katse sulattaa sydämen. Koirapoika on nykyään mukavalla tavalla mutkaton, iloinen ja leikkisä. Sen leikit eivät kuitenkaan mene överiksi, sillä Vilho ei ole ollenkaan ylivilkas. Pentu leikkii mielellään toisten koirien kanssa. Erityisen mukavia sen mielestä ovat juoksu- ja nujuamisleikit. Vilho kunnioittaa toisia koiria ja puhuu hyvää koiraa. Se alistuu olematta kuitenkaan tossukka.

Kotihoitajalle mutkaton nuorimies osoittaa hellyyttä antamalla pusuja suoraan suulle. Vilho tuntee jo oman nimensä ja tulee useinmiten kutsuttaessa luokse. Hellyyttävällä Vilholla on persoonallinen hymy. Hymyä säestää hauskan näköinen irvistys. Hoitajan koira toivottaa tervetulleeksi kotiin urisemalla matalasti. Vieras voisi hyvinkin luulla sitä murinaksi, mutta se on Vilhon “intourinaa”.  Vieraita ihmisiä Vilho ei ryntää tervehtimään suin päin, vaan on harkitsevainen ja tekee tuttavuutta pikkuhiljaa. Sisäsiisteyskin on Vilholla jo hyvällä mallilla.

Vilho on kotihoidossa maaseudulla. Suhteellisen rauhallinen asuinympäristö olisi koirapojalle sopivin jatkossakin.

Vilho on keskikokoinen,  54 cm korkea ja painaa 21,3 kg.

 

27.10.2017  
Tänään kotihoitaja pakkasi Vilhon mukaan tutun lelun sekä viltin ja kuiskutteli koirapojan korvaan vielä viimeiset terveiset. Vilho lähti elämänsä tärkeälle matkalle, matkalle kohti kotia! Siellä sitä odottaa muun perheen ohella myös kaksi koirakaveria. Toivotamme ihanalle Vilholle ja koko kotiväelle hyvää yhteistä elämää!

Iso kiitos suurisydämiselle ja välittävälle kotihoitajalle, jonka luona Vilho sai oppia, että maailma voi olla turvallinen paikka ja ihminen hyvä ja luotettava.

23.10.2017 
Suloinen koirapoika Vilho on tänään varattu omaan kotiin.

14.9.2017
Nuorimies Vilho jatkaa kotihoitopaikassa kasvuaan ja hyvällä tavalla miehistymistään. Kotihoitaja, joka tällä hetkellä tuntee Vilhon parhaiten, luonnehtii poikaa perusmutkattomaksi koiranaluksi. Vilho ei oikeastaan ole arka, mutta tarhalla kasvettuaan tottumaton vielä moniin asioihin. Vilho ottaa mielellään vastaan ihmisen huomiota aina, kun sitä sille suuren koiralauman keskellä on tarjolla, olematta kuitenkaan erityisen huomionhakuinen. Nuori koira ottaa herkästi onkeensa sen, mitä ihminen sanoo.  Vilho onkin tällä hetkellä hyvin vastaanottavaisessa iässä ja olisi toivottavaa, että sille löytyisi mahdollisimman pian oma koti, jossa se saisi enemmän yksilöllistä huomiota ja jossa sille opetettaisiin monia kotikoiran perustaitoja.

3.9.2017
Puuttuva palanen

Vilhon elämä on mennyt eteenpäin palanen kerrallaan. Ensimmäinen tärkeä elämän palanen olivat Romaniassa Cosoban tarhan työntekijät, jotka pelastivat hylätyn pienen pennun tarhan suojiin ja antoivat sille elämisen edellytykset. Eiväthän ne olosuhteet kummoiset olleet, ainakaan verrattuna suomalaisen kotikoiran elämään. Oli stressaava ja meluisa ympäristö ja kova betonilattia. Puuttui oma ihminen, joka olisi kertonut herkälle koirapojalle, ettei tarvitse pelätä ja ottanut kainaloon rapsutettavaksi. Tämä elämän palanen oli kuitenkin riittävä ja kantoi Vilhoa ensimmäiset seitsemän kuukautta.

Seuraava tärkeä elämää eteenpäin vievä palanen olivat ne suomalaiset ihmiset, jotka halusivat tarjota koirapojalle kodin. Heidän ansiostaan Vilho valmisteltiin pitkälle matkalle, jonka päämäärä oli kaukainen Suomi. Vilho jätti taakseen meluisan koiratarhan ja karisti Romanian pölyt tassuistaan. Matka kohti tuntematonta alkoi. Se matka oli pelottava ja stressaava. Nuori poika ei käsittänyt ollenkaan, mihin se oli joutunut. Yhtäkkiä sen koko maailma oli muuttunut. Hajut, äänet, ihmiset, kaikki, aivan kaikki oli vierasta ja pelottavaa.

Elämässä ei aina kaikki mene niin kuin on suunniteltu. Niin kävi Vilhollekin Suomeen tulon jälkeen. Silloiset olosuhteet eivät olleet riittävät auttamaan Vilhoa elämässä eteenpäin. Tarvittiin seuraava tärkeä palanen. Sellainen löytyikin kokeneen ja välittävän kotihoitajan hahmossa. Vilho pääsi maaseudulle rauhalliseen ympäristöön ja avot. Koirapoika löysi luottamuksen ja ilon elämäänsä. Vilhosta on kotihoidossa kuoriutunut hassu, leikkisä, rapsutuksista nauttiva, metsälenkkejä rakastava nuorimies. Elämä on vihdoin näyttänyt Vilholle myös lempeät kasvonsa.

Kotihoito, niin tärkeä palanen kuin se onkaan ollut, on kuitenkin Vilhon elämässä vain väliasema. Vilhon on otettava vielä yksi ratkaiseva askel päästäkseen perille. On viimeisen puuttuvan palasen vuoro. Koirapojan on aika päästä kotiin. Kotiin, jossa ihmiset kutsuvat sitä omakseen, rakastavat perheen jäsenenä, luovat siihen omistajan lempeitä katseita, huolehtivat ja opettavat monet tärkeät perustaidot. Tarvitaan siis vielä juuri se oikea ihminen, joka löytää Vilhon kaikkien muiden koirien joukosta ja tuntee sydämessään: Tämä se on!

26.8.2017 
Vilho on aktiivinen ja ketterä seurakoiran alku, joka rakastaa metsälenkkejä. Komealle nuorellemiehelle on lisätty valokuvia ja neljä uutta videota. Videoilla Vilho leikkii ja nujuaa kavereiden kanssa. Yhdessä videossa ollaan metsälenkillä. Hellyyttävä Vilho etsii edelleen sitä ikiomaa kotia.

15.8.2017 
Tänään Vilho sai vieraan. Alussa Vilho pysyttelee etäämmällä antaen lauman rohkeampien jäsenten tehdä tuttavuutta uuden ihmisen kanssa. Se seuraa tilannetta ja touhuilee välillä omiaan. Kun Vilholle antaa rauhassa aikaa edetä omaa tahtiaan, se rohkaistuu tulemaan haistelemaan vierasta takaa päin. Hento kuonon tökkäisy selkään paljastaa Vilhon vaivihkaisen tutustumiskäynnin. Eipä aikaakaan, kun Vilho käy jo nuolaisemassa vieraan kättä ja tulee hetken kuluttua oma-aloitteisesti hakemaan kädestä nameja, joita on huomannut toisten koirien saavan.

Vilho leikkii kotihoitopaikan toisten koirien kanssa. Erityisen hyvin sillä synkkaa saksanseisojan kanssa (kts. kuvat). Välillä ne leikkivät yhdessä ja välillä loikoilevat sohvalla vierekkäin. Vilholla voisi hyvinkin olla koirakaveri tulevassa kodissa.

Vilho on paimenkoiramainen ja sen voisi olettaa oppivan asioita nopeasti. Siitä voisi hyvinkin saada kaverin johonkin harrastukseen ja aktiviteettejä nuori koira kaipaakin. Vilho ei ole kuitenkaan yhtään säheltävää tai yliaktiivista sorttia.

Uusista kuvista näkyy miten hyvin Vilho antaa hoitajan katsoa hampaat ja koskea tassuihin. Maharapsuja se osaa jo pyytää ja nauttii hellittelystä. Vilho on suloinen ja hellyyttävä, hieman epävarma koirapoika, joka sopii rauhalliseen kotiin.

12.8.2017
Koirapoika-Vilholle, joka on nyt noin 9 kuukuden ikäinen, on lisätty video kotihoidosta. Siinä onnellisen oloinen Vilho palaa hoitajan ja muun lauman kanssa kuumana päivänä metsälenkiltä omaan pihaan.

Kotihoitaja kuvaa Vilhoa tavalliseksi pennuksi, joka tulee hyvin toimeen toisten koirien, samoin kuin tuttujen ihmisten kanssa. Vilho on reipastunut ja rohkaistunut kovasti. Tuttujen edessä se heittäytyy luottavaisesti selälleen ja pyytää rapsuja. Vieraat ihmiset sen sijaan jännittävät ja heitä Vilho haukkuu. Vieraiden kanssa tarvitaan kuitenkin vain totuttelua ja tutustumista. Vilho ei ole luonteeltaan säikky, eikä pelästy esim. kovia ääniä. Se ei pelkää myöskään toisia koiria.

2.8.2017
Vilho jatkaa rentoa maalaiselämää kotihoidossa. Se puhuu hyvin koiraa, on osa laumaa ja leikkii toisten koirien kanssa. Vilho on ollut muutaman kerran kotihoitajan ja toisten koirien mukana metsälenkillä. Se on ollut myös vapaana ja tullut ongelmitta portista takaisin pihalle muiden mukana. Vilhon luottamus kasvaa koko ajan ja se on edistynyt paljon ihmisen läheisyyden ja kosketuksen suhteen. Kotihoidossa se antoi aluksi silittää itseään vain pedillä ollessaan. Nyt sitä saa silittää muulloinkin ja pojalla menee silloin korvat päätä pitkin ja silmät sirrilleen hyvästä mielestä. Hännän juuresta rapsutus on ihanaa. Aamulla Vilho saattaa kellahtaa pedillään kokonaan selälleen, kun huomaa kotihoitajan nousevan sängystä, ja pyytää itse rapsutuksia. Se ei säpsy jalkojenkaan kosketusta.

24.7. 2017
Stressaavan tarhaelämän ja lentomatkan jälkeen täysin uusiin olosuhteisiin saapuvien rescuekoirien stressitasot ovat luonnollisesti alussa korkealla, mutta lähtevät siitä pikkuhiljaa laskemaan. Vilhon alkutaival kotikoirana ei kuitenkaan sujunut odotetulla tavalla. Sen stressitasot eivät laskeneet silloisissa olosuhteissa. Tästä syystä Vilho muutti opettelemaan kotikoiran elämää kokeneen koirahoitajan luo rauhalliseen maalaisympäristöön. Seurakseen ja tuekseen se sai myös hoitajan toisia koiria.

Heti ensimmäisestä päivästä alkaen uudessa kotihoitopaikassa Vilhon kehitys kääntyi oikeaan suuntaan. Kuulumiset ovat olleet hyviä. Vilho on saanut tutustua kaikkeen uuteen rauhassa omaa tahtiaan. Omakotitalo isoine aidattuine pihoineen on tarjonnut Vilholle mahdollisuuden kulkea vapaasti ulos ja sisään. Vapaus on tehnyt Vilholle hyvää.

Hoitaja kertoo, että Vilho on liikuttava, kiltti, utelias ja hellyydenkipeä koira. Se ei ole hoidossa ollut mitenkään erityisen säikky tai pelokas. Se touhuilee omiaan, nuuskii, kaivelee, spurttailee ja hakee välillä jotakuta toista koiraa leikkimään. Se on kohtelias toisille koirille ja puhuu hyvää koiraa.

Kun hoitaja on istumassa jossain, Vilho tulee ihan lähelle viereen istumaan tai makaamaan ja saattaa nuolaista hoitajan kättä. Silloin koira antaa myös rapsutella itseään. Hoitajan touhutessa omia askareitaan, Vilho kulkee mukana, mutta pysyttelee kosketusetäisyyden ulkopuolella. Kutsuttaessa se tulee taas haistelemaan kättä.

11.7.2017 
Komea Vilho karisti tänään Romanian pölyt tassuistaan ja saapui kotiin.

19.6.2017
Vilho varattiin tänään omaan kotiin.

22.5.2017
Aktiivimme tapasivat Vilhon toukokuun reissullaan. Vilho oli kastroitu vain vähän aikaisemmin ja se aristeli haavaansa pysytellen vähän etäämmällä vieraista. Hieman etäämmältäkin sen kuitenkin näki: Vilho on kaunis koira. Sillä on kauniin kullanvärinen turkki ja pikimusta kirsu. Oletettavasti Vilho myös jatkossa rohkaistuu, kunhan kastraatiohaava paranee. Tietysti kovasti toivomme, että se jo pian pääsisi hälyiseltä tarhalta ikiomaan kotiin.

19.4.2017
Suloinen Vilho odottelee edelleen Cosoban tarhalla oman kodin löytymistä satojen muiden koirien joukossa. Ujohkolle koirapojalle tekisi hyvää päästä mahdollisimman pian rauhallisempaan ympäristöön opettelemaan kotikoiran elämää. Vilho etsiikin kotia, jossa se saisi rauhassa rohkaistua ja oppia luottamaan sen omiin ihmisiin. Vilho on sulattanut tapaamiensa ihmisten sydämiä nyt jo. Rakastettuna perheenjäsenenä se saisi mahdollisuuden tehdä sitä joka päivä.

 

———————

Pentua harkitsevalla on suuri vastuu. Omat resurssit on ehdottoman tärkeää punnita huolella. Ajan, motivaation ja sitoutuneisuuden täytyy olla kohdallaan. Pentu tarvitsee paljon selkeitä rajoja, johdonmukaista, positiiviseen palkitsemiseen keskittyvää koulutusta ja rakkautta kasvaakseen tasapainoiseksi aikuiseksi.

Kotihoidossa oleva koira on päässyt jo hieman harjoittelemaan perhekoiralle tärkeitä taitoja. Kaiken uuden opettelu on kuitenkin vielä aivan alussa, eikä voida olettaa että kotihoidon kautta tuleva koira olisi valmiiksi täysin koulutettu. Tiedossa on varmasti myös omassa kodissa töitä, takapakkia, iloisia hetkiä ja onnistumisen riemua.

Kotihoidossa olevan koiran luonteesta ja tavoista saadaan tarhaolosuhteissa tehtyjä havaintoja enemmän tietoa. Koiran luonne muovautuu kuitenkin kaikkien sen saamien kokemusten kautta ja isossa roolissa on myös lopullisen kodin tapahtumat. Koiran käytös voi ajan ja kotiutumisen myötä vielä muuttua.

Vilho saapui Suomeen  asianmukaisesti rokotettuna, ulko- ja sisäloishäädettynä ja testattuna useiden sairauksien varalta. Lisäksi Vilho on mikrosirutettu ja sillä on EU-lemmikkipassi.

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin luovutussopimukseen, oppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

Vilhon yhteyshenkilö: Paula Tähtinen

 

 

 

 

Share
 
 

Yhteistyössä


Yhteistyossa
 
 

Takaisin ylös

© Rescueyhdistys Kulkurit ry 2015 | All rights reserved, Rekisterinumero 208.505, y-tunnus 2594720-9.