Kodin saanut koira: ZAFIR (nyk. Alpo)

Syntymäaika: 4/2015
Sukupuoli: uros
kastroitu
Sijainti: Suomessa
Kokoarvio:

 

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyvään adoptioprosessin kulkuun ja luovutussopimukseenoppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

 

19.7.2021

Alpo (ent. Zafir) on hyvin todennäköisesti puhdasrotuinen greyhound eli englanninvinttikoira ja se on hankittu metsästyskäyttöön Romaniassa. Alpoa oli treenattu jäniksen metsästykseen, mutta päästettäessä ns. harjoitusjänis läheltä Alpoa irti, ei Alpo lähtenytkään jäniksen perään, vaan juoksi karkuun ja meni piiloon. Tästä johtuen omistajalla ei ollut Alpolle käyttöä, ja hylkäsi koiran Onevet-klinikan tarhalle heinäkuussa 2016. Alpo pääsi pian Kulkurien adoptio-ohjelmaan, ja matkusti omaan kotiinsa Suomeen vielä saman vuoden joulukuussa.

Nyt Alpo etsii uutta loppuelämän kotia edellisessä kodissa tapahtuneiden elämänmuutosten ja niiden Alpolle aiheuttaman stressin vuoksi. Alpo on ollut kesäkuun 2021 alusta kotihoidossa, ja rauhallisessa ympäristössä yhden ihmisen ystävänä sen stressitasot ovat hienosti laskeneet.

Luonteeltaan Alpo on hyvin ihmisystävällinen ja lempeä koira, joka rakastaa läheisyyttä ja lämmintä petiä. Se kuitenkin tarvitsee oman tilansa ja ihmisen, joka ymmärtää koiran oman tilan tarpeen ja ylipäänsä vinttikoiran mielenliikkeitä. Se on elegantti ja itsenäinen vanhempi herra, eikä millään muotoa hösellä missään tilanteessa. Alpo nauttii sohvalla köllöttelystä ja onkin sisätiloissa rauhallinen nautiskelija. Alpon menneisyydestä kertoo tarve puolustaa sille tärkeitä asioita, kuten ruokaa tai omaa, rauhallista lepopaikkaa. Näiden asioiden ollessa uhattuna Alpo saattaa käyttää myös hampaitaan sen kummemmin varoittelematta. Tilanteet ovat kuitenkin helposti ennakoitavissa ja siten ehkäistävissä, mutta ne täytyy muistaa aktiivisesti: Alpoa ei pidä mennä koskemaan sen nukkuessa, tai koskaan ottaa pois sen herkkupalaa. Elo herkkis-Alpon kanssa on kuitenkin aivan mahdollista, kunhan ympäristö on rauhallinen, ja ihminen osaa lukea ja ennakoida tilanteita, joissa saattaa tulla tarve puolustaa resursseja. Tämän vuoksi Alpoa ei luovuteta kotiin, jossa on lapsia.

Alpo on aivan ihana koira, joka rakastaa olla oman ihmisensä kanssa. Sen ei kuitenkaan tarvitse koko ajan olla ihmisessä kiinni, mutta se haluaa olla mukana kaikissa kodin toimissa. Se stressaa valtavasti joutuessaan eristetyksi muusta perheestä. Alpolla on ollut eroahdistusta tultuaan Suomeen ja siirryttyään kotihoitajalle, mutta määrätietoisella lempeällä harjoittelulla ja erotilanteessa annettavilla puuhilla ja mielekkäällä tekemisellä ahdistus on saatu muutamassa viikossa hallintaan, ja nykyään Alpo nukkuu rauhallisesti kotihoitajan ollessa pois kotoa.

Muutokset ovat Alpolle raskaita. Se stressaa helposti uusia tilanteita, etenkin jos ne liittyvät sen perusturvallisuuteen. Alpo on yhden ihmisen koira, joka kuitenkin helposti pitää muistakin perheenjäsenistä, kunhan kotona on rauhallista. Se jännittää kotiin tulevia vieraita, vaikkei sitä selvästi näyttäisikään, ja jännitys saattaa purkautua varoituksina yllättävissä tilanteissa. Siksi Alpo etsii rauhallista kotia, jossa asiat pysyvät aika vakaina, eikä vieraita ramppaa jatkuvasti.

Alpon hoitotoimenpiteet sujuvat hienosti, kunhan se on oppinut luottamaan omaan ihmiseen. Se on älykäs ja upea herra, joka oppii nopeasti. Herkut ovat Alposta parasta, ja siten se on hyvin helposti motivoitavissa ja opetettavissa. Alpo on tottunut matkustaja niin autossa kuin julkisissakin kulkuvälineissä, ja se kulkee tottuneesti kaupungilla. Uudet ihmiset hän ottaa hienosti vastaan ja nauttii rapsutuksista, jos vain itse haluaa lähestyä. Isot miehet ovat saattaneet joskus olla hieman arveluttavia. Alpo ei juurikaan hauku. Se ei vaikuta ulkona olevan ollenkaan kiinnostunut linnuista, jäniksistä tai muista villieläimistä. Alpo on tottunut useimpien vinttikoirien tavoin käyttämään kuonokoppaa puistoissa tai leikkiessä muiden koirien kanssa. Sen käyttö on harjoiteltu mukavaksi, ja koppa puetaan päälle myös esimerkiksi eläinlääkärissä.

Alpo tykkää hiukan valikoiden muista koirista, mutta useimmin hännän saavat heilumaan rauhalliset ja kohteliaat, ehkä sitä itseään hieman pienemmät koirat, nartut varmemmin kuin urokset. Alpo ei siedä häseltäviä tai päälle tulevia koiria, eikä pidä siksi pennuista. Alpo on elänyt galgonartun kanssa, ja myös tulevassa kodissa kaverista voisi olla seuraa ja iloa. Mahdollisen toisen koiran pitää kuitenkin olla ehdottomasti rauhallinen narttu, joka ei saa olla dominoiva, ja omistajalla tulee olla hyvä ja realistinen suunnitelma, mikäli koirat eivät opi kovin nopeasti tulemaan toimeen keskenään. Alpo sopisi mainiosti myös oman ihmisensä ainoaksi silmänteräksi. Kissoja Alpo ei ole tavannut sisätiloissa, mutta ulkona se on joskus ollut vähän liiankin kiinnostunut, joten Alpo voi muuttaa kissakotiin vain huolellisen harkinnan jälkeen.

Kun ikää kertyy, alkaa kertyä myös kremppoja; Alpokaan ei ole selvinnyt ihan ilman terveyshaasteita. Viimeisen parin kuukauden aikana on tutkittu, onko herralla kipuja. Ja löytyihän sieltä jotakin: Alpolla on molemmissa lonkissa alkavaa nivelrikkoa, ja selkärangassa mahdollisia sivuttaissuuntaisia spondyloosimuutoksia.  Lisäksi sydämessä on havaittu pieni sivuääni (1-2/6). Luusto- ja nivelvaivojen vuoksi Alpolla on pysyvä kipulääkitys, ja tilannetta on hyvä seurata säännöllisesti eläinlääkärissä. Kipulääkkeen kanssa Alpo voi elää oikein hyvät ja pitkät eläkepäivät. Myös nivelten terveyttä tukevia valmisteita (kuten MSM) on hyvä käyttää. Alpo on käynyt säännöllisesti fysioterapeutilla, ja käynneistä saatava hyöty on ollut valtavan suuri: Alpo on aina käynnin jälkeen kuin aivan eri koira, ja intoutuu liikkumaan kuin nuorukainen! Tulevan kodin tuleekin sitoutua jatkamaan säännöllisiä fyioterapiakäyntejä sekä noudattamaan fyssarilta saatua helppoa harjoitusohjelmaa. Terveydenhoidon tulokset ovat olleet erinomaisia: aiemmin Alpo oli ihmisten huomaamatta muun muassa kompensoinut etuosallaan takaosan heikkoutta ja mahdollisia kipuja, mutta nyt se alkanut käyttää paremmin myös takapäätään.

Hyvinvoinnin ylläpitämiseksi Alpo tarvitsee säännöllistä liikuntaa ja aktivointia, mutta eläkeläiselle sopivalla tavalla: toiveena olisivat leppoisat lenkit vaihtelevissa maastoissa sekä koirapuistoilu mukavien kavereiden kanssa. Rajua liikuntaa ja ylenpalttista riehumista ei suositella, jotteivät koiran lihakset ja nivelet kipeytyisi. Herran linjoista tulee pitää hyvää huolta, jottei niveliä rasittavaa ylipainoa pääse kertymään. Kodin liukkaat lattiat tulisi myös eliminoida riittävillä matoilla. Monenlainen asuinympäristö sopisi Alpolle, mutta terveystilanne huomioiden kotona ei mielellään saisi olla paljoa portaita jatkuvasti kuljettavana.

Alpo on rodulleen aika tyypillisen kokoinen: korkeutta herralla on noin 70 cm ja painoa 25 kg.

 

Päivitykset uusimmasta vanhimpaan

3.10.2021

Alpon kotihoitaja rakastui herraan, ja niin Alpo olikin jo loppuelämänsä kodissa. Onnea ja kaikkea hyvää yhteiseloonne!

22.9.2021

Alpo on varattu!

29.7.2021
Alpo löysi uuden kotihoitajan!

23.7.2021
Alpo etsii kiireellisesti uutta kotia tai vaihtoehtoisesti hoitopaikkaa nykyisen kotihoitajan muuttuneen elämäntilanteen vuoksi.

24.7.2021
Lisätty höpsöstä Alposta video. Mutta missä on Alpon koti?

19.7.2021
Alpo palaa adoptio-ohjelmaan etsimään omaa loppuelämän kotiaan.

8.6.2021
Alpo on siirtynyt kotihoitajalle.

8.11.2016
Zafir on tänään varattu ikiomaan kotiin Suomeen, onnea Zafir & perhe!

15.12.2016
Zafir saapui kotiin 10.12.2016.

3.10.2016
Zafir on hyvin todennäköisesti puhdasrotuinen greyhound eli englanninvinttikoira ja se on hankittu metsästyskäyttöön Romaniassa.

________________________________________________________

Mietithän tarkkaan omia resurssejasi harkitessasi rescuekoiran adoptiota. Onko sinulla aikaa, motivaatiota ja sitoutuneisuutta koiraan? Aikuisenkin koiran kohdalla sitoutuminen voi olla parhaimmillaan useiden vuosien mittainen. Muistathan myös, että uudessa kodissa koiran käytös saattaa muuttua. Jos tiedät mitä jo vanhemman koiran omistaminen merkitsee, tiedostat siihen kuuluvat ilot ja surut, olet varautunut panostamaan vanhan koiran ruokintaan sekä hoitoon ja koet pystyväsi tarjoamaan turvallisen eläkeläiskodin, ota rohkeasti yhteyttä.

Alpo saapui Suomeen asianmukaisesti rokotettuna, steriloituna, ulko- ja sisäloishäädettynä ja testattuna useiden sairauksien varalta. Lisäksi Alpo on mikrosirutettu ja sillä on EU-lemmikkipassi.

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin luovutussopimukseenoppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

 

Harkitut yhteydenotot: Maiju Lanki

 

 

Mitä sinun tulisi huomioida ennen
rescuekoiran adoptiota?

Mietithän tarkkaan omia resurssejasi harkitessasi rescuekoiran adoptiota. Onko sinulla aikaa, motivaatiota ja sitoutuneisuutta koiraan? Aikuisenkin koiran kohdalla sitoutuminen voi olla parhaillaan useiden vuosien mittainen. Muistathan myös, että kotikoiran tavat eivät ole tarhaoloista tulleille useinkaan tuttuja, eikä voida olettaa, että koira kulkisi hihnassa heti vaivattomasti, olisi tottunut sisätiloihin ja työpäivän mittaiseen yksinoloon tai jättäisi tavarasi rauhaan. Tiedossa on varmasti töitä ja takapakkia, mutta myös iloisia hetkiä ja onnistumisen riemua. Muistathan myös, että koiran kuvaus on kirjoitettu tarhaolosuhteissa tehtyjen havaintojen perusteella ja käytös voi kotiutumisen edetessä muuttua.

Koirat saapuvat Romaniasta Suomeen steriloituna tai kastroituna, asianmukaisesti rokotettuna, ulko- ja sisäloishäädettynä ja testattuna useiden sairauksien varalta. Lisäksi koirat on mikrosirutettu ja niillä on EU-lemmikkipassi. Rescueyhdistys Kulkurit ry kuuluu Responsible Rescue -sitoumukseen ja noudattaa sitoumuksen kriteereitä sekä Maa- ja Metsätalousministeriön säädöksiä koirien maahantuonnissa. Tässä artikkelissa esitetyn koiran kodinetsintää hoitaa Rescueyhdistys Kulkurit ry, joka on rekisteröitynyt Eläintenpitäjä- ja pitopaikkarekisteriin asiakastunnuksella 24032685.

Ennen yhteydenottoa, tutustuthan tarkasti adoptioprosessin kuvaukseen, luovutussopimukseen, oppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, adoptoitavan eläimen terveyteen sekä adoption kustannuksiin.

Yhteyshenkilö:

Tietoa adoptioprosessista

Usein kysytyt kysymykset

Opas rescuekoiran adoptoijalle

Tutustu myös näihin: