Päivitetty 24.11.2023

Kotia etsivä koira: AMLA (Gingerin pennut)


Syntymäaika: 10/2021
Sukupuoli: narttu
Sijainti: Romaniassa (Ioana Bodea, Cosoba)
steriloidaan

 

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin kuvaukseen adoptioprosessistammeluovutussopimukseenoppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.


Perustiedot ja tausta

30.6.2023

Ioana Bodea on bukarestilainen eläinsuojelija, joka on lapsesta saakka auttanut kotikaupunkinsa kodittomia kissoja ja koiria säännöllisen palkkatyönsä ohessa.  Nykyään koko hänen perheensä osallistuu eläinten auttamiseen ja perheellä on oma pieni tarha, jonka viimeistely on vielä kesken. Tämän uuden tarhan Ioana haluaa pitää turvapaikkana niille koirille, joille isompien tarhojen olot ovat liian stressaavia. Ioana on toiminut jo pitkään vapaaehtoisena Cosobassa sijaitsevalla One Rescue Associationin koiratarhalla ja järjestänyt koirien sterilointeja jo 90-luvulta lähtien ja tekee työtä tällä saralla aina resurssiensa riittäessä. Ioanalla on Cosoban tarhalla lukuisia koiria, joista hän huolehtii. Kaiken kaikkiaan Ioanalla on tällä hetkellä noin 150 koiraa yhtä aikaa huolehdittavanaan.

Ioanan naapuri löysi viimeisillään tiineenä olevan emon, Gingerin, kadulta marraskuun 2021 lopulla ja se synnyttikin pennut (Amla, Aroni, Kaju, Plum & Acai) seuraavana päivänä. Kulkurien aktiivit tapasivat Gingerin ja sen pennut ensimmäisen kerran maaliskuussa 2022 vieraillessaan tarhalla, jolloin pennut eivät vaikuttaneet niinkään pelokkailta, vaan enemmänkin ujoilta. Kulkurien aktiivit arvioivat tällöin myös, että Amla oli pentueen rohkeimpia yhdessä Kajun kanssa. Ne antoivat pusuja ja nuolivat aktiivien sormia innoissaan. Jos vieras ihminen katsoi suoraan päin, iski niihin kuitenkin epävarmuus. Amlan epävamuus on kasvanut ajan kuluessa, kuten usein käykin tarhalla kasvaville koirille. Siitä on tullut arka koira, joka on tottumaton sekä vieraisiin että tuttuihin ihmisiin. Amla on asunut useammassa eri kokoonpanossa ja on tullut muiden koirien kanssa hyvin toimeen. Tällä hetkellä Amla asuu yhdessä Plumin kanssa.

Ujo Amla etsii kotia, jossa sitä jaksettaisiin tukea rauhallisesti kotikoiran elämään. Amla on elänyt tarhalla koko lyhyen elämänsä eikä sillä ole kokemusta tarhan ulkopuolisesta elämästä. Amla kaipaa runsaasti ymmärrystä ja positiivia kokemuksia erilaisista asioista hitaaseen tahtiin. Amla etsii kotia, jossa sille olisi valmiiksi reipas koirakaveri näyttämässä esimerkkiä ja antamassa tukea. Amlaa ei luovuteta vilkkaaseen asuinympäristöön tai ensimmäiseksi koiraksi. Edellytämme perheitä käyttämään positiiviseen vahvistamiseen perustuvia koulutusmenetelmiä.

Amla on hyvin samannäköinen kuin siskonsa Aroni: pääväritykseltään musta, mutta sillä on rinnassa ja takajaloissa pienesti valkoista. Aronilla on pitkä häntä toisin kuin osalla pennuista, joilla on luontaisesti töpöhäntä. Amla on sisarustensa tavoin pienehkö keskikokoinen koira, 40-45cm korkea.

 

Päivitykset

24.11.2023
Amla ei toistaiseksi etsi aktiivisesti kotia huomattavan arkuuden vuoksi. Seuraamme Amlan kehittymistä ja pyrimme edistämään toimenpiteitä joilla saisimme Amlalle lisää positiivisia, sosiaalisia kokemuksia ja mahdollisesti mallioppimista reippaammilta koirilta ja aktivoimme Amlan kodin etsinnän jos kehityssuunta muuttuu parempaa kohti.

30.6.2023
Amla tavattiin yhdistysmatkalla toukokuussa Kulkurien aktiivien toimesta. Amla oli tällä kertaa yksin häkissä, koska Plum oli klinikalla hoidossa. Amla on vieraiden saapuessa aidalla katsomassa heitä, mutta kun vieraat menevät sisälle häkkiin, kipittää Amla koppiin piiloon. Kun Amlalle heitellään nameja kopin edustalle, käy se nopeasti heti hakemassa ne niin, että takajalat pysyttelevät kopissa. Amla tulee kuitenkin noin 3 minuutin päästä namien perässä kokonaan pois kopista, mutta menee heti takaisin koppiin kun on saanut namit maasta. Tämän jälkeen Amla jää kopppiin niin, että takajalat ovat kopin sisällä ja etujalat jo kopin ulkopuolella. Kun tuttu ihminen, Ioana, lähestyy häkkiä aiheuttaa tämä Amlassa iloista hännänheilutusta. Toinen lisätyistä videoista kuvastaa tätä tilannetta. Kun Ioana siirtyy häkin ohi eteenpäin ja poistuu Amlan näköpiiristä, muuttuu tytön olemus taas epävarmemmaksi.  Muutaman minuutin päästä tästä Amla kuitenkin uskaltaa jo jonkin verran liikkua häkissä kopin ulkopuolella nameja etsien. Amla liikkuu matalalla, eli tilanne on sille jännittävä. Amla myös jännittää häkin vieressa riehuvia ja haukkuvia muita koiria. Tapaamisen hetkellä ukkostaa, eikä Amla tunnu välittävän siitä.

Amlalle lisätty uusia kuvia ja videoita.

9.3.2023
Kulkurien aktiivit tapasivat Gingerin pennut Cosoban tarhalla helmikuun alussa. Alussa vaikutti siltä, että Amla on häkkikaveri Plumia rohkeampi. Molemmat koirat piiloutuvat alussa koppiin vieraiden tullessa niiden häkkiin. Amla tulee kuitenkin syömään märkäruokaa ulos kopista, kun taas Plum pysyttelee pääosin kopissa sisällä. Amla säpsyy kuitenkin ihmisen liikkeitä ja herkästi peruuttaa ja piiloutuu häkkiin. Kun Amla ja Plum päästetään ulos häkistä tarhan sisäpihalle, ei Amla kuitenkaan uskalla tulla ulos häkistä vaan jää sinne pomppimaan. Selvästi haluaisi kovasti tulla ulos, mutta vieraiden ihmisten läsnäolo jännittää liikaa. Plum puolestaan uskalsi tulla ulos, vaikka vieraat olivat pihalla.

Lisätty uusia kuvia ja video.

15.12.2022
Gingeri, pentujen emo, on matkustanut omaan kotiinsa Suomeen ja tämän myötä pentujen häkkikokoonpanot ovat hieman muuttuneet. Amla muutti Gingerin tilalle eli Amla ja Plum asuvat nyt yhdessä. Kaju, Aroni ja Acai jäivät asustamaan toiseen häkkiin keskenään.

Saimme video- ja kuvaterveisiä Amlasta Ioanalta. Videolla Amla ja Plum ovat häkissään Ioanan kanssa ja ne pääsevät myös juoksentelemaan halutessaan tarhan sisäpihalle, jonne Ioana päästää viikottan koiriaan jaloittelemaan. Video ja kuva lisätty Amlan profiiliin.

11.10.2022
Amla ja muut pennut tavattiin syyskuun aktiivimatkalla. Edelleen Amla jännittää häkkiin meneviä ihmisiä ja vetäytyy kopin suojiin. Uskaltaa kuitenkin ajan kanssa ja Aronin esimerkin perässä tulla kopista ulos, tauottaa välillä kopissa. On rohkeampi kuin Acai ja Kaju vieraiden seurassa. Syö namit maasta. Kun vieraat menevät pois häkistä, pennut tulevat katselemaan aidalle uteliaina.

Lisätty video ja kuvia syyskuun matkalta. Lisätty video myös elokuulta, joka on Ioanan kuvaama ja josta huomaa, että pennut näyttävät olevan hieman rohkeammin pelkästään tutun ihmisen kanssa. Ne tulevat hakemaan herkkuja Ioanan kädestä saakka ja pysyttelevät pidempään kopin ulkopuolella.

30.8.2022
Gingerin pennut tavattiin elokuun alussa tarhalla Kulkurien aktiivin toimesta. Amla jännittää tilannetta ja on paljon kopissa tai sen lähettyvillä muiden pentujen kanssa. Amla uskaltautuu välillä syömään herkkuja ja käy sitten taas tauottamassa kopissa. Kaikkia pentuja, myös Amlaa, jännittää vieraiden ihmisten lisäksi myös tutun ihmisen eli Ioanan tulo häkkiin. Kaikki pennut tulevat tarvitsemaan rutkasti ymmärrystä, aikaa ja pienin askelein etenemistä. Reippaan koirakaverin esimerkki olisi varmasti hyväksi jokaiselle.

Lisätty uusia kuvia ja video.

14.7.2022
Amla aloittaa oman kodin etsimisen Kulkurien adoptio-ohjelmassa!


Pentua harkitsevalla on suuri vastuu. Omat resurssit on ehdottoman tärkeää punnita huolella. Ajan, motivaation ja sitoutuneisuuden täytyy olla kohdallaan. Pentua harkitessa täytyy muistaa, että mm. sisäsiisteys on opeteltava alusta lähtien, hihnakäytös on täysin uusi asia, muihin koiriin tutustumistakin saattaa joutua harjoittelemaan eikä yksinolo suju heti itsestään. Tavaratkin saattavat päätyä tylsistyneen ja aktiivisen pennun kitaan ja leluiksi ihan vain vahingossa. Pentu tarvitsee paljon selkeitä rajoja, johdonmukaista, positiiviseen palkitsemiseen keskittyvää koulutusta ja rakkautta kasvaakseen tasapainoiseksi aikuiseksi.

Muistathan myös, että koiran kuvaus on kirjoitettu tarhaolosuhteissa tehtyjen havaintojen perusteella ja käytös voi kotiutuessa muuttua.

Amla saapuu Suomeen steriloituna, asianmukaisesti rokotettuna, ulko- ja sisäloishäädettynä ja testattuna useiden sairauksien varalta. Lisäksi Amla on mikrosirutettu ja sillä on EU-lemmikkipassi. Rescueyhdistys Kulkurit ry kuuluu Responsible Rescue-sitoumukseen ja noudattaa sitoumuksen kriteereitä koirien maahantuonnissa.

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin luovutussopimukseenoppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

Yhteyshenkilönä toimii Olga Karttunen.

Share
 
 

Yhteistyössä


Yhteistyossa
 
 

Takaisin ylös

© Rescueyhdistys Kulkurit ry 2015 | All rights reserved, Rekisterinumero 208.505, y-tunnus 2594720-9.