Kotia etsivä koira: FILA (Arkajalat)

 

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin kuvaukseen adoptioprosessistamme, luovutussopimukseen, oppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

Perustiedot ja tausta

28.8.2023

Adina Vladut on eläinlääkäri, joka omistaa yhdessä miehensä Dragos Vladutin kanssa Onevet-klinikan. Eläinlääkäriklinikka OneVet on yksi Kulkurien keskeisimmistä yhteistyötahoista. Vuodesta 2012 lähtien jokainen Kulkurien adoptio-ohjelman läpikäynyt koira on kulkenut OneVetin kautta huolellisen yhdessä laaditun prosessin läpi. Eläinlääkärin työnsä lisäksi Dr. Adina käyttää kaiken aikansa kodittomien koirien auttamiseen. Adina perusti One Rescue Association -yhdistyksen vuonna 2017 ja yhdistyksellä on tarha Cosobassa noin puolen tunnin matkan päässä Bukarestista. Tarhalla asuu noin 400 koiraa. One Rescue Associationin tarha on kuitenkin romanialaisittain hyvä, sillä siellä on päivittäin eläinlääkäri ja useita koirien hoidosta vastaavia työntekijöitä ja koirien elinolosuhteita pyritään parantamaan jatkuvasti.

Adina on lisäksi yksi Kulkurien säännöllisistä yhteistyökumppaneista kohdemaan sterilointien parissa ja niin hänelle kuin meillekin on tärkeää tehdä jatkuvaa, kestävää eläinsuojelutyötä Romanian kodittomien koirien ongelman ratkaisemisen eteen, jotta yhtenä päivänä kodittomia koiria ei syntyisi enää niin paljon kodittomiksi. Cosoban tarhan yhteydessä sijaitseekin yhteistyössä rakennettu sterilointiklinikka, jonne koirien ja kissojen omistajat saavat tuoda lemmikkejään maksuttomaan sterilointiin viikoittain. 

Joku heitti siskokset Filan, Cilan ja Wilan kadulle oman onnensa nojaan heidän ollessaan pieniä. Tätä kolmikkoa potkaisi kuitenkin onni, sillä he pääsivät kadulta turvaan tarhalle. Fila, Cila ja Wila ovat kaikki ihmisten suhteen todella tottumattomia ja arkoja koiria, joten ne tulevat tarvitsemaan uudelta perheeltään erityisen paljon ymmärrystä aran koiran totuttamisesta kotikoiran elämään. Siskoksilla oli alussa ongelmaa vatsan kanssa, ja Adina epäilikin, että heillä oli jonkinlaisia erikoisloisia tai matoja, jotka aiheuttivat veriripulia. Tämä vaiva on kuitenkin nyt jo taaksejäänyttä elämää, ja tytöt on hoidettu asianmukaisesti kuntoon antibiooteilla ja erikoisruualla.

Aktiivimme tapasivat kauniin Filan syyskuussa 2022, helmikuussa 2023 ja toukokuussa 2023. Fila on siskoksista kaikkein arin ja varovaisin ja jää myös helposti muiden koirien jalkoihin. Fila ei uskalla lähestyä aktiiveita, vaan kulkee häntä koipien välissä peloissaan pakoon ja väistää heitä kaikin keinoin. Kun aikaa kuluu, Fila uskaltautuu kuitenkin palaamaan lähemmäksi ja käy makuulle turvallisen matkan päähän. Tässäkin tilanteessa Filasta näkee, että häntä jännittää paljon. Erityisesti suora huomioiminen ja kamera näyttävät olevan Filalle todella pelottavia asioita.

Syyskuun matkalla yksi hoitajista nappaa Filan syliin, jolloin hän alistuu tilanteelle ja on hyvin jännittynyt, eikä pysty liikkumaan. Sittemmin Adinalta saadun tiedon mukaan Fila ei enää lähde karkuun tarhan työntekijöitä, vaan jää haukkumaan heille. Myös helmikuun tarhamatkalla Fila hakkuu peloissaan toimijoillemme, mutta namit maistuvat maasta kunhan ihmiset ovat tarpeeksi etäällä. Toukokuun matkan aikana huomataan, ettei Filan käytökseen ole tullut toivottua muutosta, vaan hän haukkuu toimijamme turvallisen matkan päästä ja tuijottaa heitä hiukan paheksuvasti. Toisten koirien kanssa hän kuitenkin seurustelee taitavasti.

Fila etsii kotia aikuisperheestä rauhallisesta ympäristöstä ja reippaan koirakaverin luota. Fila tulee tarvitsemaan uudelta kodiltaan erityisen paljon tukea, aikaa ja kärsivällisyyttä matkallaan kotikoiraksi. Arkuutensa vuoksi kodin tulee myös ymmärtää Filan taustaa ja pelkoja, sillä kaikki asiat sisällä asumisesta hihnalenkkeihin ja tasapainoiseen kotikoirana elämiseen ovat hänelle uutta ja jännittävää.

Fila on ollut syyskuussa kooltaan 40 cm korkea ja 9 kilon painoinen, mutta hän on siskojensa tavoin erittäin laiha arkuutensa vuoksi. Helmikuun kuvista päätellen tyttö on saanut hieman painoa lisää! Filasta uumoillaan kasvavan pieni keskikokoinen koira.

Päivitykset

28.8.2023

Fila ei toistaiseksi etsi aktiivisesti kotia huomattavan arkuuden vuoksi. Seuraamme Filan kehittymistä ja pyrimme edistämään toimenpiteitä joilla saisimme Filalle lisää positiivisia, sosiaalisia kokemuksia ja mahdollisesti mallioppimista reippaammilta koirilta sekä aktivoimme Filan kodin etsinnän, jos kehityssuunta muuttuu parempaa kohti.

3.7.2023

Fila tavattiin jälleen toukokuun tarhamatkalla. Hänen käytös ihmisiä kohtaan ei ole muuttunut toivottuun suuntaan, vaan edelleen hän pysyy kaukana vieraista. Fila katsoo toimijoitamme paheksuvasti ja jää haukkumaan turvallisen matkan päähän. Toisten koirien kanssa hänen kerrotaan seurustelevan taitavasti! Filasta ei ikävä kyllä saatu uusia kuvia, mutta hänelle on lisätty uusi video.

18.3.2023

Filan kerrotan taantuneen tarhamatkojen välisenä aikana jonkin verran. Hän haukkuu peloissaan aktiiveillemme, eikä uskalla tulla lähelle tai ota mitään kontaktia heihin. Fila vaikuttaa peloistaan huolimatta kuitenkin kiinnostuneelta ihmisistä, kunhan he eivät tule liian lähelle ja myös namit maistuvat tällöin maasta. Kun aktiivimme eivät anna minkäänlaista huomiota Filalle, huomataan että hän pyrkii etäältä haistelemaan ihmisten suuntaan ja nenä käy kovasti. Filalle lisätty muutama uusi kuva.

1.2.2023

Filalle lisätty uusia kuvia ja video siskoksista.

22.1.2023

Fila tassutteli kulkurien adoptio-ohjelmaan etsimään ikiomaa kotia!


Mietithän tarkkaan omia resurssejasi harkitessasi rescuekoiran adoptiota. Onko sinulla aikaa, motivaatiota ja sitoutuneisuutta koiraan? Aikuisenkin koiran kohdalla sitoutuminen voi olla parhaillaan useiden vuosien mittainen. Muistathan myös, että kotikoiran tavat eivät ole tarhaoloista tulleille useinkaan tuttuja, eikä voida olettaa, että koira kulkisi hihnassa heti vaivattomasti, olisi tottunut sisätiloihin ja työpäivän mittaiseen yksinoloon tai jättäisi tavarasi rauhaan. Tiedossa on varmasti töitä ja takapakkia, mutta myös iloisia hetkiä ja onnistumisen riemua.

Muistathan myös, että koiran kuvaus on kirjoitettu tarhaolosuhteissa tehtyjen havaintojen perusteella ja käytös voi kotiutumisen edetessä muuttua.

Fila saapuu Romaniasta Suomeen steriloituna, asianmukaisesti rokotettuna, ulko- ja sisäloishäädettynä ja testattuna useiden sairauksien varalta. Lisäksi Fila on mikrosirutettu ja sillä on EU-lemmikkipassi. Rescueyhdistys Kulkurit ry kuuluu Responsible Rescue -sitoumukseen ja noudattaa sitoumuksen kriteereitä sekä Maa- ja Metsätalousministeriön säädöksiä koirien maahantuonnissa. Filan  kodinetsintää hoitaa Rescueyhdistys Kulkurit ry, joka on rekisteröitynyt Eläintenpitäjä- ja pitopaikkarekisteriin asiakastunnuksella 24032685.

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin kuvaukseen adoptioprosessistamme, luovutussopimukseen, oppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

Yhteyshenkilö: Laura Arala