Kotia etsivä koira: WILA (Arkajalat)

 

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin kuvaukseen adoptioprosessistamme, luovutussopimukseen, oppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

Perustiedot ja tausta

1.3.2023

Adina Vladut on eläinlääkäri, joka omistaa yhdessä miehensä Dragos Vladutin kanssa Onevet-klinikan. Eläinlääkäriklinikka OneVet on yksi Kulkurien keskeisimmistä yhteistyötahoista. Vuodesta 2012 lähtien jokainen Kulkurien adoptio-ohjelman läpikäynyt koira on kulkenut OneVetin kautta huolellisen yhdessä laaditun prosessin läpi. Eläinlääkärin työnsä lisäksi Dr. Adina käyttää kaiken aikansa kodittomien koirien auttamiseen. Adina perusti One Rescue Association -yhdistyksen vuonna 2017 ja yhdistyksellä on tarha Cosobassa noin puolen tunnin matkan päässä Bukarestista. Tarhalla asuu noin 400 koiraa. One Rescue Associationin tarha on kuitenkin romanialaisittain hyvä, sillä siellä on päivittäin eläinlääkäri ja useita koirien hoidosta vastaavia työntekijöitä ja koirien elinolosuhteita pyritään parantamaan jatkuvasti.

Adina on lisäksi yksi Kulkurien säännöllisistä yhteistyökumppaneista kohdemaan sterilointien parissa ja niin hänelle kuin meillekin on tärkeää tehdä jatkuvaa, kestävää eläinsuojelutyötä Romanian kodittomien koirien ongelman ratkaisemisen eteen, jotta yhtenä päivänä kodittomia koiria ei syntyisi enää niin paljon kodittomiksi. Cosoban tarhan yhteydessä sijaitseekin yhteistyössä rakennettu sterilointiklinikka, jonne koirien ja kissojen omistajat saavat tuoda lemmikkejään maksuttomaan sterilointiin viikoittain. 

Joku heitti siskokset Wilan, Cilan ja Filan kadulle oman onnensa nojaan heidän ollessaan pieniä. Tätä kolmikkoa potkaisi kuitenkin onni, sillä he pääsivät kadulta turvaan tarhalle. Wila, Cila ja Fila ovat kaikki ihmisten suhteen todella tottumattomia ja arkoja koiria, joten ne tulevat tarvitsemaan uudelta perheeltään erityisen paljon ymmärrystä aran koiran totuttamisesta kotikoiran elämään. Kolmikolla oli alussa ongelmaa vatsan kanssa, ja Adina epäilikin, että heillä oli jonkinlaisia erikoisloisia tai matoja, jotka aiheuttivat veriripulia. Tämä vaiva on kuitenkin nyt jo taaksejäänyttä elämää, ja tytöt on hoidettu asianmukaisesti kuntoon antibiooteilla ja erikoisruualla.

Aktiivimme tapasivat Wilan siskoksineen syyskuussa 2022 ja uudestaan helmikuussa 2023. Wila on reippain kolmikosta ja väritykseltään ruskein. Hän asustelee helmikuussa vapaana pihalla muiden koirien kanssa mutta jää helposti näiden taka-alalle. Wilan ei kuulla haukkuvan lainkaan helmikuun vierailun aikana.

Wila oli silmin nähden erittäin kiinnostunut aktiiveistamme, vaikka siltikin jännitti kohtaamista paljon. Hän uskaltaa pysyä molempien vierailujen ajan esillä ja katsoo jopa kameraan. Wila haistelee aktiiveitamme hiukan etäämmältä kiinnostuneena ja heiluttaa häntäänsä, mutta ei uskalla tulla lähelle. Sittemmin Adinalta saadun tiedon mukaan tutut hoitajat saavat nykyään ottaa Wilan syliin.

Wilalle etsii kotia aikuisperheestä rauhallisesta ympäristöstä ja reippaan koirakaverin luota. Wila tulee tarvitsemaan uudelta kodiltaan erityisen paljon tukea, aikaa ja kärsivällisyyttä matkallaan kotikoiraksi. Arkuutensa vuoksi kodin tulee myös ymmärtää Wilan taustaa ja pelkoja, sillä kaikki asiat sisällä asumisesta hihnalenkkeihin ja tasapainoiseen kotikoirana elämiseen ovat hänelle uutta ja jännittävää.

Wila on ollut syyskuussa kooltaan 40 cm korkea ja 8-9 kilon painoinen, mutta hän on ollut siskojensa tavoin erittäin laiha arkuutensa vuoksi. Helmikuun matkakuvista päätellen Wila näyttäisi saaneen nyt hieman lisää massaa. Wilan uskotaan kasvavan pienen keskikokoisen koiran kokoon.

Päivitykset

28.8.2023

Wila ei toistaiseksi etsi aktiivisesti kotia huomattavan arkuuden vuoksi. Seuraamme Wilan kehittymistä ja pyrimme edistämään toimenpiteitä, joilla saisimme Wilalle lisää positiivisia, sosiaalisia kokemuksia ja mahdollisesti mallioppimista reippaammilta koirilta sekä aktivoimme Wilan kodin etsinnän, jos kehityssuunta muuttuu parempaa kohti.

1.3.2023

Helmikuussa tapaamamme Wila pysyttelee vierailun ajan jälleen toimijoidenemme lähellä ja on selvästi kiinnostunut heistä.  Kaunis Wila pohdiskelee mielessään uskaltaisiko hän tulla muiden koirien ohi ihmisten luokse, mutta ihan ei rohkeus siihen riitä. Wilalle lisätty uusia kuvia.

1.2.2023

Wilalle lisätty uusi kuva ja video siskoksista.

22.1.2023

Wila aloitti oman kodin etsimisen Kulkurien adoptio-ohjelmassa!


Mietithän tarkkaan omia resurssejasi harkitessasi rescuekoiran adoptiota. Onko sinulla aikaa, motivaatiota ja sitoutuneisuutta koiraan? Aikuisenkin koiran kohdalla sitoutuminen voi olla parhaillaan useiden vuosien mittainen. Muistathan myös, että kotikoiran tavat eivät ole tarhaoloista tulleille useinkaan tuttuja, eikä voida olettaa, että koira kulkisi hihnassa heti vaivattomasti, olisi tottunut sisätiloihin ja työpäivän mittaiseen yksinoloon tai jättäisi tavarasi rauhaan. Tiedossa on varmasti töitä ja takapakkia, mutta myös iloisia hetkiä ja onnistumisen riemua.

Muistathan myös, että koiran kuvaus on kirjoitettu tarhaolosuhteissa tehtyjen havaintojen perusteella ja käytös voi kotiutumisen edetessä muuttua.

Wila saapuu Suomeen steriloituna, asianmukaisesti rokotettuna, ulko- ja sisäloishäädettynä ja testattuna useiden sairauksien varalta. Lisäksi Wila on mikrosirutettu ja sillä on EU-lemmikkipassi. Rescueyhdistys Kulkurit ry kuuluu Responsible Rescue-sitoumukseen ja noudattaa sitoumuksen kriteereitä koirien maahantuonnissa.

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin kuvaukseen adoptioprosessistamme, luovutussopimukseen, oppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

Yhteyshenkilö: Heidi Kurkinen