Päivitetty 25.04.2022

Kodin saanut koira: ARTYOM (Katinkan pennut) (nyk. Tyyppi)


Syntymäaika: 5/2021
Sukupuoli: uros
Sijainti: Suomessa (Turku)
kastroitu


Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin
adoptioprosessin kuvaukseen, luovutussopimukseen, oppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.


Perustiedot ja tausta

23.3.2022
Ioana Bodea on bukarestilainen nainen, joka on lapsesta saakka auttanut kotikaupunkinsa kodittomia kissoja ja koiria. Nykyään koko hänen perheensä osallistuu eläinten auttamiseen ja perheellä on oma pieni tarha, jota viimeistellään parhaillaan. Jotkut koirat ovat jo päässeet asumaan näihin uusiin oloihin. Tämän uuden tarhan Ioana haluaa pitää turvapaikkana niille koirille, joille isompien tarhojen olot ovat liian stressaavia. Ioana on toiminut jo pitkään vapaaehtoisena Onevetin ja Cosoban koiratarhoilla ja järjestänyt koirien sterilointeja jo 90-luvulta lähtien. Ioanalla on Cosoban tarhalla lukuisia koiria, joista hän huolehtii. Kaiken kaikkiaan Ioanalla on tällä hetkellä noin 150 koiraa ja kissaa yhtä aikaa huolehdittavanaan.

Yksi Ioanan hoivissa olevista koirista on Katinka, joka synnytti puoli vuotta sitten seitsemän pentua. Onnekseen Katinka päätyi synnyttämään pentunsa Ioanan kaverin tontin edustalle. Tämä kaveri soitti Ioanalle, kun ei enää voinut pitää isoa katrasta tontillaan, ja niinpä Katinka ja pennut saapuivat Cosoban tarhalle Ioanan vuokrapaikalle 2. heinäkuuta. Siellä Katinka asuu pentujensa kanssa. Katinkan pennuista kolme on tyttöjä ja neljä poikia ja ne ovat tällä hetkellä noin 6 kuukauden ikäisiä pieniä palleroita. Pennuista kaikki tytöt (MariyaEkaterina ja Vasilisa) aloittivat kodin etsimisen jo syyskuun puolella ja pojista kolme (NikolayFedor ja Artyom) lokakuussa. Pentueen viimeinen poikapentu (Budimir) lisättiin marraskuussa ohjelmaan.

Häkissä kävi aikamoinen kuhina elokuussa, kun pentuset hyörivät ja tohottivat Kulkurien aktiivien ympärillä vierailun aikana. Pennut leikkivät mielellään keskenään, mutta olivat myös sosiaalisia ja avoimia vierailijoita kohtaan. Ihmisten käsittelyyn pennut eivät ole tottuneet ja monella pennulla olikin suorastaan jähmettynyt ilme kuvissa, joissa ne ovat aktiivien sylissä. Vielä elokuussa otetuilta videoilta kuitenkin huomaa, että pennut eivät olleet mitenkään erityisen arkoja vieraiden ihmisten läsnäollessa. Varsinaisia luonne-eroja oli vaikeaa nähdä pennuista vielä elokuun vierailun tai videoiden perusteella eikä Ioanakaan osannut varsinaisesti nimetä pentujen väliltä suuria eroja. Lokakuussa kuvatun videon ja Kulkurien aktiivien havaintojen perusteella voidaan todeta, että Artyomista on tullut vähän arempi kuin mitä elokuussa olisi voinut odottaa. 

Pentujen emo Katinka on kooltaan n. 35 cm ja 8-9 kg, mutta pennuista tulee mitä luultavimmin vähän suurempia kuin niiden emo. Pennut painavat tällä hetkellä saman verran emonsa kanssa, joten aikuisena ne ovat mitä luultavimmin pieniä keskikokoisia. Artyom on selkeästi vähän sisaruksiaan isompi, joten siitä voi kasvaa pentueen suurikokoisin. Tällä hetkellä arvio on, että Artyom on n. 50 cm korkea. 

Artyomille voisi sopia vähän rauhallisempi elinympäristö. Artyom on elänyt tarhalla lähes koko lyhyen elämänsä eikä sillä ole  kokemusta tarhan ulkopuolisesta elämästä. Artyom tulee se tarvitsemaan runsaasti rohkaisua ja aikaa uuden elämänsä alussa Suomessa. Useimmat isosta pentueista olevat pennut kokevat sopeutumisvaikeuksia joutuessaan eroon muista pennuista. Koirakaveri olisi varmasti paras tuki Artyomille. Ymmärryksen lisäksi Artyomin tulevalla perheellä tulisi olla ehdottomasti huumoria jaksaa pienen pennun keksintöjä. Edellytämme perheitä käyttämään positiiviseen vahvistamiseen perustuvia koulutusmenetelmiä.

Artyom saapui Suomeen kotihoitoon 26.2.2022. Artyom, kotoisammin Tyyppi (kotihoitajien antama lempinimi), on osoittautunut kotihoidossa rohkeammaksi koiraksi kuin tarhakuvauksen perusteella olisi voinut odottaa. Artyom on kotihoidossa Turussa perheessä, johon kuuluu aikuinen pariskunta ja kaksi pientä koiraa. Päivitystä Artyomista löytyy alta.

Päivitykset

24.4.2022
Tyyppi muutti omaan kotiinsa!

23.4.2022
Artyom sai iloisia uutisia. Se on nyt varattu omaan kotiin! 

23.3.2022
Artyomin kotihoitaja kertoo, että nuori herra on oppinut tunnistamaan lempinimensä “Tyyppi”. Lisäksi hän kertoo tällaisia kuulumisia: “Semmosen havainnon tein Tyypistä yks ilta pitkäl lenkil, et paukkuva auton pakoputki (ajoi kaukana meistä) oli todella jännä ja sai jäätymis efektin aikaan, mutta n. 20 minuutin päästä siitä kun juna meni aivan meidän ohitse ja kuului kohinaa niin ei edes hätkähtänyt! Ongelma ratkaisu kykyä häneltä löytyy! Osaa kiertää tolpan/puun jos menee hihnojen kanssa väärältä puolelta ja jos lelu tippuu häkistä ulos hoksaa heti tulla hakemaan sen. Namit alkanu maistuu ulkona ja ruokahalu nappuloiden suhteen on todella kasvanut! Ulkona alkaa välillä jopa häseltää kun innostuu. Hänest alkanu kuoriutuu sellane scooby doo!” Artyom sopisi varmaan loistavasti harrastuskaveriksi! Lisätty pari uutta videota, joista toisessa Artyom kokeilee leikkiä kotihoitoperheen toisen koiran kanssa!

17.3.2022
Kotihoitaja kertoo, että  Artyom ulkoilee tällä hetkellä 4 kertaa päivässä. Se käy pissalla aamuyöstä, aamulla, päivällä ja illalla. Reipas poika ulkoilee jo 5-6km päivässä muiden koirien kanssa. Kotihoitaja kertoo: “Jäällä kävely vielä vähän jänskättää Artyomia, mutta ei enää niin paljon kun aikasemmin. Tyyppi tykkää mennä lumelle, tekee sinne tarpeet ja muuten vaan hösää. Jos on kuiva kohta maassa niin saattaa jopa vähän vetääkin innostuessaan, kun tassut pitää. Ulkoillaan aika lähellä kotia yleensä ja edellispäivänä kun valloitettiin ihan uusi alue oli tosi kovin kiinnostunut uusista hajuista siellä. Pikkuhiljaa alkaa tunnistaa meijän kodin reitin.” Artyom on ulkoillut lähiympäristössä erilaisissa paikoissa: metsässä, pururadalla, asfaltilla lähiössä ja tien vieressä. Tyyppi ohittaa ainakin vielä ihmiset ja koirat hyvin, mutta autot vähän jännittävät.

Artyomilla sujuu siis edelleen kotihoidossa hyvin! Artyom on myös alkanut vähän leikkiä. Leikkimistä poika on harjoitellut lelujen kanssa. Vielä Artyom ei ole kotihoitoperheen koirien kanssa ja kotihoitoperheen koirien leikkiyritykset ovat siitä vähän jännittäviä, vaikka muuten Tyyppi tykkääkin kovasti hengailla niiden kanssa. Lisätty Tyypistä leikkivideo.

8.3.2022
Artyom on nyt ollut jo vähän yli viikon Suomessa, joten on aika päivittää sen kuulumisia! Kaiken kaikkiaan viikko onkin sujunut sillä mainiosti. Artyom on viikon aikana oppinut tekemään tarpeensa hienosti ulos ja se tekee tarpeita sisälle ainoastaan yöllä ja osaa silloinkin tehdä pyyhkeelle. Ulkona herra pissaa lumeen kunhan hanki vaan kantaa sitä. Artyom ei merkkaile sisälle vaan pissaa vaan, kun hätä iskee. Ruokana Artyom syö tällä hetkellä nappulaa ja ruoka on maistunut sille ihan hyvin, pientä nirsoilua nappulan suhteen on ollut ja kana kiinnostaisi enemmän Tyyppiä. Tyyppi nukkuu vuorokaudesta noin 12 tuntia, mikä on koiralle ihan normaali määrä ja lepäilee lisäksi muutaman tunnin päivästä. Uni on syvää, joten se auttaa Artyomia varmasti palautumaan hyvin Suomeen tulon aiheuttamasta stressistä ja osoittaa, että kotiutumisen suhteen ollaan oikealla tiellä! 

Kotihoidossa Tyyppi on lähestynyt sekä ihmisiä että koiria. Lähestymisessä on ollut pientä varovaisuutta. Artyom tulee molempien ihmisten (naisen ja miehen) viereen, kun ihminen istuu lattialle tai sohvalle. Silloin sitä saakin rapsutella, mutta ihan kaikkialle se ei halua vielä koskettavan. Ihmisten läsnäollessa Tyyppi osaa myös levätä. Artyom on mielellään tutustunut kotihoitopaikan kahteen muuhun koiraan (uroscorgi ja rescuenarttu). Tyyppi tulee hyvin toimeen näiden koirien kanssa ja osaa jakaa resurssit myös mainiosti. Artyom on ehdottomasti mielummin porukassa.. Se osaa kuitenkin kunnioittaa toisten koirien omaa tilaa. Muiden koirien kanssa se ei kuitenkaan osaa vielä leikkiä, mutta yksikseen se on jo vähän yrittänyt leikkiä. 

Sisällä Tyyppi on oppinut hyppäämään vuodesohvalle. Kuitenkin mieluiten se viettää aikaa omassa häkissään, jonka ovet ovat jatkuvasti auki, jotta se voi kulkea edestakaisin. Häkki onkin Artyomin oma paikka, jossa sen on mukavaa ja turvallista olla – siellä se saa myös olla rauhassa. Myös vuodesohva on avattu Tyyppiä varten. Vaikka Artyom osaa olla rauhassa omassa häkissään, eri huoneessa se ei osaa olla muun lauman kanssa. Se vikisee eikä osaa rauhoittua, jos sen yrittää eristää toiseen tilaan. Artyomin ei ole kuultu vielä haukkuvan, mutta kuten tarhalta tiedämme, se osaa kyllä haukkua. Kotihoidossa sillä ei ole ilmeisimmin ole vielä ollut tarvetta haukkumiseen. Tyyppi ei ole jännittänyt esimerkiksi peiliä tai televisiota tai mitään rivitaloon kuuluvia ääniä. Se ei ole myöskään tehnyt mitään tuhota pientä pedin maistelua lukuunottamatta.

Artyom vierastaa vielä vähän ulkoiluun liittyviä varusteita. Se antaa pukea ne, mutta selkeästi se on vielä siitä vähän inhottavaa ja outoa, mikä ilmenee varusteiden väistämisenä. Tyyppi ei vierasta ovista kulkemista ja se kävelee itse jo hienosti ulkona. Artyomin yleinen olemus ulkona on alkanut olla rento ja sen häntä esimerkiksi heiluu. Se on myös jopa vilkasliikkeinen! Artyom haistelee ja katselee ympärilleen ulkona – se osaa esimerkiksi jo katsella toisia koiria ja vieraita ihmisiä, vaikka ne ovatkin vielä jännittäviä. Hyvin jännissä tilanteissa se saattaa jäätyä paikalleen ja laittaa hännän koipien väliin. Ääniä Tyyppi kuulostelee, mutta pystyy kuitenkin jatkamaan matkaa. Autot eivät ole sitä vielä kiinnostaneet. Ulkona Tyyppi turvautuu paljon toisiin koiriin ja niiltä saatuun tukeen. Artyom ottaa kontaktia myös ihmisiin. Nameja Artyom ottaa ulkona vaihtelevasti.

26.2.2022
Artyom saapui Suomeen kotihoitoon. Artyomin kuulumisia päivitetään, kunhan se on saanut lepäillä rauhassa matkastressiä pois ja näemme millainen poika hänestä kuoriutuukaan!

20.2.2022
Artyom sai peruutuspaikan ensi viikon kuormaan ja saapuu Suomeen lauantaina 26.2.!

26.1.2022
Kaikki muut pennut ovat jo saapuneet tai varattu omiin koteihinsa. Artyom kyseleekin missä hänen kotinsa voisi olla? Lisätty uusi video ja kuva. 

16.11.2021
Pentueen viimeinenkin jäsen lisättiin adoptio-ohjelmaan. Artyom odottelee edelleen tarhalla omaa kotiaan!

30.10.2021
Kulkurien aktiivit vierailivat tarhalla lokakuussa ja tapasivat samalla Katinkan pennut. Pennut on jaettu kahteen aitaukseen ja Artyom asuu tällä hetkellä Ekaterinan, Nikolayn ja toistaiseksi vielä nimettömän poikapennun kanssa. Aktiivit kuvailevat Artyomia näin: “Artyom haukkuu vieraita epävarmuuttaan. Liikkuu kopista toiseen haukkuen. Lopulta syö namia kädestä. Artyom on uteliain näistä kolmesta ja hakee ensimmäisenä namit. Aktiivisia pentusia, koko ajan liikkeessä ja kiinnostuneita, mutta ujoja.” Artyomin olisi siis hyvä löytää pian koti, että se pääsisi omien ihmisten kanssa harjoittelemaan elämää! Lisätty uusia kuvia ja videoita.

10.10.2021

Artyom aloittaa kodin etsimisen Kulkurien adoptio-ohjelmassa.

Pentua harkitsevalla on suuri vastuu. Omat resurssit on ehdottoman tärkeää punnita huolella. Ajan, motivaation ja sitoutuneisuuden täytyy olla kohdallaan. Pentua harkitessa täytyy muistaa, että mm. sisäsiisteys on opeteltava alusta lähtien, hihnakäytös on täysin uusi asia, muihin koiriin tutustumistakin saattaa joutua harjoittelemaan eikä yksinolo suju heti itsestään. Tavaratkin saattavat päätyä tylsistyneen ja aktiivisen pennun kitaan ja leluiksi ihan vain vahingossa. Pentu tarvitsee paljon selkeitä rajoja, johdonmukaista, positiiviseen palkitsemiseen keskittyvää koulutusta ja rakkautta kasvaakseen tasapainoiseksi aikuiseksi. Muistathan myös, että koiran kuvaus on kirjoitettu tarhaolosuhteissa tehtyjen havaintojen perusteella ja käytös voi kotiutuessa muuttua.

Mikäli Artyom tulee Suomeen alle kuuden kuukauden ikäisenä, sitä ei kastroida ennen kotiutumista. Tällöin tuleva koti sitoutuu steriloimaan koiran kohtuullisen ajan kuluessa sen saavuttua Suomeen, mieluiten neljän kuukauden sisällä. Yhdistys osallistuu omistajan niin halutessa kastroinnin kustannuksiin 70 eurolla kuittia vastaan. Olethan myös yhteydessä yhdistykseen/yhteyshenkilöösi ennen sterilointia.

Artyom saapuu Suomeen asianmukaisesti rokotettuna, ulko- ja sisäloishäädettynä ja testattuna useiden sairauksien varalta. Lisäksi Artyom on mikrosirutettu ja sillä on EU-lemmikkipassi. Rescueyhdistys Kulkurit ry kuuluu Responsible Rescue-sitoumukseen ja noudattaa sitoumuksen kriteereitä koirien maahantuonnissa.

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin adoptioprosessin kuvaukseen, luovutussopimukseen, oppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

Artyomin yhteyshenkilönä toimii Iris Vainio.

Share
 
 

Yhteistyössä


Yhteistyossa
 
 

Takaisin ylös

© Rescueyhdistys Kulkurit ry 2015 | All rights reserved, Rekisterinumero 208.505, y-tunnus 2594720-9.