Kodin saanut koira: BUDIMIR (Katinkan pennut) (nyk. Remy)

Syntymäaika: 5/2021
Sukupuoli: uros
ei kastroitu
Sijainti: Romaniassa (Ioana Bodea / OR)
Kokoarvio:


Perustiedot ja tausta

16.11.2021
Ioana Bodea on bukarestilainen nainen, joka on lapsesta saakka auttanut kotikaupunkinsa kodittomia kissoja ja koiria. Nykyään koko hänen perheensä osallistuu eläinten auttamiseen ja perheellä on oma pieni tarha, jota viimeistellään parhaillaan. Jotkut koirat ovat jo päässeet asumaan näihin uusiin oloihin. Tämän uuden tarhan Ioana haluaa pitää turvapaikkana niille koirille, joille isompien tarhojen olot ovat liian stressaavia. Ioana on toiminut jo pitkään vapaaehtoisena Onevetin ja Cosoban koiratarhoilla ja järjestänyt koirien sterilointeja jo 90-luvulta lähtien. Ioanalla on Cosoban tarhalla lukuisia koiria, joista hän huolehtii. Kaiken kaikkiaan Ioanalla on tällä hetkellä noin 150 koiraa ja kissaa yhtä aikaa huolehdittavanaan.

Yksi Ioanan hoivissa olevista koirista on Katinka, joka synnytti puoli vuotta sitten seitsemän pentua. Onnekseen Katinka päätyi synnyttämään pentunsa Ioanan kaverin tontin edustalle. Tämä kaveri soitti Ioanalle, kun ei enää voinut pitää isoa katrasta tontillaan, ja niinpä Katinka ja pennut saapuivat Cosoban tarhalle Ioanan vuokrapaikalle 2. heinäkuuta. Siellä Katinka asuu pentujensa kanssa. Katinkan pennuista kolme on tyttöjä ja neljä poikia ja ne ovat tällä hetkellä noin 6 kuukauden ikäisiä pieniä palleroita. Pennuista kaikki tytöt (MariyaEkaterina ja Vasilisa) aloittivat kodin etsimisen jo syyskuun puolella ja pojista kolme (Nikolay, Fedor ja Artyom) lokakuussa. Viimeinen poikapentu, Budimir, pääsee nyt marraskuussa astumaan Kulkurien adoptio-ohjelmaan!

Häkissä kävi aikamoinen kuhina elokuussa, kun pentuset hyörivät ja tohottivat Kulkurien aktiivien ympärillä vierailun aikana. Pennut leikkivät mielellään keskenään, mutta olivat myös sosiaalisia ja avoimia vierailijoita kohtaan. Ihmisten käsittelyyn pennut eivät ole tottuneet ja monella pennulla olikin suorastaan jähmettynyt ilme kuvissa, joissa ne ovat aktiivien sylissä (Budimirista ei tällaisia kuvia ole). Vielä elokuussa otetuilta videoilta kuitenkin huomaa, että pennut eivät olleet mitenkään erityisen arkoja vieraiden ihmisten läsnäollessa. Varsinaisia luonne-eroja oli vaikeaa nähdä pennuista vielä elokuun vierailun tai videoiden perusteella eikä Ioanakaan osannut varsinaisesti nimetä pentujen väliltä suuria eroja. Budimiria ei valittu Kulkurien adoptio-ohjelmaan vielä elokuun vierailulla, koska sen todettiin liikkuvan oudosti.

Lokakuun vierailun aikana kävi ilmi, että osa pennuista oli selkeästi alkanut jo arastella uusia ihmisiä. Pennut oli jaettu kahteen häkkiin asumaan ja Budimir asuttaa nykyään häkkiään Ekaterinan, Artyomin ja Nikolayn kanssa. Aktiivit kuvailevat, että kaikki edellä mainitut pennut ovat ujoja ja ihmisiin tottumattomia, joten niiden kotiutuminen voi viedä aikaa. Pennut ovat aktiivisia ja jatkuvasti liikkeessä, mutta eivät oikein tiedä miten ihmisten kanssa tulisi olla. Namuja pennut kuitenkin uskaltavat ottaa aktiivien kädestä – Budimir oli etenkin hyvin kiinnostunut herkuista. Budimir oli näistä pennuista tapaamisen aikana reippain ja heiluttelikin häntäänsä iloisesti aktiiveille. Budimir haukkuu jonkun verran.

Budimir on ruskea-musta pentu ja sillä on töppöjalat. Töppöjalkojen ja hassun liikkumisen vuoksi minkä Ioana käyttikin sen ja sen veljen Nikolayn röntgenkuvattavana. Röntgenkuvien perusteella Nikolaylla ja Budimirilla todettiin molemmilla kondrodystrofia, mikä ei tarkoita mitään muuta kuin sitä, että niiden rakenne on samanlainen kuin esimerkiksi mäyräkoiralla. Suomalainen ortopedi lausui myös veljesten kuvat ja totesi näin: “Nämä on tämmöisiä kondrodystrofisia pikku pötkylöitä. Kyynärissä ei pahaa inkongruenssia kuitenkaan kuvissa todeta. Jos kyynärnivelen ojentaminen ei aiheuta kipureaktioita, nämä elävät ihan normaalin, lyhytjalkaisen koiran elämän! Takajalat täysin normaalin oloiset.” Koska Budimir on muodoltaan “pötkylämallinen” (pitkä selkä ja lyhyet jalat) ja sillä on myös barokkijalat (etujalat taittuvat vähän ulospäin), on tärkeää, että Budimirin tuleva perhe panostaa Budimirin kohdalla painonhallintaan. Liikunta tulee aloittaa rauhassa ja kehittää lihaksia rauhalliseen tahtiin.

Pentujen emo Katinka on kooltaan n. 35 cm ja 8-9 kg, mutta pennuista tulee mitä luultavimmin vähän suurempia kuin niiden emo. Pennut painavat tällä hetkellä saman verran emonsa kanssa, joten aikuisena ne ovat mitä luultavimmin pieniä keskikokoisia eli kenties kokoluokaltaan n. 45 cm ja 15 kg. Kokoarvio on kuitenkin vain suuntaa-antava. Budimir voi jäädä vähän sisaruksiaan matalammaksi töppöjalkojensa vuoksi ja se vaikuttaa vielä “matalammalta” kuin myöskin töppöjalkainen veljensä Nikolay. Budimir on tällä hetkellä kooltaan n. 25-30 cm ja 8 kg.

Budimir voisi sopia monenlaiseen ympäristöön ja kotiin. Budimir on elänyt tarhalla lähes koko lyhyen elämänsä eikä sillä ole oikeastaan kokemusta tarhan ulkopuolisesta elämästä. Useimmat isosta pentueista olevat pennut kokevat sopeutumisvaikeuksia joutuessaan eroon muista pennuista. Ymmärryksen lisäksi Budimirin tulevalla perheellä tulisi olla ehdottomasti huumoria pienen pennun keksintöihin. Edellytämme perheitä käyttämään positiiviseen vahvistamiseen perustuvia koulutusmenetelmiä.


Päivitykset

26.2.2022
Budimir saapui Suomeen oman perheensä luo!

21.12.2021
Budimir varattiin omaan kotiin!

16.11.2021
Budimir aloittaa vihdoin, viimeisenä Katinkan pennuista, oman kodin etsimisen Kulkurien adoptio-ohjelmassa!

 

Pentua harkitsevalla on suuri vastuu. Omat resurssit on ehdottoman tärkeää punnita huolella. Ajan, motivaation ja sitoutuneisuuden täytyy olla kohdallaan. Pentua harkitessa täytyy muistaa, että mm. sisäsiisteys on opeteltava alusta lähtien, hihnakäytös on täysin uusi asia, muihin koiriin tutustumistakin saattaa joutua harjoittelemaan eikä yksinolo suju heti itsestään. Tavaratkin saattavat päätyä tylsistyneen ja aktiivisen pennun kitaan ja leluiksi ihan vain vahingossa. Pentu tarvitsee paljon selkeitä rajoja, johdonmukaista, positiiviseen palkitsemiseen keskittyvää koulutusta ja rakkautta kasvaakseen tasapainoiseksi aikuiseksi. Muistathan myös, että koiran kuvaus on kirjoitettu tarhaolosuhteissa tehtyjen havaintojen perusteella ja käytös voi kotiutuessa muuttua.

Mikäli Budimir ulee Suomeen alle kuuden kuukauden ikäisenä, sitä ei kastroida ennen kotiutumista. Tällöin tuleva koti sitoutuu steriloimaan koiran kohtuullisen ajan kuluessa sen saavuttua Suomeen, mieluiten neljän kuukauden sisällä. Yhdistys osallistuu omistajan niin halutessa kastroinnin kustannuksiin 70 eurolla kuittia vastaan. Olethan myös yhteydessä yhdistykseen/yhteyshenkilöösi ennen sterilointia.

Budimir saapuu Suomeen asianmukaisesti rokotettuna, ulko- ja sisäloishäädettynä ja testattuna useiden sairauksien varalta. Lisäksi Budimir on mikrosirutettu ja sillä on EU-lemmikkipassi. Rescueyhdistys Kulkurit ry kuuluu Responsible Rescue-sitoumukseen ja noudattaa sitoumuksen kriteereitä koirien maahantuonnissa.

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin adoptioprosessin kuvaukseenluovutussopimukseenoppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

Budimirin yhteyshenkilönä toimii Iris Vainio.

Mitä sinun tulisi huomioida ennen
rescuekoiran adoptiota?

Mietithän tarkkaan omia resurssejasi harkitessasi rescuekoiran adoptiota. Onko sinulla aikaa, motivaatiota ja sitoutuneisuutta koiraan? Aikuisenkin koiran kohdalla sitoutuminen voi olla parhaillaan useiden vuosien mittainen. Muistathan myös, että kotikoiran tavat eivät ole tarhaoloista tulleille useinkaan tuttuja, eikä voida olettaa, että koira kulkisi hihnassa heti vaivattomasti, olisi tottunut sisätiloihin ja työpäivän mittaiseen yksinoloon tai jättäisi tavarasi rauhaan. Tiedossa on varmasti töitä ja takapakkia, mutta myös iloisia hetkiä ja onnistumisen riemua. Muistathan myös, että koiran kuvaus on kirjoitettu tarhaolosuhteissa tehtyjen havaintojen perusteella ja käytös voi kotiutumisen edetessä muuttua.

Koirat saapuvat Romaniasta Suomeen steriloituna tai kastroituna, asianmukaisesti rokotettuna, ulko- ja sisäloishäädettynä ja testattuna useiden sairauksien varalta. Lisäksi koirat on mikrosirutettu ja niillä on EU-lemmikkipassi. Rescueyhdistys Kulkurit ry kuuluu Responsible Rescue -sitoumukseen ja noudattaa sitoumuksen kriteereitä sekä Maa- ja Metsätalousministeriön säädöksiä koirien maahantuonnissa. Tässä artikkelissa esitetyn koiran kodinetsintää hoitaa Rescueyhdistys Kulkurit ry, joka on rekisteröitynyt Eläintenpitäjä- ja pitopaikkarekisteriin asiakastunnuksella 24032685.

Ennen yhteydenottoa, tutustuthan tarkasti adoptioprosessin kuvaukseen, luovutussopimukseen, oppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, adoptoitavan eläimen terveyteen sekä adoption kustannuksiin.

Yhteyshenkilö:

Tietoa adoptioprosessista

Usein kysytyt kysymykset

Opas rescuekoiran adoptoijalle

Tutustu myös näihin: