Päivitetty 07.02.2022

Kodin saanut koira: NIKOLAY (Katinkan pennut) (nyk. Pauli)


Syntymäaika: 5/2021
Sukupuoli: uros
Sijainti: Romaniassa (Ioana Bodea / OR)
ei kastroitu


Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin
adoptioprosessin kuvaukseen, luovutussopimukseen, oppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.


Perustiedot ja tausta

15.11.2021
Ioana Bodea on bukarestilainen nainen, joka on lapsesta saakka auttanut kotikaupunkinsa kodittomia kissoja ja koiria. Nykyään koko hänen perheensä osallistuu eläinten auttamiseen ja perheellä on oma pieni tarha, jota viimeistellään parhaillaan. Jotkut koirat ovat jo päässeet asumaan näihin uusiin oloihin. Tämän uuden tarhan Ioana haluaa pitää turvapaikkana niille koirille, joille isompien tarhojen olot ovat liian stressaavia. Ioana on toiminut jo pitkään vapaaehtoisena Onevetin ja Cosoban koiratarhoilla ja järjestänyt koirien sterilointeja jo 90-luvulta lähtien. Ioanalla on Cosoban tarhalla lukuisia koiria, joista hän huolehtii. Kaiken kaikkiaan Ioanalla on tällä hetkellä noin 150 koiraa ja kissaa yhtä aikaa huolehdittavanaan.

Yksi Ioanan hoivissa olevista koirista on Katinka, joka synnytti puoli vuotta sitten seitsemän pentua. Onnekseen Katinka päätyi synnyttämään pentunsa Ioanan kaverin tontin edustalle. Tämä kaveri soitti Ioanalle, kun ei enää voinut pitää isoa katrasta tontillaan, ja niinpä Katinka ja pennut saapuivat Cosoban tarhalle Ioanan vuokrapaikalle 2. heinäkuuta. Siellä Katinka asuu pentujensa kanssa. Katinkan pennuista kolme on tyttöjä ja neljä poikia ja ne ovat tällä hetkellä noin 6 kuukauden ikäisiä pieniä palleroita. Pennuista kaikki tytöt (MariyaEkaterina ja Vasilisa) aloittivat kodin etsimisen jo syyskuun puolella ja pojista kolme (Nikolay, Fedor ja Artyom) lokakuussa. Viimeinen poikapentu, Budimir, pääsee nyt marraskuussa astumaan Kulkurien adoptio-ohjelmaan!

Häkissä kävi aikamoinen kuhina elokuussa, kun pentuset hyörivät ja tohottivat Kulkurien aktiivien ympärillä vierailun aikana. Pennut leikkivät mielellään keskenään, mutta olivat myös sosiaalisia ja avoimia vierailijoita kohtaan. Ihmisten käsittelyyn pennut eivät ole tottuneet ja monella pennulla olikin suorastaan jähmettynyt ilme kuvissa, joissa ne ovat aktiivien sylissä (Budimirista ei tällaisia kuvia ole). Vielä elokuussa otetuilta videoilta kuitenkin huomaa, että pennut eivät olleet mitenkään erityisen arkoja vieraiden ihmisten läsnäollessa. Varsinaisia luonne-eroja oli vaikeaa nähdä pennuista vielä elokuun vierailun tai videoiden perusteella eikä Ioanakaan osannut varsinaisesti nimetä pentujen väliltä suuria eroja. Videoiden perusteella Nikolay vaikutti kuitenkin pennuista ujoimmalta – se kuikuili aktiiveja kopin suuaukolta.

Lokakuun vierailun aikana kävi ilmi, että osa pennuista oli selkeästi alkanut jo arastella uusia ihmisiä. Pennut oli jaettu kahteen häkkiin asumaan ja Nikolay asuttaa häkkiään Ekaterinan, Artyomin ja kolmannen pennun, jota ei vielä ohjelmasta löydy, kanssa. Aktiivit kuvailevat, että kaikki edellä mainitut pennut ovat ujoja ja ihmisiin tottumattomia, joten niiden kotiutuminen voi viedä aikaa. Pennut ovat aktiivisia ja jatkuvasti liikkeessä, mutta eivät oikein tiedä miten ihmisten kanssa tulisi olla. Nikolaykin jatkaa edelliseltä reissulta tuttua toimintatapaa ja kuikuilee ihmisiä lähinnä kopin suulta. Namuja se kuitenkin uskaltaa ottaa aktiivien kädestä ja syökin ne hyvällä ruokahalulla. Se ei vaikuta pennuista arimmalta. 

Nikolay on valkoruskean kirjava ja sillä on iso valkoinen läsi sekä töppöjalat. Töppöjalkojen vuoksi Ioana käyttikin sen ja sen veljen Budimirin röntgenkuvattavana. Röntgenkuvien perusteella Nikolaylla ja Budimirilla todettiin molemmilla kondrodystrofia. Suomalainen ortopedi lausui myös molempien kuvat ja totesi näin: “Nämä on tämmöisiä kondrodystrofisia pikku pötkylöitä. Kyynärissä ei pahaa inkongruenssia kuitenkaan kuvissa todeta. Jos kyynärnivelen ojentaminen ei aiheuta kipureaktioita, nämä elävät ihan normaalin, lyhytjalkaisen koiran elämän! Takajalat täysin normaalin oloiset.”

Pentujen emo Katinka on kooltaan n. 35 cm ja 8-9 kg, mutta pennuista tulee mitä luultavimmin vähän suurempia kuin niiden emo. Pennut painavat tällä hetkellä saman verran emonsa kanssa, joten aikuisena ne ovat mitä luultavimmin pieniä keskikokoisia eli kenties kokoluokaltaan n. 45 cm ja 15 kg. Kokoarvio on kuitenkin vain suuntaa-antava. Nikolay voi jäädä vähän sisaruksiaan matalammaksi töppöjalkojensa vuoksi.

Nikolay on muodoltaan “pötkylämallinen” (pitkä selkä ja lyhyet jalat). Näistä syistä on tärkeää, että Nikolayn tuleva perhe panostaa sen kohdalla painonhallintaan, koska ylipaino voisi rasittaa Nikolayta hyvin paljon sen rakenteen vuoksi. Liikunta tulee aloittaa rauhassa ja kehittää lihaksia rauhalliseen tahtiin. Lisäksi perheen tulee hyväksyä, ettei Nikolaysta välttämättä ole koskaan pidemmille vaellusreissuille tai liialliseen juoksemiseen. Nikolayn elämän aikana liikuntaa tulee toteuttaa sille sopivissa määrin. Nikolaylle voisi olla hyvä alkaa syöttää nivelravinteita heti kotiutumisen jälkeen. Fysioterapeutilla käyminen sekä suomalaisen eläinlääkärin tarkastus tulisivat varmasti Nikolayn kohdalla tarpeeseen.

Nikolay voisi sopia monenlaiseen ympäristöön ja kotiin. Nikolay on elänyt tarhalla lähes koko lyhyen elämänsä eikä sillä ole oikeastaan kokemusta tarhan ulkopuolisesta elämästä. Koska Nikolay vaikuttaa pentueen ujoimmalta, voisi sille olla ihan mukavaa, että kotona olisi vaikkapa turvallinen koirakaveri vastassa. Useimmat isosta pentueista olevat pennut kokevat sopeutumisvaikeuksia joutuessaan eroon muista pennuista. Ymmärryksen lisäksi Nikolayn tulevalla perheellä tulisi olla ehdottomasti huumoria pienen pennun keksintöihin. Edellytämme perheitä käyttämään positiiviseen vahvistamiseen perustuvia koulutusmenetelmiä.

 

Päivitykset

5.2.2021
Nikolay saapui Suomeen oman perheen luo!

3.12.2021
Nikolay varattiin omaan kotiin!

15.11.2021
Päivitetty Nikolayn esittelytekstiä sekä lisätty uudet videot ja kuvia. 

10.10.2021
Nikolay aloittaa kodin etsimisen Kulkurien adoptio-ohjelmassa.

Pentua harkitsevalla on suuri vastuu. Omat resurssit on ehdottoman tärkeää punnita huolella. Ajan, motivaation ja sitoutuneisuuden täytyy olla kohdallaan. Pentua harkitessa täytyy muistaa, että mm. sisäsiisteys on opeteltava alusta lähtien, hihnakäytös on täysin uusi asia, muihin koiriin tutustumistakin saattaa joutua harjoittelemaan eikä yksinolo suju heti itsestään. Tavaratkin saattavat päätyä tylsistyneen ja aktiivisen pennun kitaan ja leluiksi ihan vain vahingossa. Pentu tarvitsee paljon selkeitä rajoja, johdonmukaista, positiiviseen palkitsemiseen keskittyvää koulutusta ja rakkautta kasvaakseen tasapainoiseksi aikuiseksi. Muistathan myös, että koiran kuvaus on kirjoitettu tarhaolosuhteissa tehtyjen havaintojen perusteella ja käytös voi kotiutuessa muuttua.

Mikäli Nikolay tulee Suomeen alle kuuden kuukauden ikäisenä, sitä ei kastroida ennen kotiutumista. Tällöin tuleva koti sitoutuu steriloimaan koiran kohtuullisen ajan kuluessa sen saavuttua Suomeen, mieluiten neljän kuukauden sisällä. Yhdistys osallistuu omistajan niin halutessa kastroinnin kustannuksiin 70 eurolla kuittia vastaan. Olethan myös yhteydessä yhdistykseen/yhteyshenkilöösi ennen sterilointia.

Nikolay saapuu Suomeen asianmukaisesti rokotettuna, ulko- ja sisäloishäädettynä ja testattuna useiden sairauksien varalta. Lisäksi Nikolay on mikrosirutettu ja sillä on EU-lemmikkipassi. Rescueyhdistys Kulkurit ry kuuluu Responsible Rescue-sitoumukseen ja noudattaa sitoumuksen kriteereitä koirien maahantuonnissa.

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin adoptioprosessin kuvaukseen, luovutussopimukseen, oppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

Nikolayn yhteyshenkilönä toimii Iris Vainio.

 

Share
 
 

Yhteistyössä


Yhteistyossa
 
 

Takaisin ylös

© Rescueyhdistys Kulkurit ry 2015 | All rights reserved, Rekisterinumero 208.505, y-tunnus 2594720-9.