Päivitetty 03.07.2023

Kotia etsivä koira: ARONI (Gingerin pennut)


Syntymäaika: 10/2021
Sukupuoli: narttu
Sijainti: Romaniassa (Ioana Bodea, Cosoba)
steriloidaan

 

 

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin kuvaukseen adoptioprosessistammeluovutussopimukseenoppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.


Perustiedot ja tausta

3.7.2023

Ioana Bodea on bukarestilainen eläinsuojelija, joka on lapsesta saakka auttanut kotikaupunkinsa kodittomia kissoja ja koiria säännöllisen palkkatyönsä ohessa.  Nykyään koko hänen perheensä osallistuu eläinten auttamiseen ja perheellä on oma pieni tarha, jonka viimeistely on vielä kesken. Tämän uuden tarhan Ioana haluaa pitää turvapaikkana niille koirille, joille isompien tarhojen olot ovat liian stressaavia. Ioana on toiminut jo pitkään vapaaehtoisena Cosobassa sijaitsevalla One Rescue Associationin koiratarhalla ja järjestänyt koirien sterilointeja jo 90-luvulta lähtien ja tekee työtä tällä saralla aina resurssiensa riittäessä. Ioanalla on Cosoban tarhalla lukuisia koiria, joista hän huolehtii. Kaiken kaikkiaan Ioanalla on tällä hetkellä noin 150 koiraa yhtä aikaa huolehdittavanaan.

Ioanan naapuri löysi viimeisillään tiineenä olevan emon, Gingerin, kadulta marraskuun 2021 lopulla ja se synnyttikin pennut (Aroni, Amla, Kaju, Plum & Acai) seuraavana päivänä. Kulkurien aktiivit tapasivat Gingerin ja sen pennut ensimmäisen kerran maaliskuussa 2022 vieraillessaan tarhalla. Aktiivien mielestä Aroni vaikutti silloin ujolta eikä kovinkaan itsenäiseltä. Se oli kyllä kovasti namien perään ja myös niillä houkuteltavissa. Aroni on kerennyt asumaan sekä jo kodin saaneet Andruskan kanssa kahdestaan, että eri kokoonpanoissa emonsa sekä sisarustensa kanssa. Tällä hetkellä Aroni asuu yhdessä Kajun ja Acain kanssa. Aronilla on mennyt hyvin eri häkkikokoonpanoissa, tosin tällä hetkellä se on kovasti ruuan perään ja saattaa joskus puolustaa sitä muilta koirilta. Koko pentue on kasvanut tarhalla epävarmoiksi ja tottumattomiksi sekä vieraisiin että tuttuihin ihmisiin. Aroni on kuitenkin rohkein sisaruksista, vaikka sekin hyvin tottumaton. Esimerkiksi ihmisen kosketus ja käsittely ovat Aronille täysin vieraita asioita, joihin sitä pitää totuttaa pikkuhiljaa.

Ujo Aroni etsii kotia, jossa sitä jaksettaisiin tukea rauhallisesti kotikoiran elämään. Aroni on elänyt tarhalla koko lyhyen elämänsä eikä sillä ole kokemusta tarhan ulkopuolisesta elämästä. Aroni kaipaa runsaasti ymmärrystä ja positiivia kokemuksia erilaisista asioista hitaaseen tahtiin. Aroni etsii kotia, jossa sille olisi valmiiksi reipas koirakaveri näyttämässä esimerkkiä ja antamassa tukea. Aronia ei luovuteta vilkkaaseen asuinympäristöön tai ensimmäiseksi koiraksi. Edellytämme perheitä käyttämään positiiviseen vahvistamiseen perustuvia koulutusmenetelmiä.

Aroni näyttää samalta kuin siskonsa Amla: se on pääväritykseltään musta, mutta sillä on rinnassa ja takajaloissa pienesti valkoista. Aronilla on pitkä häntä toisin kuin osalla pennuista, joilla on luontaisesti töpöhäntä. Aroni on sisarustensa tavoin pieni keskikokoinen koira, 40-45cm korkea.

Päivitykset

3.7.2023
Gingerin pennut tavattiin taas toukokuussa yhdistysmatkalla Romaniassa. Vierailijat tapasivat samassa häkissä asuvat Aronin, Kajun ja Acain. Kun vieraat menevät sisälle häkkiin, menevät kaikki koppaan piiloon. Häkin ovi avataan niin, että kaikki pääsevät juoksemaan sisäpihalle. Vierailijat jäävät seuraamaan tilannetta häkin lähettyville. Aroni ei hauku tavatessa. Kaikki kolmesta hakevat tukea toisistaan ja liikkuvat ryhmässä. Kun yksi pelästyy jotain, niin kaikki muutkin säpsähtävät. Aroni on rohkein verrattuna Acaihin ja Kajuun, eikä Aroni käy ollenkaan häkissä tauottamassa. Aroni säpsähtää lähinnä silloin, kun kaksi muutakin säpsähtävät. Aroni uskaltaa olla eniten ihmisen lähellä.

Lisätty uusia kuvia ja video.

9.3.2023
Kulkurien aktiivit tapasivat Gingerin pennut helmikuun alussa Cosoban tarhalla. Kaju, Acai ja Aroni asuvat samassa häkissä ja ne päästetään ulos tarhan sisäpihalle tavatessa. Aroni vaikuttaa sisaruksiaan itsenäisemmältä ja se pysyttelee ja pyörii lähempänä vierasta ihmistä kuin muut. Aroni ei ota märkäruokaa kädesta, mutta maasta kyllä. Maasta hakiessaan Aroni tulee todella lähelle ihmistä ja saattaa pysyä siinä pitkäänkin suhteellisen rennon oloisesti. Koskettamaan Aronia ei kuitenkaan pääse, kuten ei muita sisaruksiakaan. Aroni on rennompi ulkona kuin häkissä.

Lisätty uusia kuvia ja videoita.

15.12.2022
Gingeri, pentujen emo, on matkustanut omaan kotiinsa Suomeen ja tämän myötä pentujen häkkikokoonpanot ovat hieman muuttuneet. Amla muutti Gingerin tilalle eli Amla ja Plum asuvat nyt yhdessä. Aroni, Kaju ja Acai jäivät asustamaan toiseen häkkiin keskenään.

Saimme video- ja kuvaterveisiä Aronista Ioanalta. Videolla Kaju ja Aroni ovat päässeet jaloittelemaan tarhan sisäpihalle, jonne Ioana päästää koiriaan viikottain vapaaksi. Lisätty video ja kuva profiiliin.

11.10.2022
Aroni ja muut Gingerin pennut tavattiin syyskuun aktiivimatkalla. Aroni on pennuista rohkein, vaikka sekin toki tottumaton ihmiseen eikä tule ihan kosketusetäisyydelle. Aroni tulee ensimäisenä tutkimaan, nenä pitkällä nuuskuttaa. Uskaltaa pysyä kopista ulkona, vaikka ihminen nousisi seisomaan lähellä. Aroni on Ioanan mukaan hyvin ruuan perään ja puolustaa sitä muilta pennuilta. Aronille onkin selvästi ilmestynyt hieman masua.

Lisätty video ja kuvia syyskuun matkalta. Lisätty video myös elokuulta, joka on Ioanan kuvaama ja josta huomaa, että pennut näyttävät olevan hieman rohkeammin pelkästään tutun ihmisen kanssa. Ne tulevat hakemaan herkkuja Ioanan kädestä saakka ja pysyttelevät pidempään kopin ulkopuolella.

30.8.2022
Gingerin pennut tavattiin elokuun alussa tarhalla Kulkurien aktiivin toimesta. Aroni tulee pennuista kaikista lähimmäs ihmistä ja se näkyykin usein erillään muusta porukasta kuvissa, hieman edempänä ja lähimpänä kuvaajaa. Aroni haukkuu epävarmuuttaan ja jännitystään ihmisten liikkumista ja liikettä. Kaikkia pentuja, myös Aronia, jännittää vieraiden ihmisten lisäksi myös tutun ihmisen eli Ioanan tulo häkkiin. Kaikki pennut tulevat tarvitsemaan rutkasti ymmärrystä, aikaa ja pienin askelein etenemistä. Reippaan koirakaverin esimerkki olisi varmasti hyväksi jokaiselle.

Lisätty uusia kuvia ja video.

14.7.2022
Aroni aloittaa oman kodin etsimisen Kulkurien adoptio-ohjelmassa.


Mietithän tarkkaan omia resurssejasi harkitessasi rescuekoiran adoptiota. Onko sinulla aikaa, motivaatiota ja sitoutuneisuutta koiraan? Aikuisenkin koiran kohdalla sitoutuminen voi olla parhaillaan useiden vuosien mittainen. Muistathan myös, että kotikoiran tavat eivät ole tarhaoloista tulleille useinkaan tuttuja, eikä voida olettaa, että koira kulkisi hihnassa heti vaivattomasti, olisi tottunut sisätiloihin ja työpäivän mittaiseen yksinoloon tai jättäisi tavarasi rauhaan. Tiedossa on varmasti töitä ja takapakkia, mutta myös iloisia hetkiä ja onnistumisen riemua.

Muistathan myös, että koiran kuvaus on kirjoitettu tarhaolosuhteissa tehtyjen havaintojen perusteella ja käytös voi kotiutumisen edetessä muuttua.

Aroni saapuu Suomeen steriloituna, asianmukaisesti rokotettuna, ulko- ja sisäloishäädettynä ja testattuna useiden sairauksien varalta. Lisäksi Aroni on mikrosirutettu ja sillä on EU-lemmikkipassi. Rescueyhdistys Kulkurit ry kuuluu Responsible Rescue-sitoumukseen ja noudattaa sitoumuksen kriteereitä koirien maahantuonnissa.

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin luovutussopimukseenoppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

Yhteyshenkilönä toimii Olga Karttunen.

Share
 
 

Yhteistyössä


Yhteistyossa
 
 

Takaisin ylös

© Rescueyhdistys Kulkurit ry 2015 | All rights reserved, Rekisterinumero 208.505, y-tunnus 2594720-9.