Kodin saanut koira: BERNA (nyk. Lexa)

Syntymäaika: 10/2017
Sukupuoli: uros
ei kastroitu
Sijainti: Romaniassa (OneVet)
Kokoarvio:

 

Tausta ja perustiedot:

Onevetin tarha on yksi Kulkureiden pitkäaikaisempia yhteistyötahoja ja tarhaa ylläpitää eläinlääkäri-pariskunta Adina ja Dragos Vladut. Tarhalla on jo useampi sata koiraa ja hiljattain tarhalle on eri teitä löytänyt tiensä noin kuusikymmentä pentua. Pennut päätyvät tarhalle kuka mitenkin, hylättynä tai jonkun työntekijöistä löytämänä. Yksitoista niistä asui ensin erillään tarhan takaosan tyhjässä talossa, mutta niiden kasvaessa ne on nyt yhdistetty yhdeksi isoksi laumaksi. Koko vajaa tusina tulee moitteetta toimeen keskenään eikä edes ruoka ole tappelemisen arvoinen asia. Olisi hienoa, että pennut pääsisivät nopeasti omiin koteihinsa opettelemaan kunnon koirakansalaisiksi, ennenkuin niistä tulee arkoja vähäisten ihmiskontaktien myötä.

Berna  on yksi näistä pennuista ja asustaa kymmenen muun pennun kanssa samassa häkissä. Samaa perhettähän kaikki pennut eivät ole, mutta tunnelma on kuin sisarusparvessa konsanaan, iloa, murinaa, leikkiä ja tassujen töminää. Berna on iloinen, rohkea ja utelias ja kuten pennut yleensä, myös kovin touhukas. Ei jännitä ihmisiä ja vaikuttaa hyvin tasapainoiselta koiralta.

Berna on nyt noin 6-7kg, kasvaa isoksi/isoksi keskikokoiseksi

Päivitykset
16.12.2019
Lexan omistaja lähetti meille kuulumisia:

“Lexa on kyllä sopeutunut kotikoiran tavoille ihan täysin. Se osaa olla yksin ja rauhoittua. Se ei “pirruile” tai keksi sisustaa huonetta uuteen uskoon, vaan nukkuu täysin rauhassa ja hiljaa. Edes postimies tai naapurien ääntelyt ei yksin ollessa tee Lexaan vaikutusta. Se on myös sopeutunut muuttoihin, joita on tullut alle vuoden sisällä kolme. Se ei ole tuona aikana ottanut turhaa stressiä vaan rentoutunut melko pian ja nukkunut ensimmäisestä yöstä asti rauhassa. Se ei myöskään ole haukkuherkkä ja osaa ohittaa nätisti toiset ihmiset ja koirat se haluaisi mennä haistelemaan, joten sinne se koittaa vetää päästäkseen, muttei kuitenkaan hauku tai murise.

Lexan kanssa täysin vieraisiin ihmisiin tutustutaan aina tietyllä kaavalla, jotta se ymmärtää, että vieraita ei tarvitse kotona vahtia. Tämä onkin toiminut hyvin. Lexa selvästi muistaa vieraat jo seuraavalla kerralla paremmin ja rentoutuu nopeammin. Tässä olenkin huomannut sen, että kerrostalo elämä onkin Lexalle selkeämpää kuin omakotitalo elämä. Kerrostalossa reviirin “vahtiminen” rajautuu ainoastaan asuntoon ja pihamaa on neutraalia aluetta, missä ketään ei vahdita. Tutut ihmiset se ottaa vastaan häntä vispaten ympyrää. 😊

Kävimme myöskin viime joulun ja syksyn aikoihin tapakasvatuskurssilla, missä Lexa oli erittäin mallikelpoinen. Ohjaaja suosittelikin, että jatkaisimme harrastuksen parissa, mutta oman työn ohella koulun käynti on vienyt sen verran aikaa, että kentille ei olla ehditty vaikka mieli tekisikin kokeilla tokoa ja/tai agilityä. Lisäksi Lexa on myös sinut autoon menemiseen omatoimisesti, vaikka autoilu ei olekkaan lempijuttu. Mökillä vapaana olemiseen se on oppinut ja nauttiikin siitä täysin rinnoin silloin kun siellä käymme.

Olen Lexasta huomannut, että se ei luota puolivieraisiin ihmisiin, jos he ovat ottaneet alkoholia, mutta minuun tai muihin, jotka Lexa tuntee hyvin, se reagoi normaalisti. Joten epävarmuus tässä on selvästi takana. Lexa on edelleen epävarma kissojen kanssa, koska se ei vieläkään rauhoitu ja jätä kissoja rauhaan jos se kissan näkee, vaan haluaisi alkaa jahtaamaan ja haukkumaan. Tämä ei sinänsä ole ongelma, koska nämä tilanteet on vältettävissä ennalta ja kissoja katsellaan kissoille turvalliselta etäisyydeltä.

Mutta takaisin positiivisiin asioihin. Elikkä testasimme Lexan aikoinaan multiresistenssistä negatiiviseksi kaikilta otannassa tutkituilta bakteereilta. Myöskin sydänmadot on todettu negatiiviseksi. Giardian aiheuttamat suolistovaivat loppuivat oikeiden antibioottien johdosta aikoinaan ja vatsa toimi muutaman kuukauden jälkeen jo normaalisti. Lexalla kestää syödä nykyisin oikeastaan mitä vain ruokaa ja luita ja vatsa toimii.

Seuraava asia mihin tähtäämme Lexan kanssa on luustokuvauksiin, koska epäilen Lexalla olevan luustossa jotain häikkää lonkissa/selässä. Sen selkä on selvästi jumissa, ja tunnen selviä lihas kyhmyjä/kuonapatteja, joiden hieromisesta Lexa ei niinkään tykkää. Käytin Lexaa koirahierojan arvioitavana ja hän oli samaa mieltä, että ensin kuvauttaa ja sitten katsoa mitä asialle voidaan tehdä. Se selviää heti kun saan kuvautettua ja epäviralliset lausunnot. Toivotaan parasta!

Kaiken kaikkiaan voin onnellisena todeta, että Lexa on kyllä helppo ja reipas jonkin verran araksi koiraksi ja erityisesti rescuekoiraksi. Se on opettanut ja antanut paljon eväitä elämään ensimmäiseksi omaksi koiraksi. Ja tuonut iloa varsinkin, kun olemme kahdestaan. Vaikka arkuus omalla tavalla onkin hieman rajoittanut ja vaatinut erityisjärjestelyjä vieraiden suhteen on se silti antanut enemmän kuin ottanut.”

7.4.2018
Bernan uusi elämä Suomessa on alkanut. Onnea Berna ja koko perhe!

21.2.2018
Suloinen ja touhukas Berna on varattu ikiomaan kotiinsa Suomeen.

2.2.2018
Berna tuli Kulkurien sivulle, jotta oman ihmisen olisi helpompi hänet huomata ja tarhalla tuota huomiota hakee Dr. Adinalta, tai kuvaajalta, kuten videolta voi huomata. 

 

Pentua harkitsevalla on suuri vastuu. Omat resurssit on ehdottoman tärkeää punnita huolella. Ajan, motivaation ja sitoutuneisuuden täytyy olla kohdallaan.

Pentua harkitessa täytyy muistaa, että mm. sisäsiisteys on opeteltava alusta lähtien, hihnakäytös on täysin uusi asia, muihin koiriin tutustumistakin saattaa joutua harjoittelemaan eikä yksinolo suju heti itsestään. Tavaratkin saattavat päätyä tylsistyneen ja aktiivisen pennun kitaan ja leluiksi ihan vain vahingossa. Pentu tarvitsee paljon selkeitä rajoja, johdonmukaista, positiiviseen palkitsemiseen keskittyvää koulutusta ja rakkautta kasvaakseen tasapainoiseksi aikuiseksi.

Muistathan myös, että koiran kuvaus on kirjoitettu tarhaolosuhteissa tehtyjen havaintojen perusteella ja käytös voi kotiutuessa muuttua.

Mikäli Berna tulee Suomeen niin nuorena, että sitä ei kastroida ennen kotiutumista, tuleva koti sitoutuu kastroimaan koiran kohtuullisen ajan kuluessa sen saavuttua Suomeen, mieluiten neljän kuukauden sisällä. Yhdistys osallistuu halutessanne kastroinnin kustannuksiin 70 eurolla kuittia vastaan. Olethan myös yhteydessä yhdistykseen (yhteyshenkilöön) ennen kastrointia.

Berna saapuu Suomeen asianmukaisesti rokotettuna, ulko- ja sisäloishäädettynä ja testattuna useiden sairauksien varalta. Lisäksi Berna on mikrosirutettu ja sillä on EU-lemmikkipassi.

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin luovutussopimukseen, oppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

Yhteyshenkilö: Rosa Haahtikari

 

Valkoinen merkki niskassa, eroittaa Bernan muista pennuista ja sen touhuja onkin hauska seurata.

 

 

Mitä sinun tulisi huomioida ennen
rescuekoiran adoptiota?

Tietoa adoptioprosessista

Usein kysytyt kysymykset

Opas rescuekoiran adoptoijalle

Mietithän tarkkaan omia resurssejasi harkitessasi rescuekoiran adoptiota. Onko sinulla aikaa, motivaatiota ja sitoutuneisuutta koiraan? Aikuisenkin koiran kohdalla sitoutuminen voi olla parhaillaan useiden vuosien mittainen. Muistathan myös, että kotikoiran tavat eivät ole tarhaoloista tulleille useinkaan tuttuja, eikä voida olettaa, että koira kulkisi hihnassa heti vaivattomasti, olisi tottunut sisätiloihin ja työpäivän mittaiseen yksinoloon tai jättäisi tavarasi rauhaan. Tiedossa on varmasti töitä ja takapakkia, mutta myös iloisia hetkiä ja onnistumisen riemua. Muistathan myös, että koiran kuvaus on kirjoitettu tarhaolosuhteissa tehtyjen havaintojen perusteella ja käytös voi kotiutumisen edetessä muuttua.

Koirat saapuvat Romaniasta Suomeen steriloituna tai kastroituna, asianmukaisesti rokotettuna, ulko- ja sisäloishäädettynä ja testattuna useiden sairauksien varalta. Lisäksi koirat on mikrosirutettu ja niillä on EU-lemmikkipassi. Rescueyhdistys Kulkurit ry kuuluu Responsible Rescue -sitoumukseen ja noudattaa sitoumuksen kriteereitä sekä Maa- ja Metsätalousministeriön säädöksiä koirien maahantuonnissa. Tässä artikkelissa esitetyn koiran kodinetsintää hoitaa Rescueyhdistys Kulkurit ry, joka on rekisteröitynyt Eläintenpitäjä- ja pitopaikkarekisteriin asiakastunnuksella 24032685.

Ennen yhteydenottoa, tutustuthan tarkasti adoptioprosessin kuvaukseen, luovutussopimukseen, oppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, adoptoitavan eläimen terveyteen sekä adoption kustannuksiin.

Yhteyshenkilö:

Tutustu myös näihin: