Päivitetty 21.06.2022

Kodin saanut koira: MILA (ent. Blanche/Golden Girls)


Syntymäaika: 2010-2012
Sukupuoli: Narttu
Sijainti: Suomessa (Pori)
Steriloitu

 

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin kuvaukseen adoptioprosessistamme, luovutussopimukseen, oppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

Tausta
27.1.2022

Mila on lähtöisin Romaniasta, Carpen tarhalta, josta se saapui Suomeen omaan kotiin lokakuussa 2020.

Carpe on lähellä Mitrenin kylää sijaitseva, romanialaisen Carmen Mandescun ylläpitämä tarha. Carmen on Kulkurien pitkäaikainen yhteistyökumppani ja Carpen tarha on rakennettu tiiviissä yhteistyössä Kulkurien kanssa vuosina 2016-2019. Carmenin ja Kulkurien yhteinen taival juontaa juurensa vuosien taakse:  ennen Carpea Carmen toimi Asociatia A Doua Sansan toisena perustajajäsenenä Glinan tarhalla, joka oli Kulkurien yhteistyökumppani vuodesta 2012 vuoteen 2016 asti. Carpen tarhan kantavana ajatuksena ovat olleet sekä Kulkurien että Carmenin eettiset ja kestävää kehitystä edustavat arvot: Carpella pyritään tarjoamaan koirille mahdollisimman hyvät oltavat ja perushoidon lisäksi huomiota pyritään kiinnittämään mahdollisimman paljon myös esimerkiksi arkojen koirien sosiaalistamiseen. Carpen tarhalla elää normaalisti 120-150 koiraa, sekä kissoja, joista kaikista huolta pitää tarhalla asuvat työntekijät, romanialainen pariskunta. Koronatilanteen vuoksi koirien määrä tarhalla on tällä hetkellä noin 190 koiraa. 

Carmen ja Carpe ovat lisäksi yksi Kulkurien säännöllisistä yhteistyökumppaneista kohdemaan sterilointien parissa ja niin hänelle kuin meillekin on tärkeää tehdä jatkuvaa, kestävää eläinsuojelutyötä Romanian kodittomien koirien ongelman ratkaisemisen eteen, jotta yhtenä päivänä kodittomia koiria ei syntyisi enää niin paljon kodittomiksi.

Mila asui Carpen tarhalla pitkään toisen nartun, Rosen kanssa ja heidän edellisestä elämästään tiedettiin sen verran, että he olivat asuneet aiemminkin yhdessä paikallisella teollisuusalueella ns. “vahtikoirina”.

Perustiedot ja nykytilanne

Mila sai kodin Suomesta lokakuussa 2020. Vuoden verran Milan kanssa sujui varsin huolettomasti, se kotiutui kerrostaloon ja normaaleihin työpäivän mittaisiin yksinoloihin melko vaivattomasti. Mila on hyvin kiltti, ystävällinen ja melko vaatimaton koira, joka on kotona asuessaan oppinut kaikki suomalaisen kotikoiran taidot. Mila kulkee ongelmitta hihnassa, on utelias ja avoin vieraitakin ihmisiä kohtaan, nauttii yhdessä olemisesta ja tekemisestä, ulkoilee mielellään (myös vapaanapitäminen onnistuu) ja matkustaa ongelmitta mukana missä vain. Mila antaa käsitellä hyvin itseään ja kaikki normaalit hoitotoimenpiteet onnistuvat. Mila ei ole lainkaan kova haukkumaan, päinvastoin ja sillä ei ole resurssien puolustamista tms. käyttäytymistä. Mila tulee yhtälailla toimeen niin miesten kuin naistenkin kanssa, mutta ihan pieniä lapsia Mila ei ole juurikaan tavannut koska heitä Mila pitää pelottavina.

Toisten koirien suhteen Mila on valikoiva. Mila on ollut ajoittain hoidossa perheessä, jossa se tulee kohteliaasti toimeen kahden mäyräkoiran kanssa ja eniten Mila on tykännyt vanhemmasta samankokoisesta uroksesta, jonka kanssa Mila on innostunut juoksemaan ja leikkimäänkin. Mila sopisi hyvin ainoaksi koiraksi, mutta sitä voidaan harkita myös rauhallisen, tasapainoisen uroksen kaveriksi. Tällöin Milaan täytyy käydä muutaman kerran tutustumassa rauhassa toisen koiran kanssa.

Milan hampaat on tarkistettu ja kaksi hammasta poistettu maaliskuussa 2021, tällöin muuta hoidettavaa hampaissa ei ollut. Milalla on ajantasaiset rokotukset ja siitä on kaiken kaikkiaan pidetty erinomaisen hyvää huolta.

Lokakuussa 2021 Mila alkoi oireilla yksinollessaan ja myös yöaikaan levottomalla/ahdistuneella käytöksellä. Se läähätti, kuljeskeli asunnossa ja kuulosteli korostuneesti kaikka pieniäkin ääniä. Yksinollessaan Mila saattoi olla koko päivänkin ahdistunut eikä se pystynyt esimerkiksi juomaan tai tyhjentämään ennen niin mielekkäitä kongeja/luita/älypelejä. Mila ei tuhoa mitään ahdistuksessaan eikä hauku tai pidä muutakaan ääntä. Ahdistuskäytöksestä on videoita alla sen ollessa pahimmillaan.

Milaa on käytetty eläinlääkärillä useasti Suomessa ollessaan, siltä on otettu verikokeet ja se on kokonaan röntgen-kuvattu, eikä näistä ole löytynyt selittävää tekijää ahdistukselle. Verikokeissa (12/21) on ollut lieviä viiterajan rajoilla olevia alentumia, jotka kuitenkin liittyvät normaaliin koiran vanhenemiseen. Röntgen-kuvissa (01/22) on havaittu alkavaa, vielä lievää nivelrikkoa ja selkärangan spondyloosia, jotka eivät kuitenkaan välttämättä aiheuta enää Milan elinaikana merkittäviä ongelmia. Mila on saanut Librela-pistoksen ja kipulääkekuurin, joita tulee jatkossa toistaa tarpeen mukaan.

Ahdistuskäytökseen kuitenkin merkittävin apu on tullut dementia-lääke Eldeprylistä, jonka ansiosta Milan ahdistus on lievittänyt merkittävästi. Tällä hetkellä Mila nukkuu normaalisti ja hyvin ja on ihmisen kanssa ollessaan oma vanha itsensä, tyytyväinen ja iloinen. Yksinolot ovat kuitenkin yhä vaikeita ja tästä syystä olemme pitkän harkinnan jälkeen päätyneet yhdessä omistajan kanssa etsimään Milalle seniorikotia, jossa sen ei tarvitsisi viettää päiviä yksin.

Mila on jo iäkäs koira ja päätös sen uuden kodin etsimisestä ei ole ollut yksiselitteinen. Kuitenkin kokonaiskuvassa Milalla olisi vielä mahdollisuus ehkä pariin-muutamaan onnelliseen vuoteen sillä se on fyysisesti ja – lääkityksen toimiessa – myös psyykkisesti hyvässä kunnossa ikäänsä nähden. On ilman muuta mahdollista että dementia voi edetä tai lääkityksen vaste laskea tai Milalle voi tulla muita fyysisiä oireita, kuten tämän ikäiselle koiralle muutoinkin. Tällöin tilannetta tulee pystyä arvioimaan realistisesti Milan hyvinvointi ensisijalla.

Milasta on saatavilla kattavasti yksityiskohtaisempaa lisätietoa (mm. arkirytmistä, ruokatottumuksista, lisäravinteista, käyttäytymisestä) omistajan kirjoittamana ja nämä voidaan lähettää kiinnostuneille kotiehdokkaille luettavaksi ennen prosessissa etenemistä.

Mila etsii rauhallista aikuiskotia, jossa sen ei tarvitsisi olla pitkiä aikoja tai mielellään juuri lainkaan yksin. Kodin tulee sitoutua jatkamaan nykyistä Eldepryl-lääkitystä (kustannus 67 €/100 kpl, riittävyys 50 päivää). Koti voisi sijaita missä asumismuodossa vain, mutta kerrostalon kyseessä ollessa talossa tulisi olla hissi, sillä portaissa kulkeminen voi olla Milalle jännittävää.

Mila on steriloitu ja kooltaan noin 50 cm/25 kg. Mila asuu tällä hetkellä Porissa, jossa sitä pääsee tapaamaan sovitusti.

Päivitykset

21.6.2022
Mila jää omaan kotiinsa.

28.1.2022
Mila aloittaa uuden kodin etsinnän.

 


Mietithän tarkkaan omia resurssejasi harkitessasi rescuekoiran adoptiota. Onko sinulla aikaa, motivaatiota ja sitoutuneisuutta koiraan?

Jos tiedät, mitä vanhan koiran omistaminen merkitsee, tiedostat siihen kuuluvat ilot ja surut, olet varautunut panostamaan vanhan koiran ruokintaan sekä hoitoon ja koet pystyväsi tarjoamaan turvallisen eläkeläiskodin, ota rohkeasti yhteyttä.

Huomioithan, että vanhan koiran kohdalla saattaa ikääntymisestäkin johtuen koitua eläinlääkärikustannuksia. Muistathan myös, että koiran kuvaus on kirjoitettu tarhaolosuhteissa tehtyjen havaintojen perusteella ja käytös voi kotiutumisen edetessä muuttua.

Mila on saapunut Suomeen steriloituna, asianmukaisesti rokotettuna, ulko- ja sisäloishäädettynä ja testattuna useiden sairauksien varalta. Lisäksi Mila on mikrosirutettu ja sillä on EU-lemmikkipassi.

Rescueyhdistys Kulkurit ry kuuluu Responsible Rescue-sitoumukseen ja noudattaa sitoumuksen kriteereitä koirien maahantuonnissa.

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin luovutussopimukseenoppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

Milan yhteyshenkilö on Salla Honkapää (ensiyhteydenotot sähköpostitse)

 

 

 

Share
 
 

Yhteistyössä


Yhteistyossa
 
 

Takaisin ylös

© Rescueyhdistys Kulkurit ry 2015 | All rights reserved, Rekisterinumero 208.505, y-tunnus 2594720-9.