Kotia etsivä koira: BO-BO

Bo-bo kaipaa rauhallista kotia ja nauttii uteliaan sekä älykkään luonteensa kera pienistä elämän iloista. Hän on valmis antamaan ja vastaanottamaan rakkautta.
Syntymäaika: n. 2018
Sukupuoli: uros
kastroitu
Sijainti: Romania (Ioana Bodea, Cosoba)
Kokoarvio: 55 cm/25 kg

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin kuvaukseen adoptioprosessistammeluovutussopimukseenoppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.


Perustiedot ja tausta

28.4.2024

Ioana Bodea on bukarestilainen eläinsuojelija, joka on lapsesta saakka auttanut kotikaupunkinsa kodittomia kissoja ja koiria säännöllisen palkkatyönsä ohessa.  Nykyään koko hänen perheensä osallistuu eläinten auttamiseen ja perheellä on oma pieni tarha, jonka viimeistely on vielä kesken. Tämän uuden tarhan Ioana haluaa pitää turvapaikkana niille koirille, joille isompien tarhojen olot ovat liian stressaavia. Ioana on toiminut jo pitkään vapaaehtoisena Cosobassa sijaitsevalla One Rescue Associationin koiratarhalla ja järjestänyt koirien sterilointeja jo 90-luvulta lähtien ja tekee työtä tällä saralla aina resurssiensa riittäessä. Ioanalla on Cosoban tarhalla lukuisia koiria, joista hän huolehtii. Kaiken kaikkiaan Ioanalla on tällä hetkellä noin 150 koiraa yhtä aikaa huolehdittavanaan.

Bo-bo vietti noin 1,5 vuotta julkisella koiratarhalla, josta Ioana pelasti sen loppuvuodesta 2022. Adoptio-ohjelmaan ottaessa helmikuussa 2023 Bo-bo asusteli Cosoban klinikkatiloissa saman ikäisen tyttökoiran kanssa. Bo-bo oli hieman varautunut vieraiden ihmisten kanssa, mutta Ioana oli onnistunut voittamaan sen luottamuksen ja Bo-bo hakeutuikin Ioanan luokse silitettäväksi. Vieraan ihmisen kosketuksesta Bo-bo jännittyi, mutta se uskalsi kuitenkin tulla syömään nameja kädestä varovasti. Aktiiviemme vierailun aikana Bo-bo kävi välillä ottamassa omaa tilaa kopassaan ja tuli pienen tauon jälkeen takaisin hakemaan nameja. Tällä hetkellä Bo-bo asuu ulkohäkissä narttukoiran kanssa. Bo-bo ei kuuleman mukaan juurikaan hauku tarhalla, mutta ruuan suhteen herra saattaa olla hieman komenteleva.

Bo-bo on arviolta 5-vuotias herra. Korkeutta Bo-bolta löytyy noin 55cm ja se painaa arviolta 25kg. Ulkonäöstä päätellen Bo-bossa lienee jotakin ajokoiraa, joten riistaviettiä voi löytyä. Bo-bo vaikuttaa tarhalla hieman apean oloiselta ja sen soisikin pääsevän omaan kotiinsa mahdollisimman pian. Bo-boa voisi piristää ja auttaa kotiutumisessa reipas koirakaveri, muttei se ole edellytys. Bo-boa ei lähtökohtaisesti luovuteta metsästyskoiraperimänsä takia kaupunkiin.

Päivitykset

28.4.2024

Ihana Bo-Bo tavattiin huhtikuussa tarhavierailulla. Vieraiden mennessä häkkiin, Bo-Bo hetken tuumailee jonka jälkeen hän menee rapsuteltavaksi. Bo-Bo on selkeästi vieraista kiinnostunut ja hän heiluttaakin heille häntää. Vieraiden tehdessä muutamia nopeita liikkeitä, Bo-Bo käy tauottamassa kopissa, mutta palaa nopeasti takaisin vieraiden luo. Bo-Bo vaikuttaa pitävän huomiosta, mutta on hieman välttelevä sekä tottumaton eikä ihan tiedä mitä moisessa tilanteessa tulisi tehdä. Vierailun aikana Bo-Bo pääsetetään narttu häkkitoverinsa kanssa vapaaksi, mistä Bo-Bo selkeästi innostuu ja juoksentelee sekä käy merkkailemassa ympäri pihaa. Bo-Bo vaikuttaa tulevan koirien kanssa hyvin toimeen ja puhuukin hyvin koiraa. 

19.12.2023

Bo-bo tavattiin syyskuussa tarhalla, jossa se asustelee edelleen ulkohäkissä aremman narttukoiran kanssa. Tavatessa koirat tulevat hyvin toimeen keskenään, mutta koirat hyvin tunteva, Romaniassa asuva Kulkurien aktiivi osaa kertoa että välillä Bo-bo pitää ruokaa resurssina ja siitä tulee sanomista. Resurssien puolustus kohdistuu tarhalla vain toisiin koiriin, ei ihmisiin. Bo-bo käyttää resurssienpuolustustilanteessa koko varoitusele skaalaansa saadakseen tilaa koirakaverilta. Vieraiden ihmisten kanssa Bo-bo on varovainen ja tuumailevainen. Se tulee hakemaan herkut kädestä ja pysyttelee vieraan ihmisen lähellä. Bo-bo ei juuri säpsyile eikä tauota. Tuttu ihminen voi rapsuttaa Bo-boa enemmänkin, vieras hieman kaulalta/lavasta. Bo-bo ei provosoitunut yhtään häkin aidalla norkoilevista ja haukkuvista muista koirista, joita oli paljon.

3.8.2023

Terveisiä nappisilmäiseltä Bo-Bolta! Hurmaava poika on muuttanut sisätiloista ulos paddockiin asumaan. Tällä hetkellä Bo-Bo asustaa häkissä ujonpuoleisen narttukoiran kanssa, ja kaksikon yhteiselo sujuu hyvin. Tarjotut namit maistuvat molemmille suvassa sovussa. Tavattaessa ei huomata, että Bo-bo yrittäisi turvautua kaveriinsa jännittävässä tilanteessa vaan uskaltautuu itsenäisesti tutkimaan tulokkaita. Bo-bo antaa aktiivien silittää vähän poskesta ja kaulan sivulta, vaikka koskettaminen poikaa hieman jännittääkin. Aktiivit kuvailevat poikaa kuitenkin aiempaa reippaammaksi – liekkö ympäristön vaihdos tai muuten ajan kuluminen helpottanut Bo-Boa. <3

Mistä löytyisi herkälle, mutta niin kovin suloiselle Bo-Bolle oma koti?

12.3.2023

Suloinen Bo-bo aloittaa oman kodin etsinnän Kulkurien adoptio-ohjelmassa!

Mitä sinun tulisi huomioida ennen
rescuekoiran adoptiota?

Mietithän tarkkaan omia resurssejasi harkitessasi rescuekoiran adoptiota. Onko sinulla aikaa, motivaatiota ja sitoutuneisuutta koiraan? Aikuisenkin koiran kohdalla sitoutuminen voi olla parhaillaan useiden vuosien mittainen. Muistathan myös, että kotikoiran tavat eivät ole tarhaoloista tulleille useinkaan tuttuja, eikä voida olettaa, että koira kulkisi hihnassa heti vaivattomasti, olisi tottunut sisätiloihin ja työpäivän mittaiseen yksinoloon tai jättäisi tavarasi rauhaan. Tiedossa on varmasti töitä ja takapakkia, mutta myös iloisia hetkiä ja onnistumisen riemua. Muistathan myös, että koiran kuvaus on kirjoitettu tarhaolosuhteissa tehtyjen havaintojen perusteella ja käytös voi kotiutumisen edetessä muuttua.

Koirat saapuvat Romaniasta Suomeen steriloituna tai kastroituna, asianmukaisesti rokotettuna, ulko- ja sisäloishäädettynä ja testattuna useiden sairauksien varalta. Lisäksi koirat on mikrosirutettu ja niillä on EU-lemmikkipassi. Rescueyhdistys Kulkurit ry kuuluu Responsible Rescue -sitoumukseen ja noudattaa sitoumuksen kriteereitä sekä Maa- ja Metsätalousministeriön säädöksiä koirien maahantuonnissa. Tässä artikkelissa esitetyn koiran kodinetsintää hoitaa Rescueyhdistys Kulkurit ry, joka on rekisteröitynyt Eläintenpitäjä- ja pitopaikkarekisteriin asiakastunnuksella 24032685.

Ennen yhteydenottoa, tutustuthan tarkasti adoptioprosessin kuvaukseen, luovutussopimukseen, oppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, adoptoitavan eläimen terveyteen sekä adoption kustannuksiin.

Yhteyshenkilö: Ilona Lahti-Nuuttila

Tietoa adoptioprosessista

Usein kysytyt kysymykset

Opas rescuekoiran adoptoijalle

Tutustu myös näihin: