Enkelikoira: BRUNDO (nyk. Bruu) (Suomessa)

Syntymäaika: 1/2016
Sukupuoli: Uros
Kastroitu
Sijainti: Suomessa (Kotka)
Kokoarvio:


Perustiedot ja tausta

21.12.2021
Bruu palasi kotia etsiväksi koiraksi heinäkuussa 2021 perheessä tapahtuneista muutoksista johtuen. Tarkemmista uudelleensijoituksen syistä voi lukea päivityksistä. Bruu on sopeutunut kotihoitoon todella hyvin ja Bruun kotihoitoperhe kuvailee sitä lempeäksi ja rauhalliseksi pojaksi. Bruu osaa olla hienosti yksin eikä sillä ole eroahdistusta. Bruu ei hauku lähes ollenkaan sisätiloissa ja lenkilläkin vain toisille koirille voi päästä muutama ärräpää. Bruu kulkee nätisti hihnassa. Bruu on täysin sisäsiisti ja se antaa käsitellä hienosti muuten paitsi kynsienleikkaamisen osalta on vielä vähän työstettävää. Bruu osaa matkustaa autossa ja veneessä. Bruulla ei ole esiintynyt vielä kotihoidossa sellaista käytöstä, jonka vuoksi se tuli kotihoitoon, mutta Bruu tarkastettiin kipujen osalta varmuuden vuoksi. Bruulla ilmenikin jumitiloja ympäri kehoa ja myös röntgenkuvista löytyi muutoksia – näistä voi lukea enemmän alta päivityksistä. 

Aiempi perhe kertoi, että sisällä Bruu on yleensä ollut rauhallinen ja lähinnä pötkötellyt omissa oloissaan, mutta välillä se hakenut huomiota. Kotihoidossa Bruu on viihtynyt hyvin kotihoitajan ja hänen miehensä seurassa: Bruun mielestä etenkin kotihoitajan mies on aivan ihana ja Bruu hakeutuukin mielellään miehen seuraan sekä nukkuu tämän vieressä. Bruu on myös tutustunut ihmisiin reippaasti ulkona – sisällä vieraita ei ole käynyt. Aiemmassa kodissa Bruulla oli haasteita vieraiden kanssa, ilmeisesti etenkin yllättäen sisälle tulevien ihmisten kanssa. Ehkäpä sellainen perhe, jossa jatkuvasti käy päivittäin vieraita, ei välttämättä ole Bruulle oikea. Tärkeää on siis, että Bruun tulevalla perheellä on jaksamista tutustuttaa Bruuta rauhassa vieraisiin. Tulevan perheen tulee myös ehdottomasti olla valmis tukemaan Bruuta ja vahvistamaan sen itsetuntoa. 

Aiemman kotihoitojakson (2017-2018) aikana havaittiin, että Bruu sai paljon tukea toisista koirista. Myös aiemmassa kodissa tasapainoinen koiraystävä oli Bruun tuki ja turva. Tähän mennessä Bruu on tullut toimeen kaikkien kotihoitoperheen koirien kanssa, vaikka kaikki koirat ovat uroksia. Bruu ei varsinaisesti leiki toisten koirien kanssa, mutta on todella kohtelias koirien läsnäollessa ja viihtyy niiden seurassa, mutta osaa myös hakeutua omiin oloihinsa.  On vaikeaa sanoa ottaako Bruu tukea toisista koirista tällä hetkellä kotihoitopaikassa. Varmuuden vuoksi tulevassa kodissa tulisi olla siis vähintään yksi koira jo ennestään. Toisen koiran iällä ja sukupuolella ei ole väliä, mutta ihan samanikäisen uroksen seuraksi Bruuta ei luovuteta.

Bruu oli aikanaan (2017-2018) kotihoidossa noin vuoden päivät, ja oppi siellä paljon hyviä taitoja ja tottelevaisuutta. Näitä taitoja ylläpidettiin myös Bruun aiemmassa perheessä. Bruun kanssa voisi varmasti myös harrastaa jotain, koska se pitää kovasti ihmisen kanssa puuhastelusta. Bruun aiempi perhe kuvailee sitä todella tottelevaiseksi koiraksi, jota he ovat pystyneet huoletta pitämään vapaana esimerkiksi metsässä ja mökillä, koska Bruu tulee todella hienosti kutsusta luokse. Bruun lempipuuhiin kuuluu metsässä lenkkeily, joten tulevassakin kodissa olisi tärkeää, että Bruu pääsisi jatkossakin nauttimaan metsässä olosta. Tulevan omistajan tulee kuitenkin huomioida, että missään nimessä kotia vaihtavaa koiraa ei voi heti pitää vapaana. 

Millaisen kodin ja perheen Bruu haluaisi? Bruu ei ole kovinkaan valikoiva tulevan perheensä suhteen. Ihan kaupungin keskustaan Bruuta ei luovuteta, mutta rauhallisemmalle alueelle kaupungissa Bruu voisi hyvin ajatella muuttavansa. Kerrostalo, rivitalo, omakotitalo, mikä vaan – kaikki asuinmuodot sopivat Bruulle! Bruu toivoisi ehkä eniten tulevan perheensä olevan aikuisperhe, mutta tuskin pistäisi pahakseen esimerkiksi teini-ikäisten lasten seuraa. Pieniin lapsiin Bruu voi kiintyä vähän liikaakin! Niin, se koirakaveri – koirakaverin Bruu tarvitsee! Aiempi koirakokemus on plussaa Bruun kanssa ja etenkin kokemus paimenkoirista ja/tai epävarmoista koirista. Perheen tulisi sitoutua  tukemaan Bruuta elämässä eteenpäin positiivisen vahvistamisen keinoin.

Bruu on kooltaan n. 50cm ja 18kg.


Päivitykset

11.2.2022
Tänään Bruusta tuli koiraenkeli. Bruuta yritettiin lääkitä ja hoitaa noin 5 kuukautta kivuttomaksi, mutta suureksi suruksemme se ei onnistunut. Tänään eläinlääkärikontrollissa kävi ilmi, että Bruun kiputila oli ennestään pahentunut, joten ainoa eettinen vaihtoehto oli eutanasia. Bruu oli lempeä ja upea koira, joka jää elämään monen ihmisen sydämeen.

Kotihoitajat kirjoittavat Bruusta näin:
“Et tullut meille pysyvästi asumaan, mutta sinua rakastettiin silti kuin omaa.
Muistollesi kynttilän sytytän, toivon että näet tämän ikävän.
Olisitpa päässyt vielä oikeaan kotiin, mutta matkasi jatkuukin taivaan kotiin.❤️
Hyvää matkaa pieni enkeli Bruu❤️

21.12.2021
Bruu kävi tänään eläinlääkärikontrollissa Askeleessa. Lääkityksen loppumisen jälkeen Bruu on ollut selkeästi vetäytyvämpi ja pari kertaa selkeästi huonotuulinen. Näistä syistä Bruun kanssa käytiin uudelleen tutkimuksissa ja selvisikin, että Bruulla on edelleen lihaskireyksiä ja aristusta. Kireyttä ja aristusta ilmeni etenkin alaselän alueella ja reisissä. Bruulla aloitetaan uudelleen lääkitys (hermokipulääke, tulehduskipulääke, lihasrelaksantti) ja Bruu jatkaa fysioterapiaa.

Kivusta huolimatta Bruu on mainio herrasmies ja sen elo jatkuu suhteellisen mutkattomasti kotihoidossa. Bruun kotihoitajalla ei ole tällä hetkellä oikeastaan uutta kerrottavaa Bruusta. Löytyisiköhän näin suloiselle joulupojulle joululahjaksi se ihan oma koti? Lisätty pari jouluista kuvaa!

7.12.2021
Lisätty uusi video!

30.11.2021
Lisätty pari uutta kuvaa!

11.11.2021
Bruu kävi tänään ensimmäistä kertaa fysioterapiassa ja se sujui suorastaan mainiosti! Fysioterapeutin luokse kuljettiin kauppakeskuksen läpi ja se sujui Bruulta kuin vanhalta tekijältä. Fysioterapeutti sai hieroa ja käsitellä Bruuta ongelmitta. Bruulla olikin jumeja kehossa. Lisäksi Bruun pitäisi saada takapäähän lisää lihaksia ja myös tasapainoa tulisi kehittää. Fysioterapeutilta Bruu sai jumppaohjeita ja suosituksen tehdä paljon metsälenkkejä.

Kotihoitaja miettii, miten saa Bruun innostumaan jumpasta – Bruu ei nimittäin ole mikään ahne koira! Bruu ei aina edes tule paikalle, kun muut koirat ovat kerjäämässä. Jos Bruu tulee, istuu se nätisti kauempana odottamassa ja poistuu heti ihmisen pyynnöstä. Bruu kuuntelee muutenkin ihmistä todella hyvin.
Bruu pääsi viime lauantaina osallistumaan ‘kotihoitoveljensä’, Pepsi-koiran, sisarustapaamiseen. Bruu tuli hienosti toimeen kaikkien koirien ja ihmisten kanssa! Lisätty kuvia tästä tapaamisesta ja Bruun riemusta, kun se pääsi kirmailemaan toisten koirien kanssa.

27.10.2021
Bruun elämä jatkuu kotihoidossa hyvin. Kipulääkityksen myötä Bruusta on tullut paljon ihmisläheisempi ja nykyään se hakeutuu enemmän myös kotihoitajanaisen lähelle. Bruu haluaa olla vieressä ja pyytää mielellään rapsutuksia. Aiemmin Bruu vietti aikaa enemmän yksin. Bruulla ei ole aloitettu vielä fysioterapiaa, joten se on seuraavaksi edessä. Kaiken kaikkiaan Bruu on kotihoidon aika osoittautunut ihanaksi ja leppoisaksi koiraksi, jolla ei ole esiintynyt sitä käytöstä, jonka vuoksi se on yhdistykselle palautunut. Oikeassa kodissa Bruu olisi siis varmasti oikea helmi! Lisätty uusia kuvia Bruusta.

7.10.2021
Bruun profiilia ei ole päivitetty hetkeen, koska halusimme seurata Bruun kehittymistä ja käytöstä kotihoidossa sekä käyttää sen kipututkimuksissa aiemmassa kodissa ilmenneen näykkimiskäytöksen johdosta. Monilla koirilla näykkimiskäytös voi olla kivusta johtuvaa ja on hyvin mahdollista, että myös Bruun tapauksessa tästä on kysymys. Tästä ei kuitenkaan voi olla täyttä varmuutta.

Kipututkimuksissa paljastui, että Bruulla oli kauttaaltaan lihasjumeja ympäri sen vartaloa ja etenkin oikea puoli oli todella jumissa. Jumien lisäksi Bruulla todettiin LTV1 (jakautunut ristiluun keskiharjanne), lonkissa näkyi tiivistymiä, jotka saattavat olla pentuaikaisen kehityshäiriön tai aiemmassa elämässä tapahtuneen trauman tuloksia sekä mahdollista nivelrikon alkua. Bruu sai kunnon lääkityksen ja sillä aloitetaan myös fysioterapia, jotta jumeista päästään eroon. Vasta lihasjumien aukeamisen jälkeen voidaan saada selville aiheuttavatko röntgenkuvissa esiintyneet löydökset mitään oireita Bruulle vai onko kyse vain lihaskivuista. Tällaiset löydökset eivät kaikille koirille kipua aiheuta, mutta joillekin koirille niistä voi syntyä kipua.

Bruun elämä kotihoidossa on jatkunut oikein mukavasti. Kaikki yöt Bruu nukkuu tiiviisti kotihoitajan miehen vieressä – Bruu tuntuu suorastaan palvovan häntä! Lenkeille Bruu lähtee iloisena ja päivisin tutkailee mielellään pihaa kotihoitajan omien koirien kanssa. Bruu ei hauku pihalla, vaikka toiset koirat alkaisivat haukkumaan. Sisällä Bruu saattaa haukahdella muiden koirien kanssa, jos se kuulee jotain. Bruu ei kuitenkaan ole koirista se, joka haukkumisen aloittaa. Ulkona Bruu haukkuu toisille koirille jonkun verran. Tähän tulevan kodin olisi hyvä varautua ja valmistautua opettamaan Bruuta ohituksissa. Muuten Bruu kulkee nätisti hihnassa eikä hauku vastaantuleville ihmisille tai millekään muullekaan.

Kotihoidon aikana Bruu on tavannut onnistuneesti kotihoitoperheen ulkopuolisia ihmisiä ja muita koiria ulkona. Bruu kävi esimerkiksi veneretkellä kotihoitoperheen miehen kanssa ja vietti päivän saaressa. Saaressa Bruu pääsi tapaamaan useita itselleen uusia ihmisiä ja koiria. Bruu tutustui kaikkiin kohteliaasti haistellen. Tänään tapasin itse Bruun eläinlääkärireissulla ja ihastuin! Bruu oli jännittävässäkin tilanteessa todella lempeä ja kohtelias poika. Bruu kävi tervehtimässä minun lisäkseni koko hoitohenkilökunnan – ja todellakin hurmasi heidät. Poika antoi hienosti tutkia itsensä päästä varpaisiin.

27.8.2021
Bruun elämä jatkuu hyvin kotihoidossa. Hämmästyttävää on, että Bruu on onnistunut tutustumaan jopa perheen kolmanteen, koirien suhteen hyvin valikoivaan, koiraan! Bruu on siis selkeästi hyvin koiraa puhuva koira ja se vaikuttaakin tulevan toimeen hienosti erilaisten koirien kanssa. Pieniä leikkiyrityksiä on myös esiintynyt jo kahden muun koiran kanssa, mutta vieläkään varsinaista leikkiä ei ole syntynyt. Bruu ei myöskään ole mikään toisten koirien kyljessä kyhjääjä vaan se tykkää viettää aikaa myös omassa tilassaan. Bruulle voisi hyvin sopia siis vaikkapa vähän vanhempikin koirakaveri!

Kotihoitajan tarkoituksena on lähiviikkojen aikana tutustuttaa Bruuta vieraisiin sisällä, koska aiemmassa kodissa esiintyi haasteita juuri vieraiden kanssa. Lisäksi Bruun kanssa on nyt aloitettu harjoittelu kynsien leikkaamista varten. Bruu on vähän herkkä tassuistaan, joten nyt sen kanssa on harjoiteltu vain tassuihin koskemista – se alkaakin sujua hyvin! Bruulla on täysin mustat kynnet, mikä vaikeuttaa leikkaamista, joten kotihoitaja aikoo tehdä harjoittelun rauhassa onnistumisten kautta.

Lisätty pari uutta kuvaa ja video Bruusta.

17.8.2021
Bruun kotihoitopaikassa asuu nainen ja mies, joiden kanssa se on tullut heti ensimmäisestä päivästä lähtien hyvin toimeen. Alussa poika mietti hetken uskaltaako se tulla kotihoitajien luokse, mutta pikku hiljaa se on uskaltanut tulla hakemaan huomiota kotihoitajilta. Tänään Bruu oli iloisesti hyppinyt ja heiluttanut häntää, kun naispuolinen kotihoitaja oli tullut kotiin! 

Sisällä Bruu on tavannut kaikki kotihoitajan kolme uroskoiraa, joista kahden kanssa se tulee oikein hyvin toimeen. Kolmas koira on varauksellinen vieraita koiria kohtaan, joten Bruuta ei ole kovinkaan paljon tutustettu tähän koiraan. Bruu viihtyy yksinään, mutta touhuaa myös kahden koiran kanssa. Vähän Bruu vielä pohdiskelee voisiko koirien kanssa innostua ihan kunnon leikkeihin. 

Bruulle on rajattu oma tila, jossa se saa olla. Bruu on sisäsiisti eikä se ole kotihoitopaikassa tuhonnut mitään. Yksinolot sujuvat Bruulla hyvin. Bruun kanssa on lenkkeilty yksin ja toisten koirien kanssa ja se ohittaa ihmiset ja kulkuneuvot hyvin. Vieraille koirillekaan Bruu ei ole hihnassa haukkunut. Bruu on tavannut kolme naispuolista ihmistä ulkona ja kaikkien kanssa on sujunut hyvin – Bruu on ottanut mielellään rapsutuksia vastaan. 

Bruu on nyt ollut kotihoidossa vasta 3 päivää, joten sillä on varmasti pientä vieraskoreutta ilmassa. Potentiaalia pojassa on kuitenkin paljon! Yllättävän nopeasti Bruu on nimittäin sopeutunut elämään kotihoitopaikassa, vaikka elämänmuutos onkin ollut sille suuri.

14.8.2021
Bruu siirtyi kotihoitoon Kotkaan.

26.7.2021
Bruu aloittaa uuden kodin etsinnän. Lisätty uusia kuvia ja video Bruusta!

Bruun uudelleensijoituksen syynä ovat perheessä tapahtuneet muutokset ja sitä myötä Bruun käytöksen muuttuminen. Perheen toinen koira jouduttiin lopettamaan maaliskuussa, ja samalla Bruu menetti paljon tarvitsemansa roolimallin. Bruu on asunut yli kolme vuotta perheessään Kontiolahdella (Joensuun yläpuolella, n 20 km Kajaanista). Perheeseen kuuluvat äiti, iskä ja noin 1-vuotias poika. Bruu on epävarma paimenkoiramainen poika ja perhe on pystynyt aiemmin hyvin tukemaan Bruuta sen epävarmuuden kanssa. Nyt, ilman toista koiraa ja pienen lapsen kanssa, perhe ei koe enää voivansa tarjota Bruulle kaikkea sitä tukea, mitä se tarvitsee. 

Roolimallin menetyksen jälkeen Bruu on alkanut taantua sen epävarmuuden alla, mikä hänessä aina ollut jollain tasolla. Epävarmuus nousee esille tilanteissa, joissa Bruu ei tiedä kuinka toimia, etenkin vieraiden kanssa. Näin ollen Bruu vahtii ja paimentaa tarvittaessa näykkien. Bruu on tullut hyvin toimeen perheen lapsen kanssa, mutta näykkimistaipumus ja pieni lapsi eivät ole paras yhdistelmä. Tästä syystä emme luovuta Bruuta perheeseen, jossa on lapsia. Teini-ikäisten lasten kohdalla tilannetta voidaan harkita tapauskohtaisesti. Bruulla on ja on ollut käytössä kuonokoppa, ja tätä taitoa kannattaa ylläpitää. 

29.3.2018
Brundo poika löysi vihdoin ikioman perheensä, miltei vuoden kotihoidossa oltuaan, mutta juuri sitä oikeaa kotia kannattaa odottaa, ja Brundo sai nauttia loistavien kotihoitajien hellästä huomasta ennen kotiin pääsyään. Sydämellinen kiitos hoitajille, ja suuresti onnea Brundo ja perhe, kaikkea hyvää yhteiselle taipaleellenne. <3

18.3.2018
Brundolla on kohta kokonainen vuosi kotihoitoa takana. Ja on poika siitä kyllä kaiken irti ottanutkin. Herkkuja, pitkiä lenkkejä koirakavereiden kanssa, Pitkät unet pehmeällä sohvalla, nauttinut rapsutuksista hoitajaltaan, ja tainnut huijata ylimääräiset ruoka-annoksetkin moneen otteeseen, tuntenut kesän lämmön,nähnyt syksyn väriloiston ja kurakelit, selättänyt talven tuiskut hienossa vartavasten hänelle ostetussa toppatakissa. Alun tärisevästä, pienestä pelokkasta mytystä on tullut jo jonkinverran erilainen poika.

Kotihoitajan kertomaa: “Bruu on herkkä, hiukan vahtivietikäs, talossa sisällä ei ääniin reagoi, mutta auto on paikka jossa ilmoitetaan ohikulkijoille selvästi ja kovaa että tämä auto on varattu. Brundo leimautuu ja tukeutuu hanakasti omaan luottoihmiseen, hakee vahvasti jännittävissä tilanteissa tukea, ja neuvoa miten tilanteessa toimitaan, jalkojen taakse tuleminen, katsekontaktin hakeminen ja odottaa ihmisen toimintaa. Osaa puolustaa tarvittaessa omaa tilaansa toisilta koirilta, mutta ei yhtään enempää kuin on tarve. Bruu on utelias uusille koiratuttaville, ja vanhojen kavereiden kanssa leikitään reippaasti. Bruun epävarmuus on hiukan laskenut, ulkokuoren kun läpäisee niin pääsee käsiksi tottelevaiseen, helposti käsiteltävään koiraan. Minulla meni vuorokausi, ja Bruu alkoi luottaa, eikä ollut ollenkaan epäileväinen tai puolustuskannalla asioissa. Pohjimmiltaan Bruu on vain hellyydenkipeä, epävarma, kotona arjessa hienosti pärjäävä, ja muiden koirien kanssa toimeentuleva vässykkä, ja poika tarvitsee määrätietoisen, lempeän ja vakaan omistajan, joka ei hätäile tai arastele asioissa, mutta ei myöskään antaudu koiran vietäväksi, vaan rennolla ja vakaasti tukien, yhteistyöllä asioista selviäminen on arkipäivää. Vieraassa paikassa Bruuta ensin jännitti, mutta sitten rentoutui ihmisten seurassa hakeutuen itse rapsutuksille ja namiapajille. Omalle ihmiselle Bruu on vallan kultainen ja tavalliseksikin sanottava koira, lempeä hömelö.”

Vanhempia päivityksiä lueskellessa huomaa suuret harppaukset mitä poika on jo ottanut. Brundo hakee koirakokenutta, koirakaverillista kotia, jossa ei ole kiire asioilla, vaan poika saa omaan tahtiin avata solmut sisältään ja puhjeta nupusta avoimemmaksi, oli se sitten lopputuleman millainen kukkiva kukka tahansa.

Brundon  olemus koostuu n.18kg ja 45cm kokoisesta paketista.

25.2.2018
Brundo poika on kivasti asettunut taloksi, ja muiden koirien kanssa sujuu hienosti. Hoitotoimenpiteet antaa tehdä hyvin, kunhan hoitaja toimii rauhallisesti ja itsevarmasti, ilman kiirettä. Ulkoilu sujuu hyvin, poika rakastaa juosta lumessa mutta ei mene kauas ihmisestä, myös laumana ulkoilu sujuu hyvin. Hihnassa ollessaan voi pientä murrailua olla, mutta ajoissa kiinnittämällä huomion muualle sujuu ohituksetkin hyvin. Uudet tilanteet voi alkuun saada pojan menemään hieman hämilleen, esimerkiksi lattian eri materiaali, sai pojan liikkumisen olemaan hyvin rajattua, ja Brundo jäikin vähän itkemään  kun ei uskaltanut tulla hoitajan perässä, tätä asiaa opetellaan, kuten muitakin asioita. Onneksi tämä oppilas on fiksu ja oppivainen, mutta se oma koti Brundolta vielä valitettavasti puuttuu. Lisätty videoita.

14.1.2018

Brundo herra vaihtoi kotihoitopaikkaa Tammikuun alussa, ja uudessa hoitopaikassa onkin koirakavereita 4 kappaletta. Paikanvaihdosta tullut stressi ja epävarmuus otti pojasta kunnon puristuksen ja Brundo meinasikin olla aika hurjana, mutta se ei hetkauttanut kotihoitajaa ja käytös alkoi laantua muutaman päivän tuumailun ja mököttämisen jälkeen, Ja nyt onkin hoitopaikassa löydetty mukava ja leppoisa yhteishenki, Brundo alkoi luottaa pian kotihoitajaan, ja antaakin hänen käsitellä itseään hyvillä mielin. Pojan käytös uusissa tilanteissa on vielä hiukan epävarmaa, mutta kaikkia kotikoiran asioita harjoitellaan positiivisin menetelmin pikkuhiljaa. Brundo on onneksi  nopea poika oppimaan asioita, ja itseluottamusta kasvatellaan ja alustellaan harjoituksien avulla kohti tasapainoista, varmempaa nuorta poikaa. Brundon päivät kuluvat nyt siis Pohjoisen raikkaasta ilmasta  nauttien, metsälenkkejä tehden muiden kanssa, ja hiukan on otettu jo leikkimisen alkuaskelia koirakavereiden kanssa. Brundo etsii koirakokenutta kotia, jossa ollaan valmiita työstämään pojan antamia mahdollisia haasteita, ja ymmärretään  epävarman pojan käytös ennen luottamuksen syntymistä. Mahdoton poika ei ole lainkaan, vain vähän rouhea ulkokuori, sisältä ollessaan varsinainen pehmoilija. Pojan tarkempia kuulumisia päivitellään piakkoin lisää.

25.10.2017
Brundo on ollut Toukokuusta asti kotihoidossa, ja poika onkin edistynyt paljon, nyt poika joutuu itsestään riippumattomista syistä etsimään uutta kotihoitopaikkaa, tai parempi tietysti olisi jos poika pääsisi suoraan vihdoin jo ikiomaan kotiin. Brundo on vieläkin epävarma uusille ihmisille, ja reagoi todella vahvasti haukkumalla, ja olemalla epäluuloinen,  rauhoittuminen on ollut hankalaa vielä tässä vaiheessa. Omalle ihmiselle, tutuksi tullessaan, ja luottamuksen synnyttyä poika on hyvin reipas, hauska huumorintajuinen tyyppi, jonka kanssa ei tule tylsää. Yksinolot ovat sujuneet mallikkaasti.  Ulkoa kuuluvia ääniä poika kommentoi vaihtelevasti, joten kerrostalo ei ehkä ole sopiva paikka naapurisopua ajatellen. Tulevassa paikassa olisi hyvä olla reipas koirakaveri näyttämässä mallia, ja ympäristön olisi hyvä olla rauhallinen, vilkas kaupunki ei ole Brundon paikka. Ulkoilut sujuu hyvin, Brundo on utelias ja tykkää ulkoilla pitkässä liinassa hajuja nuuskien ja juoksuspurtteja ottaen. Oma aidattu piha olisi unelma pojalle. Brundo etsii tositarkoituksella ihmistä, joka ymmärtää ujon, ja itsenäisen koiran sielunelämää. Antaa aikaa ja tukea, eikä etsi seurapiiri koirakaveria, vaan rauhallisesta elämästä nauttivaa ihmistä. Haasteellinen poika mutta varmasti kaiken sen arvoinen lopulta.

14.7.2017
Brundo poitsun kotihoito elämä on lähtenyt hitaasti, mutta vakaasti edistys askelin eteenpäin. Surusilmäisyys on kadonnut ja tilalla on utelias ja virkeä, aktiivinen pojankoltiainen. Alku ujostelun jälkeen, kun luottamus kotihoitajaan on löytynyt, on Brundon elämä aikalailla sellaista kuin kotikoiran pitäisikin, Leikkiä, nukkua, lenkkeillä metsässä ja ilohepuloida, nukkua päiväunet kotihoitajan kainalossa ja kauniina kesäpäivänä makoilla auringossa. Toki jokaisena uutena päivänä on mahdollisuus opetella uusiin asioihin tutustumista, kohdata pieniä mörköjä ja taistella uskalluksen rajamailla uusien asioiden edessä, hienosti ne voittaen ajan kanssa, ja kärsivällisellä ohjaamisella. Sisäsiisteyskin on ottanut aimo harppauksen eteenpäin, ja kaksi viikkoa ja yksi vahinko, ei hassumpaa.

Kotihoitajan ja Brundon itse kertomaa:

“Keravan Brundo alias Rupsu alias Rupsukka alias Lupsu alias Lupsukka täällä HAU! Täällä mä nyt Suomessa oon. Kuulemma jo vajaa pari kuukautta ollut. Ku tulin Suomeen, ni aluks kentällä mä en uskaltanu edes boksista tulla ulos. Olin ihan jähmettynyt paikoilleni. Kotihoitopaikassa aloin heti tutkia paikkoja, koska mulla on kauheen utelias nenä, joka haluaa nuuskia joka paikan. Ruoka maistuu mulle hyvin, kunhan se on äkillisesti hienostuneelle makuaistilleni sopivaa. Kuvitelkaa, kerran mulle tarjottiin luomunakkia ja -pekonia. Siis pitäiskö niitä syödä? Mä haluun pihvini kypsennettynä, kiitos! Mä olen kuulemma melkoinen irtokarvainen kommentaattori. Mun ku pitää kommentoida välillä vaikka ulkoa tulevia ääniä tai jos joku epäilyttävä ihminen tulee kylään, ni mul on kauheesti asiaa. Sit samalla näytän ihan hyeenalta, ku mun niskakarvat nousee pystyyn. Toisille vieraille en juuri hauku, vaan katselen pedilläni makoillen, saatan jopa hieman käydä kuikuilemassa. Oikeesti mä oon kyllä pohjimmiltani tosi kiltti ja hyväluontonen, mut välillä vaan pelottaa niin kauheesti, että alan möykätä. Tykkään kauheesti käydä lenkillä, vaikka melkeen ekat pari viikkoa meni sisällä, ku oli niin kauheesti totuttelemista kaikkeen uuteen. Lenkeillä muut ihmiset ja koirat on pelottavia, mutta sit ku otetaan vähän etäisyyttä ja mua kehutaan ja kannustetaan, ni mä selviin tosi hyvin. Pyöräilijät on jees. Lentokoneen ääniä ja hevosiakaan en pelkää. Muutenki oon rohkaistunu tosi paljon kun mua kannustetaan ja kehutaan kauheesti. Kuljen kuulemma remmissä ihan kauheen hienosti. Tottelen todella hyvin ja osaan tulla sinne, minne pyydetään – joskus tosin pienellä viiveellä, jos on muuta kiinnostavaa näköpiirissä. Kannan kaikki mun aarteet omalle pedille, kuten kerran pari laskua olkkarin pöydältä – sen jälkeen ku olin syöny kotihoitajan kasvattamat hajuherneen alut. Mut oikeesti mä oon kyl kotona tosi kiltisti kun oon yksin. Mulla vaan on hyvä olla puuhaa. Kotihoitaja on jättäny mulle vaikka aktiivilelun (johon on laitettu juustoa herkuks, nam!). Tosin oon ehtiny tyhjentää sen aktiivilelun jo kahdesti ennen ku kotihoitaja on ees ehtiny lähtee töihin. Ulos oon valmis lähtee aina – ja aina kun näkyy metsäpolku, ni sinne on päästävä! Oon viime aikoina alkanu tekemään tarpeita ulos, mutta turauttelen ja lorottelen mä vielä sisälläkin. Sisällä teen tarpeeni tietyssä paikassa oleville alustoille. Aina ei ihan osu ja sit on vähän märkiä tassunjälkiä ympäriinsä. Mut jätän mä kuulemma tassunjälkiä muuallekin kun lattialle – nimittäin sydämeen. Mun nykyistä lempipuuhaa onkin köllötellä sohvalla kotihoitajan kainalossa ja laittaa tassu ja pää kotihoitajan mahan päälle. Siinä on maailman paras paikka nukkua.”
Mitäpä tuohon lisäämään? Varsin potentiaalinen, omalle ihmiselle omistautuva ja rakastava koira, Brundo tarvitsee vain aikaa, tukea ja ohjausta, tullakseen rohkeaksi maailmanvalloittaja pojaksi, ja todella hyvällä tiellä ollaan, hyvän kotihoitajan tuella.  Lapsiperheen koiraksi Brundosta tuskin koskaan on, eikä oikein kerrostalokaan ole oikea asuinmuoto pojalle, mutta sen sijaan oma kärsivällinen ja turvallinen ihminen, oma piha mitä vartioida, missä leikkiä ja ehkäpä rohkea koirakaveri olisi Brundolle mitä parhain tulevaisuus.
Brundolle lisätty  kotihoitajan ottamia kuvia heidän arjesta.
4.5.2017
Brundo pojan Suomi-elämä alkoi tänään, ja ujopiimä poika matkusti kotihoitoon hakemaan hiukan rohkeutta tähän uuteen elämään ja oppimaan hiukan tapoja, joita voi sitten esitellä uudessa omassa kodissa. Brundon kuulumisia päivitellään, kunhan ujopiimästä alkaa kuoriutua hiukan eläväisempi koltiainen.
25.4.2017
Hip Hei! Brundo pojan elämä muuttuu pian kovasti, poika on lentämässä suomeen kotihoitoon 4.5.2017 Kulkurit lennolla, ottamaan hiukan vauhtia siihen ikioman kodin löytymiseen. Mahtavaa tietysti olisi, jos poika pääsisi suoraan omaan kotiin, kulkematta kotihoidon kautta.
24.4.2017
Brundo poika on kasvanut jo nuoren miehen ikään, joten poika siirtyy aikuisten koirien kategoriaan kotia etsimään. Toivottavasti se oma koti löytyisi pian tälle hurmaavalle pojalle jotta Brundo pääsisi rohkaistumaan ja nauttimaan elämästä.
21.3.2017
Brundo poika on ottanut hiukan takapakkia ja tullut ujommaksi tarhalla jossa ujo poika ei välttämättä saa niin paljon erikoishuomiota kuin reippaammat kaverinsa. Pojasta ei nyt tullut uusia kuvia kun poika ei näyttäytynyt aktiiveillemme maaliskuisella reissullaan. Poika tarvitsee aikaa uusiin tilanteisiin ja tulevalta kodilta odotetaan vahvaa kokemusta ujon koiran kanssa elämisestä.
6.2.2017
Brundo on kasvanut, ja saanut hiukan painoa itselleen. Komea poika, ujoilee ensin hiukan mutta antaa silittää. Rauhallisempi kuin häkkikaverinsa Sisla. Lempeän oloinen, mutta vähän murahtelee muille koirille saadakseen tilaa itselleen.  Säikähtää helposti jolloin alkaa perääntyä. Tälläisen ujohkon pojan toivoisi pian pääsevän ikiomaan kotiinsa rohkaistumaan ja nauttimaan kotikoiran elämästä.  Tulevalla kodilla voisi olla tasapainoinen ja  reipas narttukoira kaverina rohkaisemassa, mutta varmasti ainoana koirana Brundo viihtyisi kyllä.

 

 

———————————————————————————————————————————

Mietithän tarkkaan omia resurssejasi harkitessasi rescuekoiran adoptiota. Onko sinulla aikaa, motivaatiota ja sitoutuneisuutta koiraan? Aikuisenkin koiran kohdalla sitoutuminen voi olla parhaillaan useiden vuosien mittainen.

Kotihoidossa oleva koira on päässyt jo hieman harjoittelemaan perhekoiralle tärkeitä taitoja. Kaiken uuden opettelu on kuitenkin vielä aivan alussa, eikä voida olettaa että kotihoidon kautta tuleva koira olisi valmiiksi täysin koulutettu. Tiedossa on varmasti myös omassa kodissa töitä, takapakkia, iloisia hetkiä ja onnistumisen riemua.

Kotihoidossa olevan koiran luonteesta ja tavoista saadaan tarhaolosuhteissa tehtyjä havaintoja enemmän tietoa. Koiran luonne muovautuu kuitenkin kaikkien sen saamien kokemusten kautta ja isossa roolissa on myös lopullisen kodin tapahtumat. Koiran käytös voi ajan ja kotiutumisen myötä vielä muuttua.

Brundo saapui Suomeen kastroituna, asianmukaisesti rokotettuna, ulko- ja sisäloishäädettynä ja testattuna useiden sairauksien varalta. Lisäksi Brundo on mikrosirutettu ja sillä on EU-lemmikkipassi.

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin luovutussopimukseenoppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

Brundon uudelleensijoitusta hoitaa Iris Vainio.

 

 

 

 

 

Mitä sinun tulisi huomioida ennen
rescuekoiran adoptiota?

Tietoa adoptioprosessista

Usein kysytyt kysymykset

Opas rescuekoiran adoptoijalle

Mietithän tarkkaan omia resurssejasi harkitessasi rescuekoiran adoptiota. Onko sinulla aikaa, motivaatiota ja sitoutuneisuutta koiraan? Aikuisenkin koiran kohdalla sitoutuminen voi olla parhaillaan useiden vuosien mittainen. Muistathan myös, että kotikoiran tavat eivät ole tarhaoloista tulleille useinkaan tuttuja, eikä voida olettaa, että koira kulkisi hihnassa heti vaivattomasti, olisi tottunut sisätiloihin ja työpäivän mittaiseen yksinoloon tai jättäisi tavarasi rauhaan. Tiedossa on varmasti töitä ja takapakkia, mutta myös iloisia hetkiä ja onnistumisen riemua. Muistathan myös, että koiran kuvaus on kirjoitettu tarhaolosuhteissa tehtyjen havaintojen perusteella ja käytös voi kotiutumisen edetessä muuttua.

Koirat saapuvat Romaniasta Suomeen steriloituna tai kastroituna, asianmukaisesti rokotettuna, ulko- ja sisäloishäädettynä ja testattuna useiden sairauksien varalta. Lisäksi koirat on mikrosirutettu ja niillä on EU-lemmikkipassi. Rescueyhdistys Kulkurit ry kuuluu Responsible Rescue -sitoumukseen ja noudattaa sitoumuksen kriteereitä sekä Maa- ja Metsätalousministeriön säädöksiä koirien maahantuonnissa. Tässä artikkelissa esitetyn koiran kodinetsintää hoitaa Rescueyhdistys Kulkurit ry, joka on rekisteröitynyt Eläintenpitäjä- ja pitopaikkarekisteriin asiakastunnuksella 24032685.

Ennen yhteydenottoa, tutustuthan tarkasti adoptioprosessin kuvaukseen, luovutussopimukseen, oppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, adoptoitavan eläimen terveyteen sekä adoption kustannuksiin.

Yhteyshenkilö:

Tutustu myös näihin: