Kodin saanut koira: LUMI (ent. Chilienne) (Suomessa)

Syntymäaika: 2015
Sukupuoli: narttu
steriloitu
Sijainti: Suomessa
Kokoarvio:

 

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin luovutussopimukseenoppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

Perustiedot ja tausta
22.10.2020

Rosiori de Veden kaupunki Romaniassa on koiraihmisen näkökulmasta surullinen paikka. Paikallisten rankkureiden ilon aihe on lattioiden pesun yhteydessä kastella vesiletkulla tahallaan myös koirat  säästä huolimatta. Tämän vuoksi koirilla ei esimerkiksi voida talvisin käyttää olkea lämpöeristeenä. Ainoan toivon kipinän paremmasta huomisesta tuo uuttera eläinsuojelija Cornelia Stan, joka on omistanut elämänsä näiden koirien auttamiseen. Cornelia käy säännöllisesti hoitamassa ja ruokkimassa koiria ja järjestää niitä ulkomaalaisten adoptioiden piiriin. Kulkurit auttavat Rosiori De Veden syrjäistä romanialaiskaupunkia sen koiraongelman hallinnassa massasterilointi ja avustusprojektin avulla sekä ottamalla joitakin kunnallisen tarhan koiria adoptio-ohjelmaan. Kaupungin koiratarhalla elää noin 350 koiraa. Osa koirista on kiinnitettyinä koppeihinsa puolentoista metrin pituisella kettingillä, osa elää tarhan sisällä häkeissä betonilattialla.

Yksi näistä pihalla koppeja asuttavista  koirista oli vuonna 2016 ystävällinen Chilienne tyttö. Chiliennen menneisyydestä ei ollut tietoa, mutta löytyi sieltä mitä tahansa, oli tyttö säilyttänyt lempeän ja ihmisystävällisen luonteensa. Tyttö oli innokas ja iloinen, hyppii hieman ihmisten lähestyessä häntä, mutta rauhoittuu heti kun ihminen tuli kosketusetäisyydellä. Kauniilla silmillään Chilienne katsoi suoraan silmiin ja nautti rapsutuksista kättä vasten painautuen. Hurmaava Chilienne valikoitui mukaan Kulkurien adoptio-ohjelmaan ja löysikin nopeasti oman kotinsa. 3.11.2016 Chilienne lensi oman perheensä luokse Suomeen ja sai uudeksi nimekseen Lumi.

Aina kaikki ei kuitenkaan mene, kuten Strömsössä ja noin 6-vuotias Lumi palaa nyt, melkein neljä vuotta myöhemmin, etsimään uutta kotia muuttuneen perhetilanteen vuoksi. Perhe kirjoittaa Lumista näin:

“Lumi tuli meille Rosiorin tarhalta marraskuussa 2016 ja sopeutuminen silloiseen kahden aikuisen perheeseen sujui hyvin. Lumi on luonteeltaan lempeä ja rauhallinen, mutta aktiivista elämäntyyliä kaipaava koira. Lumi suhtautuu ennakkoluulottomasti kaikkiin aikuisiin ihmisiin ja tulee aina ihmisten luo hakemaan rapsutuksia ja silityksiä. Lenkillä jopa heittäytyy usein ventovieraiden ihmisten eteen rapsuteltavaksi. Pieniin lapsiin Lumi suhtautuu kuitenkin varauksella ja sattaa olla arvaamaton heidän lähestyessään. Puolisen vuotta Lumin kanssa yhtäaikaa meillä oli myös kissa, johon Lumi suhtautui välillä hyvin, välillä arvaamattomasti.

Lumi tykkää pitkistä lenkeistä, keppi- ja palloleikeistä sekä hajujen perässä juoksemisesta. Lumi on kaikkiruokainen, mutta meillä on ollut käytössä herkälle vatsalle tarkoitettu ruoka, sillä Lumin vatsa menee herkästi ripulille jos syö jotain sopimatonta. Lenkeillä Lumi käyttäytyy pääsääntöisesti hyvin, mutta muiden koirien ohitikseen on syytä kiinnittää huomiota. Osan koirista Lumi hyväksyy, mutta osalle räksyttää ohituksissa kovastikin. Lumilla on muutama koirakaveri, joiden kanssa tykkää leikkiä ja lenkkeillä.

Lumi on ollut pääsääntöisesti terve. Keväällä Lumilla oli kuitenkin silmän värikalvontulehdus, jonka yhteydessä tutkittiin muitakin taudinkuvia, mutta mitään merkittävää ei löytynyt. Lumilla ei ole ollut eroahdistusta pitkienkään työpäivien aikana. Lumi ei hauku oikeastaan ollenkaan, on täysin sisäsiisti eikä ole meillä ollessaan hajottanut mitään tavaroita tai huonekaluja. Lumin turkkia joutuu harjaamaan säännöllisesti, sillä karvaa irtoaa suhteellisen paljon.

Lumi tottelee käskyjä “istu”, “paikka”, “tassu” ja “vierellä”. Joskus saattaa olla kuitenkin hieman oikukas, jos ulkona on esimerkiksi todella huono sää. Lumi pelkää ilotulitusta ja ukkosta. Muuttuneen perhetilanteen vuoksi haikein mielin luopuisimme tästä ihanasta koirasta ja toivoisimme, että Lumille löytyisi hyvä loppuelämän koti, jossa ei olisi pieniä lapsia ja jossa Lumi saisi kaipaamansa huomion ja aktivoinnin.”

Lumille etsitään uutta kotia, jossa ei asu pieniä tai alakouluikäisiä lapsia. Mikäli tulevassa kodissa asuu ennestään muita eläimiä, tulee kodista löytyä hyvät eristysmahdollisuudet sekä kokemusta ja pitkäjänteisyyttä totuttaa Lumia elämään toisten koirien ja/tai muiden eläinten kanssa. Muuten Lumi on todella sopeutuvainen koira, joka sopisi monenlaiseen ympäristöön ja varmasti myös esimerkiksi kerrostaloon. Lumin tulevalla perheellä on kuitenkin oltava energiaa ja intoa touhuilla Lumin kanssa ja aktivoida sitä arjessa, sillä pelkäksi sohvaperunaksi ei aktiivisesta Lumista ole.

Lumi on keskikokoinen, noin 50cm korkea ja 20 kiloa painava, sopusuhtainen tyttö.

Lumi etsii uutta kotia vanhasta kodista käsin ja sitä pääsee tapaamaan sovitusti adoptiohaastattelujen jälkeen.

Päivitykset
22.10.2020
Joskus homma luistaa juuri toivotunlaisesti ja niin kävi tällä kertaa Lumin uuden kodin löytymisen kanssa. Lumi löysi nopeasti uuden kodin ja pääsee nauttimaan elämästä rakastettuna perheenjäsenenä.

21.9.2020
Lumi (ent. Chilienne) palaa Kulkurien adoptio-ohjelmaan etsimään uutta kotia muuttuneen perhetilanteen vuoksi.

3.11.2016
Suloinen Chilienne saapui tänään oman rakastavan perheen luo, paljon onnea!

14.10.2016
Tänään ihana Chilienne varattiin ikiomaan kotiin.


Mietithän tarkkaan omia resurssejasi harkitessasi rescuekoiran adoptiota. Onko sinulla aikaa, motivaatiota ja sitoutuneisuutta koiraan? Aikuisenkin koiran kohdalla sitoutuminen voi olla parhaillaan useiden vuosien mittainen. Muistathan myös, että kotikoiran tavat eivät ole tarhaoloista tulleille useinkaan tuttuja, eikä voida olettaa, että koira kulkisi hihnassa heti vaivattomasti, olisi tottunut sisätiloihin ja työpäivän mittaiseen yksinoloon tai jättäisi tavarasi rauhaan. Tiedossa on varmasti töitä ja takapakkia, mutta myös iloisia hetkiä ja onnistumisen riemua.

Lumi on ennen Suomeen saapumistaan steriloitu, asianmukaisesti rokotettu, ulko- ja sisäloishäädetty ja testattu useiden sairauksien varalta. Lisäksi Lumi on mikrosirutettu ja sillä on EU-lemmikkipassi. Rescueyhdistys Kulkurit ry kuuluu Responsible Rescue-sitoumukseen ja noudattaa sitoumuksen kriteereitä koirien maahantuonnissa.

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin luovutussopimukseenoppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

Lumin yhteyshenkilönä toimii Anne Huhtala.

 

 

Mitä sinun tulisi huomioida ennen
rescuekoiran adoptiota?

Mietithän tarkkaan omia resurssejasi harkitessasi rescuekoiran adoptiota. Onko sinulla aikaa, motivaatiota ja sitoutuneisuutta koiraan? Aikuisenkin koiran kohdalla sitoutuminen voi olla parhaillaan useiden vuosien mittainen. Muistathan myös, että kotikoiran tavat eivät ole tarhaoloista tulleille useinkaan tuttuja, eikä voida olettaa, että koira kulkisi hihnassa heti vaivattomasti, olisi tottunut sisätiloihin ja työpäivän mittaiseen yksinoloon tai jättäisi tavarasi rauhaan. Tiedossa on varmasti töitä ja takapakkia, mutta myös iloisia hetkiä ja onnistumisen riemua. Muistathan myös, että koiran kuvaus on kirjoitettu tarhaolosuhteissa tehtyjen havaintojen perusteella ja käytös voi kotiutumisen edetessä muuttua.

Koirat saapuvat Romaniasta Suomeen steriloituna tai kastroituna, asianmukaisesti rokotettuna, ulko- ja sisäloishäädettynä ja testattuna useiden sairauksien varalta. Lisäksi koirat on mikrosirutettu ja niillä on EU-lemmikkipassi. Rescueyhdistys Kulkurit ry kuuluu Responsible Rescue -sitoumukseen ja noudattaa sitoumuksen kriteereitä sekä Maa- ja Metsätalousministeriön säädöksiä koirien maahantuonnissa. Tässä artikkelissa esitetyn koiran kodinetsintää hoitaa Rescueyhdistys Kulkurit ry, joka on rekisteröitynyt Eläintenpitäjä- ja pitopaikkarekisteriin asiakastunnuksella 24032685.

Ennen yhteydenottoa, tutustuthan tarkasti adoptioprosessin kuvaukseen, luovutussopimukseen, oppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, adoptoitavan eläimen terveyteen sekä adoption kustannuksiin.

Yhteyshenkilö:

Tietoa adoptioprosessista

Usein kysytyt kysymykset

Opas rescuekoiran adoptoijalle

Tutustu myös näihin: