Päivitetty 20.05.2020

Kotia etsivä koira: MANTRA (nyk. Iines) (Suomessa)


Syntymäaika: 9/2017
Sukupuoli: narttu
Sijainti: Suomessa (Lohja)
steriloitu

 

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin luovutussopimukseen, oppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

Perustiedot ja tausta

17.5.2020
Romaniassa asuu ja elää kahdesta kolmeen miljoonaa koditonta koiraa. Suurin osa niistä ei saa koskaan kokea turvaa tai täyttä vatsaa. Osa on onnekkaita ja kohtaa matkallaan ystävällisen ihmisen, joka auttaa. Mihaela Soare on romanialainen eläinsuojelija, joka on äitinsä kanssa omistanut koko elämänsä näiden epäonnisten auttamiseen. Heidän ansiostaan moni entinen koditon on saanut uuden mahdollisuuden ja asuu nyt rakastettuna perheenjäsenenä Suomessa.

Sisarukset Mantra (nyk. Iines) ja Candie löytyivät vuoden 2017 joulukuussa Mihaelan asuinpaikan lähistöllä sijaitsevan sairaalan pihasta, josta Mihaela äitinsä kanssa on ottanut talteen useita kodittomia koiria. Kauaa ei tyttöjen tarvinnut odottaa Mihaelan luona kodin löytymistä, ensin Candie muutti omaan kotiin Saksaan ja sitten pikkuinen Mantra muutti vuoden 2018 maaliskuussa Suomeen. Mantra sai uudeksi nimekseen Iines. Iines on elänyt omassa kodissaan reilut kaksi vuotta rakastettuna perheenjäsenenä, mutta tulee nyt etsimään uutta kotia. Entinen omistaja kertoo Iineksestä näin: “Iines on ihana, energinen ja rakastava koira. Iines jaksaa pitkiäkin lenkkejä metsässä ja rakastaa haistella erilaisia metsän tuoksuja. Iines myös juoksee todella kovaa ja hyppii metrin korkeuteen jos oikein innostuu. Vaikka virtaa riittääkin, niin Iines osaa myös rentoutua kotona ja köllötellä sohvalla tai sohvan alla. Iines innostuu helposti ja varsinkin jos tilanteeseen liittyy herkkuja, sen huomion saa melko helposti. Parhaita tyyppejä ovat ne, joilla on nappuloita taskussa tai makkarapaketti kädessä. Iines antaa luottoihmisten harjata, pestä ja tehdä muita hoitotoimenpiteitä. Olen myös opettanut Iineksen kynsienleikkuuseen ilman murinoita. Tassu ja naps niin saa herkun. Myös ulkona lenkkeily sujuu välillä ihan hyvin.”

Kuten entinen omistaja sanoo, Iineksessä on paljon potentiaalia kunnon koirakansalaiseksi. Iines tuntee myös vihjesanat, kuten istu, maahan, tassu, sivulle ja odota ja osaa toimia niiden mukaan. Liian suureksi haasteeksi perheelle on kuitenkin muodostunut Iineksen arkuus ja siihen liittyvä käyttäytyminen. Perhe on hakenut apua kouluttajilta, mutta he kokevat oman kokemuksensa ja omat taitonsa riittämättömiksi auttamaan Iinestä, saamastaan avusta huolimatta. Kotona ja oman perheen kanssa Iines on ollut mitä ihanin koira, mutta vieraat, erityisesti miehet ja lapset ovat Iineksen mielestä pelottavia ulkona kohdatessa, ja erityisesti jos he tulevat Iineksen omaan kotiin. Naisiin Iines useimmiten suhtautuu luottavaisemmin. Iineksen pelko on näkynyt haukkumisena, murinana, hyökkimisenä ja joskus myös näykkimisenä. Ulkoilut ovat Iinekselle stressaavia, koska kodin ympäristössä liikkuu paljon muita koiria ja lapsia, mikä aiheuttaa remmirähjäämistä.  Välillä ulkoilu on sujunut ihan hyvin, mutta kun stressaava tilanne on kerran tullut niin rauhoittumiseen on mennyt  kauan aikaa. Ihan viime kuukausina tilanne on kärjistynyt niin, että Iines ei enää löydä yhteistä säveltä oman perheenkään miehen kanssa. Niinpä perheen kanssa on päädytty siihen, että Iinekselle etsitään uusi koti, jossa on paremmat valmiudet auttaa Iinestä pääsemään peloistaan.

Iines on siis herkkä tyttö, jolle etsitään uutta aikuiskotia suhteellisen rauhallisessa ympäristössä. Iines on nyt asunut rivitalossa ja kerrostalo olisikin Iinekselle kaikkine äänineen turhan stressaava ympäristö. Omakotitalossa asuva, mieluiten aroista tai terrierityyppisistä koirista kokemusta omaava aikuisperhe on Iineksen toiveena.  Kotona voisi olla pieni koirakaveri, mutta Iines olisi varmaan onnellinen myös ainoana lemmikkinä. Iineksellä on ollut aikaisemmin lähipiirissä pari koirakaveria, joiden kanssa se tuli hyvin toimeen, mutta esim. koirapuisto on ollut Iinekselle aivan liian stressaava paikka. Kissan kanssa Iines ei sovi samaan kotiin.

Iines on noin 40 cm korkea ja painaa noin 12 kg.

Päivitykset

17.5.2020
Iines on ollut nyt reilun viikon kotihoidossa. Iines on joka päivä päässyt pitkälle metsälenkille kotihoitajan kanssa ja stressi onkin selvästi laskenut. Iines nauttii hiljaisilla metsäpoluilla kävelystä eikä rentona ja rauhallisena juurikaan reagoi harvoihin vastaantulijoihin. Iineksellä on mukavan reipas etenemistahti eikä pieni sadekaan saa Iinestä haikailemaan takaisin sisälle. Oheisella videolla näkyy Iineksen reagointia lenkillä vastaantuleviin ihmisiin, joista todennäköisesti talutettu pyörä tekee vähän epäilyttäviä. Kotihoitajan mukaan tilanteessa reilumpi väistäminen olisi todennäköisesti saanut Iineksen olemaan reagoimatta. Tällaisten tilanteiden jälkeen Iines kuitenkin palautuu nopeasti ja jatkaa iloisena lenkkeilyä.

Kotihoidossa Iineksestä on kuoriutunut hellyydenkipeä pusutyttö eli luottamus kotihoitajaan löytyi nopeasti. Avainasia on se, että Iines saa olla aloitteen tekijä lähestymisessä. Ulkoillessa on käynyt selväksi, että Iines kovin mielellään jahtaisi jäniksiä ja rusakoita, jos vain saisi mahdollisuuden. Jo entinen koti osasi kertoa, että myös kissat ovat Iinekselle enemmän tai vähemmän saaliseläimiä, joten Iinekselle etsitään kissatonta kotia.

Iines on osoittautunut olevansa muiden koirien suhteen valikoiva. Iines on mieltynyt pieniin koiriin, joiden kiivas haukkuminenkaan ei tunnu Iinestä haittaavan. Pienet koirat saavat hyppiä ja räksyttää Iineksen ympärillä Iineksen ollessa rauhallinen, ystävällinen ja hiljaisempi. Pieniä koiria ulkoiluttavat miehet ovat Iineksestä myös kivoja. He saavat tarjota Iinekselle kättään haisteltavaksi ja Iines käy haistelemassa pysyen rauhallisena ja ystävällisenä. Isot koirat pelottavat Iinestä jonkin verran, mikä näkyy myös siinä, että Iines herkästi murisee kotihoitajan kookkaamalle koiralle. Iineksessä tuntuu olevan todella paljon terrierin luonnetta ja on ilmeistä, ettei Iines ole niinkään arka kuin valikoiva.

Iineksen reagointi lapsiin on viikon aikana lieventynyt, tosin myös kohtaamisia on ollut vähemmän. Jo kuluneen viikon aikana on vahvistunut käsitys siitä, että Iines olisi täysin valmis jäseneksi aikuisperheeseen, jolla on kotina omakotitalo rauhallisessa ympäristössä, missä Iines pääsisi rakastamilleen metsälenkeille. Iines olisi onnellinen myös perheen ainoana lemmikkinä tai enintään pienen koiran kaverina. Lisätty kolme videota ja uusia kuvia.

5.5.2020
Iines palaa etsimään uutta kotia sivuillemme. Loppuviikosta Iines muuttaa kotihoitajan luokse odottamaan kodin löytymistä. Kunhan Iines ehtii kotiutumaan hoitopaikkaan, saamme uusia kuulumisia.

8.3.2018
Eilinen Kulkuri-lento toi kotiinsa suloisen Mantran, joka hurmasi perheensä ensikatseesta. Onnea Mantra ja perhe.

14.2.2018
Mantra sai parhaan mahdollisen ystävänpäivälahjan, kun se varattiin omaan kotiin Suomeen.

4.2.2018
Lisätty nopeasti kasvavasta tyttösestä päivitetty profiilikuva sekä video.

22.1.2018
Mihaelan hoivissa Mantrasta ja Candiesta on sukeutunut aktiivisia ja leikkisiä pentuja, joiden mielikuva ihmisistä on positiivinen. Niiden ihmiskontaktit ovat kuitenkin vielä kovin vähäisiä, eikä niitä Mihaelan luona enempää tulekaan. Ne tulevat varmasti reipastumaan omassa kodissa, kun ne saavat uusia kokemuksia ja tuttavuuksia. Kodin tulee kuitenkin osata antaa niille riittävästi aikaa sulatella uusia asioita. Enemmänkin niiden alku-ujous vaikuttaisi olevan siis sosiaalisten kontaktien vähyys, kuin luonteessa oleva taipumus vetäytyä. Mahdollista toki on tämäkin, joten varmaa näin pienten koirien tulevasta luonteesta on mahdotonta sanoa. Ne tulevat leikeissään ja muuten hyvin toimeen muiden koirien ja myös Mihaelan kissojen kanssa. Pikkuiset intoutuvat välillä haukkumaan ja tähän tulevan kodin kannattaakin kiinnittää huomiota heti alusta alkaen. Luonne-eroja tytösillä ei tällä hetkellä ole, mutta niitä varmasti muotoutuu ajan kanssa.

Mantra etsii kotia, jossa ymmärretään, että pentu tarvitsee loputtomasti kärsivällisyyttä, ymmärrystä ja johdonmukaista, positiiviseen palkitsemiseen pohjautuvaa ohjausta.

Mantra on tällä hetkellä noin viisikiloinen ja sen odotetaan kasvavan noin 40-senttiseksi ja 12 kg painavaksi.

22.1.2018
Mantra aloitti kodin etsimisen Kulkurien adoptio-ohjelmassa.

 

Mietithän tarkkaan omia resurssejasi harkitessasi rescuekoiran adoptiota. Onko sinulla aikaa, motivaatiota ja sitoutuneisuutta koiraan? Aikuisenkin koiran kohdalla sitoutuminen voi olla parhaillaan useiden vuosien mittainen. Kotihoidossa oleva koira on päässyt jo hieman harjoittelemaan perhekoiralle tärkeitä taitoja. Kaiken uuden opettelu on kuitenkin vielä aivan alussa, eikä voida olettaa että kotihoidon kautta tuleva koira olisi valmiiksi täysin koulutettu. Tiedossa on varmasti myös omassa kodissa töitä, takapakkia, iloisia hetkiä ja onnistumisen riemua.

Kotihoidossa olevan koiran luonteesta ja tavoista saadaan tarhaolosuhteissa tehtyjä havaintoja enemmän tietoa. Koiran luonne muovautuu kuitenkin kaikkien sen saamien kokemusten kautta ja isossa roolissa on myös lopullisen kodin tapahtumat. Koiran käytös voi ajan ja kotiutumisen myötä vielä muuttua.

Mantra (Iines) saapui Suomeen asianmukaisesti rokotettuna, ulko- ja sisäloishäädettynä ja testattuna useiden sairauksien varalta. Lisäksi Mantra (Iines) on mikrosirutettu ja sillä on EU-lemmikkipassi. Rescueyhdistys Kulkurit ry kuuluu Responsible Rescue-sitoumukseen ja noudattaa sitoumuksen kriteereitä koirien maahantuonnissa. 

 

Iineksen yhteyshenkilönä toimii: Marjukka Kokko

Share
 
 

Yhteistyössä


Yhteistyossa
 
 

Takaisin ylös

© Rescueyhdistys Kulkurit ry 2015 | All rights reserved, Rekisterinumero 208.505, y-tunnus 2594720-9.