Päivitetty 16.09.2019

Kodin saanut koira: KENSI (Suomessa kotihoidossa)


Syntymäaika: 8/2017
Sukupuoli: narttu
Sijainti: Suomessa (Järvenpää)
Steriloitu

 

Perustiedot ja tausta

6.8.2019

Kensin tarina alkoi vuoden 2017 elokuussa kun tuntemattomaksi jäänyt emokoira synnytti ei-toivotut pennut. Pennut hylättiin M. G. Rescue-tarhan tarhan portille niiden ollessa vain ihmisen kämmenen kokoisia. M. G. Rescue on romanialaisen eläinlääkärin ja -suojelijan Mihai Grigorien perustama taho, jonka huostassa on useita erilaisia eläimiä. Mihai on toiminut kodittomien eläinten kanssa pitkään ja tehnyt yhteistyötä Kulkureille tuttujen tahojen kanssa. Mihain eläinrakkaus ei rajoitu lajiin, ja mikäli huostaan tulee eläin jonka hoito ei ole Mihaille vielä tuttua, tarttuu hän toimeen ja opettelee uutta. Koirien hoito on kuitenkin tuttua hommaa ja siitä sai nauttia kaikkien muiden lisäksi pieni Kensi sisaruksineen. Aikanaan pennut löysivät omat kotinsa Suomesta, Kensi viimeisenä vuoden 2017 tammikuussa.

Kensi palaa etsimään uutta kotia oltuaan puolitoista vuotta kotona. Syynä Kensistä luopumiseen on omistajan raskas elämäntilanne yhdistyneenä Kensin arkuuteen. Kensi on epävarma kohdatessaan uusia ihmisiä ja uusia koiria, mutta kun saa tutustua rauhassa, epävarmuus menee ohi. Ihmisiä Kensi saattaa vierastaa pitkäänkin. Epävarmuus sattaa näyttäytyä haukkumisena. Kensi on muutenkin tarkka reviiristään ja ilmoittaa sen loukkaukset haukkumalla. Kensi haukkuu jonkin verran kerrostalon äänille, mutta se on vähentynyt, samoin kuin vastaantuleville koirille rähjääminen. Omistajan muutettua keskelle kaupunkia, Kensin elämä kävi kerrassaan mahdottomaksi ja se stressaantui kaikesta kaupungin hälinästä eikä enää suostunut ulkoilemaan.

Kensi on käytetty eläinlääkärillä eikä lisääntyneen stressikäyttäytymisen taustalta löytynyt terveysongelmia. Omistaja on hyödyntänyt myös ongelmakoirakouluttajan apua Kensin arkuuden hoidossa. Nyt pintaan nousseiden ongelmien takana on kuitenkin ihana pieni koiratyttö, jota omistaja kuvailee näin: ” Kensi on maailman rakkain ja ihanin hienotyttö, joka tarvitsee rauhaa ympärilleen. Kun Kensi on hyväksynyt sinut, se varmasti tunkee sohvalle viereen rapsuteltavaksi ja suukottelee kiitokseksi. Kensi on herkkusuu ja helppo motivoida herkuilla kunhan stressitasot on saatu alas. Kensi oppii nopeasti ja osaa peruskäskyt ja pari erikoistakin temppua. Kensi rakastaa autokyytiä, hyppimistä, kiipeilyä ja juoksemista. Kensi kulkee ulkona hihnassa hyvin, mutta jos on hälinää, alkaa vetämään. Pelkää isoja koiria, mutta leikkii mielellään pienten koirien kanssa, kunhan on ensin saanut rauhassa tutustua. Lapsia Kensi pelkää vähän, samoin eläinlääkärissä käyntejä, joilla onkin kuonokoppa ollut käytössä näykkimisen ehkäisemiseksi. Kensi ei myöskään tykkää kynsien leikkaamisesta. Kensillä on kova riistavietti, joten sitä on pidetty vapaana ainoastaan mökillä ja koirapuistossa. Eroahdistusta Kensillä ei ole.”

Kensi on siis herttainen, nyt noin 9 kg painava nuori koiratyttö, jonka stressikäyttäytyminen on kokonaan kadonnut kotihoitojakson aikana. Kensi on kuitenkin herkkä tyttö ja muutossa ja kotiutumisessaan uuteen kotiin se tarvitsee varmasti ymmärtäväistä tukea. Kotihoitojakso on osoittanut, että Kensi pystyy oleskelemaan ongelmitta myös vilkkailla paikoilla, mutta sopivin ympäristö sille kuitenkin olisi aikuisperhe ja rauhallinen kaupunkiympäristö tai koti maaseudulla. Kokemus epävarman koiran kanssa elämisestä ja halukkuus ja taito tukea Kensin löytynyttä rohkeutta ovat myös tarpeen. Tasapainoinen koirakaveri olisi mahtava bonus, mutta ei välttämätön.

Päivitykset

15.9.2019

Kensi on kotona, lämpimät onnittelut Kensille ja sen omalle ihmiselle!

3.9.2019

Pikku-Kensi on varattu ja muuttaa pian omaan kotiin.

6.8.2019

Kensi on nyt ollut kotihoidossa jo kuutisen viikkoa ja se on ehtinyt kokea monenlaisia asioita, sellaisiakin, mitkä aikaisemmin saivat sen huolestumaan. Se on ehtinyt kulkea metrolla ongelmitta, on ollut kotihoitajan äidin luona hoidossa Helsingin keskustassa ja siellä käynyt ulkoilemassa ja ulkona syömässä. Ja kaikkiin näihin jännittäviin kokemuksiin se on asennoitunut innostuneesti ja selvästi nauttinut uusista elämyksistä. Sen kehitys vieraiden ihmisten ja koirien kohtaamisessa on ollut huikeaa. Vastaantuleville koirille pitää vielä haukkua, mutta se on vähentynyt koko ajan ja suhtautuminen on nyt enemmän kiinnostunutta kuin pelokasta. Samoin ulkoillessa hihna on yhä useammin löysällä Kensin kävellessä rennosti.

Kensi on saanut nauttia myös ainoana koirana olosta kun Danny-kaveri on ollut kyläreissulla. Siitäkin Kensi on osannut ottaa kaiken irti ja ollut oikeana kainalokoirana ja junassa jopa nukahtanut kotihoitajan syliin. Kensi ilmoittelee vielä jonkin verran rappukäytävän äänistä, mutta lopettaa heti ”kuittauksen” saatuaan. Onpa se ollut jo kokonaisen vuorokauden haukkumatta kertaakaan. Kensi on myös oikea somenaama, sillä se sai ikioman mainoksen Kulkureiden facebook-sivuille. Lisätty ihanalle Kensi-tytölle kolme kesäistä kuvaa. Tilauksessa on Kensille oma koti syksyksi!

21.7.2019

Kensi se vaan reipastuu kotihoidossa. Kuluneen viikon se on viettänyt kotihoitoperheensä kanssa sijaistamassa toista kotihoitajaa ja siellä sillä on ollut oman kotihoitoveikan lisäksi ollut kaverina kaksi itseään isompaa koiraa sekä toinen kotihoitolainen, myös sivuillamme omaa kotiaan etsivä Neko. Viikko on näyttänyt, että Kensi tulee oikein mainiosti toimeen myös itseään isompien koirien kanssa ja osana viiden koiran katrasta. Se on vieraillut myös talleilla ja pitää selvästi hevosista. Se ei myöskään pelkää vettä vaan menee rohkeasti uimaan.

Uusien ihmisten kohtaamisessa se on rohkaistunut huomattavasti niin kotona kuin ulkonakin. Kensin pitää kuitenkin ensin saada tutkailla vieraita kaikessa rauhassa ja tehdä sitten itse aloite lähempään tuttavuuteen. Ulkona vieraat, hihnassa liikkuvat koirat vielä arastuttavat. Kensi on onnellinen koira, joka tykkää tekemisestä yhdessä ihmisen kanssa, mutta osaa myös viihdyttää itseään heittelemällä leluja ja juoksemalla niitä sitten kiinni. Kensi on siis kerrassaan hurmaava korvaeläin, jolta ei puutu muuta kuin oma koti. Kotihoitaja joutuu oikein miettimään, mitä todellisia haasteita Kensillä vielä voisi olla ja löytyyhän niitä: junalla ja metrolla kulkemista he eivät vielä ole kokeilleet! Lisätty Kensille kuva ja video leikeistä.

11.7.2019

Lisätty täydelliselle Kensi-tytölle kolme videota kotihoidosta.

9.7.2019

Kensi on ollut nyt kaksi viikkoa kotihoidossa ja on hurmannut täysin kotihoitajansa, joka kuvailee Kensiä näin vajaan viikon jälkeen: ” Kensi tuli mun pieneen eläintarhaan kotihoitoon vajaa viikko sitten, ja on onnistunut yllättämään mut positiivisesti kaikissa tähän asti kohdatuissa tilanteissa. Kensi on kiltisti yksin kotona sekä itsekseen että toisen koiran kanssa, naapurit eivät ole valittaneet haukkumisesta ja mitään ei ole tuhottu. Ulkoilu on Kensin mielestä ihanaa etenkin metsässä. Sen lempijuttu on mennä pitkässä liinassa – irti sitä ei kannata pitää riistavietin takia. Se osaa kuitenkin ohittaa puput ja linnut nätisti.  Vastaan tulevat koirat saattaa olla Kensille vähän pelottavia, mutta olemme työstäneet asiaa ja nyt ohittaminen onnistuu jo ilman suurempaa draamaa. Koirapuistossa ja kotona se tulee hyvin toimeen rauhallisten ja pienten koirien kanssa. Kensi tykkää myös kissoista, mutta sopii hyvin elämään myös ainoana koirana.
Kaiken kaikkiaan Kensi on tosi ihana, leikkisä, älykäs ja herkkä neiti josta joku onnekas ihminen saa itselleen iloisen kaverin ja söpön varpaanlämmittimen 💕”

Kensi on ehtinyt käymään eläinlääkärissä rokotuksilla, mikä ei ole lainkaan sille mieleistä, mutta sielläkin se oli reipas ja on tottunut käyttämään kuonokoppaa. Kotihoitajan kanssa vielä harjoitellaan kuonokopan käyttöä niin, että siitä tulisi Kensille välttämättömän sijasta mukava tai vähintäänkin neutraali asia. Kotoisat hoitotoimenpiteet, kuten kynsien leikkuu sujuvat ilman ongelmia. Kotihoidossa ollessaan Kensi ei ole tähän mennessä pelännyt mitään: pyörät, autot ja päiväkotilapsiryhmät se on kohdannut tyynen rauhallisesti. Ulkoillessa vieraat ihmiset ovat vielä sen mielestä jänniä, mutta rauhallisia ihmisiä se jo uskaltaa lähestyä. Kensin kotihoitopaikka sijaitsee rauhallisella alueella kaupunkiympäristössä ja se näyttää sopivan sille hyvin. Lisätty Kensille kuvia kotihoidosta. 

26.6.2019

Kensi aloittaa uuden kodin etsimisen adoptio-ohjelmassamme.

27.1.2018
Kensi pääsi viimein oman pentueensa viimeisenä jäsenenä lentämään kotiin, Suomeen.
Paljon Onnea perheelle ja paljon onnea Kensi.

2.1.2018
Kensin uusi vuosi ei paremmin voisi alkaa, sillä se on tänään varattu omaan kotiinsa Suomeen.

9.12.2017
Tapasimme Kensin marraskuussa.  Kensi oli ehdottomasti pentu-kolmikon rohkein.
Alkuun sitä hivenen ujostutti, kun vieraat ihmiset menivät sen häkkiin. Lopulta pennulle tyypillinen uteliaisuus uusiin ihmisiin kuitenkin voitti ja se tuli varovaisesti tekemään tuttavuutta.
Jonkin ajan jälkeen, se olikin jo rohkean oloinen ja rupesi leikkimään kanssamme. Se oli  ihmisten kanssa rento ja luottavainen. Se haisteli uteliaasti vieraiden kasvoja , päästessään  syliin. Se antoi myös hienosti tutkia itseään, mm. katsoa hampaitaan.
Kun poistuimme häkistä, rupesi pentukolmikko leikkimään keskenään ja meno oli hetken aikaa melko vauhdikastakin, kuten tämän ikäisillä pikkupennuilla kuuluukin olla.

Kensi tulee aikuisiällään todennäköisesti olemaan keskikokoinen koira.

Ehkä 45-55 cm ja 15-20 kg painava.
__________________________________________________________________________

Mietithän tarkkaan omia resurssejasi harkitessasi rescuekoiran adoptiota. Onko sinulla aikaa, motivaatiota ja sitoutuneisuutta koiraan? Aikuisenkin koiran kohdalla sitoutuminen voi olla parhaillaan useiden vuosien mittainen. Kotihoidossa oleva koira on päässyt jo hieman harjoittelemaan perhekoiralle tärkeitä taitoja. Kaiken uuden opettelu on kuitenkin vielä aivan alussa, eikä voida olettaa että kotihoidon kautta tuleva koira olisi valmiiksi täysin koulutettu. Tiedossa on varmasti myös omassa kodissa töitä, takapakkia, iloisia hetkiä ja onnistumisen riemua.

Kotihoidossa olevan koiran luonteesta ja tavoista saadaan tarhaolosuhteissa tehtyjä havaintoja enemmän tietoa. Koiran luonne muovautuu kuitenkin kaikkien sen saamien kokemusten kautta ja isossa roolissa on myös lopullisen kodin tapahtumat. Koiran käytös voi ajan ja kotiutumisen myötä vielä muuttua. 

Kensi on steriloitu, asianmukaisesti rokotettu, ulko- ja sisäloishäädetty ja testattu useiden sairauksien varalta. Lisäksi Kensi on mikrosirutettu ja sillä on EU-lemmikkipassi.  Rescueyhdistys Kulkurit ry kuuluu Responsible Rescue-sitoumukseen ja noudattaa sitoumuksen kriteereitä koirien maahantuonnissa. 

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin luovutussopimukseenoppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

Harkitut yhteydenotot: Marjukka Kokko

 

 

 

 

 

Share
 
 

Yhteistyössä


Yhteistyossa
 
 

Takaisin ylös

© Rescueyhdistys Kulkurit ry 2015 | All rights reserved, Rekisterinumero 208.505, y-tunnus 2594720-9.