Päivitetty 11.07.2019

Kotia etsivä koira: KENSI (Suomessa kotihoidossa)


Syntymäaika: 8/2017
Sukupuoli: narttu
Sijainti: Suomessa (Järvenpää)
Steriloitu

 

Perustiedot ja tausta

22.6.2019

Kensin tarina alkoi vuoden 2017 elokuussa kun tuntemattomaksi jäänyt emokoira synnytti ei-toivotut pennut. Pennut hylättiin M. G. Rescue-tarhan tarhan portille niiden ollessa vain ihmisen kämmenen kokoisia. M. G. Rescue on romanialaisen eläinlääkärin ja -suojelijan Mihai Grigorien perustama taho, jonka huostassa on useita erilaisia eläimiä. Mihai on toiminut kodittomien eläinten kanssa pitkään ja tehnyt yhteistyötä Kulkureille tuttujen tahojen kanssa. Mihain eläinrakkaus ei rajoitu lajiin, ja mikäli huostaan tulee eläin jonka hoito ei ole Mihaille vielä tuttua, tarttuu hän toimeen ja opettelee uutta. Koirien hoito on kuitenkin tuttua hommaa ja siitä sai nauttia kaikkien muiden lisäksi pieni Kensi sisaruksineen. Aikanaan pennut löysivät omat kotinsa Suomesta, Kensi viimeisenä vuoden 2017 tammikuussa.

Kensi palaa etsimään uutta kotia oltuaan puolitoista vuotta kotona. Syynä Kensistä luopumiseen on omistajan raskas elämäntilanne yhdistyneenä Kensin arkuuteen. Kensi on epävarma kohdatessaan uusia ihmisiä ja uusia koiria, mutta kun saa tutustua rauhassa, epävarmuus menee ohi. Ihmisiä Kensi saattaa vierastaa pitkäänkin. Epävarmuus sattaa näyttäytyä haukkumisena. Kensi on muutenkin tarkka reviiristään ja ilmoittaa sen loukkaukset haukkumalla. Kensi haukkuu jonkin verran kerrostalon äänille, mutta se on vähentynyt, samoin kuin vastaantuleville koirille rähjääminen. Omistajan muutettua keskelle kaupunkia, Kensin elämä kävi kerrassaan mahdottomaksi ja se stressaantui kaikesta kaupungin hälinästä eikä enää suostunut ulkoilemaan.

Kensi on käytetty eläinlääkärillä eikä lisääntyneen stressikäyttäytymisen taustalta löytynyt terveysongelmia. Omistaja on hyödyntänyt myös ongelmakoirakouluttajan apua Kensin arkuuden hoidossa. Nyt pintaan nousseiden ongelmien takana on kuitenkin ihana pieni koiratyttö, jota omistaja kuvailee näin: ” Kensi on maailman rakkain ja ihanin hienotyttö, joka tarvitsee rauhaa ympärilleen. Kun Kensi on hyväksynyt sinut, se varmasti tunkee sohvalle viereen rapsuteltavaksi ja suukottelee kiitokseksi. Kensi on herkkusuu ja helppo motivoida herkuilla kunhan stressitasot on saatu alas. Kensi oppii nopeasti ja osaa peruskäskyt ja pari erikoistakin temppua. Kensi rakastaa autokyytiä, hyppimistä, kiipeilyä ja juoksemista. Kensi kulkee ulkona hihnassa hyvin, mutta jos on hälinää, alkaa vetämään. Pelkää isoja koiria, mutta leikkii mielellään pienten koirien kanssa, kunhan on ensin saanut rauhassa tutustua. Lapsia Kensi pelkää vähän, samoin eläinlääkärissä käyntejä, joilla onkin kuonokoppa ollut käytössä näykkimisen ehkäisemiseksi. Kensi ei myöskään tykkää kynsien leikkaamisesta. Kensillä on kova riistavietti, joten sitä on pidetty vapaana ainoastaan mökillä ja koirapuistossa. Eroahdistusta Kensillä ei ole.”

Kensi on siis herttainen, nyt noin 9 kg painava nuori koiratyttö, joka varmasti oikeassa ympäristössä alkaa kukoistamaan. Sopiva ympäristö Kensille olisi koti maaseudulla tai rauhallisessa kaupunkiympäristössä aikuisperheessä. Kokemus epävarman koiran kanssa elämisestä ja halukkuus ja taito tukea Kensin rohkeuden kasvua ovat myös tarpeen. Rohkea ja tasapainoinen koirakaveri olisi mahtava bonus, mutta ei välttämätön.

Päivitykset

11.7.2019

Lisätty täydelliselle Kensi-tytölle kolme videota kotihoidosta.

9.7.2019

Kensi on ollut nyt kaksi viikkoa kotihoidossa ja on hurmannut täysin kotihoitajansa, joka kuvailee Kensiä näin vajaan viikon jälkeen: ” Kensi tuli mun pieneen eläintarhaan kotihoitoon vajaa viikko sitten, ja on onnistunut yllättämään mut positiivisesti kaikissa tähän asti kohdatuissa tilanteissa. Kensi on kiltisti yksin kotona sekä itsekseen että toisen koiran kanssa, naapurit eivät ole valittaneet haukkumisesta ja mitään ei ole tuhottu. Ulkoilu on Kensin mielestä ihanaa etenkin metsässä. Sen lempijuttu on mennä pitkässä liinassa – irti sitä ei kannata pitää riistavietin takia. Se osaa kuitenkin ohittaa puput ja linnut nätisti.  Vastaan tulevat koirat saattaa olla Kensille vähän pelottavia, mutta olemme työstäneet asiaa ja nyt ohittaminen onnistuu jo ilman suurempaa draamaa. Koirapuistossa ja kotona se tulee hyvin toimeen rauhallisten ja pienten koirien kanssa. Kensi tykkää myös kissoista, mutta sopii hyvin elämään myös ainoana koirana.
Kaiken kaikkiaan Kensi on tosi ihana, leikkisä, älykäs ja herkkä neiti josta joku onnekas ihminen saa itselleen iloisen kaverin ja söpön varpaanlämmittimen 💕”

Kensi on ehtinyt käymään eläinlääkärissä rokotuksilla, mikä ei ole lainkaan sille mieleistä, mutta sielläkin se oli reipas ja on tottunut käyttämään kuonokoppaa. Kotihoitajan kanssa vielä harjoitellaan kuonokopan käyttöä niin, että siitä tulisi Kensille välttämättömän sijasta mukava tai vähintäänkin neutraali asia. Kotoisat hoitotoimenpiteet, kuten kynsien leikkuu sujuvat ilman ongelmia. Kotihoidossa ollessaan Kensi ei ole tähän mennessä pelännyt mitään: pyörät, autot ja päiväkotilapsiryhmät se on kohdannut tyynen rauhallisesti. Ulkoillessa vieraat ihmiset ovat vielä sen mielestä jänniä, mutta rauhallisia ihmisiä se jo uskaltaa lähestyä. Kensin kotihoitopaikka sijaitsee rauhallisella alueella kaupunkiympäristössä ja se näyttää sopivan sille hyvin. Lisätty Kensille kuvia kotihoidosta. 

26.6.2019

Kensi aloittaa uuden kodin etsimisen adoptio-ohjelmassamme.

27.1.2018
Kensi pääsi viimein oman pentueensa viimeisenä jäsenenä lentämään kotiin, Suomeen.
Paljon Onnea perheelle ja paljon onnea Kensi.

2.1.2018
Kensin uusi vuosi ei paremmin voisi alkaa, sillä se on tänään varattu omaan kotiinsa Suomeen.

9.12.2017
Tapasimme Kensin marraskuussa.  Kensi oli ehdottomasti pentu-kolmikon rohkein.
Alkuun sitä hivenen ujostutti, kun vieraat ihmiset menivät sen häkkiin. Lopulta pennulle tyypillinen uteliaisuus uusiin ihmisiin kuitenkin voitti ja se tuli varovaisesti tekemään tuttavuutta.
Jonkin ajan jälkeen, se olikin jo rohkean oloinen ja rupesi leikkimään kanssamme. Se oli  ihmisten kanssa rento ja luottavainen. Se haisteli uteliaasti vieraiden kasvoja , päästessään  syliin. Se antoi myös hienosti tutkia itseään, mm. katsoa hampaitaan.
Kun poistuimme häkistä, rupesi pentukolmikko leikkimään keskenään ja meno oli hetken aikaa melko vauhdikastakin, kuten tämän ikäisillä pikkupennuilla kuuluukin olla.

Kensi tulee aikuisiällään todennäköisesti olemaan keskikokoinen koira.

Ehkä 45-55 cm ja 15-20 kg painava.
__________________________________________________________________________

Pentua harkitsevalla on suuri vastuu. Omat resurssit on ehdottoman tärkeää punnita huolella. Ajan, motivaation ja sitoutuneisuuden täytyy olla kohdallaan. Pentua harkitessa täytyy muistaa, että mm. sisäsiisteys on opeteltava alusta lähtien, hihnakäytös on täysin uusi asia, muihin koiriin tutustumistakin saattaa joutua harjoittelemaan eikä yksinolo suju heti itsestään. Tavaratkin saattavat päätyä tylsistyneen ja aktiivisen pennun kitaan ja leluiksi ihan vain vahingossa. Pentu tarvitsee paljon selkeitä rajoja, johdonmukaista, positiiviseen palkitsemiseen keskittyvää koulutusta ja rakkautta kasvaakseen tasapainoiseksi aikuiseksi.

Muistathan myös, että koiran kuvaus on kirjoitettu tarhaolosuhteissa tehtyjen havaintojen perusteella ja käytös voi kotiutuessa muuttua.

Mikäli Kensi tulee Suomeen alle kuuden kuukauden ikäisenä, sitä ei steriloida ennen kotiutumista. Tällöin tuleva koti sitoutuu steriloimaan koiran kohtuullisen ajan kuluessa sen saavuttua Suomeen, mieluiten neljän kuukauden sisällä. Yhdistys osallistuu halutessanne steriloinnin kustannuksiin 70 eurolla kuittia vastaan. Olethan myös yhteydessä yhdistykseen (varaajaan) ennen sterilointia.

Kensi saapuu Suomeen asianmukaisesti rokotettuna, ulko- ja sisäloishäädettynä ja testattuna useiden sairauksien varalta. Lisäksi Kensi on mikrosirutettu ja sillä on EU-lemmikkipassi.

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin luovutussopimukseenoppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

Harkitut yhteydenotot: Marjukka Kokko

 

 

 

 

Share
 
 

Yhteistyössä


Yhteistyossa