Päivitetty 07.03.2022

Kodin saanut koira: KESIA (Team Survival)


Syntymäaika: 11/2020
Sukupuoli: narttu
Sijainti: Suomessa (Rovaniemi)
steriloitu

 

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin luovutussopimukseenoppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

Perustiedot ja tausta
3.9.2021

Romaniassa, kylässä nimeltä Grădiştea, asuu hyväsydäminen ja loputtoman ahkera Luiza Mandru. Luiza on toiminut yli vuosikymmenen ajan aktiivisena, vapaaehtoisena eläinsuojelijana, laittaen apua tarvitsevat eläimet omien tarpeidensa edelle. Luiza ja hänen aviomiehensä Stefan pitävät omistamassaan omakotitalossa noin 40 koiraa kerrallaan, joista noin puolet ovat yleensä pentuja ja puolet aikuisia. Osa koirista asuu sisätiloissa ja osa melko tilavilla, aidatuilla alueilla talon pihalla. Eläimet, jotka Luizalle päätyvät, ovat ihmisten pelloille, metsiin tai teiden varsille hylkäämiä entisiä kotikoiria. Välillä Luiza saa myös joko puhuttua tai ostettua eläimiä niitä huonosti kohtelevilta omistajiltaan.

Eräs paikallinen nainen löysi Team Survivalin pennut peltoaukeamalta joulukuun 2020 alussa. Pennut olivat silloin noin 5 viikon ikäisiä ja joku oli kiduttanut osaa pennuista leikkaamalla niiden hännät poikki. Yksi pennuista oli niin huonossa kunnossa, että Luizan mies Stefan ajoi sen eläinlääkäriin siltä seisomalta ja eläinlääkäri oli todennut olevan parasta antaa pennun nukkua pois kivuistaan. Nainen, joka löysi pennut, piti itse sisaruksista kaksi ja Luiza miehineen ottivat muut kolme suojiinsa.

Pennut aloittivat keväällä 2021 kodinetsinnän Kulkurien adoptio-ohjelmassa. Luizan luona ne olivat iloisia ja rakastettavia pentukoiria, jotka telmivät yhteisessä aitauksessaan päivät pitkät ja iloitsivat Luizan ja miehensä seurasta. Kesia löysi nopeasti oman kodin Suomesta ja matkasi maanteitse Suomeen oman perheensä luokse 8.5.2021. Se sai uudeksi nimekseen Taiga.

Taigan tarina sai kuitenkin surullisen käänteen, kun se palautui yhdistykselle etsimään uutta kotia, vietettyään Suomessa alle kolme kuukautta. Taigan kotiutuminen on vielä täysin kesken, mutta sen entinen perhe ei muuttuneen elämäntilanteen vuoksi kokenut omaavansa tarpeeksi resursseja Taigan tukemiseen. Niinpä Taiga pääsi muuttamaan kotihoitopaikkaan, rivitaloon Rovaniemelle 3.8.2021, josta käsin se nyt aloittaa sen täydellisen, loppuelämän kodin etsinnän.

Taigalla on ikää arviolta vasta kymmenisen kuukautta, eli se on vielä pentu. Pentu, joka on lyhyen elämänsä aikana joutunut kokemaan aivan liian paljon ikäviä asioita. Kokemastaan huolimatta Taiga on elämäniloinen, avoin ja reipas pentukoira, joka suhtautuu maailman ihmeisiin uteliaasti, joskin vielä hiukan epävarmasti.

Taigan kotihoitoperheessä on kaksi aikuista ihmistä sekä uroskoiraa, ja lyhyen tutustumisen perusteella Taiga viihtyy mielellään kaikkien seurassa. Perheen mieshenkilöön Taiga tukeutui ensihetkestä lähtien tiukasti ja otti hänet selvästi turvasatamakseen uudessa, jännittävässä tilanteessa. Toisten koirien seurasta Taiga nauttii, ja onkin jo ehtinyt pistää leikiksi perheen nuoren uroksen kanssa.

Luonteeltaan Taiga on hyvin terrierimäisen täpäkkä ja sanavalmis nuori neiti. Sillä on hurjasti energiaa ja palava halu päästä tutkimaan maailmaa, juoksemaan ja leikkimään riehakkaita leikkejä. Taiga ei ole mikään sohvaperuna ja tulee varmasti kaipaamaan runsaasti liikuntaa ja aktivointia. Älliäkin Taigan päästä selkeästi löytyy ja aktivointipelit ja -leikit ovatkin suosiossa.

Entisen omistajan sanoin Taiga on nopea oppimaan. Se on lyheyssä ajassa oppinut istumaan, menemään maahan ja antamaan tassua. Lisäksi Taigan kanssa on harjoiteltu hihnassa kulkemista ja seuraamista sisällä, joskus ulkona. Jätä ja odota käskyt luonnistuvat myös. Taiga on hyvin motivoitavissa herkuilla. Hoitotoimenpiteiden harjoittelu on luonnollisesti Taigalla vielä kesken, mutta mitään suurempia haasteita niiden suhteen ei ole ollut. Myös yksinolot ovat sujuneet entisessä kodissa hyvin.

Tulevassa kodissa voisi hyvin ennestään olla leikkisä, pitkähermoinen koirakaveri. Resursseista Taiga on toisten koirien suhteen toistaiseksi tarkka ja saattaa puolustaa lajitovereilta esimerkiksi ruokaa. Mikäli tulevassa kodissa siis asuu ennestää eläimiä, on hyvä valmistautua ennakoimaan tilanteita ja näyttämään Taigalle selkeästi, miten resurssitilanteissa kuuluu toimia. Ihmisiä kohtaan resurssiherkkyyttä ei ole ilmennyt.

Taigalla on entisessä kodissaan ollut haasteita ulkoilun ja vieraiden ihmisten suhteen, jotka molemmat ovat helposti nostattaneet Taigan kierroksia. Taigan jännitys purkautuu haukkumisena ja kaupunkimiljöössä esimerkiksi pyörät ja autot ovat saattaneet saada aikaan reaktioita. Taigaa kiinnostaa ulkona myös kovasti linnut ja muut pieneläimet ja yrittääkin usein lähteä niiden perään. Taigalle sopisi parhaiten vähän rauhallisempi asuinympäristö, eikä kerrostalo ole sille paras vaihtoehto. Jo ensimmäisinä kotihoidossa vietettyinä päivinä Taiga on kuitenkin selvinnyt upeasti monista tilanteista, nauttinut ulkoilusta ja ihmisten huomiosta. Taigasta tulee takuuvarmasti stressinlaskun ja kotiutumisen myötä kasvamaan upea, nuori koira.

On tärkeää, että Taigan tulevalta perheeltä löytyy kärsivällisyyttä ja taitoa olla tukena nuoren koiran kasvussa aikuiseksi ja tarjota sille turvallinen ja rauhallinen koti. Monet asiat ovat Taigalle vielä täysin uusia ja vieraita, ja se ei ole ehtinyt vielä kunnolla tottua kaikkiin maailman ihmeisiin tarhalla vietetyn pentuajan jälkeen. Taiga peilaa vahvasti ihmisten tunnetiloja ja tarvitsee varmaotteisen omistajan, jolla on aiempaa koirakokemusta sekä halua ja jaksamista opastaa Taigaa elämän kiemuroissa. Taigaa ei luovuteta ensikoiraksi.

Taiga on mitoiltaan noin 40 cm korkea ja painaa noin 8 kiloa. Se tuskin kasvaa enää kovinkaan paljoa, mutta painoa saisi mielellään tulla hoikalle tytölle hieman lisää. Taigan turkki tulee myös vaatimaan säännöllistä pesua, harjausta ja trimmausta.

Taiga on kotihoidossa Rovaniemellä, jonne sitä pääsee tapaamaan sovitusti adoptiohaastattelun jälkeen.

Päivitykset

3.9.2021
Taiga lähti tänään oman perheensä kanssa kohti sitä omaa, loppuelämän kotia. Onnea tulevaan, Taiga!

2.9.2021
Iloisen Taigan elämässä kääntyi taas tänään uusi sivu, kun se tapasi tulevan perheensä ensimmäistä kertaa. Ihan pian uusi elämä toisen entisen Kulkurin kaverina alkaa. Onnea Taiga ja perhe!

4.8.2021
Taiga joutuu ikävä kyllä vaihtamaan kotia, asuttuaan omassa perheessä Suomessa alle kolme kuukautta. Taiga siirtyi 3.8.2021 kotihoitopaikkaan Rovaniemelle ja aloittaa sieltä käsin uuden, nyt loppuelämän kodin etsinnän.

8.5.2021
Kesia matkasi tänään omaan kotiinsa Suomeen ja sai uudeksi nimekseen Taiga. Onnea Taiga ja perhe!

2.4.2021
Suloisen Kesian ei tarvinnut kotia kauaa etsiä. Kesia varattiin tänään omaan kotiin!

28.3.2021
Kesia aloitti kodinetsinnän Kulkurien adoptio-ohjelmassa.


Pentua harkitsevalla on suuri vastuu. Omat resurssit on ehdottoman tärkeää punnita huolella. Ajan, motivaation ja sitoutuneisuuden täytyy olla kohdallaan. Pentua harkitessa täytyy muistaa, että mm. sisäsiisteys on opeteltava alusta lähtien, hihnakäytös on täysin uusi asia, muihin koiriin tutustumistakin saattaa joutua harjoittelemaan eikä yksinolo suju heti itsestään. Tavaratkin saattavat päätyä tylsistyneen ja aktiivisen pennun kitaan ja leluiksi ihan vain vahingossa. Pentu tarvitsee paljon selkeitä rajoja, johdonmukaista, positiiviseen palkitsemiseen keskittyvää koulutusta ja rakkautta kasvaakseen tasapainoiseksi aikuiseksi.

Muistathan myös, että koiran kuvaus on kirjoitettu kotihoidossa tehtyjen havaintojen perusteella ja käytös voi kotiutuessa muuttua.

Taiga saapui Suomeen steriloituna, asianmukaisesti rokotettuna, ulko- ja sisäloishäädettynä ja testattuna useiden sairauksien varalta. Lisäksi Taiga on mikrosirutettu ja sillä on EU-lemmikkipassi. Taiga on Romaniassa ennen Suomeen saapumistaan myös testattu multiresistenttien bakteerien varalta, eikä se ole bakteerin kantaja.

Rescueyhdistys Kulkurit ry kuuluu Responsible Rescue-sitoumukseen ja noudattaa sitoumuksen kriteereitä koirien maahantuonnissa.

Taigan yhteyshenkilönä toimii Stefanie Lindroos

 

 

Share
 
 

Yhteistyössä


Yhteistyossa
 
 

Takaisin ylös

© Rescueyhdistys Kulkurit ry 2015 | All rights reserved, Rekisterinumero 208.505, y-tunnus 2594720-9.