Kodin saanut koira: MOCCA (Suomessa)

Syntymäaika: 2012
Sukupuoli: Uros
Kastroitu
Sijainti: Suomessa ( Tampere)
Kokoarvio:

 

Perustiedot ja tausta

(Päivitetty 26.9.2018)
Lokakuun lopussa 2012 Kulkurien aktiivit olivat Romanian matkalla ja yhtenä kiireisistä päivistä heidän seurassaan ollut Asociata A Doua Sansan Carmen sai puhelun ostarilta löydetyistä koiranpennuista. Seurue ajoi paikalle ja löysivät muovitetun pahvilaatikon ostarin takaa ja sen sisältä kuusi pikkuista koiranpentua jotka haparoivin askelin ihmettelivät outoa ja vierasta ympäristöään. Todennäköisesti pentujen emon omistaja on käynyt dumppaamassa pennut löytöpaikalle niiden alettua liikkumaan ja tarvitsemaan muutakin ruokaa kuin emon maitoa.

Pennut siirtyivät seurueen mukana Glinan tarhalle. Löytöhetkellä heidän ikäarvioksi annettiin 8-10vko. Alta näkyy videoita löytöhetkeltä sekä siitä kun pennut olivat olleet Glinalla noin kuukauden.

Mocca varattiin omaan kotiin 29.11.2012 ja lensi Suomeen 29.12.2012. Nyt, 26.9.2018, Mocca astuu jälleen Kulkurien adoptio-ohjelmaan, kotia etsivänä koirana. Mocca ei ole enää mikään pieni pentu, vaan hänestä on kasvanut komea poika, jolla on painoa noin 27kg ja korkeutta 55-60cm. Mocca on asunut kotikoirana siitä saakka kun lensi Suomeen ja kotikoiran elämä on Moccalle tuttua.

Entinen omistaja kertoo Moccasta seuraavaa: “Väistää vieraita ihmisiä aluksi, on vähän epävarmempi miesten kohdalla, ja tutustuu omaan tahtiin, mutta tuttujen kanssa ottaa innolla ovella vastaan ja kerjää rapsutuksia. Pieniä lapsia vähän arkailee, koska ei ole kamalasti ollut tekemisissä. Koirien kanssa Mocca on vähän valikoiva kavereista, mutta ei ole aggressiivinen oma-aloitteisesti toisille koirille. Jos toinen koira tulee liiaksi iholle tai haukkuu/murisee liian lähellä, ärähtää Mocca takaisin, mutta muuten ei. Yleisesti jos toinen koira ei Mocan mielestä ole leikkikaveriainesta, Mocca lähinnä pitää vähän välimatkaa ja ignooraa toisen koiran sekä ulkona koirapuistossa että sisätiloissa. On asunut kissan kanssa, joten kissat on kavereita.

Mocca ei remmirähjää ja kulkee valjaissa ja flexissä juurikaan kiskomatta. Osaa myös tulla ja pysyä kohtuullisen hyvin vierellä ohitettaessa muita koiria ja ihmisiä. Ei lähde vapaanakaan kauas ja esim. mökillä ja metsälenkeillä sitä uskaltaa pitää vapaana. Välillä jos toisella on kaveriainesta oleva koira mukana, saattaa alkaa piipata ja pyrkiä koiran luo, mutta on tällöinkin pideltävissä ihan yhdellä kädellä, eli ei kisko kaikin voimin. Ulkona suurimman haasteen luovat yllättävät äänet. Esim. mattojen tamppaus ja mikä tahansa muu paukkuva ääni pelottaa ja silloin korvat katoaa kokonaan ja haluaa vaan suorinta tietä kotiin. Harvoin kuitenkaan menee ihan totaaliseen paniikkiin tästäkään, mutta sen verran, että nameja on turha yrittää tarjota. Mocasta myös huomaa selvästi, että metsässä ja ilta-aikaan lenkkeillessä se on rennompi kuin taajama-alueella ja vilkkaampaan aikaan.”

Moccan haaste on tällä hetkellä yksinolo. Jostain syystä tämä ahdistaa ja stressaa Moccaa paljon ja kerrostalossa tämä on astetta hankalampaa, sillä kaikki naapurit eivät suhtaudu niin suotuisasti siihen kun koira ulvoo tai haukkuu ihmisensä perään. Mocca on ulvonut omistajan kertoman mukaan porrastetusti. Se saattaa olla hiljaa 4 tuntia, sitten ulvoa kerran, olla hiljaa 15-20min, sitten ulvoo taas muutaman kerran, on hiljaa ja sitten hetken päästä taas ulvoo. Moccalle on kokeiltu pariin otteeseen clomicalm lääkitystä, joka on todistetusti auttanut tilannetta mutta jostain syystä tätä lääkitystä ei olla eläinlääkärin toimesta jatkettu pidemmällä tähtäimellä, harjoittelun tukemiseksi. Saattaa siis olla, että tästä olisi isokin hyöty Moccan arkeen, siinä kun hän totuttelee asioihin pikkuhiljaa.

Ideaalisin tilanne olisi se, jos Mocca löytäisi kodin rauhalliselta alueelta, kodista jossa sen ei tarvitsisi olla kauan yksin kerrallaan. Tärkeää on myös ymmärtää, että antamalla Moccalle aikaa rauhassa tottua asioihin ja pienin askelin myös sitten harjoitella yksinoloa, vaikka lääkityksen kanssa rinnakkain, on hyvin mahdollista, että Moccan eroahdistus myös vähenee ajan kanssa, rauhallisemmalla paikalla.

Päivitykset

9.12.2018

Mocca asuu nyt onnellisena uudessa kodissaan.

21.11.2018
Mocca on varattu uuteen omaan kotiinsa tänään!

31.10.2018
Moccan yksinolo on pidentynyt nyt omistajan työtilanteen takia ja vaikka tilanne ei ole ihanteellinen, Mocca pärjää. Hän on kuitenkin hieman enemmän huolestunut ja jännittynyt kuin aiemmin. Tästä syystä Moccalle aloitettiin myös kolmen kuukauden Clomicalm lääkekuuri. Mocca siirtyy mahdollisesti pian kotihoitoon Hämeenlinnan lähelle.

1.10.2018
Sain tänään muutaman videon Moccasta ja voi mikä hurmuri hän on! Katsokaa vaikka itse 🙂

26.9.2018
Mocca palaa kotia etsiväksi koiraksi.

_____________________________________________________________________________________________________________________

Mietithän tarkkaan omia resurssejasi harkitessasi rescuekoiran adoptiota. Onko sinulla aikaa, motivaatiota ja sitoutuneisuutta koiraan? Aikuisenkin koiran kohdalla sitoutuminen voi olla parhaillaan useiden vuosien mittainen.

Kotihoidossa oleva koira on päässyt jo hieman harjoittelemaan perhekoiralle tärkeitä taitoja. Kaiken uuden opettelu on kuitenkin vielä aivan alussa, eikä voida olettaa että kotihoidon kautta tuleva koira olisi valmiiksi täysin koulutettu. Tiedossa on varmasti myös omassa kodissa töitä, takapakkia, iloisia hetkiä ja onnistumisen riemua.

Kotihoidossa olevan koiran luonteesta ja tavoista saadaan tarhaolosuhteissa tehtyjä havaintoja enemmän tietoa. Koiran luonne muovautuu kuitenkin kaikkien sen saamien kokemusten kautta ja isossa roolissa on myös lopullisen kodin tapahtumat. Koiran käytös voi ajan ja kotiutumisen myötä vielä muuttua.

Mocca saapui Suomeen asianmukaisesti rokotettuna, ulko- ja sisäloishäädettynä ja testattuna useiden sairauksien varalta. Lisäksi Mocca on mikrosirutettu ja sillä on EU-lemmikkipassi. Mocca on myös kastroitu.

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin luovutussopimukseenoppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

Moccan yhteyshenkilönä toimii Mia Takolander 

 

 

 

Kuvat aukeavat isommiksi klikkaamalla.

Mitä sinun tulisi huomioida ennen
rescuekoiran adoptiota?

Tietoa adoptioprosessista

Usein kysytyt kysymykset

Opas rescuekoiran adoptoijalle

Mietithän tarkkaan omia resurssejasi harkitessasi rescuekoiran adoptiota. Onko sinulla aikaa, motivaatiota ja sitoutuneisuutta koiraan? Aikuisenkin koiran kohdalla sitoutuminen voi olla parhaillaan useiden vuosien mittainen. Muistathan myös, että kotikoiran tavat eivät ole tarhaoloista tulleille useinkaan tuttuja, eikä voida olettaa, että koira kulkisi hihnassa heti vaivattomasti, olisi tottunut sisätiloihin ja työpäivän mittaiseen yksinoloon tai jättäisi tavarasi rauhaan. Tiedossa on varmasti töitä ja takapakkia, mutta myös iloisia hetkiä ja onnistumisen riemua. Muistathan myös, että koiran kuvaus on kirjoitettu tarhaolosuhteissa tehtyjen havaintojen perusteella ja käytös voi kotiutumisen edetessä muuttua.

Koirat saapuvat Romaniasta Suomeen steriloituna tai kastroituna, asianmukaisesti rokotettuna, ulko- ja sisäloishäädettynä ja testattuna useiden sairauksien varalta. Lisäksi koirat on mikrosirutettu ja niillä on EU-lemmikkipassi. Rescueyhdistys Kulkurit ry kuuluu Responsible Rescue -sitoumukseen ja noudattaa sitoumuksen kriteereitä sekä Maa- ja Metsätalousministeriön säädöksiä koirien maahantuonnissa. Tässä artikkelissa esitetyn koiran kodinetsintää hoitaa Rescueyhdistys Kulkurit ry, joka on rekisteröitynyt Eläintenpitäjä- ja pitopaikkarekisteriin asiakastunnuksella 24032685.

Ennen yhteydenottoa, tutustuthan tarkasti adoptioprosessin kuvaukseen, luovutussopimukseen, oppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, adoptoitavan eläimen terveyteen sekä adoption kustannuksiin.

Yhteyshenkilö:

Tutustu myös näihin: