Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin luovutussopimukseen, oppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.
Perustiedot ja tausta
25.5.2021
Adina Vladut on eläinlääkäri, joka omistaa yhdessä miehensä Dragos Vladutin kanssa Onevet-klinikan. Eläinlääkäriklinikka OneVet on yksi Kulkurien keskeisimmistä yhteistyötahoista. Vuodesta 2012 lähtien jokainen Kulkurien adoptio-ohjelman läpikäynyt koira on kulkenut OneVetin kautta huolellisen yhdessä laaditun prosessin läpi. Eläinlääkärin työnsä lisäksi Dr. Adina käyttää kaiken aikansa kodittomien koirien auttamiseen. Adina perusti One Rescue Association -yhdistyksen vuonna 2017 ja yhdistyksellä on tarha Cosobassa noin puolen tunnin matkan päässä Bukarestista. Tarhalla asuu useita satoja koiria. One Rescue Associationin tarha on kuitenkin romanialaisittain hyvä, sillä siellä on päivittäin eläinlääkäri, koirat hoidetaan ja niiden elinolosuhteita pyritään parantamaan jatkuvasti.
Leire päätyi Cosoban tarhalle vuoden 2020 lokakuussa, eikä sen taustasta ole tarkempaa tietoa. Leire sai kuitenkin erityisen onnekkaana matkalipun Suomeen ja pääsi matkustamaan 8.5.2021 kotihoitoon, josta se etsii omaa loppuelämän kotia.
Leire on kotihoidossa asunut Espoossa melko vilkkaassa lähiössä omakotitalossa, jossa on oma piha. Oma piha oli ensi alkuun Leirelle paikka, missä se uskalsi tehdä tarpeensa kunnes pikkuhiljaa uskaltautui tarpeilleen myös kävelyillä. Suurin osa kävelyistä on suuntautunut metsään. Leire ei ole juurikaan säikkynyt autoja, mopoja, lastenrattaita, sateenvarjoja jne. kunhan saa katsella niitä rauhassa. Kuitenkin jonkin verran Leirellä on arkuutta ulkona havaittavissa eli neiti vaatii opastusta, nameja ja turvaa ulkoillessa. Leire on todella taitava karkaamaan pienestäkin raosta, joten tulevassa kodissa täytyy olla erityisen varovainen karkaamisriskin suhteen, esimerkiksi avoin ikkuna tai pieni rako piha-aidassa voivat olla suuri riski karkaamiselle.
Leire pitää paljon ihmisistä ja leimautuu hyvin voimakkaasti omaan ihmiseen/ihmisiin. Leire menee vieraiden ihmisten rapsutettavaksi ja syliin, kunhan saa lähestyä heitä rauhallisesti omalla tahdilla. Jos Leiren luokse yritetään mennä suoraan, se koittaa paeta tilanteesta. Kotihoidossa asuu isompia lapsia (11 ja 16) ja heidän kanssa Leire tulee myös erittäin hyvin toimeen. Leire tulee myös hyvin toimeen kotihoidon oman suunnilleen saman kokoisen noin 3-vuotiaan uroskoiran kanssa. Ruokaa Leire ei puolusta, mutta luuta syödessä tai nukkuessa, jos kotihoidon oma koira menee härkkimään, antaa Leire kyllä rähisten lähtöpassit. Kuitenkin selkeästi ihminen on Leirelle tärkeämpi kuin koirakaveri. Ulkona ollessa muita koiria se katselee, mutta jos kyseessä on haukkuva koira, aiheuttaa se Leiressä selkeää ahdistusta ja pelkoa. Pieniä lapsia Leire ei ole tavannut. Todennäköisesti pienempien lapsien juokseminen ja voimakkaampi äänenkäyttö saattaisi aiheuttaa Leiressä jännitystä ja sen vuoksi Leireä ei sijoiteta perheeseen, jossa on pieniä lapsia. Leire on kiltti, mutta hiukan kuitenkin arahkon puoleinen. Kissoja se ei ole tavannut, mutta kotihoidossa olevaan koiraportin takana asustelevaan pupuun ei ole juurikaan osoittanut kiinnostusta. Välillä Leire on katsellut ja ihmetellyt pupua, mutta ei sen kummempaa. Ulkona Leire ei ole ainakaan vielä jahdannut lintuja tai muita luonnoneläimiä.
Leiren kotikoiran taidot ovat vielä alkutekijöissä, mutta ainakin vielä pikkuinen on hyvin sopeutuva erinäisiin hoitotoimenpiteisiin. Yksittäisiä kynsiä on leikattu hyvällä menestyksellä. Tassut pestään suihkussa, mikä sekin on vähän jännittävää, mutta Leire antaa hyvin tämän kuitenkin tehdä. Luokse tulee hyvin kutsuessa, joten se on oppinut hyvin oman nimensä. Autossa jalkatilassa Leire matkustaa hienosti ja rauhallisesti. Julkisilla kulkuneuvoilla Leire ei ole kulkenut. Ulkona Leire kulkee hihnassa melko hyvin, se ei vedä juurikaan, mutta hiukan vielä pyörii ja seilaa ihmisen puolelta toiselle. Monet asiat ympäristössä ihmetyttää ja Leire tarvitsee oman aikansa, jotta voi katsella ja ihmetellä asioita ennen kuin voi jatkaa eteenpäin. Leire on pääosin sisäsiisti, vain kaksi kertaa pissat on tullut yöllä alustalle. Leire ei ole vielä lainkaan haukkunut kotihoidossa, mutta tämä voi johtua täysin jännityksestä ja epävarmuudesta ja ajan myötä Leire voi alkaa käyttämään omaa ääntään enemmän.
Leire rakastaa rapsutuksia, läheisyyttä, herkkuja, luita ja omaa ihmistä. Se ei tykkää kovin äkkinäisistä liikkeistä tai jos sitä yritetään painostaa (liikkua nopeammin, mennä luokse liian nopeasti jne.). Tällöin Leire yrittää paeta tilanteesta. Koska Leire jännittää vielä kovasti erilaisissa tilanteissa, on hyvin tärkeää, että Leiren tulevalla omistajalla on aikaisempaa koirakokemusta ja taitoa lukea koiran käytöstä erilaisissa tilanteissa.
Leire syö kuivaruokaa tällä hetkellä ja niiden suhteen se on hiukan nirso. Öljy nappuloiden joukossa kuitenkin auttaa siihen, että syö ruuat. Leire syö myös nahkarulla luita. Vatsa on toiminut hyvin ja se ei ole kovin herkkävatsainen.
Leire on tottunut viettämään aikaa selkeästi “korkealla”. Neiti majailee mielellään sohvalla, sängyssä, ruokapöydän tuolilla kun ne on pöydän alla, pihalla pihakivikasan päällä jne. Käytös voi johtua siitä, että Leire on tarhalla tottunut viettämään aikaa koirankopin päällä. Yön nukkumispaikaksi Leire ei hyväksynyt muuta kuin sängyn. Ensimmäiset illat Leire laskettiin sängystä pois kymmenisen kertaa ennen kuin se jäi hetkeksi lattialle. Kuitenkin ihmisten nukahdettua se oli hypännyt takaisin sängyn jalkopäähän, minkä jälkeen hyväksyttiin, että Leire nukkuu jalkopäässä. Toisen koiran kanssa Leire ei ole kiinnostunut nukkumaan, vaan nimenomaan ihmisen vieressä. Imuria vähän väistää mutta ei pelkää ja myös televisio sekä muut kodinkoneet on ok. Sisällä on hyvin rauhallinen, sillon kun oma ihminen on paikalla. Ulkoa kuuluviin ääniin Leire ei reagoi juuri lainkaan.
Yksinolon suhteen Leire on osoittanut eroahdistuksen merkkejä. Se ei hauku tai tuhoa, mutta on hyvin levoton, muun muassa Leire kulkee läähättäen ympäri asuntoa ja aina välillä vähän ulvoo, kun oma ihminen lähtee. Ei ole siis väliä jääkö kotiin toinen koira tai muita ihmisiä, mutta kun se oma ihminen lähtee stressi kasvaa suureksi. Eroahdistus on ehkä hieman helpottanut ainakin silloin, kun muita perheenjäseniä jää kotiin. Tuolloin kotihoitaja voi mennä jo toiseen huoneeseen koiraportin taakse tekemään töitä tai ovien taakse hetkeksi ilman ongelmaa, mutta Leire on sen oven takana, josta kotihoitaja lähtee tai makoilee koiraportin takana, josta se näkee kotihoitajan. Eroahdistuksen tilanne on vähän parantunut siitä, mitä se alkuun oli, mutta Leirelle ei kuitenkaan selvästi ole ok, että oma ihminen ei ole paikalla. Tulevan kodin täytyy olla sitoutunut harjoittelemaan ja työstämään Leiren eroahdistusta. Eroahdistuksen vuoksi, Leire etsii ensijaisesti perhettä, jonka asuinmuotona on omakotitalo.
Koska Leire on epävarma ja sillä on eroahdistus, suositeltavaa olisi, että tulevassa kodissa asuisi jo valmiiksi reipas ja leikkisä koirakaveri.
Leirelle etsitään ensisijaisesti rauhallisesta ympäristöstä koirakokenutta kotia omakotitalosta. Leiren tulevalla kodilla tulisi olla kärsivällisyyttä ja sitoutuneisuutta tukea Leireä kotiutumisessa ja uusiin asioihin tutustumisessa. Rohkaistuakseen Leire tulee vaatimaan kannustusta, valtavasti kehuja ja palkitsemista. Kaiken kaikkiaan luonteeltaan Leire on hyvin sympaattinen, herttainen ja ystävällinen.
Leire on n. 35 cm korkea ja painaa n. 6,5 kg. Leire on laihassa kunnossa, joten sille voisi hyvinkin tulla muutama lisäkilo. Leirellä on alapurenta, mikä voi jatkossa vaatia eläinlääkärissä hammashuoltoa. Ennen Suomeen saapumista Leire on tautitestattu ja kaikki testitulokset olivat negatiivisia ja kunnossa.
Leireä pääsee tapaamaan sovitusti adoptiohaastattelujen jälkeen.
Päivitykset
18.6.2021
Leire pääsi muuttamaan omaan loppuelämän kotiinsa.
9.6.2021
Leire sai tänään ilouutisia! Leire on varattu omaan kotiin.
25.5.2021
Leire aloitti kodinetsinnän Kulkureiden adoptio-ohjelmassa.
_______________________________________________________________________________________________________________________________________
Mietithän tarkkaan omia resurssejasi harkitessasi rescuekoiran adoptiota. Onko sinulla aikaa, motivaatiota ja sitoutuneisuutta koiraan? Aikuisenkin koiran kohdalla sitoutuminen voi olla parhaillaan useiden vuosien mittainen.
Kotihoidossa oleva koira on päässyt jo hieman harjoittelemaan perhekoiralle tärkeitä taitoja. Kaiken uuden opettelu on kuitenkin vielä aivan alussa, eikä voida olettaa että kotihoidon kautta tuleva koira olisi valmiiksi täysin koulutettu. Tiedossa on varmasti myös omassa kodissa töitä, takapakkia, iloisia hetkiä ja onnistumisen riemua.
Kotihoidossa olevan koiran luonteesta ja tavoista saadaan tarhaolosuhteissa tehtyjä havaintoja enemmän tietoa. Koiran luonne muovautuu kuitenkin kaikkien sen saamien kokemusten kautta ja isossa roolissa on myös lopullisen kodin tapahtumat. Koiran käytös voi ajan ja kotiutumisen myötä vielä muuttua.
Leire saapui Suomeen steriloituna, asianmukaisesti rokotettuna, ulko- ja sisäloishäädettynä ja testattuna useiden sairauksien varalta. Lisäksi Leire on mikrosirutettu ja sillä on EU-lemmikkipassi. Leire testattiin ennen Suomeen saapumistaan myös multiresistenttien bakteerien varalta, eikä sen todettu kantavan antibioottiresistenttiä bakteeria.
Rescueyhdistys Kulkurit ry kuuluu Responsible Rescue-sitoumukseen ja noudattaa sitoumuksen kriteereitä koirien maahantuonnissa.
Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin luovutussopimukseen, oppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.
Leiren yhteyshenkilö: Nancy Tahlfeldt