Päivitetty 29.12.2018

Kotia etsivä koira: LITTLE CHARLIE (Nyk. Jali)


Syntymäaika: 03/2016
Sukupuoli: uros
Sijainti: Suomessa (Porvoo)
kastroitu

 

Peustiedot ja tausta
29.12.2018

Little Charlie, nykyisin suominimeltään Jali on alun perin kotoisin Romaniasta Gradistean kylässä. Alkuvuodesta 2016 paikallinen eläinsuojelija Luiza Mandru löysi Charlien ja tämän veljet paikalliselta hautausmaalta, Luiza ei voinut jättää pentuja oman onnensa nojaan vaan pikkuveijarit muuttivat asumaan Mandrujen kotiin. Selvittyään koettelemuksistaan pojat pääsivät mukaan Kulkurien adoptio-ohjelmaan. Jali ehti asumaan Luizan luona reilun vuoden. Heinäkuussa 2017 Jalin elämä mullistui täysin, kun se pääsi muuttamaan kotihoitoon Suomeen. Aluksi se oli ymmärrettävästi kovin hämillään ja stressaantunut kaikesta uudesta. Kotihoitopaikassa tehtiin pojan eteen hurjasti töitä ja se näkyi nopeasti Jalin kehityksessä. Alkuaikojen epävarmasta murisijasta kuoriutui iloinen ja läheisyydenkaipuinen nuorimies.

Ikiomassa kodissaan Jali on ehtinyt asumaan nyt vuoden verran. Valitettavasti sen yhteinen sävel perheen isännän kanssa ei ole löytynyt vaan Jali on edelleen hieman epävarma tämän kanssa. Kodin elämäntilanne on lähitulevaisuudessa muuttumassa eivätkä resurssit riitä työstämään asiaa,  joten päädyimme siihen, että  Jalin on parempi vaihtaa kotia.

Nykyinen koti kuvaa Charlieta/ Jalia näin:

Jali on perusluonteeltaan rauhallinen nuori koiraherra. Se viihtyy kotona hyvin yksin työpäivänkin ajan ja on täysin sisäsiisti. Jali pitää erilaisista virikkeistä ja puuhastelusta, sen lempijuttuja kotona ovat piilotettujen herkkujen etsiminen ja luiden ja lelujen pureskelu.  Lenkillä Jali kulkee hihnassa useimmiten nätisti. Jali rakastaa kulkea metsäpoluilla nuuskien ja tutkien. Muiden koirien kohtaaminen saa sen vielä kiihtymään, jolloin se voi vetää ja haukkua hihnassa. Koirien ohittamista on treenattu paljon, ja välillä se sujuukin ilman sen suurempia haasteita.  Vapaana aidatulla alueella Jali tapaa mielellään muita koiria, ja Jalin kaverina voisi tulevassa kodissa olla koirakaveri.

Jalia stressaavat uudet asiat ja muutokset. Myös vieraiden ihmisten kohtaaminen on sille haaste. Jali haluaisi mennä tutustumaan uusiin ihmisiin ja pitääkin rapsutuksista kovasti, mutta saattaa olla samanaikaisesti hyvin epävarma tilanteesta. Säikähtäessään se saattaa toimia ristiriitaisesti ja  satunnaisesti puolustautua näykkäämällä. Jalin  kanssa on tutustuttava rauhassa ja koiran ehdoilla uusiin asioihin. Pitkäjänteisen harjoittelun kautta esimerkiksi sen suuri autopelko on hälvennyt, ja nykyään se on ensimmäisenä hyppäämässä auton kyytiin ja matkustaa takapenkillä mielellään maisemia katsellen. 
Jalille paras olisi rauhallinen koti, jossa ei olisi pieniä lapsia, ja josta löytyy kokemusta koirista ja erityisesti epävarman koiran kehityksen tukemisesta. Jalilla on ollut epävarmuutta erityisesti miehiä kohtaan, ja nykyisessä kodissa sen haasteena on ollut luottamuksen saavuttaminen miespuolisen omistajansa kanssa.”

Jali on polvenkorkuinen ja painaa noin 17kg. Jali on käynyt marraskuussa 2018 eläinlääkärin tarkastuksessa eikä lääkärintarkastuksessa löytynyt mitään kipuun viittaavaa, joka voisi olla ongelmakäytöksen taustalla.

(Vanhemmista päivityksistä voit lukea lisää Jalin aiemmista elämänvaiheista).

Päivitykset uudemmasta vanhempaan
29.12.2018

Lisätty uusia kuvia iloiselle Jali-herralle. Jalista saakin varmasti hyvän kaverin retkille ja reippailuun. Kotiolossa Jali on kuitenkin rauhallinen eikä tarvitse eksta-aktiviteettia ollakseen onnellinen. Missä olisi Jalin oma, pysyvä koti?

Lisätty kuvia ja video.

18.11.2018
Jali palasi uudelleen kotia etsivien koirien joukkoon.

24.11.2017
Little Charlie on kotiutunut ikiomaan kotiinsa. Uudeksi nimekseen Charlie sai Jali.

7.11.2017
Charlie on varattu ikiomaan kotiinsa.

9.10.2017
Wau mitä kuulumisia saimme Charlien kotihoitajalta:

“Mun  vanhemmat kävi kylässä. Charlien suhtautuminen vieraisiin on muuttunut ihan älyttömän paljon! Nykyään jokainen ovesta sisäänastuja on potentiaalinen namiautomaatti ja rapsutuskone. Charlie ihan totta hyppi vieraita vastaan ja loikki edestakaisin aina moikkaamaan tulijat uudelleen. Poju myös istui koko vierailun ajan sohvalla mun isän kainalossa ja läppäsi tassulla aina kun rapsutus lakkasi. Isäkin sanoi, ettei samaksi koiraksi uskoisi enää.”

Muutoinkin Charliella menee oikein mukavasti. Viilenneet kelit eivät haittaa vesileikkiharrastuksia vaan Charlie nauttii vedessä kahlailusta (kts. video). Sisällä Charlie nauttii namipiilojen etsimisestä esim. erilaisista virikelaatikoista.

Lisätty video + kuva Charlien puuhailuista.

6.10.2017
Lisätty videoita.

19.9.2017
Terveisiä Charlielta! Pojalla pyyhkii edelleen hyvin. Arkielämä sujuu ja arjessa Charlie käyttäytyy kuin mikä tahansa muukin kotikoira. Murinoita omaa laumaa kohtaan sillä ei enää esiinny. Sosiaalistamisharjoituksia vieraiden kanssa on jatkettu ja ne sujuvat hyvin. Ulkoilusta Charlie tykkää ja myös uiminen on sille mieluisaa puuhaa. Kaikista eniten Charlie kuitenkin tuntuu nauttivan köllöttelystä ja leppoisasta tuhtailusta Stemma-kaverin kanssa. Tällä hetkellä eniten Charliella on harjoiteltavaa toisten koirien ohitusten suhteen. Välillä ohitukset sujuvat hyvin, välillä Charlie menee kierroksille nähdessään toisia koiria.

Charliessa on valtavasti potentiaalia ja olisikin hienoa jos poika löytäisi oman perheensä pian.

Lisätty kuvia.

28.8.2017
Little Charlie on edistynyt huimasti kotihoitokuukauden aikana. Arki kotihoitoperheessä alkaa normalisoitumaan ja Charlien stressitasot laskemaan. Stemma-koiran kanssa Charliella sujuu hyvin. Kotihoitopaikan vara-iskän suhteen, jota Charlie aluksi kovasti jännitti, teimme pienen treenisuunnitelman käytösneuvojamme Helmin kanssa. Luottamus vara-iskään on löytynyt, eikä epävarmuudesta johtuvia murinoita esiinny enää juuri lainkaan. Ainoastaan, jos Charliella on ollut muutenkin jännä päivä, saattaa se hieman murahtaa jos vara-iskä tulee liian lähelle yllättäen. Kokonaisuudessaan miehillä synkkaa siis jo hyvin ja Charlien luottamus lisääntyy päivä päivältä.

Nyt kun oma lauma alkaa olla Charlielle tuttu ja turvallinen, on sen kanssa ruvettu tutustumaan myös vieraisiin. Charlie on tavannut vieraita ihmisiä ulkona ja myös kotiin tulevien ihmisten kanssa on tehty harjoituksia. Harjoituksissa on edetty maltilla Charlien tahtiin ja ne ovat sujuneet odotettua paremmin. Vaikka Charlie on ujo, tuntuu se edistyvän nopeasti.

Charlien kanssa on aloitettu myös pienet aktivointiharjoitukset, mm. kosketuskepin avulla. Charlie tuntuukin tykkäävän yhdessä puuhastelusta.

15.8.2017
Charlie on ollut kotihoidossa nyt kolmisen viikkoa. Siinä ajassa se on kehittynyt paljon. Alun murinat perheen Stemma-koiraa kohtaan ovat loppuneet lähes kokonaan. Koirat viettävät nykyisin aikaansa samoissa tiloissa ja Charlie uskoltaa jo leikkiä Stemman kanssa. Ulkoilutkin sujuvat yhdessä ilman ongelmia.

Aluksi Charlien yksi suuri haaste oli oviaukoista kulkeminen. Ne olivat pojan mielestä maailman kauheimpia paikkoja. Kärsivällisyydellä Charlien kanssa on päästy siihen, että alkupäivien lähemmäs tunnin mittainen oviaukosta kulkemiseen kuluu nykyisin noin 5min. Ulkona Charlie on ruvennut reipastumaan. Se tykkää käydä kävelyillä ja kahlata vedessä.

Kahden viikon hoidossa olon jälkeen mullistui Charlien elämä jälleen, kun kotihoitopaikan mies tuli kotiin reissusta. Tähän asti Charlie oli siis ainoastaan perheen naisväen (hoitotäti ja koira) seurassa. Aluksi Charlie oli hyvin epäluuloinen uutta vara-iskäänsä kohtaan. Pikku hiljaa on totuteltu myös uuteen perheenjäseneen ja aika ja rauhallisuus auttavat tässäkin asiassa Charlieta. Tänään ilo olikin suuri, kun Charlie hyppäsi ensimmäisen kerran vara-iskän viereen sängylle pötköttelemään.

Charlien suurimmat haasteet tällä hetkellä vieraat ihmiset. Charlie tottuu ja oppii luottamaan nopeasti, mutta tarvitsee vielä aikaa ja sosialistamistreeniä. Charlien tulevalla omistajalla olisikin hyvä olla jo hieman koirakokemusta ennestään. Omassa kodissa voisi hyvin olla tasapainoinen koirakaveri odottamassa, johon tukeutua jos asiat rupeavat liikaa kummastuttamaan

4.8.2017
Kotihoitajan kertomaa:

Charlie on ollut meillä vajaa kaksi viikkoa kotihoidossa ja on siinä ajassa kehittynyt ihan huimasti. Charlie on todella ystävällinen ja ihana koira, vaikka jännittääkin uusia ihmisiä jonkin verran. Se kävelee kauniisti vetämättä hihnassa. Toiset koirat on ohitettu kunnon matkan päästä, jolloin ohitus on sujunut hyvin. Lenkillä nähdyt peurat, ankat ja kissat ovat myös saaneet olla rauhassa. Charlie antaa hienosti leikata kynnet, putsata korvat, harjata, sekä laittaa pannan ja valjaat. Meidän omasta koirasta poiketen Charlie on hiljainen, mikä on ihan mukavaa vaihtelua ainaiseen laulantaan kotona. Sisäsiisteys on herralla hallussa paitsi jos lenkillä on niin jännää ettei pisu tule, niin sisälle lorahtaa, kun ei enää jaksa pidättää. Tämä varmasti jää ajan kanssa pois, kun poika kotiutuu kunnolla. Ongelmana meillä oli ulko-ovesta kulkeminen, joka on viimepäivien harjoittelulla helpottunut hurjasti. Jos ovelle kuljetaan Charlien omaa tahtia ja luo tullessa rapsutellaan, homma sujuu hyvin. Charlie edelleen jonkin verran ärisee Stemmalle, mutta on jo uskaltautunut leikkimään Stemman kanssa kaksi kokonaista kertaa.  Pääsisipä Charlie pian omaan kotiin jatkamaan reipastumistaan!

27.7.2017
Little Charlie saapui kotihoitoon 23.7. Tässä ensimmäiset kuulumiset hoitopaikasta:

Little Charlie on aivan ihana koira. Ja kaunis kuin mikä! Sitä ujostuttaa vielä kaikenmoiset asiat: kovat äänet, nopeat liikkeet, kohti kävelevä ihminen, oviaukot, meidän Stemma ja valjaat. Kaikki kuitenkin on helpompaa pihalla, metsässä varsinkin Charlie kävelee todella reippaasti ja uskaltaa jo mennä hiukan omiakin polkujaan eikä vain kulje toisten perässä. Se kävelee hihnassa todella nätisti välillä pysähtyen sulattelemaan kaikkea näkemäänsä ja matka jatkuu pienen maanittelun ja kehumisen jälkeen. Sisäsiisteys sillä on jo hallussa, hädät on tehty vain ulos ja kerran päivässä, rahkeet eivät ihan vielä riitä miehiseen merkkailuun. Charlie on ollut yksin kotona 7h ajan, kotiin tullessani se nukkui tyytyväisenä pedillään. En sitten tiedä, onko tuona aikana tapahtunut muutakin kuin kaiken irtaimiston kuljettaminen petiin turvaan. Charlie ei vaikuta olevan ääntelevää tyyppiä, sillä on kuitenkin suloinen tapa pyytää huomiota laskemalla tassunsa ihmisen käsivarrelle tai olkapäälle. Little Charlie on oikeasti aivan upea tyyppi, tästä joku saa ihan mahtavan kaverin itselleen.”

Ensimmäisinä päivinä Charliella oli haasteita kotihoitoperheen oman koiran kanssa. Nyt kun lennon aiheuttama stressi laskee alkaa tilanne koirien välillä helpottamaan. Tänään Charlie on uskoltautunut varovaisesti jo leikkimään ja Stemma-koiran kanssa ulkoilu sujuu kauniisti vieretysten.

15.7.2017
Hurmaavaa nuori mies Charlieta kohtasi onnenpotku, sillä se pääsee matkaamaan kotihoitoon Suomeen 23.7.2017. Kaikkein parasta tietysti olisi, jos Charlie pääsisi lentämään suoraan omaan kotiinsa, joten nyt on aika kotiehdokkaiden ottaa yhteyttä pojan varaajaan!

Aktiivimme tapasivat Charlien Romaniassa viime viikolla. Charlie on luonteeltaan ystävällinen ja vaikuttaa tämän Little-pentueen helpoimmalta tyypiltä. Muutos tyttölaumaan on tehnyt pojalle hyvää ja se olikin nyt aiempaa rohkeampi. Aktiiveitamme Charlie tuli moikkaamaan innolla eikä ujostellut yhtään. Vaikka intoa olikin, rauhoittui Charlie nopeasti kun sai kovasti kaipaamaansa huomiota. Charlie haukkuu innostuessaan, mutta ei räksytä turhia. Nykyisessä tyttölaumassa se tulee hyvin toimeen. Kiloja pojalle on päässyt tarhaoloissa kertymään hieman liikaa, joten pieni kesäkuntoon 2018 olisi varmasti Suomessa paikallaan.

Lisätty uusi video Charlielle (videossa puhutaan Buddysta, mutta kyseessä on Charlie. Reissulaisilla meni vain hieman koirat sekaisin). Katsokaapa kuinka iloinen tyyppi Charlie on!

10.5.2017
Little Charlie on siirtynyt asumaan tyttöporukkaan, sillä se ei tullut toimeen veljensä kanssa. Kahden nuoren kastroimattoman uroksen välille syntyy helposti kärhämiä virikkeettömissä tiloissa. Ilmeisesti veljeksistä Buddy on ollut se, joka herkemmin aloittaa tappeluita ja Charlie joutunut puolustautumaan. Nykyisessä tyttöporukassa Charlie tulee hyvin toimeen. Se on sosiaalinen koirille ja ihmisille. Little Charlie on hymyilevä ja leikkisä nuori koira, joka tykkää liikkua. Tarhaolosuhteissa sille on kertnyt pläskiä vyötärölle, eli fat camp saisi alkaa heti kotona. Pidemmän päälle ylipaino tuskin tulee olemaan ongelma, kunhan poika pääsee liikkumaan. Little Charlie onkin kova poika menemään ja vähän sellainen höpsö ja hyväntuulinen veijari, jolle jokainen tsänssi on mahdollisuus!

16.2.2017
Tapasimme Little Charlien vieraillessamme Luizan luona tammikuussa. Olimme hieman yllättyneitä Charlien ulkonäöstä, sillä se on huomattavasti veljiään isompi ja rakenteeltaan erilainen. Mutta mitäpä sitä ulkonäköä katsomaan, komea mikä komea. Charlien rakenne on “peruskoiramainen” ja terveenoloinen. Pakkasilla Charlie on kasvattanut itselleen myös hienon talviturkn. Charlien varmasti kasvaa vielä muutaman sentin ja tulee aikuisena olemaan noin polvenkorkuinen, keskikokoinen koiruus.

Luonteeltaankin Charlie on eri maata veljiensä kanssa. Se on rohkeampi ja avoimempi vieraita ihmisiä kohtaan. Aluksi Charlieta hieman ujostutti oudot tyypit, mutta pian se tuli jo rapsutettavaksi. Pehmeän luonteensa vuoksi Charlie joutui veljensä Buddyn kiusaamaksi ja Luiza lupasi siirtää sen pian asumaan tyttölaumaan. Aiemmin Charlie on nahistellut Casey-veljensä kanssa, joten paras kaveri sille tulevassa kodissa olisi varmasti narttu.

26.9.2016
Kulkurien aktiivit tapasivat nämä touhukkaan pennut vieraillessaan Luiza Mandrun luona syyskuussa 2016. Little Cody onkin jo adoptoitu omaan kotiin Suomeen, muiden veljesten odottaessa yhä perhettään. Pennut ovatkin jo ehtineet kasvaa ja kehittyä. Little Charlie on luonteeltaan aktiivinen koirapoika, josta varmasti riittää potkua monenlaiseen tekemiseen. Ihmisiä kohtaan se on ystävällinen ja tulee hyvin toimeen veljiensä kanssa. Luiza saakin todistaa päivittäin melkoisia telmimissessioita kun veljekset pääsevät vauhtiin.

 

——————————————————————————————————————————————–————————–

Mietithän tarkkaan omia resurssejasi harkitessasi rescuekoiran adoptiota. Onko sinulla aikaa, motivaatiota ja sitoutuneisuutta koiraan? Aikuisenkin koiran kohdalla sitoutuminen voi olla parhaillaan useiden vuosien mittainen. Muistathan myös, että kotikoiran tavat eivät ole tarhaoloista tulleille useinkaan tuttuja, eikä voida olettaa, että koira kulkisi hihnassa heti vaivattomasti, olisi tottunut sisätiloihin ja työpäivän mittaiseen yksinoloon tai jättäisi tavarasi rauhaan. Tiedossa on varmasti töitä ja takapakkia, mutta myös iloisia hetkiä ja onnistumisen riemua.

Muistathan myös, että koiran kuvaus on kirjoitettu tarhaolosuhteissa tehtyjen havaintojen perusteella ja käytös voi kotiutumisen edetessä muuttua.

Little Charlie saapuu Suomeen kastroituna, asianmukaisesti rokotettuna, ulko- ja sisäloishäädettynä ja testattuna useiden sairauksien varalta. Lisäksi Charlie on mikrosirutettu ja sillä on EU-lemmikkipassi. Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin luovutussopimukseen, oppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

Harkitut yhteydenotot Taija Mäkiselle.

 

 

 

 

 

 

 

Share
 
 

Yhteistyössä


Yhteistyossa