Päivitetty 23.03.2018

Kodin saanut koira: LUCA


Syntymäaika: 01-02/2016
Sukupuoli: uros
Sijainti: Romaniassa (Rosiori)
ei kastroitu

 

Perustiedot ja taustat
Romaniassa, Rosiori de Veden kaupungissa sijaitsevalla kunnallisella koiratarhalla elää tällä hetkellä noin 350 koiraa.  Loppuvuodesta 2014 Kulkurit käynnistivät kaupunkiin jatkuvan massasterilointi ja avustusprojektin, jonka myötä Rosiorin tarha kuuluu tiiviinä osana yhdistyksen päivittäiseen työsarkaan ja osa sen koirista valikoituu adoptio-ohjelmaan etsimään omaa kotiaan Suomesta.

Romanian matkallaan heinäkuussa 2016 Kulkureiden aktiivit vierailivat Rosiorissa ja tapasivat hiljattain tarhalle päätyneen Lucan. Iloisella luonteella varustetulla Lucalla oli onnea matkassaan ja se pääsi aloittamaan kodinetsinnän Kulkurien avulla.

Rosiorin koirien ainoa toivo, paikallinen eläinsuojelija Cornelia Stan kertoi aktiiveillemme, että Luca oli päätynyt tarhalle vain muutaman kuukauden ikäisenä. Pojan elämän alkuvaiheista meillä ei ole tietoa, mutta niin luottavainen se on ihmisten kanssa, että sillä on varmasti ollut aiemmin oma koti. Todennäköisesti romanialaiset tavat tuntien joku vain kyllästyi Lucaan ja hylkäsi sen. Tai ehkäpä se käyttäytyi liian pentumaisesti ja teki tuhojaan? Tarhalle tullessaan Luca sairasti kapia, mutta sai siihen hoitoa ja on nyt terve.

Luonteeltaan Luca on nykyäänkin (11/17) yhtä iloinen ja aktiivinen kuin ensitapaamisella. Ihmisistä se ilahtuu joka kerta ihan valtavasti. Elämä ketjun päässä on varmasti turhauttavaa aktiiviselle nuorukaiselle ja välillä tämä näkyy Lucan olemuksessa kiihtyneisyytenä ja ärähtelyinä toisille ohi kulkeville koirille. Rauhallisissa tilanteissa se kuitenkin sietää muut koirat hyvin ympärillään ja vaikuttaa perusluonteeltaan avoimelta muita kohtaan. Luca tarvitsisikin kipeästi kodin, jossa päästä elämään normaalia kotikoiran arkea. Pojasta voisi todennäköisesti riittää potkua johonkin harrastukseenkin, kunhan se ensin kotiutuu. Tarhaoloissa Luca ei juurikaan hauku.

Luca on  noin 55cm korkea ja painaa noin 20kg.

23.3.2018
Luca on saanut kodin Suomesta.

1.2.2018
Hurmaavan Lucan tarhaelämä päättyy pian, sillä se on varattu omaan kotiinsa Suomeen.

18.12.2017
Vieraillessamme Rosiorin tarhalla marraskuussa ja kävimme moikkaamassa myös Lucaa. Tuttuun tapaansa Luca otti vieraat vastaan ilolla, joskin ehkä aavistuksen rauhallisemmin kuin aiemmin. Luottavaisena se hyppäsi ihmistä päin ja nautti rapsutuksista. Luca antaa käsitellä itseään hyvin, kaikki paikat saa katsoa ja tutkia. Vapaana oleviin koiriin Luca suhtautui rauhallisesti, eikä sitä haitannut, vaikka muut seurasivat meitä ihmisiä aivan Lucan kopin lähelle.

Lisätty kuvia ja video.

7.10.2017
Yhtä aikaa komea ja söpö nuorimies odottaa yhä omaa kotiaan Rosiorissa. Aktiivimme tapasivat pojan vierailleessaan tarhalla syyskuussa 2017.

Luca, jos joku, on väärässä paikassa, kun on metrisen ketjun päässä romanialaisella tarhalla. Luca kuuluu juoksemaan vapaana sydämensä kyllyydestä. Ketjun päässä Lucan kierrokset nousevat nopeasti, kun se saa ihmiset luoksensa ja edes pientä vaihtelua tappavan tylsään arkeensa. Kierrokset purkautuvat siten, että se rähähtelee kopin luokse  tuleville vapaana oleville koirille. Luca ei vaikuta kuitenkaan tippaakaan aggressiiviselta, ainoastaan vain ihan väärässä paikassa olevalta turhautuneelta nuorelta koiralta. Ylipäätään se suhtautuu toisiin koiriin ilman ongelmia.

Luca on ihan hillittömän onnellinen, kun saa liimautua kiinni ihmiseen ja jäisi siihen varmasti loppupäiväksi vain tuijottamaan vierasta rakastuneena. Luca ei hauku ympäristön mukana. mikä on oikeastaan ihme, sillä Rosiorissa koirien haukkukuoro on välillä melkoinen. Jossain vaiheessa Luca hoksaa hupparin narun ja alkaa sillä onnellisena leikkimään ja hetken näyttää siltä, kuin tuollaisen koiran kuuluukin: vapaalta ja huolettomalta. Lopulta Luca rauhoittuu ja jää lähelle rapsuteltavaksi. Kättä se vielä hammastelee innostuessaan pentumaiseen tapaan.

3.8.2017
Ihana, ihmisrakas Luca odottaa yhä omaa kotiaan Rosiorin tarhalla. On suuri vääryys, että tämä aktiivinen nuori koira joutuu viettämään vuotensa lyhyeen ketjuun kiinnitettynä. Lucalla kun olisi varmasti paljon annettavaa omalle perheelleen. Aktiiviemme tavatessa pojan heinäkuun alussa, tuli se avoimesti ja ystävällisesti moikkaamaan. Ilman pienintäkään ujostelua se hyppäsi ihmistä vasten ja jäi siihen nauttimaan rapsutuksista. Pentumaiseen tapaan Luca ottaa vielä käden suuhun ja hammastelee lempeästi. Tarhalla vapaana oleviin koiriin poika suhtautuu ystävällisesti. Lucasta on kasvanut reilu 50cm korkea, 16-20kg painava nuori mies. Pojalle etsitään kotia, jossa olisi tarjota aktiiviselle nuorukaiselle toimintaa. Lucasta saattaisi saada kaverin johonkin harrastukseenkin kunhan se ensin kotiutuu.

14.5.2017
Aktiivimme tapasivat Lucan hiljattain vieraillessaan Rosiorissa. Vaikka Luca on viettänyt lähes koko elämänsä tarhalla, on se pysynyt sosiaalisena ja avoimena. Nuori ikä ja energian määrä, ilman mitään järkevää tekemistä ovat koiralle vaikea yhtälö. Lucalla se näkyy rauhoittumisen vaikeutena, kun viimeinkin ihminen tulee sen lähelle. Rapsutukset kyllä kelpaavat ja ihmiseen olisi kiva liimautua, mutta intoa vaan on niin paljon. Erityisesti rinnasta rapsuttaminen tuntuu olevan Lucasta mukavaa.

20.3.2017
Terveisiä Lucalta Rosiorista, jossa aktiivimme tapasivat sen viime viikolla. Luca oli jälleen todella ihmisrakas ja iloinen kun sai vieraita. Namit saivat pojan innostumaan ja niiden eteen se oli valmis vähän hömppäilemäänkin. Luca tykkäsi myös tutkia kaikkea mitä mukana on ja taskuista löytyy. Lucan voisikin kuvitella innostuvan jostain harrastuksestakin oman ihmisensä kanssa. Sen lempihommaa vierailun aikana tuntui kuitenkin olevan lähellä oleminen ja rapsutukset. Luca vaikuttaa olevan ihanan tervepäinen ja iloinen tyyppi, vaikka ympärillä on hulinaa. Se tuntuu jostain syystä olevan läheisessä koipissa asuvan, pahoin stressaantuneen Isto-koiran  inhokki. Mutta vaikka Isto räyhää ihan vieressä jatkuvasti, Luca ei juurikaan reagoi vaan seurailee rauhallisen hiljaisena ihmisten menoa. Luca ei lähde muiden haukkumiseen mukaan.

7.2.2017
Luca jatkaa kodin etsintää aikuisten koirien joukossa. Tapasimme pojan Romaniassa tammikuun lopulla. Vaikka se oli kovin innoissaan huomiosta, ei se vaikuttanut mitenkään liiallisen vilkkaalta. Luca osasi hienosti myös odottaa vuoroaan ja rauhoittua ihmisen lähelle. Ympärillä haukkuviin koiriin se ei reagoinut. Luca olisikin varsin valmis paketti tulemaan jo kotiin.

28.10.2016
Kulkurien Sallan ja Reetan vieraillessa Rosiorin tarhalla viime viikolla odotti komea nuori mies Luca heitä siellä innolla. Pojalla ei vaikuttanut olevan pienintäkään epäluuloa vieraita kohtaan vaan se pomppasi välittömästi syliin ja olisi halunnut kovin leikkiä vieraiden kanssa. Viereisten koppien koiriin se suhtautuu neutraalisti. Olosuhteista huolimatta Luca on hyvässä fyysisessä kunnossa. Sen turkki on kiiltävä ja lihaksisto normaali. Luca on noin 55cm korkea ja rakenteeltaan siro. Painoa sillä on alle 20kg.

27.9.2016
Sosiaalinen ja energinen Luca-lapsonen odottaa yhä kotiaan Rosiorin tarhalla. Kulkurien aktiivit tapasivat pojan toistamiseen vieraillessaan tarhalla viime viikolla. Tuttuun tapaan Luca tuli heti moikkaamaan vieraita. Virtaa Lucalla riittää vaikka muille jakaa ja poika kaipaisikin kotia, jossa päästä purkamaan energiaansa ja käyttämään aivojaan. Naapurikoirien kanssa Luca koittaa painia niin paljon kuin vain ketjun päässä pystyy. Sille on iän myötä ilmaantunut hieman nuoren miehen elkeitä ja aktiivien vierailun aikana se yritti leikin lomassa hieman alistaa kaveriaan. Tarhalla Luca haukkuu paljon kun muutkin koirat haukkuvat, mutta hiljenee nopeasti kun tilanne rauhoittuu. Korkeutta sillä on tällä hetkellä noin 50cm. Lucan kaulasta ovat karvat kuluneet jatkuvan ketjussa rempomisen seurauksena mutta iho on kuitenkin siisti ja ehjä.

Mietithän tarkkaan omia resurssejasi harkitessasi rescuekoiran adoptiota. Onko sinulla aikaa, motivaatiota ja sitoutuneisuutta koiraan? Aikuisenkin koiran kohdalla sitoutuminen voi olla parhaillaan useiden vuosien mittainen. Muistathan myös, että kotikoiran tavat eivät ole tarhaoloista tulleille useinkaan tuttuja, eikä voida olettaa, että koira kulkisi hihnassa heti vaivattomasti, olisi tottunut sisätiloihin ja työpäivän mittaiseen yksinoloon tai jättäisi tavarasi rauhaan. Tiedossa on varmasti töitä ja takapakkia, mutta myös iloisia hetkiä ja onnistumisen riemua

Muistathan myös, että koiran kuvaus on kirjoitettu tarhaolosuhteissa tehtyjen havaintojen perusteella ja käytös voi kotiutumisen edetessä muuttua.

Luca saapuu Suomeen kastroituna, asianmukaisesti rokotettuna, ulko- ja sisäloishäädettynä ja testattuna useiden sairauksien varalta. Lisäksi Luca on mikrosirutettu ja sillä on EU-lemmikkipassi.

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin luovutussopimukseenoppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

Yhteyshenkilö: Taija Mäkinen

 

 

 

 

 

 

Share
 
 

Yhteistyössä


Yhteistyossa
 
 

Takaisin ylös

© Rescueyhdistys Kulkurit ry 2015 | All rights reserved, Rekisterinumero 208.505, y-tunnus 2594720-9.