Kodin saanut koira: LYLY

Syntymäaika: 2014
Sukupuoli: Narttu
Steriloitu
Sijainti: Romania (Onevet, Cosoba)
Kokoarvio:

 

Perustiedot ja tausta

21.6.2023
Koirarakkaan ihmisen on vaikea vierailla Romaniassa. Kodittomia, ihmisrakkaita koiria on joka puolella ja niitä on hyvin vaikea olla auttamatta. Muutama vuosi sitten eräs saksalaisnainen vieraili kunnallisella tarhalla Romaniassa. Nähtyään koirien epäinhimilliset elinolot naisen oli pakko tehdä jotakin ja niinpä hän päätti siirtää kaikki tarhan koirat turvaan. Romaniassa jokainen eläinsuojelija toimii jatkuvasti resurssiensa ja jaksamisensa äärirajoilla ja silti koiria olisi jatkuvasti tulossa tarhalle lisää. Tästä huolimatta Kulkurien yhteistyökumppani One Rescuen tarha Cosobassa otti koirat vastaan odottamaan adoptiota omalle tarhalleen. Valitettavasti ajan mittaan saksalaisnainen ei enää kyennyt tukemaan koirien ylläpitoa rahallisesti ja niinpä koirat jäivät One Rescuen Adinan vastuulle.

Kunnalliselta tarhalta muutti Cosobaan myös useita pentueita. Yksi niistä oli kolmesta pörröisestä pennusta koostuva Lylyn, Pyryn ja Lydden kolmikko.

Lyly ja Pyry ovat kasvaneet koko ikänsä tarhaoloissa, joten kaikki häkin ulkopuolinen on niille vielä kovin jännittävää ja ihmeellistä. Vieraat ihmiset ujostuttavat sisaruksia, mutta samalla niitä selvästi kiinnostaisi kovasti tulla tutustumaan. Niinpä ne pomppivat innoissaan aina vieraita saadessaan, mutta koskettaminen on niille vielä uutta ja ihmeellistä. Lyly ja Pyry eivät hakeudukaan rapsuteltaviksi, mutta suhtautuvat molemmat käsittelyyn lempeän ystävällisesti. Nameilla ne on helppo houkutella tervehtimään myös vieraita. Rauhallisessa ja kärsivällisessä kodissa niistä kuoriutuukin varmasti leikkisiä ja iloisia koiria.

Lyly on noin 55cm korkea ja painaa noin 20 kg

Päivitykset

31.7.2023

Lyly jää loppuelämäkseen hoitopaikkaansa ja sa viettää elämänsä yhdessä veljensä ja siskonsa kanssa rakastettuna perheenjäsenenä.

21.6.2023

Lyly, nykyinen Fiona pääsi vihdoin matkustamaan sisarustensa perässä Suomeen. 9 vuotta tarhaelämää on nyt vihdoin ohi. Fiona pääsi veljensä Pyryn, nykyisen Fedjan kanssa samaan kotihoito paikkaan. Sisarusten ensi tapaaminen Suomessa oli aika tasainen ja rauhallinen. Fiona on löytänyt kotihoitopaikassa oman pedin salaisuuden ja onkin siellä nukkunut paljon stressiään pois. Fiona selvästi aristaa kosketusta enemmän kuin Fedja, mutta rauhallisella lähestymisellä ja edistymisellä oppii Fionakin varmasti, että kosketus ei ole kamala juttu.

Fiona on kotihoitopaikassa sopeutunut hyvin laumaan, Kotihoitaja kertoo Fionasta seuraavasti:

“Fiona on veljensä tavoin hyvin löytänyt paikkansa meidän laumassa. Neiti on hyvin leikkisä, utelias ja sosiaalisesti taitava muiden koirien kanssa, mutta mikään nössykkä Fiona ei ole. Jossain vaiheessa tuli pieni kähinä Fionan ja perheen toisen koiran välille siitä, kenelle työhuoneen valtius kuuluu, ja se päättyi niin, että Fiona seisoi takajaloillaan etutassu toisen koiran niskan päällä, jonka jälkeen toinen koira totesi, että “ole hyvä vaan, en mä olisi tänne halunnutkaan.

Fionalla on selvästi vahva siisteyskäsitys, sillä tähän mennessä sisälle on tehty vain yhdet pissat ja kakat heti tänne saapumisen jälkeen.

Fiona tulee varmasti tarvitsemaan aikaa kotikoiran elämään sopeutumiseen vielä ehkä veljeänsäkin enemmän, mutta hän on kyllä jo nyt aivan ihana iloinen peikkotyttö”

Profiiliin on lisätty myös uusia kuvia ja video. Missä on ihanan peikkotytön koti?

3.5.2023

Vietettyään tarhalla yhdeksän pitkää vuotta, Lylyä oli viimein suunniteltu kotihoitoon Suomeen, mutta valitettavasti Lylyllä todettiin sydänmato. Lyly jäi siis sydänmatohoitoihin Romaniaan ja matkalipun sai sen veli Pyry. Pyry saapui Suomeen juuri ennen vappua ja onkin sopeutunut kotihoitoon täysin odottamattoman hienosti! Antaisiko Pyryn edistyminen kotihoidossa myös ripauksen onnea Lylylle? ehkäpä Lylyn oma perhe uskaltautuu viimein kyselemään tämän kultaisen murun perään.

29.9.2022

Aktiivimme tapasivat Pyryn ja Lylyn taas syyskuun alussa. Ne olivat oikein ilahtuneita vieraista – pörröturkkiset sisarukset pyörivät ja steppailivat innoissaan aktiivien tullessa häkkiin. Pyry ja Lyly pysyttelivät vieraiden lähellä ja söivät namit kädestä, vaikka kosketus onkin vielä liian jännittävää. He eivät kuitenkaan väistä tai säikähtele edes ihmistä, jonka rintamasuunta on suoraan heitä kohti ja vaikuttavatkin taas reipastuneen hieman. Häkkikavereina tällä kaksikolla on kolme arempaa koiraa, jotka eivät tule kopista ulos aktiivien ollessa häkissä. Enää Pyryltä ja Lylyltä puuttuisi ikiomat kodit, joissa olisi rohkea koirakaveri odottamassa. Lisätty kuvia ja videoita.

14.1.2022

Aktiivimme tapasivat loppuvuodesta pariin otteeseen Pyryä ja Lylyä tarhalla. Kaksikko tuntuu reipastuneen hieman ja innostuu todella paljon ihmisistä. Ne hyppivät ympäriinsä ja nauttivat herkuista. Molemmat käyvät myös nuuskimassa ihmistä, mutta koskettaa niitä ei saa. Kosketus on vaikeaa myös jo Suomessa asuvalle sisko Lyddelle, joten tulevan kodin tulee varautua, että asian kanssa saattaa joutua tekemään kovastikin töitä. Tapaamisella kaksikon häkkiin sujahtaa poikakoira pihamaalta. Pörröturkit ilahtuvat myös koiravieraasta ja kommunikoivat mutkattomasti uuden tuttavuuden kanssa. Pyryä ja Lylyä ei luovuteta kumpaakaan ainoaksi koiraksi, vaan tulevassa kodissa tulee olla reipas koirakaveri valmiina.

2.5.2021
Pitkästä aikaa saimme kuulumisia näistä hurmaavista pörröpäistä. Ja hyviä uutiset ovatkin! Lyly ja Pyry ovat päässeet isompaan häkkiin asumaan ja muutto on tehnyt sisaruksille hyvää eli ne voivat aikaisempaa paljon paremmin ja ovat reipastuneet. Ne suhtautuvat nyt ihmisiin luottavaisemmin ja ovat paljon ystävällisempiä kuin aikaisemmin. Jospa nyt olisi jo Lylyn aika saada oikea koti. Lisätty video.

15.1.2020
Joulukuisella reissulla tarhalle ovat Pyry ja Lyly tavattaessa iloisia ja vilkkaita. Ne vaikuttavat myös ottaneen edistysaskeleita reipastumisensa suhteen, sillä kumpikaan ei koe vierailun aikana tarvetta mennä koppiin turvaan haukkaamaan happea. Lyly on veljeään hieman varovaisempi edelleen, mutta iloisesti sekin heiluttaa häntää, kun ihminen juttelee sille nätisti ja tarjoaa namia. Käden liikkeet ja äkkinäiset liikeet muutenkin saavat tämän herkän tytön säpsähtelemään. Lylyä ei tulla luovuttamaan lapsiperheeseen ja tulevassa kodissa soisi olevan myös reipas koirakaveri, johon Lyly voi turvautua. Lisätty kuvia ja video.

30.10.2019
Syyskuussa tarhalla vierailleet aktiivimme raportoivat, että Lylyn maailmaan ei kuulu merkittäviä uutisia. Se ottaa veljensä Pyryn kanssa vieraat vastaan hännät heiluen. Vieraiden tarjoamat herkut maistuvat kädestä syötynä, mutta sitten molemmat koirat peruuttavat natustelemaan aarteitaan ihan pikkuisen kauemmaksi. Ihmiset kiinnostavat tätä kaksikkoa kyllä, mutta kosketus on niille rajallisten ihmiskontaktien takia hieman uutta ja ihmeellistä. Lyly käy haistamassa aktiivien mukanaan tuomaa hajuhuivia maassa, muttei kiinnostu siitä tällä kertaa sen enempää. Lyly ja Pyry ovat kovin samanoloisia ja peilaavat toistensa käyttäytymistä herkästi. Lyly voisi kotioloissa hyötyä reippaammasta koirakaverista, jolta voisi ottaa oppia uusien asioiden kanssa. Pyry ja Lyly ovat kerrassaan hellyttävä takkuinen ja pörröinen sisaruspari.

26.7.2019
Heinäkuussa Lydde oli siirretty eri häkkiin kuin muut sisarukset, sillä Pyry ja Lyly eivät olleet päästäneet sitä syömään. Lyly asuu tällä hetkellä samassa häkissä Pyryn kanssa, ja niillä ei ole keskenään ongelmia ruuan kanssa. Ryhmädynamiikan muututtua Lyly oli tällä vierailulla veljeään arempi. Sekä Lyly että Pyry steppaavat innoissaan saadesaan häkkiinsä vieraita ja näyttävät ilahtuvan ihmisistä. Tällä kertaa Lyly kuitenkin hakee namit ainoastaan maasta, ei kädestä, eikä mene myöskään Adinan luokse. Lyly on melko hoikassa kunnossa.

12.6.2019
Aktiiviemme vieraillessa tarhalla toukokuussa Lyly oli sisaruskolmikon rohkein. Se pomppii häkissä iloisena, vaikka vierailu sitä hieman jännittääkin. Namit maistuvat Lylylle, ja se tuleekin hakemaan niitä reippaasti. Sisarukset saavat toisistaan selvästi tukea, mutta toisaalta myös lietsovat vähän jännitystä toisiinsa, ja yhden säpsähtäessä koko porukka perääntyy. Pientä kehitystä tapahtuu kuitenkin tasaisesti ja Lylynkin ujon kuoren alla näyttäisi piilevän varsin leikkisä ja nauravainen, iloinen hymytyttö.

2.1.2019
Pyry, Lyly ja hiljattain sivuille lisätty kolmas sisarus Lydde etsivät kaikki edelleen omia kotejaan. Kolmikko on hiljalleen tottunut vierailijoiden käynteihin ja joka kerta niissä näkyy pientä edistystä ujouden suhteen. Kun aktiivimme viimeksi vierailivat kolmikon luona, eivät Pyry ja Lyly enää kokeneet tarvetta mennä hakemaan kopista turvaa. Sen sijaan ne pyörivät innokkaasti vieraiden luona ja hakivat tarjottuja nameja suurella innolla. Vielä koskettaminen on sisaruksien mielestä hieman jännittävää, mutta saadessaan itse tulla tutustumaan kaikki kolme käyvät uteliaasti haistelemassa vieraita. Kolmikko reipastuu varmasti kotona nopeasti, kunhan saa perheeltään tarpeeksi tukea uuden ja ihmeellisen ympäristön ihmettelyyn. Reipas koirakaveri olisi varmasti kaikille mieluisa asia tulevassa kodissa.

3.11.2018
Lyly ja Pyry olivat jälleen vieraita vastassa Cosoban tarhalla. Kaksikkoa uudet vieraat kameroineen jännittivät melko paljon, mutta uteliaisuus voitti ja molemmat tulivat seurailemaan mitä häkissä puuhattiin. Lylyn ja Pyryn ujo sisko on hiljattain muuttanut takaisin elämään kaksikon kanssa ja sujahtanut takaisin porukkaan ilman ongelmia. Vaikka vieraat jännittivätkin, Lylyä se antoi nätisti käsitellä itseään. Lylyn ujous onkin lähinnä sitä, ettei sillä juurikaan ole kokemusta ulkomaailmasta. Ujouden alla piilee iloinen ja touhukas tyttö, joka varmasti oikein mielellään kellahtaisi oman ihmisen kainaloon pitkän lenkin päätteeksi.

20.8.2018
Heinäkuussa aktiivimme tapasivat Pyryn ja Lylyn Cosoban tarhalla. Tällä kertaa Lyly tuli ekana kopistaan tervehtimään vieraita ja Pyry tyytyi seurailemaan tilannetta taka-alalta. Molemmat ovat ujoja, mutta kuitenkin uteliaita koiria. Lylyä kiinnosti  kovasti mukana tuotu hajuhuivi, jota se innoissaan puski ja repi Pyryn kanssa.

Molemmat koirat hyötyisivät varmasti, jos kotona olisi reipas tasapainoinen koirakaveri, josta ottaa mallia.

1.7.2018
Pyry ja Lyly ovat sellaiset siamilaiset kaksoset, jotka tekevät kaiken yhdessä. Niitä onkin välillä hankala erottaa toisistaan. Kun häkkiin menee vieraita, molemmat koirat vetäytyvät koppiin, mutta uskaltautuvat nopeasti pois sieltä kurkkimaan mitä vieraat touhuavat. Lyly on kaksikosta ujompi ja hakee selvästi paljon tukea veljestään.

25.3.2018
Lyly aloitti kodin etsinnän Kulkurien adoptio-ohjelmassa.

____________________________________________________________________

Mietithän tarkkaan omia resurssejasi harkitessasi rescuekoiran adoptiota. Onko sinulla aikaa, motivaatiota ja sitoutuneisuutta koiraan? Jos tiedät, mitä vanhan koiran omistaminen merkitsee, tiedostat siihen kuuluvat ilot ja surut, olet varautunut panostamaan vanhan koiran ruokintaan sekä hoitoon ja koet pystyväsi tarjoamaan turvallisen eläkeläiskodin, ota rohkeasti yhteyttä. Huomioithan, että vanhan koiran kohdalla saattaa ikääntymisestäkin johtuen koitua eläinlääkärikustannuksia.

Muistathan myös, että koiran kuvaus on kirjoitettu tarhaolosuhteissa tehtyjen havaintojen perusteella ja käytös voi kotiutumisen edetessä muuttua.

Lyly saapuu Suomeen steriloituna, asianmukaisesti rokotettuna, ulko- ja sisäloishäädettynä ja testattuna useiden sairauksien varalta. Lisäksi Lyly on mikrosirutettu ja sillä on EU-lemmikkipassi.

Tutustuthan ennen yhteydenottoa sivuillamme koiran omistajan oppaaseenluovutussopimukseen, adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

Yhteyshenkilö: Sanja Martikainen

[fbvideo link=”https://www.facebook.com/oana.numbsoul/videos/1961304537267544/?permPage=1″ width=”500″ height=”400″ onlyvideo=”1″]

 

Mitä sinun tulisi huomioida ennen
rescuekoiran adoptiota?

Mietithän tarkkaan omia resurssejasi harkitessasi rescuekoiran adoptiota. Onko sinulla aikaa, motivaatiota ja sitoutuneisuutta koiraan? Aikuisenkin koiran kohdalla sitoutuminen voi olla parhaillaan useiden vuosien mittainen. Muistathan myös, että kotikoiran tavat eivät ole tarhaoloista tulleille useinkaan tuttuja, eikä voida olettaa, että koira kulkisi hihnassa heti vaivattomasti, olisi tottunut sisätiloihin ja työpäivän mittaiseen yksinoloon tai jättäisi tavarasi rauhaan. Tiedossa on varmasti töitä ja takapakkia, mutta myös iloisia hetkiä ja onnistumisen riemua. Muistathan myös, että koiran kuvaus on kirjoitettu tarhaolosuhteissa tehtyjen havaintojen perusteella ja käytös voi kotiutumisen edetessä muuttua.

Koirat saapuvat Romaniasta Suomeen steriloituna tai kastroituna, asianmukaisesti rokotettuna, ulko- ja sisäloishäädettynä ja testattuna useiden sairauksien varalta. Lisäksi koirat on mikrosirutettu ja niillä on EU-lemmikkipassi. Rescueyhdistys Kulkurit ry kuuluu Responsible Rescue -sitoumukseen ja noudattaa sitoumuksen kriteereitä sekä Maa- ja Metsätalousministeriön säädöksiä koirien maahantuonnissa. Tässä artikkelissa esitetyn koiran kodinetsintää hoitaa Rescueyhdistys Kulkurit ry, joka on rekisteröitynyt Eläintenpitäjä- ja pitopaikkarekisteriin asiakastunnuksella 24032685.

Ennen yhteydenottoa, tutustuthan tarkasti adoptioprosessin kuvaukseen, luovutussopimukseen, oppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, adoptoitavan eläimen terveyteen sekä adoption kustannuksiin.

Yhteyshenkilö:

Tietoa adoptioprosessista

Usein kysytyt kysymykset

Opas rescuekoiran adoptoijalle

Tutustu myös näihin: