Kotia etsivä koira: MAMA VILJA

Hurmaava ihmisläheinen, avoin ja rapsutuksista nauttiva Mama Vilja etsii omaa turvallista ihmistä, jonka kättä vasten painaa päänsä.
Syntymäaika: 1/2023
Sukupuoli: narttu
steriloitu
Sijainti: Romaniassa (One Rescue Association, Cosoba)
Kokoarvio: 30 cm/ 8,5-9 kg

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin kuvaukseen adoptioprosessistamme, luovutussopimukseen, oppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

Perustiedot ja tausta

30.6.2024

Adina Vladut on eläinlääkäri, joka omistaa yhdessä miehensä Dragos Vladutin kanssa Onevet-klinikan. Eläinlääkäriklinikka OneVet on yksi Kulkurien keskeisimmistä yhteistyötahoista. Vuodesta 2012 lähtien jokainen Kulkurien adoptio-ohjelman läpikäynyt koira on kulkenut OneVetin kautta huolellisen yhdessä laaditun prosessin läpi. Eläinlääkärin työnsä lisäksi Dr. Adina käyttää kaiken aikansa kodittomien koirien auttamiseen. Adina perusti One Rescue Association -yhdistyksen vuonna 2017 ja yhdistyksellä on tarha Cosobassa noin puolen tunnin matkan päässä Bukarestista. Tarhalla asuu noin 450 koiraa. One Rescue Associationin tarha on kuitenkin romanialaisittain hyvä, sillä siellä on päivittäin eläinlääkäri ja useita koirien hoidosta vastaavia työntekijöitä ja koirien elinolosuhteita pyritään parantamaan jatkuvasti.

Adina on lisäksi yksi Kulkurien säännöllisistä yhteistyökumppaneista kohdemaan sterilointien parissa ja niin hänelle kuin meillekin on tärkeää tehdä jatkuvaa, kestävää eläinsuojelutyötä Romanian kodittomien koirien ongelman ratkaisemisen eteen, jotta yhtenä päivänä kodittomia koiria ei syntyisi enää niin paljon kodittomiksi. Cosoban tarhan yhteydessä sijaitseekin yhteistyössä rakennettu sterilointiklinikka, jonne koirien ja kissojen omistajat saavat tuoda lemmikkejään maksuttomaan sterilointiin viikoittain.

Mama Vilja löydettiin huhtikuussa 2024 yhdessä neljän pikku pentunsa kanssa pellolta, jonne se oli jätetty oman onnensa nojaan. Mama Viljan taustoista emme tiedä sen enempää, mutta todennäköistä on, että hän on ollut omistettu koira, josta on luovuttu hänen tullessaan tiineeksi ja joutunut silmänräpäyksessä pois kodin lämmöstä ja turvasta synnyttäessään pennut. Ehkä tämä nuori äiti olisi välttynyt kohtaloltaan, jos hänet olisi steriloitu. Mama Viljasta on tehty äitienpäivän aikaan Kulkureiden Instagram -kanavalle sterilointi Reels muistuttamaan kuinka tärkeää sterilointityö on, jotta hänen kaltaisia kohtaloita ei olisi niin paljon. Mama Vilja oli hyvin onnekas päästessään turvaan Cosoban tarhalle ja saadessaan mahdollisuuden löytää itselleen rakastavan ja turvallisen kodin.

Mama Vilja elää tarhan etupihalla pikkukoira jengissä yhdessä noin 15 muun koiran kanssa, mukaan mahtuu myös muutama isompi koira. Mama Vilja vaikuttaa sopuisalta ja tulee hienosti toimeen niin urosten kuin narttujen kanssa. Pentujaan kohtaan hänellä on hyvin pitkä pinna. Mama Vilja vaikutti heti Cosoban tarhalle tultuaan luottavan ihmiseen ja joka kerta uuden ihmisen kohdatessaan, painoi tyttö päänsä vasten ihmisen kättä nauttien saamastaan huomiosta, kuunteli ja käänteli päätään kiinnostuneena hänelle puhuttaessa. Mama Vilja haukkuu tarhalla jonkin verran muiden koirien mukana.

Saavuttuaan tarhalle Mama Vilja oli ymmärrettävästi hyvin hämillään ja peloissaan suuresta muutoksesta. Silmät suurina hän hämmentyneenä ihmetteli tarhan menoa. Tytön ilme on kuitenkin viimeisten kahden kuukauden aikana kirkastunut huomattavasti ja häntä korkealla Mama Vilja viipottaa menemään pitkin tarhan pihaa yksin ja yhdessä muiden koirien kanssa. Mama Vilja vaikuttaa sopeutuneen tarhaelämään yllättävän hyvin. Romaniassa asuva aktiivimme kertoo, että Mama Vilja vaikuttaa avoimelta, ihmisläheiseltä, rapsutuksista ja maharapsuista nauttivalta nuorelta, rennolta ja tasapainoiselta koiralta. Reippaudestaan huolimatta hoitotoimenpiteet ovat tytölle vielä uutta ja vierasta. Tulevan kodin tulee edetä Mama Viljan tahtiin kärsivällisesti niin hoitotoimenpiteiden kuin muiden kotikoiran taitojen opettelun kanssa antamalla tytölle tukea, aikaa ja kannustusta. Kodin tulee myös olla sitoutunut käyttämään vain positiivisia ja koiralähtöisiä koulutusmenetelmiä Mama Viljan matkalla kotikoiraksi.

Vaikka Mama Vilja oletettavasti on elänyt romanialaisen kotikoiran elämää ja luultavimmin saanut kokea joitakin positiivisia hetkiä ihmisen kanssa, on tulevan kodin hyvä huomioida, että romanialaisen ja suomalaisen kotikoiran elämät poikkeavat toisistaan huomattavasti. Mama Viljalle tärkeintä olisi löytää oma rakastava, turvallinen koti ja ihminen, jonka käteen tyttö voisi painaa päänsä ja luottaa siihen, ettei sitä enää hylätä. Nuori tyttö voisi sopia monenlaiseen kotiin ja ympäristöön, joskin kaupungin vilinä ei ole ideaalein ympäristö hänelle. Mama Vilja voisi pärjätä ainoana koirana tai mahdollisesti rauhallisen tasapainoisen koiran kaverina. Energiatasoltaan tämä nuori tyttö on arviolta keskitasoa ja tulee tarvitsemaan yhteistä aktiivista puuhastelua kotiin saapuessaan.

Päivitykset

30.6.2024

Ihastuttava Mama Vilja viipottaa häntä heiluen Kulkurien adotio-ohjelmaan etsimään omaa kotiaan.

 

Mitä sinun tulisi huomioida ennen
rescuekoiran adoptiota?

Mietithän tarkkaan omia resurssejasi harkitessasi rescuekoiran adoptiota. Onko sinulla aikaa, motivaatiota ja sitoutuneisuutta koiraan? Aikuisenkin koiran kohdalla sitoutuminen voi olla parhaillaan useiden vuosien mittainen. Muistathan myös, että kotikoiran tavat eivät ole tarhaoloista tulleille useinkaan tuttuja, eikä voida olettaa, että koira kulkisi hihnassa heti vaivattomasti, olisi tottunut sisätiloihin ja työpäivän mittaiseen yksinoloon tai jättäisi tavarasi rauhaan. Tiedossa on varmasti töitä ja takapakkia, mutta myös iloisia hetkiä ja onnistumisen riemua. Muistathan myös, että koiran kuvaus on kirjoitettu tarhaolosuhteissa tehtyjen havaintojen perusteella ja käytös voi kotiutumisen edetessä muuttua.

Koirat saapuvat Romaniasta Suomeen steriloituna tai kastroituna, asianmukaisesti rokotettuna, ulko- ja sisäloishäädettynä ja testattuna useiden sairauksien varalta. Lisäksi koirat on mikrosirutettu ja niillä on EU-lemmikkipassi. Rescueyhdistys Kulkurit ry kuuluu Responsible Rescue -sitoumukseen ja noudattaa sitoumuksen kriteereitä sekä Maa- ja Metsätalousministeriön säädöksiä koirien maahantuonnissa. Tässä artikkelissa esitetyn koiran kodinetsintää hoitaa Rescueyhdistys Kulkurit ry, joka on rekisteröitynyt Eläintenpitäjä- ja pitopaikkarekisteriin asiakastunnuksella 24032685.

Ennen yhteydenottoa, tutustuthan tarkasti adoptioprosessin kuvaukseen, luovutussopimukseen, oppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, adoptoitavan eläimen terveyteen sekä adoption kustannuksiin.

Yhteyshenkilö: Emilia Dahl

Tietoa adoptioprosessista

Usein kysytyt kysymykset

Opas rescuekoiran adoptoijalle

Tutustu myös näihin: