Päivitetty 16.10.2017

Kodin saanut koira: MARIUS


Syntymäaika: 2013-2014
Sukupuoli: uros
Sijainti: Suomessa (Pääkaupunkiseutu)
kastroitu

 

17.9.2016
Eläinsuojeyhdistys Carpe on Rescueyhdistys Kulkurit ry:n uusi yhteistyökumppani. Yhdistyksen takaa löytyy uuttera eläinsuojelija Carmen Mandescu, joka on omistanut elämänsä hylättyjen koirien auttamiseen. Vaikka Carpen toiminta onkin vasta aluillaan, on Carmen tuttu vuosien yhteistyöstä Asociatia A Doua Sansa- yhdistyksen parista. Näin ollen onkin luontevaa, että Kulkurit ovat tiiviisti mukana tukemassa Carmenin uuden, nykyaikaisen koiratarhan rakentamista Carpe-projektissaan.

Carpen tarha tulee nousemaan Romaniaan Mitrenin kaupunkiin. Iloksemme saamme todeta, että paikalliset ihmiset ovat ottaneet uuden projektin vastaan pääosin lämmöllä. Mitreanissa järjestetty sterilointipäivä kesällä 2016 osoittautui menestykseksi. Myös kaupungin pormestari on antanut hyväksyntänsä projektille ja pääseekin hieman jo käytännössä osallistumaan Carpen toimintaan. Pormestarintalon pihalla nimittäin asuu lauma hylättyjä koiria, joista pormestari on luvannut pitää huolta kunnes uusi tarha valmistuu. Nämä koirat ovat osoittautuneet varsin mukaviksi luonteeltaan ja niinpä ne voidaan ottaa mukaan myös Kulkurien adoptio-ohjelmaan.

Yksi pormestarin koirista on ihmisrakas Marius. Ihmisten mennessä Mariuksen luo, pyörii herra jaloissa ja haluaa rapsutuksia. Kun Marius sitten vihdoin huomataan, alkaa se ääntelemään kovaäänisesti  ja hammastelemaan kättä pentumaiseen tapaan. Kovasti Marius ei ota kiinni, se vain rauhoittelee itseään, kun rapsutukset tuntuvat niin hyviltä. Ihmisille Marius on kiltti ja melko alistuva. Se myös viihtyy hyvin ihmisten lähellä ja touhottaa mukana mitä sitten ikinä tehdäänkin. Toisille koirille Marius rähisee ruoasta mutta muuten tulee hyvin toimeen isossa laumassa.  Sympaattinen Marius on noin 40-45cm korkea ja painaa arviolta 10-12kg.

Mariuksen hampaissa on tummia kiillevaurioita, jotka ovat tyypillisiä penikkataudin sairastaneelle koiralle. Muutoin Marius on hyvässä fyysisessä kunnossa.

30.10.2016
Mariuksen elämässä on tapahtunut  myllerryksiä sitten viime päivityksen. Käydessään Mitrenissä Carpe-tarhan tontilla havaitsivat Veera ja Carmen, että pormestarintalon koiria ei enää näkynyt ulkosalla ja huolestuivat. Naiset alkoivat välittämästi selvittää mitä koirille oli tapahtunut. Selvisi, että tämä koiralauma oli aiheuttanut ongelmia kaupunkilaisille. Väitettiin, että ne olivat yrittäneet purra ohikulkijaa ja niinpä koko lauma oli uhattu tappaa. Tämän vuoksi koirista huolta pitävät ihmiset olivat sulkeneet koirat sisään siihen rakennukseen, jossa Carpe-projektin steriloinnit toteutetaan.

Turvallisuuden ja koirien hyvinvoinnin vuoksi nämä koirat eivät enää voi jäädä Mitreniin. Vaikka niistä onkin pidetty huolta, ovat ne saaneet ruuaksi lähinnä leipää ja pitopaikka on alkeellinen. Niinpä Marius ystävineen on siirretty Glinan tarhalle odottamaan uuden tarhan valmistumista. Marius voi olosuhteisiin nähden hyvin, mutta on huomattavasti laihtunut kesästä.

Eiköhän nyt olisi aika pojan päästä talveksi omaan kotiin?

Lisätty kuvia.

26.11.2016
Mariuksella hämmentävät muutokset elämässä jatkuvat. Poika on muutosta Glinalle asti ollut väliaikaissijoituksessa tarhan ulkopuolella olevassa aitauksessa, kunnes se viime viikolla siirrettiin tarhan aitojen sisäpuolelle. Mariuksen uusina kavereina asuvat Odain kunnalliselta tarhalta kotoisin olevat tytöt Sonera ja Novana  ja kolmikko vaikuttaa ainakin alustavasti tulevan ihan hyvin juttuun. Marius kunnioittaa topakoita tyttöjä ja käyttäytyy niitä kohtaan kohteliaasti ja konflikteja vältellen. Marius tuntuu olevan kaikista muutoksista stressaantunut ja kun jotain tapahtuu, nostaa se kierrokset nopeasti korkealle. Häkkiin mennessä se ei meinaa pysyä housuissaan lainkaan, vaan hyppii, liimautuu ihmiseen kiinni ja haukkuu kimeästi. Kuitenkin se rauhoittuu kohtalaisen nopeasti. Marius on supersymppis, kultainen ja sosiaalinen, mutta kaipaisi kipeästi jotain perusturvaa elämäänsä.

Lisätty kuvia.

31.1.2017
Marius on viettänyt nyt muutaman kuukauden Glinan tarhalla. Se on hyvin stressaantunut tarhaoloista ja vaihtuvista häkkikavereista. Stressi näkyy siinä, että Marius on jatkuvasti levoton ja ääntelee runsaasti. Koska Marius sählää, se saa helposti hammasta toisilta koirilta. Ihmisen lähtiessä pois sen häkistä Marius jää huutamaan epätoivoisesti perään.

Mariuksen elämä tulee pian muuttumaan todella radikaalisti, sillä olemme päättäneet auttaa pikkuista. Marius saapuu Suomeen kotihoitoon 5.2. Tämän jälkeen Mariukseen on mahdollista päästä tutustumaan.

6.2.2017
Marius saapui Suomeen eilen iltapäivällä. Kentällä sitä ei jännittänyt yhtään, vaan se tuhtasi iloisena ympäriinsä. Poika antoi myös ääninäytteen kuuluisasta kiljunnastaan, kun jäi hetkeksi yksin boxiinsa. Kotihoitopaikkaan päästyään se nukahti ihmisen viereen sohvalle. Marius on kotihoidossa pääkaupunkiseudulla.

Lisätty pari kuvaa.

12.2.2017
Marius on ollut koihoidossa nyt viikon. Ja onpa pojalla ollutkin paljon opittavaa. Ihmisten lähellä oleminen on sille kaikki kaikessa. Kotihoitoon muutto on ymmärrettävästi ollut Mariukselle stressaavaa ja tämä on ilmennyt siten, että Marius jahtaa ja puree voimakkaasti häntäänsä. Tähän opittuun stressinlievittämistapaan on kotihoidossa puututtu koulutusneuvojamme Helmin opeilla. Tuleva koti tuleekin saamaan tarkat ohjeet miten harjoituksia jatketaan ja täyden tuen sekä Helmiltä, että Mariuksen yhteyshenkilöltä, jotta omaan kotiin muutto sujuisi alusta asti mahdollisimman hyvin.  Myös yksinoloa on kotihoitopaikassa pikku hiljaa treenattu.

Torstaina Marius kävi lääkärissä, kun sen mahasta löytyi pieni patti. Patti todettiin napatyräksi, joka on niin pieni, että ei tule todennäköisesti aiheuttamaan ongelmia. Lisäksi Marius sai hoitoa häntäänsä, joka on pitkäaikaisen puremisen jäljiltä tulehtunut ja kipeä. Mariuksen hampaiden kiillevauriot tarkastettiin myös. Hampaissa ei ole akuuttia hoitotarvetta, mutta ne on varmasti hyvä tulevaisuudessa vielä tarkistuttaa hampaisiin erikoistuneella eläinlääkärillä.

Lisätty pari kuvaa.

18.2.2017
Saimme kuulumisia Mariuksen kotihoitajalta:

“Tässä hieman tietoa Mariuksesta havaituista asioista ja sovituista työkaluista, jotka Helmin kanssa on katsottu sopiviksi. Antibiootti häntään on selvästi vaikuttanut ja aiempi käytös, jolloin Marius murisi helposti toisen koiran tai ihmisen lähestyessä takapäätä on liittynyt kipuun. Enää Marius ei kavahda asioita tai murise herkästi.
Marius on parin viikon aikana oppinut kävelemään  tottuneesti valjaissa. Kotiinpäin mentäessä into on aina kova, menomatkalla Marius on uteliaan reipas. Kotona Marius osaa olla rennosti. Poika on oppinut käskystä istumaan. Kynnet Mariukselta on  leikattu yhdestä jalasta rauhassa naksutellen namimetodilla.
Aluksi ilmennyt huomioresurssin puolustaminen on vähentynyt aiemmasta, ei enää niin helposti nostele huulta jos toinen lähestyy ja hän on saamassa vaikka rapsuja. Toisen koiran kanssa Marius on siis pääsääntöisesti tosi nätisti.
Poika  uskaltaa leikkiä leluilla vähän isomman murinaleikkijä-karjakoiramme kanssa, edistystä tapahtuu joka päivä. Jäiseen kongiin Marius jaksaa keskittyä 30 minuuttia ja puuhailla pahvipiilojen ja naminetsinnän kanssa.
Mariuksen kanssa on harjoiteltu paljon yksinoloa omassa huoneessa ja nyt hän pitääkin omaa huonettaan ihanana paikkana.  Yöt Marius nukkuu rauhassa olohuoneessa.
Sisäsiisteys pojalta sujuu hienosti jo noin 4h ajan . Vahinkoja sisälle on tullut vain pari, kun on ulkoillut 4-5 kertaa päivässä. Marius osaa ilmoittaa hädästä ja pyytää ulos.
Mariuksen peruskunto ei vaikuta erityisen huonolta. Hän on ihan tirpakka pikku menijä, ottaa spurtteja ulkona eikä ole mitenkään ollut romuna muutamien kilometrien lenkeistä. Päinvastoin liikunta pidemmän päälle auttaa nukkumaan enemmän ja vähentämään siten stressitasoja.
Kotona Marius  leikkii aika paljon, tuntuu kaipaavan sopivan määrän iloista äksöniä. Poika on vahvasti metsästysviettinen, saattaa loikata kuin kissa sohvalta toisen koiran äkkiä ottamaan leluun kiinni,vaikkei uskalla siitä pitääkään kiinni ja perääntyy heti tämän jälkeen. Innostuu myös vinkuleluista ja “tapporavisteltavista leluista” ja juoksentelee usein sellaisten kanssa asunnon päästä toiseen.
Marius kavahtaa varsinkin ulkona äkillisiä tutunkin ihmisen liikkeitä. Pelkää myös vieraita ihmisiä joilla mailoja tms. Sellaisen näkeminen parin metrin päästä aiheutti rähinäpuuskaan – on varmasti joskus saanut kepistä tms. Sama kädessä heilahtavan remmin kanssa, kavahtaa vielä jos kotona kulkee sellaisen kanssa ohi liian “reteästi”. Marius suhtautuu erittäin varovaisesti vieraisiin ihmisiin mutta uskaltaa lähestyä kyykyssä olevia naisihmisiä ja sopivasti käyttäytyviä kyykistyviä miehiä. Ihmiskontaktia on harjoiteltu naapurien kanssa omalla pihalla. Poika myös reagoi herkästi ääniin ja pelästyy jos joku korottaa ääntä lähellä.
 
Hännän jahtaamista esiintyy, kun Marius on ollut innostavassa tilanteessa, hyvässä tai pahassa, eikä osaa rauhoittua aloilleen.  Todennäköisesti alttius tälle riippuu siitä, kuinka paljon stressihormonia Mariuksella on veressään. Esimerkiksi lennon jälkeisinä päivinä kotiutumisen jälkeen jahtaamista esiintyi enemmän. Tulevan kodin tuleekin alussa huomioida että pelkkä kodin rauhallisuus ei takaa ongelman pysymistä poissa, vaan kodinmuutos voi pitkään pitää alttiutta yllä. Hännänjahtaus vaikuttaa metsästysviettiseltä toiminnalta, jonka pystyy estämään tarjoamalla Mariukselle toisen, luvallisen  toiminnan,  kuten leluleikin. Tällä hetkellä Marius meinaa aloittaa pyörimisen noin pari kertaa päivässä, lähes aina lenkin jälkeen, kun ei ole vielä rauhoittunut. Myös ihmisen  tai koiran sisääntulo tai toisen koiran innostus voi laukaista tarpeen kieppua.  Kieppumisen saa lopetettua  napakalla sanalla “Hei!”  Tulevassa kodissa tulee aluksi  olla aikaa ja kärsivällisyyttä, jotta voidaan reagoida ja koira oppii, että täällä ei ikinä tehdä näin. Jos tarjolla on  vinkuleluja, niillä saa Mariusta harhautettua ja estettyä kieppumisen.  
Tällä hetkellä Mariuksen kanssa treenataan kotiinjättöharjoituksia portin taakse. Yksinjäädessään Marius keskittyy pahveihin kätkettyihin nameihin ja jäädytettyyn kongiruokaan . Nyt olemme jo vaiheessa, jossa poika  osaa mennä sohvalle nukkumaan konginsyönnin jälkeen. Nyt 30min – 1h  pysyy homma hallussa.”
2.3.2017
Marius on tottunut jo hienosti kotimme arkeen ja oppinut paljon uutta. Ensimmäisen viikon jälkeen hännänjahtaus on saatu loppumaan lähes kokonaan pitämällä silmät auki ja tarjoamalla muuta tehtävää sisääntullessa lenkiltä tai muiden innostavien hetkien jälkeen.
Koira on silminnähden itsevarmempi ja luottavaisempi. Köllöttelevät usein kylki kyljessä vanhemman narttukoiramme kanssa ja vähän yhteisiä vetoleikkejä on jo saatu aikaan.

Marius on todella nopea ja lelujen kanssa saalistusvietti näkyy – liikkuvat ja vinkuvat jutut saavat hänen huomionsa sekunnissa ja niitä on mailman parasta retuutella ympäri kämppää. Ulkona eläinten hajut ja jäljet myös kiinnostavat kovasti, ei ole sellaista koloa, jota Marius ei haluaisi käydä tutkimassa.

 
Yksin kotona -olossa on edistyttiin isoin harppauksin heti toisella viikolla. Toisin kuin ehkä odotimme, Marius ei vaikuta ahdistuvan ihmisten pois lähdöstä kummemmin, ja kun on mukavaa tehtävää, hän jää oikein mielellään omaan huoneeseen portin taakse kongin, pahvipiilojen, lelujen ja sohvan kanssa, ja näkee toisen koiran olevan kotona. Vahinkoja ei käy lähes lainkaan, kun huomaamme viedä ulos järkevän ajan jälkeen vesikupilla käynnistä. Itkua ja huutoa tulee portilla, jos hän joutuu olemaan portin toisella puolella kuin muut, kuten ruokaillessa vielä tapahtuu, kun toisella koiralla vielä ruoka kesken ja hän ei pääse samaan tilaan. Siinä hänen kokemuksensa tarhan stressistä varmasti näkyvät. Kun olemme kotona koko lauma on meillä vapaasti missä tykkää, Marius lokoilee mieluimmin aivan ihmisessä kiinni.
 
Monet asiat tapahtuvat Mariuksen kanssa muutenkin sekunneissa, ei tuumaillen. Mutta sen mukaisesti hän oppii myös uusia asioita, ja ikuinen kiinnostus ruokaan ja nameihin helpottaa monia tilanteita, joissa pitää saada koiran huomio. Keskittymiskyky paranee kokoajan, ja monta asiaa on opetettu helposti opitun istumisen kautta – asioita tapahtuu vasta, kun hän malttaa istua hetken. Näin mennään niin valjaiden laitossa ja poisotossa, ennen kuin pääsee kotiovesta sisälle, tai portista toiselle puolelle.
Ruoka aiheuttaa edelleen niin suuren innon, että vaatii ihmiseltä rauhallisuutta ja selkeitä sääntöjä. Marius muistaa päivä päivältä paremmin, että itkeskely ihmisen luona keittiössä ei edistä ruoan laittoa kuppiin, vaan se tapahtuu vasta kun pysyy matolla heti keittiön ulkopuolella. Mariuksen kierrokset kasvavat niin nopeasti, että on tärkeää kasvattaa hänelle malttia eri tilanteissa, jolloin meinaa lähteä tassusta jutut. Tämä keittiöharjoittelu on jo tuottanut tulosta, ja jos teemme itsellemme ruokaa, Marius pysyy hienosti matolla, ja saa silloin tällöin siitä hyvästä namia nassuun.
 
Marius liikkuu toisen koiran kanssa samat, pidemmät ja lyhyemmät lenkit vipeltäen uteliaana menemään. Liinassa pellolla tyyppi menee mieluiten täysillä, ja sitten sen loputtua täysillä takaisin luokse kutsuttaessa, saamaan namin.
 Harjoittelemme parhaillaan toisten koirien ohitusta ja sitä, ettei kotiinpäin tarvitse niin kovalla tohinalla mennä. Tässä tarvitaan vähän kahdenkeskisiä lenkkejä vielä, sillä vahtiviettinsä tämän hoidokin myötä punaiselle tasolle aktivoinut appenzellimme sotkee välillä meidän “ohitetaan hienosti” -suunnitelmamme.
 
Marius on aika altis haukkumaan äänille ja tapahtumille, ja hänessä asuu pieni vahtikoira. Hän vaikuttaa kuitenkin oikein selväpäiseltä ja terävältä kaverilta. Hän on myös alistuvainen ihmistä kohtaan, joten hyvin pienellä vihjeellä ymmärtää, ettei esimerkiksi pöydälle kurkottaminen ole sopivaa. On ollut mukava nähdä, että vaikka Marius välillä asioita säpsähtelee tai kyyristyy hetkeksi jonkun pelottavan asian vuoksi, hän palautuu nopeasti iloiseksi ja reippaaksi, ja jatkaa eteenpäin murehtimatta sen kummemmin.
 
Marius kaipaisi vakaita ihmisiä, jotka häntä maltilla ja positiivisella, selkeällä otteella opastaisivat elämän uusissa asioissa.”
5.3.2017
Lisätty uusia kuvia Mariukselle.
26.3.2017
Mariusta on viimeviikkojen aikana tutkittu kiputilojen vuoksi. Aluksi Mariuksella epäiltiin olevan vikaa polvessa. Poika kuvattiin, mutta polvet olivat terveet. Koska röntgenkuvista ei löytynyt selittävää tekijää Mariuksen kivuille, kävi poika kuluneella viikolla selän magneettikuvassa. Magneettikuvassakaan ei Mariuksesta löytynyt mitään, selkä todettiin terveeksi.  Mariuksen lonkat ovat löysät, jotka todennäköisesti aiheuttavat kipuilun. Mariukselle suositeltiin vielä ortopedin konsultaatiota, jossa lonkkien tilanne arvioitaisiin.
Marius on saanut oireenmukaisen kipulääkityksen, joka onkin auttanut poikaa huomattavasti. Sen olemus on tasaantunut ja myös hännän jahtaaminen rauhoittunut. Kun kivut on saatu hallintaan, voidaan Mariuksen kanssa keskittyä yhä enemmän kotitaitojen  opetteluun. Nyt se pääsee myös purkamaan intoaan enemmän esim. saalisleikkien muodossa, mikä toivottavasti tasapainottaa Mariuksen luonnetta entisestään.
Magneettikuvan yhteydessä Mariuksen hampaat tarkastettiin. Kiillevauriot eivät todennäköisesti tule vaivaamaan Mariusta tulevaisuudessa. Hammaskiveä pojalla on, joten hammaslääkäriaika on aiheellinen kunhan Mariuksen elämä tasaantuu. Toivottavasti poika löytäisi pian oman loppuelämän kotinsa.
1.4.2017
Saimme tuoreita kuulumisia Mariuksen kotihoitajalta:

“Marius ”the Birdman”

Kaunis vaalea Marius on sopeutunut hyvin kotikoiran elämään kotihoidossa. Hän on osoittautunut herkkätunteisen pojan, halikoiran ja pikkumetsästäjän yhdistelmäksi, jonka elämässä asiat tapahtuvat nopeasti ja tunteella.

Marius, katujen kasvatti, on ulkona luonnossa kuin kotonaan ja hyvin itsevarma ja vauhdikas. Marius aka the Birdman on loputtoman kiinnostunut linnuista, pensaista ja mielenkiintoisista koloista.

Marius osaa kulkea muina poikina lenkeillä, vetämättä (jollei nyt ole tosi kiire jonnekin, kuten puskaa tutkimaan) ja on tottunut nopeasti autojen ja ihmisten ohimenoon, kepin heittelyyn keppihullulle karjakoira-tyttöystävälle ja kaikkeen mitä Espoon pientaloalueelta nyt löytyykään. On onnistuttu jopa iskostamaan äänimerkit muiden koirien ohitukseen, joilla Marius tietää kääntyä kohti ihmistä namia saamaan. Aina hän ei vielä muista, että namia saa paremmin, kun ei kiipeile kanssaulkoilijan niskaan sitä saamaan. Ulkoillessa hän oppii kokoajan paremmin, että välillä sanotaan Mennään! ja silloin kuljetaan vaan eteenpäin, eikä mennä ruusupuskan sisälle metsästelemään lisäravintoa.

Kotihoidon alkutaipaleella oli haasteita, Marius jahtasi häntäänsä ja reagoi herkästi murisemalla  eri tilanteissa. Tämä käytös loppui lähes täysin, kun Marius sai toimivan lääkityksen, ja Marius on silminnähden iloisempi ja vähemmän varautunut monissa tilanteissa. Kipu/tulehdus löysäksi todetuissa lonkissa on todennäköisesti ollut laukaiseva tekijä monessa alkuajan haasteessa ja teki koirasta ärtyisän.

Nyt Marius jo leikkii vähän vetoleikkejä kaksi kertaa itsensä kokoisen nartun kanssa ja kääntyilee selälleen masurapsuja varten. Itsekseen tyyppi kyllä vetelee asunnossa leluja retuutellen, ja leluihin ei suhtauduta enää ”tosikkomaisesti”. Nyt keräillään liikunnalla ja kunnon murkinalla tarhalla surkastuneita lihaksia pitämään lonkat paikoillaan paremmin.

Marius kuitenkin stressaa asioista hieman normikoiraa enemmän, ja kotiin tulevat tai likellä olevat uudet ihmiset ovat vielä aika pelottavia. Kotihoidossa on huomattu, että hän ei vielä tiedä omia rajojaan, ja välillä ajautuu itse liian lähelle tuttavuutta tekeviä ihmisiä esimerkiksi ruoan toivossa, ja silminnähden sitten jäykistyy ja hermostuu. Ihmiset välillä vaan ovat epäilyttäviä.  Nyt kun koira ei enää ole kipeänoloinen, sosiaalistamista aloitellaan kotihoidossa pienin askelin. On tärkeää, että ihmiset eivät kiinnitä häneen huomiota ja hän voi ”ohimennen” alkaa heidän läsnäoloonsa tottua. Ulkona lenkillä ihmiset ovat pääosin ok, mutta heidän tuloonsa omaan kotiin hän ei vielä mm. alkuajan haasteiden vuoksi ole saanut tilaisuutta tottua.

Ruokailun hetkillä The Birdman Marius itkeskelee herkästi kuin pikkulintu, ja homma menee vielä ajoittain innostuneeksi haukuksi. Kotihoidossa hän on oppinut kuitenkin menemään omalle paikalle ja palaamaan sinne aina kun homma lähtee tassusta, ja sitten vasta jatkuu ruoan tulo. Vähitellen maltti kasvaa tässäkin asiassa. On tosi hieno juttu, että ruokailu onnistuu toisen koiran kanssa samassa keittiössä, eikä riidan poikastakaan ole syntynyt,  kun välissä on ihminen vähän katsomassa ja pitämässä ruokakuppia tarvittaessa hieman paikallaan. Puruluut myös syödään sulassa sovussa, vaikka toisen luu toki vähän kiinnostaa jos oma pääsee loppumaan. Marius on kuitenkin muita koiria kohtaan alistuva herrasmies, eikä merkkejä ruoka-agresssioista ole.

Reilussa kuukaudessa Marius on lähes täysin sisäsiisti ja oleilee omassa huoneessa portin takana, sohvalla nukkuen, normaalin työpäivän ajan. Lenkiltä tullessa on ihana retuutella leluja mutta pian loikoillaan lempipaikoilla sohvalla. Myös öisin hän on täysin tyytyväisenä erillään ihmisten houkuttelevasta sängystä.”

16.4.2017
Marius jatkaa edistymistä kotihoidossa. Positiivisella vahvistamisella on saatu hyviä tuloksia herran sosialistamisessa vieraiden ihmisten suhteen. Tästä on hyvä jatkaa! Marius antaa hyvin leikata kynnet ja muutenkin käsitellä itseään. Hännän jahtaaminen siltä on loppunut kokonaan. Autossa matkustaminen Mariukselta sujuu hyvin. Viime viikolla se pääsi myös mukaan kyläreissulle. Vaikka uudet ihmiset jännittivätkin, oli vierailu sujunut hyvin kun Mariukselle anneettin tilaa  ja se sai hengailla paikassa vapaasti.

Mariuksen olisi hyvä päästä omaan kotiinsa nopeasti, tottumaan juuri siihen elämään, jota se tulee viettämään loppuelämänsä. Se hyötyisi varmasti tasapainoisesta koirakaverista, jolta ottaa mallia ja hakea turvaa. Missä luuraa Mariuksen oma koti?

Lisätty kuvia ja videoita.

17.5.2017
Mariuksen kuulumisia. Mariukselle määrättyä kipulääkitystä yritettiin viime päivityksen jälkeen vähentää joka johti siihen, että Mariuksen kiputilat palasivat heti. Päätimme viedä Mariuksen ortopedin konsultaatioon. Vihdoin saimme selvyyden siihen, mikä Mariuksen kivut aiheuttaa. Kuten aluksi epäilimme, sen molemmissa polvissa on polvinivelen luksaatio, eli polvet eivät pysy paikallaan. Marius vaatii molempien polvien leikkauksen. Luksaatileikkausten ennuste on hyvä ja toipumisen jälkeen Marius tulee hyvin todennäköisesti elämään hyvää ja kivutonta elämää useita vuosia.

Itsestään riippumattomista syistä Marius tulee vaihtamaan kotihoitopaikkaa toukokuun aikana. Polvet tullaan leikkaamaan ja kuntouttamaan kunhan Marius ensin kotiutuu uuteen hoitopaikkaan. Kuntoutuksen jälkeen Marius on valmis muuttamaan ikiomaan kotiinsa. Marius on myös mahdollista adoptoida ennen leikkauksia, kunhan tuleva koti sitoutuu hoitamaan Mariuksen polvet kuntoon.

Lisätty kuvia.

9.7.2017
Marius on kotiutunut uuteen kotihoitopaikkaansa hyvin. Mariuksen muuttaessa oli samassa hoitopaikassa myös toinen hoitolainen Eve. Marius ja Eve tulivat hienosti juttuun keskenään. Pian Evelle kävi tuuri ja se löysi ikioman kotinsa. Kauaa ei Marius kuitenkaan joutunut ilman kaveria olemaan, vaan kotihoitopaikkaan muutti kesäkuussa pieni romanian rescue-pentu. Myös pennun kanssa Marius on tullut hyvin toimeen. Koirat leikkivät ja peuhaavat paljon keskenään. Marius osaa olla nätisti pennun kanssa. Jos lapsen riekkuminen käy liian raisuksi, saattaa Marius sanoa, että nyt riittää, mutta tekee sen nätisti. Ainoastaan ruuasta ja luistaan Marius on tarkka ja puolustaa niitä pennulta. Ruoka on Mariukselle edelleen iso juttu ja koirat syövätkin ruokarauhan takaamiseksi eri tiloissa. Vieraiden ihmisten suhteen Marius on edistynyt ja antaa nyt vieraiden koskea itseään heti ensi tapaamisella. Myös ulkona toisten koirien ja ihmisten ohitukset sujuvat aiempaa paremmin. Hännän jahtaamista ei ole uudessa hoitopaikassa esiintynyt.

Mariuksen toinen polvi operoitiin 6.7. Leikkauksesta Marius on toipunut nämä ensimmäiset päivät hyvin. Toinen polvi tullaan leikkaamaan 1-2kk kuluttua kuntoutuksen etenemisestä riippuen.

4.10.2017
Mariuksen tie on ollut pitkä ja vaiherikas. Tänään poika on kuitenkin varattu ikiomaan kotiinsa.

16.10.2017
Marius on viikonlopun aikana muuttanut ikiomaan kotiinsa.

Iso kiitos Mariuksen kotihoitajille. Teistä on ollut korvaamaton apu Mariuksen elämässä <3 !

 


Mietithän tarkkaan omia resurssejasi harkitessasi rescuekoiran adoptiota. Onko sinulla aikaa, motivaatiota ja sitoutuneisuutta koiraan? Aikuisenkin koiran kohdalla sitoutuminen voi olla parhaillaan useiden vuosien mittainen. Muistathan myös, että kotikoiran tavat eivät ole tarhaoloista tulleille useinkaan tuttuja, eikä voida olettaa, että koira kulkisi hihnassa heti vaivattomasti, olisi tottunut sisätiloihin ja työpäivän mittaiseen yksinoloon tai jättäisi tavarasi rauhaan. Tiedossa on varmasti töitä ja takapakkia, mutta myös iloisia hetkiä ja onnistumisen riemua.

Muistathan myös, että koiran kuvaus on kirjoitettu tarhaolosuhteissa tehtyjen havaintojen perusteella ja käytös voi kotiutumisen edetessä muuttua.

Marius saapuu Suomeen kastroituna, asianmukaisesti rokotettuna, ulko- ja sisäloishäädettynä ja testattuna useiden sairauksien varalta. Lisäksi Marius on mikrosirutettu ja sillä on EU-lemmikkipassi.

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin luovutussopimukseen, oppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

Yhteyshenkilö: Taija Mäkinen

 

 

 

 

 

 

Share
 
 

Yhteistyössä


Yhteistyossa
 
 

Takaisin ylös

© Rescueyhdistys Kulkurit ry 2015 | All rights reserved, Rekisterinumero 208.505, y-tunnus 2594720-9.