Kotia etsivä koira: MOONA, ERITYISADOPTIO

Timanttinen Moona on reipas, rohkea, ystävällinen, kaunis ja iloinen pusuttelija tyttö. Molossitaustaiseksi koiraksi energinen Moona on kuitenkin yllättävän rauhoittumiskykyinen ja maltillinen.
Syntymäaika: 1/2022
Sukupuoli: narttu
steriloitu
Sijainti: Romaniassa (M.G. Rescue)
Kokoarvio:50 cm/ 25 kg

Perustiedot ja tausta
26.12.2023

Mihai Grigorie on romanialainen eläinsuojelija ja eläinlääkäri, joka on mahdollisimman monia eläimiä auttaakseen perustanut M.G. Rescue -nimellä toimivan tarhan, noin 30 kilometrin päähän Bukarestista. Kulkurit on tehnyt yhteistyötä Mihain kanssa useiden vuosien ajan. Tarhalla asuu kerrallaan noin 50-60 koiraa ja niistä huolehtii päivittäin Mihain lisäksi yksi työntekijä. Tarhaa on rakennettu vuosien ajan ja sitä parannetaan edelleen jatkuvasti. Mihai haaveilee myös saavansa tarhan yhteyteen tilat sterilointien tekemiseen, jotta hän pystyisi jatkossa keskittymään entistä enemmän kodittomien koirien tilanteen ennaltaehkäisyyn kestävän eläinsuojelutyön keinoin.  Tarhalla elää kodittomien koirien lisäksi myös muita rescue-eläimiä, kuten kissoja, lehmiä, lintueläimiä, vuohia ja hevosia.

Moona päätyi Mihain hoiviin oma-aloitteisuutensa ansiosta vuoden 2023 aikana. Moona oli mahdollisesti hylätty tarhan läheisyyteen ja se päätti itse hypätä koiratarhan yli kaksi metrisen aidan yli tarhan sisäpuolelle. Valitettavasti tarhan aidoissa on päällä terävät piikit, joihin Moona jäi kiinni sillä seurauksella, että se sai koko vatsan mittaisen viiltohaavan vatsaan. Mihai hoiti haavan ja Moona toipui tapauksesta täysin. Tällä hetkellä se elelee yksinään koiratarhan häkissä ja innostuu suunnattomasti saadessaan ihmisseuraa. Nuorehko Moona on mahdollisesti pittbullsekoitus. Sen tausta ei ole tiedossa, mutta se suhtautuu ihmisiin hyvin tuttavallisesti ja avoimesti. Vieraan mennessä häkkiin se koheltaa ympäriinsä, pussailee naamaa ja häntä heiluu propellina ympyrää. Muiden koirien kanssa toimeen tulosta ei ole varmuutta. Mihai sanoo, että Moona on ollut tarhalla ok tavatessaan muita koiria. Pienen koiran mennessä haistelemaan Moonaa aidan läpi se kuitenkin hieman jännittyy. Tilanne ei kuitenkaan johda ärinään, vaan Moona jatkaa muiden asioiden puuhastelua. Varmuuden vuoksi Moona etsii kuitenkin kotia ensisijaisesti ainoana koirana. Moona on korkeaenerginen koira, joten kodin tulee varautua siihen, että esimerkiksi stressikäytös voi koiralla näkyä rauhoittumisvaikeutena ja vaikkapa tavaroiden pureskeluna. Moona ei ole kokonsa ja voimansa puolesta paras vaihtoehto lapsiperheeseen. Moonaa ei myöskään luovuteta ensimmäiseksi koiraksi, ja ainoastaan sellaiseen kotiin, jossa on jo aikaisempaa kokemusta molossikoirista.

Helmikuun 2024 lopussa Moonan huomattiin liikkuvan häkissään erikoisen näköisesti ja sitä päätettiin tutkia tarkemmin. Moonan liikkumista tarkasteltiin ensin aktiivien toimesta pihalla, häkistä ulos päästessään Moona otti juoksuaskelia, mutta hieman hyppyytti takajalkoja. Moona vietiin huomioiden perusteella tarkempiin tutkimuksiin OneVetin eläinlääkäritiimin luokse, eläinlääkäritiimi arvioi Moonalla olevan patellaluksaation aste 2 tai 3 vasemmassa takajalassa. Mahdollista ristiside vammaa ei pystytty poissulkemaan. Moona tulee tarvitsemaan Suomessa ortopedia käynnin ja mahdolliset toimenpiteet  kuten leikkauksen ortopedin suositusten mukaisesti.

Moona on hoikassa kunnossa, se painaa n. 25 kiloa, mutta saa vielä massaa. Korkeutta Moonalla on n. 50-55cm.

Päivitykset

22.4.2024
Akiivimme tapasivat iloisen ja reippaan Moonan, Moonalla oli onnenpäivä sillä se pääsi samalla myös ulkoilemaan mikä on tarhakoirille harvinaisempaa ohjelmaa.  Ulkona Moonalla on kiire tutkimaan ympäristöä, tilanne on moninpuolin sille aika jännä muiden koirien haukkuessa häkeissään, Moona ei kuitenkaan hauku niille takaisin eikä tunnu piittavaan muutenkaan. Ulkoilun lomassa Moona antaa Mihaille ajoittain pusuja. Moona näyttää siltä että sen olisi kiva ottaa muutamat juoksuaskeleet mutta hihnan mitta on siihen liian lyhyt. Moona vaikuttaa todella kivalta persoonalta, se on hyvin sosiaalinen ihmisiä kohtaan niin tuttuja kuin vieraita, on mutkaton ja rohkea. Energinen mutta molossiksi maltillinen. 

26.12.2023 
Moona, mikä ihana nuori koira oletkaan! Moona on molossirotuinen, musta koira, joka ei saa ansaitsemaansa huomiota ulkonäkönsä takia. Moona on yksinkertaisesti timantti, joka unohtuu tarhalle. Vieraan mennessä tapaamaan Moonaa, hän juoksee häkin kertaalleen ympäri innoissaan ja jää sitten nauttimaan ihmisen huomiosta koko olemuksellaan. Moonan upeutta on vaikea kuvailla sanoin: se on kaunis, energinen, iloinen, ystävällinen, kultainen, keskittymiskykyinen, rauhoittuu huomiolle ja kerta kaikkiaan päivä ei voi olla huono, jos tapaa Moonan. Molossitaustaiseksi koiraksi Moona on yllättävän rauhallinen ja se pystyy tarhaympäristössäkin keskittymään ihmisen silityksiin eikä hypi vierasta päin. Rapsutusten lomassa Moona jakelee pusuja vieraille.

Moonan voisi kuvitella monenlaiseen ympäristöön ja mahdollisesti jopa lapsiperheeseen.

5.9.2023
Moona aloitti kodin etsimisen Kulkurien adoptio-ohjelmassa.

Harkitut yhteydenotot: Nina Ehrström 

Mitä sinun tulisi huomioida ennen
rescuekoiran adoptiota?

Mietithän tarkkaan omia resurssejasi harkitessasi rescuekoiran adoptiota. Onko sinulla aikaa, motivaatiota ja sitoutuneisuutta koiraan? Aikuisenkin koiran kohdalla sitoutuminen voi olla parhaillaan useiden vuosien mittainen. Muistathan myös, että kotikoiran tavat eivät ole tarhaoloista tulleille useinkaan tuttuja, eikä voida olettaa, että koira kulkisi hihnassa heti vaivattomasti, olisi tottunut sisätiloihin ja työpäivän mittaiseen yksinoloon tai jättäisi tavarasi rauhaan. Tiedossa on varmasti töitä ja takapakkia, mutta myös iloisia hetkiä ja onnistumisen riemua. Muistathan myös, että koiran kuvaus on kirjoitettu tarhaolosuhteissa tehtyjen havaintojen perusteella ja käytös voi kotiutumisen edetessä muuttua.

Koirat saapuvat Romaniasta Suomeen steriloituna tai kastroituna, asianmukaisesti rokotettuna, ulko- ja sisäloishäädettynä ja testattuna useiden sairauksien varalta. Lisäksi koirat on mikrosirutettu ja niillä on EU-lemmikkipassi. Rescueyhdistys Kulkurit ry kuuluu Responsible Rescue -sitoumukseen ja noudattaa sitoumuksen kriteereitä sekä Maa- ja Metsätalousministeriön säädöksiä koirien maahantuonnissa. Tässä artikkelissa esitetyn koiran kodinetsintää hoitaa Rescueyhdistys Kulkurit ry, joka on rekisteröitynyt Eläintenpitäjä- ja pitopaikkarekisteriin asiakastunnuksella 24032685.

Ennen yhteydenottoa, tutustuthan tarkasti adoptioprosessin kuvaukseen, luovutussopimukseen, oppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, adoptoitavan eläimen terveyteen sekä adoption kustannuksiin.

Yhteyshenkilö: Nina Ehrström

Tietoa adoptioprosessista

Usein kysytyt kysymykset

Opas rescuekoiran adoptoijalle

Tutustu myös näihin: