Päivitetty 21.10.2018

Kotia etsivä koira: NASSE


Syntymäaika: 10/2017
Sukupuoli: uros
Sijainti: Romaniassa (OneVet)
ei kastroitu

 

Perustiedot ja tausta
21.10.2018
Kun kevät saapuu Romaniaan, eläinsuojelijan kurkkua kuristaa. Steriloimattomat ja kastroimattomat koirat löytävät toisensa ja lopputuloksena on pentujen suma. Suurin osa kuolee nuorena autojen alle, ihmisen kädestä tai huono ravitsemuksen ja pakkasen aiheuttamiin komplikaatioihin. Osa pennuista on onnekkaita, sillä niiden polut risteävät ystävällisen ja auttamishaluisen ihmisen kanssa. Kulkurien pitkäaikainen yhteistyökumppani, Clinica Veterinara OneVet ylläpitää koiratarhaa romanialaisessa Cosoban kylässä. Tarhalla asuu noin 350 koiraa, kaikki eri lähtökohdista, mutta muutamaa lukuunottamatta kaikki koirat ovat kodittomia. Cosoban tarhan eläinlääkäri ja tarhan omistaja, Adina Vladut on hyväsydäminen ihminen, joka tekee kaikkensa, jotta sinne hylätyillä pennuilla olisi mahdollisuus parempaan elämään. Hän steriloi huikean määrän narttuja vuodessa ja on siten omalta osaltaan vaikuttamassa pysyvästi Romanian kodittomien koirien populaatioon. Viime keväänä tarhalle löysi tiensä eri teitä  noin kuusikymmentä pentua. Pennut päätyvät tarhalle kuka mitenkin, hylättynä tai jonkun työntekijöistä löytämänä. Yksitoista niistä asui ensin erillään tarhan takaosan tyhjässä talossa, mutta niiden kasvaessa ne yhdsittettiin yhdeksi isoksi laumaksi. Koko vajaa tusina tuli moitteetta toimeen keskenään eikä edes ruoka ollut tappelemisen arvoinen asia. Osa näistä pennuista on adoptoitu jo pois tarhalta, osa odottaa siellä edelleen.

Yksi näistä on nyt syksyllä vuoden ikäinen Nasse. Se on luonteeltaan leikkisä ja touhukas, joka käyttäytyy laumassa ikätasonsa mukaisesti. Uudet ihmiset Nassea vähän jännittävät, mutta omassa tutussa ympäristössään se on reipas ja avoin. Nuoren koiran innolla se touhottaa menemään ja pistää painiksi kavereidensa kanssa. Kun Nasse saa paljon aikaa ja kärsivällisyyttä, siitä kotiutuu varmasti loistava kaveri. Nassen kotiutumista voisi helpottaa kiltti ja reipas koirakaveri, josta ottaa mallia, opetellessaan kotikoiraksi.

Nasse painaa tällä hetkellä reilut 15 kg.
Aikuisena sen oletetaan jäävän keskikokoiseksi.

Päivitykset
21.10
Syyskuun aktiivi matkalla tapasimme jälleen Nassen. Reipastunut Nasse pyöri innoissaan ihmisvieraidensa ympärillä. Leikkimielinen junnu-koira olisi jo ansainnut oman kodin, jossa se saisi tekemistä ja puuhaa riittävästi, kuluttaakseen nuorta energiaansa.
Nassella on pehmeä pumpulilta tuntuva turkki joka sekin odottaa vain sitä, että sen oma ihminen saisi upottaa sormensa siihen ja olla onnellinen tästä komeasta kaverista.

Lisätty video ja kuvia syyskuulta 2018

7.8.2018
Nassesta lisätty video, joka on kuvattu heinäkuussa Kulkurien aktiivimatkalla. Ihanan iso korvaisen hönön tulisi jo päästä kotiin.

13.6.2018
Aktiivimme tapasivat Nassen häkkikavereineen jälleen kesäkuussa. Nasse oli reipastunut valtavasti ja pyöri ihmisvieraidensa ympärillä rapsutuksia hakien.
Talviturkki oli poissa ja Nasse oli muutenkin kauniissa kunnossa. Ihovaivoja ei näyttänyt olevan.
Pikkupennun ulkomuoto on alkanut katoamaan ja tilalle tullut komea juniori-ulkonäkö.
Nasse tulee edelleen loistavasti toimeen muiden koirien kanssa.

video ja valokuvia lisätty kesäkuulta.

3.4.2018
Kulkurien aktiivit tapasivat Nassen maaliskuussa. Se olikin kasvattanut uuden hienon talviturkin. Hieman huolia Nasselle aiheutti ihovaivat jotka saattavat johtua joko laaduttomasta ravinnosta tai aiheuttajana voi yhtä hyvin olla demodex, Suomalaisittain sikaripunkki. Molemmat ovat onneksi hoidettavissa.
Muuten Nasselle kuuluu hyvää. Se pärjää koiraporukassa hyvin ja touhottaa muiden junnujen  mukana. Vieraiden ihmisten ollessa läsnä, Nasse ei välttele vieraita, mutta ujoilee luoksetulon suhteen. Nassesta herää ajatus että ei ole varsinaisesti arka, ainoastaan sosiaalistamaton.
Nasse tuotiin koiratarhan rakennukseen sisätilaan valokuvattavaksi , jolloin outo tilanne jännitti kovasti ja se vaikutti kovin hämmentyneeltä. Reipastuen jälleen heti, kun pääsi tuttujen koirakavereidensa joukkoon.

Uusimmat valokuvat sisätilassa kuvattuna, lisätty.

6.2.2018
Nasse aloitti kodin etsimisen Kulkurien adoptio-ohjelmassa, saatuaan ikää 3-4 kk.
———————————————————————————————————————————

Pentua harkitsevalla on suuri vastuu. Omat resurssit on ehdottoman tärkeää punnita huolella. Ajan, motivaation ja sitoutuneisuuden täytyy olla kohdallaan.

Pentua harkitessa täytyy muistaa, että mm. sisäsiisteys on opeteltava alusta lähtien, hihnakäytös on täysin uusi asia, muihin koiriin tutustumistakin saattaa joutua harjoittelemaan eikä yksinolo suju heti itsestään. Tavaratkin saattavat päätyä tylsistyneen ja aktiivisen pennun kitaan ja leluiksi ihan vain vahingossa. Pentu tarvitsee paljon selkeitä rajoja, johdonmukaista, positiiviseen palkitsemiseen keskittyvää koulutusta ja rakkautta kasvaakseen tasapainoiseksi aikuiseksi.

Muistathan myös, että koiran kuvaus on kirjoitettu tarhaolosuhteissa tehtyjen havaintojen perusteella ja käytös voi kotiutuessa muuttua.

Mikäli Nasse tulee Suomeen niin nuorena, että sitä ei kastroida ennen kotiutumista tuleva koti sitoutuu kastroimaan koiran kohtuullisen ajan kuluessa sen saavuttua Suomeen, mieluiten neljän kuukauden sisällä. Yhdistys osallistuu kodin niin halutessa kastrointi kustannuksiin 70 eurolla kuittia vastaan. Olethan myös yhteydessä yhdistykseen (varaajaan) ennen kastrointia.

Nasse saapuu Suomeen asianmukaisesti rokotettuna, ulko- ja sisäloishäädettynä ja testattuna useiden sairauksien varalta. Lisäksi Nasse on mikrosirutettu ja sillä on EU-lemmikkipassi.

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin luovutussopimukseen, oppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

Yhteyshenkilö:  Marika Stillman

 

 

 

 

Share
 
 

Yhteistyössä


Yhteistyossa