Päivitetty 15.09.2019

Kotia etsivä koira: NASSE (Suomessa)


Syntymäaika: 10/2017
Sukupuoli: Uros
Sijainti: Suomessa (Pirkanmaa)
Kastroitu

 

Perustiedot ja tausta

15.9.2019
Nasse on viettänyt One Rescue Association koiratarhalla Cosobassa lähestulkoot koko pentuaikansa. Nasse tuli tarhalle keväällä 2018, jolloin sinne tuli kaiken kaikkiaan noin 60 pentua. Se asui pienehkössä aitauksessa vanhassa latorakannuksessa, yhdessä noin 3-4 muun nuoren koiran kanssa. Kun Nasse, helmikuussa 2018, oli 3-4 kuukauden ikäinen se astui Kulkurien adoptio-ohjelmaan ja alkoi etsimään omaa kotiaan. Tästä lähtien Kulkurien aktiivit tapasivat Nassea tasaisin välein kunnes se maaliskuussa 2019 varattiin omaan kotiin, jonne se pääsi matkustamaan huhtikuussa 2019.

Aina ei kuitenkaan asiat suju niin sanotusti ihan kuten Strömsössä. Näin kävi myös Nassen kanssa. Nassen mielestä ympäristövaihto lentoineen oli melko jännittävää ja se ikäänkuin jäätyi. Nasselle ulkoilu oli hirmuisen pelottavaa ja se sai paniikin hihnan kiristymisestä ja se johtikin siihen, että se puri useamman hihnan poikki. Tässä kodissa oli pihalla myös erillinen ulkoilutarha rakennettu koirille, jossa saivat viettää aikaa halutessaan. Kun Nasse puri hihnan poikka se pakeni joko tähän tarhaan, tai avoimesta ulko-ovesta keittiöön. Nämä kaksi olivat Nasselle kodissa olevat kaksi turvapaikkaa. Nasse ei pärjännyt tilanteessa, vaan alkoi ahdistumaan ja lopulta tilanne oli edennyt siihen, että Nasse kehitti itselleen stereotyyppisen käyttäytymistavan, se alkoi kiertää tiettyä ympyrää aina kun ihminen oli läsnä. Kodissa oli myös toinen koira, mutta Nasse ei luonut tähän koiraan sellaista sidettä, että se olisi ollut avuksi kotiutumisen kanssa.

Nassen parhaaksi tehtiin omistajan kanssa yhteinen päätös siitä, että Nasse tulisi uudelleensijoitukseen ja sitä kohtasi onni siinä, että se pääsi kotihoitoon Koiruuksien Klubin Helmi Pesosen luokse. Nasse muutti Helmille sunnuntaina 4.8.2019, ja se saapui sinne rauhallisesti kuljetusboksin turvassa. Boksi kannettiin yhteen huoneeseen, boksin katto nostettiin pois ja Nasse jätettiin rauhaan tutustumaan uuteen ympäristöön. Ei kestänyt kauan ennenkuin Nasse oli lähtenyt tutkimaan huonetta hieman tarkemmin. Tämä oli ehdottomasti hyvä uutinen, uteliaisuus oli tallessa.

15.9.2019 Nasse on ollut hoidossa nyt reilun kuukauden ja sillä on nyt seuraa yhdestä pienestä koirasta, joka tuli lomahoitoon Helmille. Tämä toinen hoitokoira on kovin leikkisä ja aktiivinen ja se onkin ollut Nasselle hyvä asia, sillä Nasse ei itse ota kontaktia tai tee aloitetta mihinkään, mutta tämä pieni kaveri on sinnikkäästi tehnyt tuttavuutta Nasseen ja pyytänyt leikkimään. Lopulta Nasse lähti kuin lähtikin leikkiin mukaan ja nyt se kommunikoi ja leikkii paljon tämän toisen kanssa. Se on myös lisännyt kommunikointia Helmin kanssa. Ulkoilun suhteen ei ollut paljon edistystä tapahtunut sitten viime kertoman, Nasse on ulkona kovin tarkkaavainen ja säikkyy helposti. Kuitenkin tämän toisen hoitolaisen kanssa Nasse on ollut hieman uteliaampi ulkoilua kohtaan kuin aiemmin.

Nassenkin kanssa koiralähtöisyys on kaiken a ja o. Se, että Nasse tuntee olonsa turvalliseksi, se voi luottaa siihen ettei tapahdu mitään pahaa on tärketä. Sen saavuttaa antamalla Nasselle aikaa. Ja sen saavuttaa ymmärtämällä Nassen ajatusmaailmaa. Kun Nasse itse saa todeta tilanteen ja ympäristön turvalliseksi, ja se oppii luottamaan siihen ettei ihminen vaadi siltä ahdistavia asioita, silloin myös Nasse uskaltaa alkaa rentoutumaan ja vastaanottamaan asioita eri tavalla. Silloin se alkaa oppia ja tottua asioihin.

Nassen edistystä seurataan tiiviisti ja päivitämme tasaisin välein pojan profiilia. Sen edistystä voi myös seurata Koiruuksien Klubin facebook sivuilta.

Nasselle etsitään kotia, jossa perheellä on kokemusta myös koirista jotka saattavat tarvita sitä hieman ylimääräistä, ainakin alkun. Kodin tulee sijaita rauhallisemmalla alueella ja perheen arjessa olisi hyvä olla olemassa selkeät rutiinit. Oma, aidattu piha on plussaa. Perheen tulee myös olla valmis sitoutumaan koiraan ja ymmärtämään, että Nassen kohdalla kotiutuminen saattaa kestää jopa kuukausia ellei pidempää. Nassella on vielä matkaa siihen, että sille avautuu kotikoiran elämän kaikki salat, mutta se on hyvällä matkalla kohti tätä nyt.

Tällä hetkellä Nasse on kooltaan noin 50cm, 15-18kg.

Päivitykset

4.9.2019
Nassen kuulumisia kotihoitajansa Helmin kertomina, syysykuussa 2019:

“Nasse on oleillut täällä kotihoidossa jo pian kuukauden. Nykyisin päästään jo ulkoilemaankin omalle pihalle. Aidat tuovat turvaa, mutta vielä me jossain vaiheessa mennään portista rennosti ja ilman huolen häivää. Vielä ei ulkoilla pihassakaan täysin rennosti, mutta hihnan laittaminen sujuu ja hiljalleen Nasselle alkaa valjeta, että maailma on ihan kiva oman huoneen ulkopuolellakin.

Aamuisin ja öisin Nasse saa leikkihepuleita. Vielä pitää palata omalle sohvalle, jos katson leikkiä liian pitkään tai alan jutella Nasselle. Matkaa on siis vielä taitettavana ennen rentoa kotielämää.

Uuden kotihoitolaisen kanssa tulee aina pohdittua samoja kysymyksiä: Pitäisikö tehdä enemmän? Voisiko koira edetä nopeammin, jos tekisin niin tai näin? Olisiko koira kehittynyt nopeammin jossain muualla? Koitan pitää mielessä ajatuksen, jonka moni teistäkin on päässyt kuulemaan. Tärkeintä on, että käytös etenee oikeaan suuntaan. Hitaaasti, mutta varmasti tavoite tulee kyllä vastaan.”

7.8.2019
Nasse palautui Kulkurien adoptio-ohjelmaan kotia etsiväksi koiraksi elokuussa 2019. Nasse ei nykyisessä hoitopaikassa vielä ole tavannut muita koiria, mutta aktiivimme käydessä vierailulla kolmen oman koiransa kanssa aiemmin entisessä kodissa, se oli ainoa hetki jolloin Nasse pysähtyi tarkailemaan tulijoita. Se selkeesti siis havahtui siihen, että läsnä olikin yhtäkkiä useampi koira. Kunhan Nasse on siinä pisteessä, että se kestää sen, että voi olla kiinni liinassa saamatta paniikkia, niin Helmi esittelee Nasselle muita siellä asuvia koiria. Nyt keskiviikkona, 7.8. 2019, Helmi ja Nasse ovat siinä tilanteessa, että saimme seuraavanlaisia kuulumisia Helmiltä: ”Nassesta alkaa kuoriutua aktiivinen pojankoltiainen. Samalla sohvalla voidaan jo istuskella ja nukkumaankin pystyy, vaika olen lähellä. Nasse vinkuu vähän perään, kun lähden sen huoneesta. Yksinollessa Nasse leikkii leluilla, piilottelee luita sohvatyynyjen väliin ja kantaa puukorista halkoja sohvalle. Ehkäpä kohta hakee jo kosketusta, kun nyt on jo useamman kerran lähestynyt otse ja tullut varsin lähelle haistelemaan.”

13.4.2019
Nasse on onnellisesti päässyt Suomeen ja viettää nyt ansaittua kotikoiran elämää oman perheensä kanssa.

17.3.2019
Kulkurien aktiivit tapasivat iloisen Nassen helmikuussa. Nassen tapaaminen Romaniassa, jäi näillä näkymin viimeiseksi Romanian maaperällä, sillä Nasse on tänään varattu omaan kotiin Suomeen.

17.1.2019
Nasse innostuu, kun vierailijat tulevat sen häkkiin. Alkuun se varoo kosketusta ja vetäytyy vähän, ei kuitenkaan lähde pois. Energiaa ja pomppimista oli havaittavissa kaikilla vuoron perään, osa jännityksen osa innostuksen vuoksi. Nassea  kuvattiin tosi sympaattiseksi tyypiksi, aktiivimme tasvatessa se juuri ennen vuoden vaihdetta. Se on luonteeltaan leikkisä ja touhukas toisten koirien kanssa, mutta  uudet ihmiset Nassea vähän jännittävät. Nuoren koiran innolla se touhottaa menemään ja pistää painiksi kavereidensa kanssa. Kun Nasse saa paljon aikaa ja kärsivällisyyttä, siitä kotiutuu varmasti loistava kaveri. Nassen kotiutumista voisi helpottaa kiltti ja reipas koirakaveri, josta ottaa mallia, opetellessaan kotikoiraksi.

Nasse painaa tällä hetkellä reilut 15 kg.
Aikuisena sen oletetaan jäävän keskikokoiseksi.


21.10.2018
Syyskuun aktiivi matkalla tapasimme jälleen Nassen. Reipastunut Nasse pyöri innoissaan ihmisvieraidensa ympärillä. Leikkimielinen junnu-koira olisi jo ansainnut oman kodin, jossa se saisi tekemistä ja puuhaa riittävästi, kuluttaakseen nuorta energiaansa.
Nassella on pehmeä pumpulilta tuntuva turkki joka sekin odottaa vain sitä, että sen oma ihminen saisi upottaa sormensa siihen ja olla onnellinen tästä komeasta kaverista.

Lisätty video ja kuvia syyskuulta 2018

7.8.2018
Nassesta lisätty video, joka on kuvattu heinäkuussa Kulkurien aktiivimatkalla. Ihanan iso korvaisen hönön tulisi jo päästä kotiin.

13.6.2018
Aktiivimme tapasivat Nassen häkkikavereineen jälleen kesäkuussa. Nasse oli reipastunut valtavasti ja pyöri ihmisvieraidensa ympärillä rapsutuksia hakien.
Talviturkki oli poissa ja Nasse oli muutenkin kauniissa kunnossa. Ihovaivoja ei näyttänyt olevan.
Pikkupennun ulkomuoto on alkanut katoamaan ja tilalle tullut komea juniori-ulkonäkö.
Nasse tulee edelleen loistavasti toimeen muiden koirien kanssa.

video ja valokuvia lisätty kesäkuulta.

3.4.2018
Kulkurien aktiivit tapasivat Nassen maaliskuussa. Se olikin kasvattanut uuden hienon talviturkin. Hieman huolia Nasselle aiheutti ihovaivat jotka saattavat johtua joko laaduttomasta ravinnosta tai aiheuttajana voi yhtä hyvin olla demodex, Suomalaisittain sikaripunkki. Molemmat ovat onneksi hoidettavissa.
Muuten Nasselle kuuluu hyvää. Se pärjää koiraporukassa hyvin ja touhottaa muiden junnujen  mukana. Vieraiden ihmisten ollessa läsnä, Nasse ei välttele vieraita, mutta ujoilee luoksetulon suhteen. Nassesta herää ajatus että ei ole varsinaisesti arka, ainoastaan sosiaalistamaton.
Nasse tuotiin koiratarhan rakennukseen sisätilaan valokuvattavaksi , jolloin outo tilanne jännitti kovasti ja se vaikutti kovin hämmentyneeltä. Reipastuen jälleen heti, kun pääsi tuttujen koirakavereidensa joukkoon.

Uusimmat valokuvat sisätilassa kuvattuna, lisätty.

6.2.2018
Nasse aloitti kodin etsimisen Kulkurien adoptio-ohjelmassa, saatuaan ikää 3-4 kk.


Mietithän tarkkaan omia resurssejasi harkitessasi rescuekoiran adoptiota. Onko sinulla aikaa, motivaatiota ja sitoutuneisuutta koiraan? Aikuisenkin koiran kohdalla sitoutuminen voi olla parhaillaan useiden vuosien mittainen. Kotihoidossa oleva koira on päässyt jo hieman harjoittelemaan perhekoiralle tärkeitä taitoja. Kaiken uuden opettelu on kuitenkin vielä aivan alussa, eikä voida olettaa että kotihoidon kautta tuleva koira olisi valmiiksi täysin koulutettu. Tiedossa on varmasti myös omassa kodissa töitä, takapakkia, iloisia hetkiä ja onnistumisen riemua.

Kotihoidossa olevan koiran luonteesta ja tavoista saadaan tarhaolosuhteissa tehtyjä havaintoja enemmän tietoa. Koiran luonne muovautuu kuitenkin kaikkien sen saamien kokemusten kautta ja isossa roolissa on myös lopullisen kodin tapahtumat. Koiran käytös voi ajan ja kotiutumisen myötä vielä muuttua.

Nasse on kastroitu, asianmukaisesti rokotettu, ulko- ja sisäloishäädetty ja testattu useiden sairauksien varalta. Lisäksi Nasse on mikrosirutettu ja sillä on EU-lemmikkipassi.  Rescueyhdistys Kulkurit ry kuuluu Responsible Rescue-sitoumukseen ja noudattaa sitoumuksen kriteereitä koirien maahantuonnissa.

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin luovutussopimukseenoppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

Nassen alkuperäisenä yhteyshenkilönä toimi Marika Stillman, nykyinen yhteyshenkilö on Mia Takolander

 

 

 

 

 

Share
 
 

Yhteistyössä


Yhteistyossa