Kodin saanut koira: FREJA (ent. Netta)

Syntymäaika: 2019
Sukupuoli: narttu
steriloitu
Sijainti: Suomessa (Helsinki)
Kokoarvio:

 

 

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin luovutussopimukseenoppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

Perustiedot ja tausta
26.1.2023

Adina Vladut on eläinlääkäri, joka omistaa yhdessä miehensä Dragos Vladutin kanssa Onevet-klinikan. Eläinlääkäriklinikka OneVet on yksi Kulkurien keskeisimmistä yhteistyötahoista. Vuodesta 2012 lähtien jokainen Kulkurien adoptio-ohjelman läpikäynyt koira on kulkenut OneVetin kautta huolellisen yhdessä laaditun prosessin läpi. Eläinlääkärin työnsä lisäksi Dr. Adina käyttää kaiken aikansa kodittomien koirien auttamiseen. Adina perusti One Rescue Association -yhdistyksen vuonna 2017 ja yhdistyksellä on tarha Cosobassa noin puolen tunnin matkan päässä Bukarestista. Tarhalla asuu noin 400 koiraa. One Rescue Associationin tarha on kuitenkin romanialaisittain hyvä, sillä siellä on päivittäin eläinlääkäri ja useita koirien hoidosta vastaavia työntekijöitä ja koirien elinolosuhteita pyritään parantamaan jatkuvasti.

Adina on lisäksi yksi Kulkurien säännöllisistä yhteistyökumppaneista kohdemaan sterilointien parissa ja niin hänelle kuin meillekin on tärkeää tehdä jatkuvaa, kestävää eläinsuojelutyötä Romanian kodittomien koirien ongelman ratkaisemisen eteen, jotta yhtenä päivänä kodittomia koiria ei syntyisi enää niin paljon kodittomiksi. Cosoban tarhan yhteydessä sijaitseekin yhteistyössä rakennettu sterilointiklinikka, jonne koirien ja kissojen omistajat saavat tuoda lemmikkejään maksuttomaan sterilointiin viikottain.

Netta päätyi Cosoban tarhalle vuonna 2021 pentujensa kanssa. Sen tarina on hyvin tyypillinen Cosoban seudulla: joku paikallinen hylkäsi sen pentuineen tarhan luokse, koska ei halunnut tai pystynyt enää huolehtimaan siitä tai sen pennuista. Netta eli tarhan pihalla vapaana muiden koirien joukossa ja pärjäsi siellä hyvin. Ihmisten suhteenkin Netta vaikutti tarhalla sosiaaliselta ja reippaalta tytöltä. Se tuli vieraidenkin ihmisten luokse ja antaa koskea ja rapsuttaa. Netta suhtautui tasapainoisen iloisesti ihmisiin ja porukassa se oli aika huomaamaton tyyppi, eikä tehnyt itsestään suurta numeroa.

Netta matkusti Suomeen omaan kotiinsa 13.8.2022 ja sai uudeksi nimekseen Freja. Nyt tammikuun 2023 lopussa Freja palaa kotia etsiviin koiriin perheessä yllättäen puhjenneen ja vaikeasti hallittavan astman vuoksi. Freja etsii uutta kotia nykyisestä kodistaan käsin ja sinne Frejaa pääsee tapaamaan adoptiohaastattelujen jälkeen.

Frejan sopeutuminen kotikoiran elämään on jo hyvällä mallilla ja se osaakin jo monia kotikoiran taitoja ongelmitta. Frejan perhe kuvailee sen olevan utelias, rauhallinen, nopea oppimaan ja helposti motivoitavissa ruualla. Freja pärjää kaupunkiympäristössä ja rauhallisessa kerrostalossa hienosti, eivätkä yksinolot ole tuottaneet sille ongelmia. Freja on tottunut näkemään lenkeillä erilaisia liikkujia pyöristä lastenrattaisiin ja autoihin. Freja kohtaa uudet asiat ja paikat pääsääntöisesti iloisesti ja uteliaasta ja onpa se piipahtanut ostoskeskuksessa ja metrossakin. Freja on perheen kuvailemana “rauhallinen filosofi”, joka tykkää oleskella ulkona pitkäänkin katselemassa merelle tai haistelemassa tuulta. Freja on myös jossain määrin itsenäinen, eikä se tarvitse jatkuvaa syliä ja silittelyä omalta ihmiseltään, vaikka hakeekin oman perheensä huomiota ja läheisyyttä. Freja on tullut hyvin toimeen nykyisen perheen 11-vuotiaan lapsen kanssa ja lapset ovat olleet sille alusta saakka helpompia kohdata kuin aikuiset. Ihan pieniä lapsia Freja ei ole tavannut.

Freja on vielä epävarma uusien ihmisten sekä muiden koirien suhteen ja se tarvitsee näiden suhteen vielä paljon hyviä kokemuksia, rauhallista omantahtista tutustumista sekä harjoittelua. Frejan suloisen ulkomuodon vuoksi Frejan oman ihmisen tulee osata pitää sen puolia eikä antaa esimerkiksi vieraiden ihmisten lähestyä sitä suoraan. Frejalle on opetettu jo paljon hyödyllisiä tukitaitoja omassa kodissa sille hankaliin tilanteisiin, kuten lenkillä näkyviin vieraisiin koiriin tai ihmisten kohtaamiseen. Frejan kanssa on käytetty mm. ennakointia, tilan ottamista, LAT-tekniikkaa, kuonokosketusta (esim koiran muualle ohjaamisen yhteydessä) sekä kannustusta ja kehumista. Vieraat ihmiset Frejan on helpompi tavata ensimmäistä kertaa ulkona kävelylenkillä. Kynsienleikkuu Frejaa jännittää ja tätä on nykyisessä kodissa harjoiteltu systemaattisesti omaehtoisen käsittelyn kautta ja harjoittelu on alkanut tuottaa tulosta. Myös tulevan perheen tulee olla sitoutunut jatkamaan harjoittelua Frejan ehdoilla.

Freja voisi sopia monenlaiseen kotiin, jossa ollaan valmiita panostamaan ja jatkamaan positiiviseen vahvistamiseen perustuvaa koulutusta ja omaehtoisen käsittelyn harjoittelua. Myös yleinen stressitasojen huomioiminen ja lajityypillisen puuhan tarjoaminen ovat Frejan kohdalla tärkeitä. Vaikka Freja osaakin jo monia asioita ja esimerkiksi yksinolot sujuvat nykyisessä kodissa, on muutto uuteen perheeseen aina koiralle stressitilanne ja voi saada aikaan taantumista. Nykyinen perhe on myös todella hienosti pyrkinyt lukemaan ja tukemaan Frejaa eri tilanteissa ja kaikessa harjoittelussa on lähdetty liikkeelle hyvin pienestä. Frejan ja perheen kanssa on työskennellyt ja heille ohjeita antanut myös eläintenkouluttaja. Freja viihtyy hyvin ainoana koirana, mutta sitä voidaan harkita myös koiralliseen kotiin.

Freja oli ESBL-bakteerin kantaja Suomeen tullessaan, mutta on saanut Suomessa kolme negatiivista testitulosta multiresistenttien bakteerien suhteen ja on näin virallisesti puhdistautunut kantajuudesta. Muuten Romaniassa otetut tautitestit olivat negatiiviset ja Frejalta tullaan ottamaan uusintatestit (sydänmato, ihomato, leishmania) vielä ennen uuteen kotiin siirtymistä.

Freja on kooltaan pieni keskikokoinen koira, noin 40 cm korkea ja painaa noin 15 kiloa.

Päivitykset

16.4.2023
Freja muutti omaan kotiinsa 7.4.2023 <3

24.3.2023
Freja on varattu uuteen kotiin.

26.1.2023
Freja siirtyy kotia etsiväksi koiraksi ja sen profiili on päivitetty ajan tasalle.

13.8.2022
Netta saapui tänään Suomeen oman perheensä luokse ja sai nimekseen Freja.

7.6.2022
Netta on tänään varattu omaan kotiin!

4.5.2022
Netta aloitti oman kodin etsinnän Kulkurien adoptio-ohjelmassa.


Mietithän tarkkaan omia resurssejasi harkitessasi rescuekoiran adoptiota. Onko sinulla aikaa, motivaatiota ja sitoutuneisuutta koiraan? Aikuisenkin koiran kohdalla sitoutuminen voi olla parhaillaan useiden vuosien mittainen. 

Kotia vaihtava koira on päässyt jo hieman harjoittelemaan perhekoiralle tärkeitä taitoja. Kaiken uuden opettelu on kuitenkin vielä aivan alussa, eikä voida olettaa että koira olisi valmiiksi täysin koulutettu. Tiedossa on varmasti myös omassa kodissa töitä, takapakkia, iloisia hetkiä ja onnistumisen riemua.

Jo Suomessa olevan koiran luonteesta ja tavoista saadaan tarhaolosuhteissa tehtyjä havaintoja enemmän tietoa. Koiran luonne muovautuu kuitenkin kaikkien sen saamien kokemusten kautta ja isossa roolissa on myös lopullisen kodin tapahtumat. Koiran käytös voi ajan ja kotiutumisen myötä vielä muuttua. 

Freja saapui Suomeen steriloituna, asianmukaisesti rokotettuna, ulko- ja sisäloishäädettynä ja testattuna useiden sairauksien varalta. Lisäksi Freja on mikrosirutettu ja sillä on EU-lemmikkipassi. Rescueyhdistys Kulkurit ry kuuluu Responsible Rescue-sitoumukseen ja noudattaa sitoumuksen kriteereitä koirien maahantuonnissa.

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin luovutussopimukseenoppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

Yhteyshenkilö: Olga Karttunen

Mitä sinun tulisi huomioida ennen
rescuekoiran adoptiota?

Tietoa adoptioprosessista

Usein kysytyt kysymykset

Opas rescuekoiran adoptoijalle

Mietithän tarkkaan omia resurssejasi harkitessasi rescuekoiran adoptiota. Onko sinulla aikaa, motivaatiota ja sitoutuneisuutta koiraan? Aikuisenkin koiran kohdalla sitoutuminen voi olla parhaillaan useiden vuosien mittainen. Muistathan myös, että kotikoiran tavat eivät ole tarhaoloista tulleille useinkaan tuttuja, eikä voida olettaa, että koira kulkisi hihnassa heti vaivattomasti, olisi tottunut sisätiloihin ja työpäivän mittaiseen yksinoloon tai jättäisi tavarasi rauhaan. Tiedossa on varmasti töitä ja takapakkia, mutta myös iloisia hetkiä ja onnistumisen riemua. Muistathan myös, että koiran kuvaus on kirjoitettu tarhaolosuhteissa tehtyjen havaintojen perusteella ja käytös voi kotiutumisen edetessä muuttua.

Koirat saapuvat Romaniasta Suomeen steriloituna tai kastroituna, asianmukaisesti rokotettuna, ulko- ja sisäloishäädettynä ja testattuna useiden sairauksien varalta. Lisäksi koirat on mikrosirutettu ja niillä on EU-lemmikkipassi. Rescueyhdistys Kulkurit ry kuuluu Responsible Rescue -sitoumukseen ja noudattaa sitoumuksen kriteereitä sekä Maa- ja Metsätalousministeriön säädöksiä koirien maahantuonnissa. Tässä artikkelissa esitetyn koiran kodinetsintää hoitaa Rescueyhdistys Kulkurit ry, joka on rekisteröitynyt Eläintenpitäjä- ja pitopaikkarekisteriin asiakastunnuksella 24032685.

Ennen yhteydenottoa, tutustuthan tarkasti adoptioprosessin kuvaukseen, luovutussopimukseen, oppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, adoptoitavan eläimen terveyteen sekä adoption kustannuksiin.

Yhteyshenkilö:

Tutustu myös näihin: