Kotia etsivä koira: HELA (Grey Family)

 

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin luovutussopimukseen, oppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

Perustiedot ja tausta
23.3.2024

Adina Vladut on eläinlääkäri, joka omistaa yhdessä miehensä Dragos Vladutin kanssa Onevet-klinikan. Eläinlääkäriklinikka OneVet on yksi Kulkurien keskeisimmistä yhteistyötahoista. Vuodesta 2012 lähtien jokainen Kulkurien adoptio-ohjelman läpikäynyt koira on kulkenut OneVetin kautta huolellisen yhdessä laaditun prosessin läpi. Eläinlääkärin työnsä lisäksi Dr. Adina käyttää kaiken aikansa kodittomien koirien auttamiseen. Adina perusti One Rescue Association -yhdistyksen vuonna 2017 ja yhdistyksellä on tarha Cosobassa noin puolen tunnin matkan päässä Bukarestista. Tarhalla asuu useita satoja koiria. One Rescue Associationin tarha on kuitenkin romanialaisittain hyvä, sillä siellä on päivittäin eläinlääkäri, koirat hoidetaan ja niiden elinolosuhteita pyritään parantamaan jatkuvasti.

Adina on lisäksi yksi Kulkurien säännöllisistä yhteistyökumppaneista kohdemaan sterilointien parissa ja niin hänelle kuin meillekin on tärkeää tehdä jatkuvaa, kestävää eläinsuojelutyötä Romanian kodittomien koirien ongelman ratkaisemisen eteen, jotta yhtenä päivänä kodittomia koiria ei syntyisi enää niin paljon kodittomiksi. Cosoban tarhan yhteydessä sijaitseekin yhteistyössä rakennettu sterilointiklinikka, jonne koirien ja kissojen omistajat saavat tuoda lemmikkejään maksuttomaan sterilointiin viikoittain.

Vuoden 2021 alussa tarhan porteilta löytyi kymmenen pennun ryhmä, Grey Family. Pentujen taustatarinasta ei ole tietoa. Pentue asui aluksi yhdessä tarhan takaosassa häkissä, mutta myrskyn tuhottua asumuksen pennut asuivat pitkään vapaina pihalla isossa koiraporukassa, kunnes nyttemmin ne ovat taas siirtyneet häkkiin asumaan. Pentueesta viidestä sisaruksesta kaksi (Hile ja Hila) on saanut oman kodin Suomesta ja kolme heistä etsivät yhä omia kotejaan: Hiku ja Hokus. Viimeinen sisarus Hela on toistaiseksi poistettu adoptio-ohjelmasta arkuuden takia.

Hela on pentueestaan ujoin. Vieraiden ihmisten tullessa Grey Familyn häkkiin, jää Hela seuraamaan kauempaa sivusta tulijoita. Hela syö mielellään vieraiden heittelemät namit maasta, mutta ei uskalla tulla hakemaan herkkuja vieraiden ihmisten kädestä. Hela vaikuttaa lempeältä, vähän ujolta ja vaatimattomalta koiralta, joka ansaitsisi päästä omaan, rauhalliseen kotiin haistelemaan nurmikon tuoksua ja nukkumaan pehmeässä pedissä.

Tälle kauniille herkälle tytölle etsitään koirakokenutta kotia rauhalliselta alueelta. Helan kotiutuminen tulee vaatimaan reilusti aikaa, kärsivällisyyttä ja tukea. Perheen tulee ymmärtää, että Hela on kasvanut tarhaoloissa, eikä se ole koskaan sosiaalistunut ihmisiin eikä ihmisten normaalina pitämiin arkeen kuuluviin asioihin. Hela tukeutuu voimakkaasti koiraseuraan ja se luovutetaankin vain perheeseen, jossa sillä on koiraseuraa. Hela toivoo saavansa joskus vielä kokea, millaista on elää turvallisessa kodissa, jossa stressaavat tarhaolot ovat muisto vain eikä sen tarvitse enää pelätä.

Yhdellä Grey Familyn sisaruksella havaittiin voimakkaita ortopedisiä ongelmia. Helan sisarukset Hiku ja Hokus läheteettiinkin röntgenkuviin, jossa selvisi, että koirat ovat näiltä perinnöllisiltä haasteilta säästyneet. Helaa ei kuvattu, sillä sen ei ole havaittu ulkoisesti oireilevan. On kuitenkin huomioitava, että minkä tahansa tarhakoiran kohdalla erilaiset luustohaasteet ovat mahdollisia.

Hela on kooltaan noin 55 cm ja 25 kg.

Päivitykset

23.3.2024
Hela tavataan aktiivireissulla lokakuussa. Hän asustelee edelleen samassa häkissä sisarustensa sekä aran koiran kanssa. Hela tutkailee vieraita kopin turvasta, mutta ei tohdi lähestyä. Koppi on Helan turvapaikka, eikä hän uskalla poistua sieltä vieraiden ollessa häkissä. Kopin edustalle heitellään tuoksuvia nameja ja Hela kurkottautuu yhdellä tassulla pois kopista nappaamaan herkun suuhunsa, mutta perääntyy jälleen koppiin. Vieraiden poistuessa häkistä Hela käy haistelemassa vieraiden jäljet tarkkaan. Hela on edelleen kovin arka, eikä se annan tutunkaan ihmisen koskea itseään, kun paikalla on vieraita.

Hieman myöhemmin aktiivimme kulkevat häkin ohi ulkopuolelta. Kulkurien työntekijä on käynyt sosiaalistamassa häkin porukkaa ja tutun ihmisen ollessa häkin ulkopuolella Hela ilahtuu tutustaan ja tekee muutaman iloloikan.

Hela ei toistaiseksi etsi aktiivisesti kotia huomattavan arkuuden vuoksi. Seuraamme Helan kehittymistä ja pyrimme edistämään toimenpiteitä, joilla saisimme Helalle lisää positiivisia, sosiaalisia kokemuksia ja mahdollisesti mallioppimista reippaammilta koirilta ja aktivoimme Helan kodin etsinnän jos kehitys-suunta muuttuu parempaa kohti.

17.7.2023
Hela tavataan jälleen aktiivimatkalla Cosoban tarhalle toukokuussa. Aktiivien saapuessa Grey Familyn sisarusten häkkiin, ottavat kaikki aktiivit iloisina vastaan. Kuitenkin pian Helaa alkaa jännittää, ja se sujahtaa kopin suojaan piiloon. Sieltä Hela sitten varovasti tassuttelee hakemaan nameja aktiiviemme niitä tarjotessa, mutta tarvitsee toisten koirien tukea ja turvaa. Vaatimattoman oloinen Hela etsii sitä oikeaa kotia, missä reipas koirakaveri voisi näyttää sille mallia kotikoiran elämään opetellessa.

4.4.2023
Hela asuu nykyisin tarhan takaosassa häkissä sisasrustensa kanssa. Häkkiolosuhteet ovat vieneet Helaa taaksepäin ja se onkin selvästi arin jäljellä olevista Grey Familyn jäsenistä. Vieraiden ihmisten tullessa Grey Familyn häkkiin Hela jättäytyy taka-alalle ja pysyttelee turvallisen etäisyyden päässä seuraamassa tilannetta. Hela syö maahan heitetyt namit, mutta ei tule syömään herkkuja kädestä. Hela tarvitsee paljon aikaa, kokemusta, rauhallista ympäristöä ja reipasta tukikoiraa jotta sillä voisi olla mahdollisuus kasvaa suomalaiseksi kotikoiraksi.

Lisätty uusia kuvia ja videoita.

29.5.2022
Hela asuu pihalla vapaana. Makoilee puun alla varjossa, suojassa kuumuutta. Viime reissulla oli huomattu klenkkaavan jalkaa ja edelleen ihan vähän näyttää varovan jalkaa, varaa kuitenkin painoa jne hyvin, kävelee ok. 

Hela on kiinnostunut nameista ja haluaisi niitä ottaa. Muut koirat tulevat reippaammin ja tunkevat niin Hela jää taka-alalle ja peruuttaa. Myöhemmin, kun saa tilaa, Hela tulee ottamaan nameja kädestä nätisti. On kovin kiinnostunut myös ihmisistä, mutta muiden koirien ottaessa tilaa, jää Hela näissäkin tilanteissa valitettavasti muiden koirien jalkoihin.

25.3.2022
Sisaruksista aroin ja varovaisin. Loukannut vasenta etujalkaa, jalassa viiltomainen haava, liekö joku koira repinyt vai onko raapaissut johonkin. Tulee tutkimaan ihmistä, mutta suora huomio jännittää. Kun ihminen on, kuin ei huomaisikaan, haistelee ja pyörii lähellä. Sisarustensa tavoin välttelee kaikkein päsmäreimpiä koiria ja varoo konflikteja. Hyötyisi pienemmästä koiraporukasta, nykyinen päälle 50 koiran vapaana pyörivä porukka on selvästi turhan ahdistava. Korkeus n. 55cm.

18.10.2021
Hela asustaa Hikun ja muutaman muun aremman koiran kanssa samassa häkissä. Hela ei ihan tiedä miten suhtautua vieraisiin ja väistää kosketusta. Namit maistuvat lattialta, mutta kädestä Hela ei niitä uskalla syödä.

24.10.2021
Hela aloitti oman kodin etsimisen adoptio-ohjelmassa


Mietithän tarkkaan omia resurssejasi harkitessasi rescuekoiran adoptiota. Onko sinulla aikaa, motivaatiota ja sitoutuneisuutta koiraan? Aikuisenkin koiran kohdalla sitoutuminen voi olla parhaillaan useiden vuosien mittainen. Muistathan myös, että kotikoiran tavat eivät ole tarhaoloista tulleille useinkaan tuttuja, eikä voida olettaa, että koira kulkisi hihnassa heti vaivattomasti, olisi tottunut sisätiloihin ja työpäivän mittaiseen yksinoloon tai jättäisi tavarasi rauhaan. Tiedossa on varmasti töitä ja takapakkia, mutta myös iloisia hetkiä ja onnistumisen riemua.

Muistathan myös, että koiran kuvaus on kirjoitettu tarhaolosuhteissa tehtyjen havaintojen perusteella ja käytös voi kotiutumisen edetessä muuttua.

Hela saapuu Suomeen steriloituna, asianmukaisesti rokotettuna, ulko- ja sisäloishäädettynä ja testattuna useiden sairauksien varalta. Lisäksi Hela on mikrosirutettu ja sillä on EU-lemmikkipassi. Rescueyhdistys Kulkurit ry kuuluu Responsible Rescue-sitoumukseen ja noudattaa sitoumuksen kriteereitä koirien maahantuonnissa.

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin luovutussopimukseen, oppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

Yhteyshenkilö: Katri Hietanoro