Päivitetty 01.12.2019

Kodin saanut koira: PIKKU PETUNIA


Syntymäaika: 2015-2016
Sukupuoli: narttu
Sijainti: Suomessa (Toijala)
steriloitu

Perustiedot ja tausta
14.10.2019

Petunia löydettiin Bukarestista rakennustontilta hylättynä pentujensa kanssa kesäkuun alussa 2019. Petunia ja sen pennut saivat turvapaikan One Rescue Associationin tarhalta Cosobasta ja ne viettivät kesän siellä Petunian hoitaessa pentujaan.  Loppukesästä Petunian pennut alkoivat olla valmiita matkustamaan omiin koteihinsa ja ne adoptoitiin kaikki Saksaan. Petuniaa tarhaelämä ja vieraat ihmiset pelottivat aika lailla myös Kulkurien aktiivien vieraillessa tarhalla sekä heinä- että elokuussa. Sitä pelotti ja se suojeli pentujaan niin, että silittäessä se puri, ei kovaa, mutta puri kuitenkin, sanoen että “en uskalla, mene pois, pelotat minua”. Petunia kuitenkin jäi mieleen, vaikkemme sitä silloin sellaisena voineetkaan vielä adoptio-ohjelmaan ottaa. Syyskuun alussa Petunialle tarjoutui mahdollisuus tulla kotihoitoon yhdistyksen aktiivin luokse ja olimme varautuneet pitkään aikaan, jona Petunia pikkuhiljaa opettelee luottamaan ja uskaltaa antaa ihmisen koskettaa.

Kävi niin, että saapuessaan kotihoitoon Toijalaan 7.9 kului tunnin verran aikaa, noin 300 grammaa keitettyä kanaa ja paljon helliä sanoja, niin Petunia käänsi takkinsa ja totesi, että eivät ihmiset taida kovin pahoja ollakaan. Siitä eteenpäin kotihoitaja on saanut koskettaa sitä täysin normaalisti, nostaa syliin jne.

Petunia on nyt reilun kuukauden verran opetellut kotikoiran elämää. Se on opetellut hihnassa kävelyä valjaissa, mikä sujuukin oikein hyvin. Petunia on täysin sisäsiisti ja se syö sujuvasti ja suurella ruokahalulla kaikkea mitä sille tarjotaan ja sen maha on toiminut normaalisti. Petunia ei ole toistaiseksi ollut kova haukkumaan, mutta kyllä se haukkua osaa. Petunia on hyvin nopeassa ajassa kiintynyt kotihoitajaansa ja hänen peräänsä Petunia saattaa esim vinkua tai pyrkiä, jos sen vaikka jättää ulos aitaukseen, mutta tämäkin on ajan saatossa vähentynyt, kun käytös on jätetty huomioitta. Petunian kanssa onkin varauduttava siihen, että se saattaa leimaantua perheeseensä kovasti ja sen kanssa on kiinnitettävä huomiota siihen, ettei sille kehity eroahdistusta.

Petunialla on kotihoidossa seuranaan kaksi isoa koiraa, yksi pienempi koira ja kolme kissaa. Petunia tulee hyvin niiden kaikkien kanssa toimeen. Petunian tulevassa kodissa voisi olla toisia eläimiä, etenkin joku kiva ja sopivan kokoinen koirakaveri tukena olisi ehdottomasti plussaa.

Vieraisiin ihmisiin Petunia on ensimmäisten viikkojen jälkeen myös alkanut pikkuhiljaa luottamaan ja varsinkin herkkuja tarjoilevien ihmisten edessä se on myyty hyvinkin nopeasti. On ehdottoman todennäköistä, että Petunia kiintyy myös uusiin ihmisiin nopeasti, mutta sitä ei saa pakottaa tilanteisiin, vaan sen pitää antaa edetä omaan tahtiinsa ja käyttää tutustumisessa paljon lempeitä sanoja, kannustusta ja hyviä herkkuja.

Petunialla on vasemmassa silmässään samea ja koholla oleva kohta, joka on vanha vamma Romanian ajoilta. Petunia on Suomessa käynyt silmälääkärin vastaanotolla ja silmä on tutkittu ja todettu ettei se ole kipeä, Petunia näkee sillä, eikä silmäle tarvitse tehdä mitään. Siihen voi laittaa kosteuttavia tippoja suojaamaan silmän sarveiskalvoa.

Petunialla on painoa noin 6,5 kiloa ja korkeutta 28-30 cm. Sillä on hieman pitkänmallinen selkä ja sen etujalat ovat lievästi ns. “barokkityyliset”, joten tulevan kodin on ehdottoman tärkeää sitoutua Petunian lihashuoltoon ja siihen että sille ei kerry ylipainoa.

Petunia on valtavan suloinen ja ihmisille, joihin se luottaa, aivan täydellinen kullanpalanen. Petunia tulee antamaan palljon iloa ja onnea jollekin onnekkaalle.

Päivitykset uusimmasta vanhimpaan

01.12.2019
Petunia on löytänyt oman loppuelämän kodin Suomesta.

14.10.2019

Petunialta terveisiä kotihoidosta! Viisi viikkoa on jo vierähtänyt Petunian saapumisesta Suomeen. Kaikki sujuu edelleen oikein hyvin ja Petunia tuntuu nauttivan elämästään kovin. Enää siltä puuttuu se ikioma ihminen, jonka luokse Petunia saa asettua loppuelämäkseen.

Petunia on alkanut nauttia myös ulkoilusta ja lenkkeilystä ja se meneekin sujuvasti isompien koirien mukana pidemmilläkin hihnalenkeillä tai metsässä vapaana. Petunia pysyttelee hyvin lähellä kotihoitajaa ja osaa tulla kutsusta luokse iloisesti. Petuniaa kannustetaan, palkitaan ja kehutaan hoidossa paljon ja se tuntuu toimivan Petuniaan todella hyvin. Petunian kanssa on alettu harjoittelmaan arjen taitoja, kuten tassujen pyyhkimistä, kynsien leikkausta ja autoon itse hyppäämistä ja Petunia edistyy niissä kaikissa hyvin, osassa rauhallisempaan tahtiin, osa on nopeammin taputeltu. Vaikka Petunia luottaakin jo hoitajaansa täysin ja antaa tehdä itselleen mitä vain, menee se herkästi edelleen “lukkoon” tilanteissa joissa sitä koitetaan pakottaa johonkin. Petunian tulee siis mahdollisimman paljon saada itse valita asioita ja toimenpiteet ja käskyt tulee opettaa sille rauhallisesti, lempeästi ja paljon palkiten.

Ulkoillessa Petunia on muutaman kerran haukkunut vastaantulevalle koiralle tai pyöräilijälle, mutta se ottaa heti näissäkin tilanteissa pyynnöstä kontaktia – kun se jälleen kerran palkitaan siitä. Petuniaa on siis helppo kouluttaa, se on varsin ihmisiin kiintynyt ja nami-orientoitunut.

Hoitopaikan isoihin koiriin Petunia suhtautuu neutraalisti, pienemmän koiran kanssa se hakee leikkiä aika ajoin. Kissojen kanssa sujuu edelleen ongelmitta. Kaikista parasta Petuniasta on kuitenkin tuttu ja turvallinen ihminen, Petunia on ennenkaikkea ihmisen koira.

25.9.2019

Petunia matkusti hoitoperheensä kanssa mökkilomalle. Mukana oli myös Petunialle vieras ihminen ja pari vierasta koiraa. Kaikki on mennyt paremmin kuin hyvin, Petunia on ollut aivan mahtavan reipas, innoissaan, utelias ja rohkea. Se on tutustunut ongelmitta uusiin koiriin ja uuteen ihmiseen ja juossut pitkin peltoja ja metsiä muun porukan mukana. Yöt Petunia nukkuu peiton alla hoitotädin kyljessä kiinni ja päivisin se etsii mahdollisimman pehmeän ja lämpimän paikan päivänokosia varten.

Muodonmuutos Petuniassa vain alle kolmessa viikossa on ollut hämmästyttävä. Tärisevästä pelkopurijasta on enää hatara muisto jäljellä ja tilalla on elämästä nauttiva pikkuruinen koira, joka tuntuu tulevan kaiken ja kaikkien kanssa toimeen. Tällä hetkellä tuntuu että paras koti Petunialle olisi melko rauhallinen aikuiskoti, jossa sille olisi kiva, suht samankokoinen koirakaveri. Lapsiperhettäkään ei tarvitse poissulkea, jos lapset ovat jo reilusti ylä-asteikäisiä ja osaavat tutustua rauhallisesti ja koiralle tilaa alkuun antaen koiraan.

Lisätty uusia kuvia mökkireissusta.

20.9.2019

Tänään vierailimme Petunian kanssa silmälääkärissä. Petunian vasen silmä tutkittiin ja kävi ilmi, että siinä on vanha trauma, Petunia on joskus satuttanut sen pahasti. Otteita kotiutusohjeesta; “Petunian vasemmassa silmässä todettiin vakavan sarveiskalvon läpi ulottuneen vaurion aiheuttamia kroonisia muutoksia. Silmän vaurioitumisesta on kuitenkin jo pitkä aika, silmä on hyvin arpeutunut ja tällä hetkellä rauhallinen ja kivuton. Sarveiskalvo on kuitenkin ulkonevan vaurion kohdalta normaalia ohuempi ja alttiimpi puhkeamiselle. Tällä hetkellä silmä ei vaadi akuuttia hoitoa. Näin kroonisten muutosten kirurginen hoito olisi myös hyvin haastavaa eikä paranemista voitaisi taata. Silmää voi suojata kenokyynelsilmätipalla.”

Eli lyhyesti sanottuna silmä ei vaivaa tällä hetkellä Petuniaa millään lailla eikä se vaadi muuta hoitoa, kuin kosteuttavia silmätippoja.

Muuten Petunialla sujuu kotihoidossa erinomaisen hyvin. Se on iloinen, pirteä ja rakastettava pieni koira, joka ylittää itsenä tutustuessaan uuteen maailmaansa joka päivä. Kehuminen ja kannustaminen on Petunialle äärettömän tärkeää.

Lisätty uusia kuvia ja videoita. Petunian ikäarviota on myös laskettu viidestä kolmeen tai neljään. Sen hampat ovat erinomaisessa kunnossa ja sen käytöksessä on koko ajan enemmän nuorehkon koiran eleitä. Myös suomalaisen eläinlääkärin arvion mukaan Petunia on nuori aikuinen.

12.9.2019

Petunia aloitti kodin etsinnän Kulkurien adoptio-ohjelmassa.


Mietithän tarkkaan omia resurssejasi harkitessasi rescuekoiran adoptiota. Onko sinulla aikaa, motivaatiota ja sitoutuneisuutta koiraan? Aikuisenkin koiran kohdalla sitoutuminen voi olla parhaillaan useiden vuosien mittainen. Kotihoidossa oleva koira on päässyt jo hieman harjoittelemaan perhekoiralle tärkeitä taitoja. Kaiken uuden opettelu on kuitenkin vielä aivan alussa, eikä voida olettaa että kotihoidon kautta tuleva koira olisi valmiiksi täysin koulutettu. Tiedossa on varmasti myös omassa kodissa töitä, takapakkia, iloisia hetkiä ja onnistumisen riemua.

Kotihoidossa olevan koiran luonteesta ja tavoista saadaan tarhaolosuhteissa tehtyjä havaintoja enemmän tietoa. Koiran luonne muovautuu kuitenkin kaikkien sen saamien kokemusten kautta ja isossa roolissa on myös lopullisen kodin tapahtumat. Koiran käytös voi ajan ja kotiutumisen myötä vielä muuttua.

Petunia on  steriloitu, asianmukaisesti rokotettu, ulko- ja sisäloishäädetty ja testattu useiden sairauksien varalta. Lisäksi Petunia on mikrosirutettu ja sillä on EU-lemmikkipassi.  Rescueyhdistys Kulkurit ry kuuluu Responsible Rescue-sitoumukseen ja noudattaa sitoumuksen kriteereitä koirien maahantuonnissa.

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin luovutussopimukseenoppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

Petunian yhteyshenkilö on Sarianna Syrjä. 

 

 

 

Share
 
 

Yhteistyössä


Yhteistyossa
 
 

Takaisin ylös

© Rescueyhdistys Kulkurit ry 2015 | All rights reserved, Rekisterinumero 208.505, y-tunnus 2594720-9.