Päivitetty 20.09.2019

Kotia etsivä koira: PIKKU PETUNIA, SUOMESSA


Syntymäaika: 2015-2016
Sukupuoli: narttu
Sijainti: Suomessa (Toijala)
steriloitu

Perustiedot ja tausta
20.9.2019

Petunia löydettiin Bukarestista rakennustontilta hylättynä pentujensa kanssa kesäkuun alussa 2019. Petunia ja sen pennut saivat turvapaikan One Rescue Associationin tarhalta Cosobasta ja ne viettivät kesän siellä Petunian hoitaessa pentujaan.  Loppukesästä Petunian pennut alkoivat olla valmiita matkustamaan omiin koteihinsa ja ne adoptoitiin kaikki Saksaan. Petuniaa tarhaelämä ja vieraat ihmiset pelottivat aika lailla myös Kulkurien aktiivien vieraillessa tarhalla sekä heinä- että elokuussa. Sitä pelotti ja se suojeli pentujaan niin, että silittäessä se puri, ei kovaa, mutta puri kuitenkin, sanoen että “en uskalla, mene pois, pelotat minua”. Petunia kuitenkin jäi mieleen, vaikkemme sitä silloin sellaisena voineetkaan vielä adoptio-ohjelmaan ottaa. Syyskuun alussa Petunialle tarjoutui mahdollisuus tulla kotihoitoon yhdistyksen aktiivin luokse ja olimme varautuneet pitkään aikaan, jona Petunia pikkuhiljaa opettelee luottamaan ja uskaltaa antaa ihmisen koskettaa.

Kävi niin, että saapuessaan kotihoitoon Toijalaan 7.9 kului tunnin verran aikaa, noin 300 grammaa keitettyä kanaa ja paljon helliä sanoja, niin Petunia käänsi takkinsa ja totesi, että eivät ihmiset taida kovin pahoja ollakaan. Siitä eteenpäin kotihoitaja on saanut koskettaa sitä täysin normaalisti, nostaa syliin jne.

Petunia on nyt parin viikon verran opetellut kotikoiran elämää. Se on opetellut hihnassa kävelyä valjaissa, mikä sujuukin pääsääntöisesti hyvin. Petunia on lähes sisäsiisti, välillä hätä tehdään sanomalehdelle. Petunia syö sujuvasti ja suurella ruokahalulla kaikkea mitä sille tarjotaan ja sen maha on toiminut normaalisti. Petunia ei ole toistaiseksi ollut kova haukkumaan, mutta kyllä se haukkua osaa. Petunia on hyvin nopeassa ajassa kiintynyt kotihoitajaansa ja hänen peräänsä Petunia saattaa esim vinkua tai pyrkiä, jos sen vaikka jättää ulos aitaukseen. Petunian kanssa onkin varauduttava siihen, että se saattaa leimaantua perheeseensä kovasti ja sen kanssa on kiinnitettävä huomiota siihen, ettei sille kehity eroahdistusta.

Petunialla on kotihoidossa seuranaan kaksi isoa koiraa, yksi pienempi koira ja kolme kissaa. Petunia tulee hyvin niiden kaikkien kanssa toimeen. Petunian tulevassa kodissa voisi olla toisia eläimiä, etenkin joku kiva ja sopivan kokoinen koirakaveri tukena olisi ehdottomasti plussaa.

Vieraisiin ihmisiin Petunia on toistaiseksi suhtautunut melko neutraalisti tai varovaisen kiinnostuneesti. Se ei toistaiseksi anna vieraiden ihan suoraan koskettaa itseään, mutta se syö mielellään herkut keneltä vain ja tekee tuttavuutta omaan tahtiinsa. On ehdottoman todennäköistä, että Petunia kiintyy myös uusiin ihmisiin nopeasti, mutta sitä ei saa pakottaa tilanteisiin, vaan sen pitää antaa edetä omaan tahtiinsa ja käyttää tutustumisessa paljon lempeitä sanoja, kannustusta ja hyviä herkkuja.

Petunialla on vasemmassa silmässään samea ja koholla oleva kohta, jonka epäillään olevan vanha vamma Romanian ajoilta. Silmä ei vaikuta millään lailla vaivaavan Petuniaa ja se tuntuisi näkevän silmällä normaalisti. Petunialle on kuitenkin varattu silmäeläinlääkärille aika 20.9.

Petunialla on painoa noin 6,5 kiloa ja korkeutta 25-28 cm. Sillä on hieman pitkänmallinen selkä ja sen etujalat ovat lievästi ns. “barokkityyliset”, joten tulevan kodin on ehdottoman tärkeää sitoutua Petunian lihashuoltoon ja siihen että sille ei kerry ylipainoa.

Petunia on valtavan suloinen ja ihmisille, joihin se luottaa, aivan täydellinen kullanpalanen. Petunia tulee antamaan palljon iloa ja onnea jollekin onnekkaalle.

Päivitykset 

20.9.2019

Tänään vierailimme Petunian kanssa silmälääkärissä. Petunian vasen silmä tutkittiin ja kävi ilmi, että siinä on vanha trauma, Petunia on joskus satuttanut sen pahasti. Otteita kotiutusohjeesta; “Petunian vasemmassa silmässä todettiin vakavan sarveiskalvon läpi ulottuneen vaurion aiheuttamia kroonisia muutoksia. Silmän vaurioitumisesta on kuitenkin jo pitkä aika, silmä on hyvin arpeutunut ja tällä hetkellä rauhallinen ja kivuton. Sarveiskalvo on kuitenkin ulkonevan vaurion kohdalta normaalia ohuempi ja alttiimpi puhkeamiselle. Tällä hetkellä silmä ei vaadi akuuttia hoitoa. Näin kroonisten muutosten kirurginen hoito olisi myös hyvin haastavaa eikä paranemista voitaisi taata. Silmää voi suojata kenokyynelsilmätipalla.”

Eli lyhyesti sanottuna silmä ei vaivaa tällä hetkellä Petuniaa millään lailla eikä se vaadi muuta hoitoa, kuin kosteuttavia silmätippoja.

Muuten Petunialla sujuu kotihoidossa erinomaisen hyvin. Se on iloinen, pirteä ja rakastettava pieni koira, joka ylittää itsenä tutustuessaan uuteen maailmaansa joka päivä. Kehuminen ja kannustaminen on Petunialle äärettömän tärkeää.

Lisätty uusia kuvia ja videoita. Petunian ikäarviota on myös laskettu viidestä kolmeen tai neljään. Sen hampat ovat erinomaisessa kunnossa ja sen käytöksessä on koko ajan enemmän nuorehkon koiran eleitä. Myös suomalaisen eläinlääkärin arvion mukaan Petunia on nuori aikuinen.

12.9.2019

Petunia aloitti kodin etsinnän Kulkurien adoptio-ohjelmassa.


Mietithän tarkkaan omia resurssejasi harkitessasi rescuekoiran adoptiota. Onko sinulla aikaa, motivaatiota ja sitoutuneisuutta koiraan? Aikuisenkin koiran kohdalla sitoutuminen voi olla parhaillaan useiden vuosien mittainen. Kotihoidossa oleva koira on päässyt jo hieman harjoittelemaan perhekoiralle tärkeitä taitoja. Kaiken uuden opettelu on kuitenkin vielä aivan alussa, eikä voida olettaa että kotihoidon kautta tuleva koira olisi valmiiksi täysin koulutettu. Tiedossa on varmasti myös omassa kodissa töitä, takapakkia, iloisia hetkiä ja onnistumisen riemua.

Kotihoidossa olevan koiran luonteesta ja tavoista saadaan tarhaolosuhteissa tehtyjä havaintoja enemmän tietoa. Koiran luonne muovautuu kuitenkin kaikkien sen saamien kokemusten kautta ja isossa roolissa on myös lopullisen kodin tapahtumat. Koiran käytös voi ajan ja kotiutumisen myötä vielä muuttua.

Petunia on  steriloitu, asianmukaisesti rokotettu, ulko- ja sisäloishäädetty ja testattu useiden sairauksien varalta. Lisäksi Petunia on mikrosirutettu ja sillä on EU-lemmikkipassi.  Rescueyhdistys Kulkurit ry kuuluu Responsible Rescue-sitoumukseen ja noudattaa sitoumuksen kriteereitä koirien maahantuonnissa.

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin luovutussopimukseenoppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

Petunian yhteyshenkilö on Sarianna Syrjä. 

 

 

Share
 
 

Yhteistyössä


Yhteistyossa