Päivitetty 31.08.2017

Enkelikoira: POC


Syntymäaika: 5/2015
Sukupuoli: uros
Sijainti: Suomessa
ei kastroitu

 

 

Nykytilanne

Poc etsi jonkin aikaa kotiaan kotihoitajansa luona Suomessa. Terveydellisistä syistä Poc pääsi sateenkaarisillalle 30.8.2017.

Pocilla oli hyvä elämä, ja viimeisen kuukauden se sai kirmata maalla pelloilla ja heinikoissa. Suuri kiitos kotihoitajalle ja osanottomme suruun kaikille Pocin elämässä mukana olleille. Kiitos kaikesta. Hyvää matkaa Poc!

Perustiedot ja tausta

Romanialainen elänisuojelija Carmen Mandescu tekee palkkatyönsä ohella niin paljon eläinsuojelutyötä kuin mahdollista. Välillä jopa enemmän, kuin olisi mahdollista. Carmenin työpaikan lähellä oli syksyllä 2015 rakennustyömaa ja Carmen sai kuulla, että tällä työmaalla elelee koiraperhe joka tullaan hävittämään pian pois töiden tieltä. Koiraperheeseen kuului äiti, isä ja neljä pentua.

Carmen ei nähnyt muuta vaihtoehtoa kuin etsiä koirille turvapaikkaa kunnes ne löytäisivät omat kodit. Tämä ei kuitenkaan ole todellakaan helppoa, sillä Glinan tarha, jota Carmen ylläpitää yhteistyökumppaninsa kanssa, on ääriään myöten täynnä. Jotain oli kuitenkin keksittävä, joten Carmen etsi kuumeisesti kotihoitopaikkaa koirille.  Koirien onneksi Carmenin naapuri suostui ottamaan pennut hoiviinsa! Valitettavasti hoitopakan etsinnän aikana kaksi pennuista ehti menehtyä, mutta kaksi, Pic ja Poc, pääsivät turvaan kasvamaan. Hoitopaikka ei kuitenkaan voinut pitää pentuja luonaan, joten ne siirtyivät Carmenin omistamaan tyhjään asuntoon, jossa hän piti joitain koiriaan ja kävi hoitamassa niitä päivittäin.

Vuoden 2015 lopussa sekä Pic että Poc lensivät Suomeen, Pic suoraan omaan kotiinsa, ja Poc kotihoitoon, josta se jatkoi parin kuukauden kuluttua omaan kotiinsa. Nyt Poc etsii uutta kotia kotihoitopaikassa, jonne se siirtyi heinäkuun 2017 lopussa.

Poc tulee toisten koirien kanssa toimeen, mutta vaatii aikaa sekä rittävästi tilaa väistämiseen, mikäli jännitys kasvaa liian suureksi. Poc tullaan kastroimaan elokuun 2017 lopussa. Kooltaan Poc on hiukan alle 20 kg ja korkeudeltaan noin 50 cm korkuinen.

9.8.2017
Poc siirtyi kotihoitoon 29.7. ja on nyt ollut uudessa kotihoitopaikassa 1,5 viikkoa. Ensimmäisen kotihoitopaikan miespuolinen henkilö oli Pocille liian jännittävä kokemus muun stressin ohella, ja Poc siirtyikin seuraavana päivänä rauhallisempaan paikaan, mistä käsin se nyt etsii omaa kotiaan.

Hoitopaikassa Poc on päässyt ulos jännittyneestä kuorestaan, ja tähän mennessä sen mielestä kaikki on ollut hauskaa: vuohet, hevoset, metsä, ulkoilu, oviaukot, ruoka, ruuan saaminen, kanat jne.

Miehiin tutustuminen oli Pocille vaikeampi paikka, mutta Poc kertoi aluksi kauempaa nätisti murinahaukahduksella, että “älä tule lähemmäs”. Lenkin aikana Poc siirtyi itse kauemmas, mikäli koki olevansa liian lähellä jännittävää ihmistä. Poc kävi itse kuitenkin haistelemassa miestä pariin kertaan takaapäin, ja näin keräsi pikkuhiljaa informaatiota ihmisestä. Myöhemmin Poc pystyi lähtemään miehen kanssa ulkoilemaan, mutta jännitti edelleen hiukan. Tästä huolimatta Poc tuli ulkona miehen rapsuteltavaksi. Pocilla on pidetty tutustumistilanteissa kuonokoppaa päässä varmistamassa,ettei yllättäviä tilanteta pääse syntymään, ja tätä on hyvä jatkaa vielä uudessa kodissakin, kunnes koiran käytöstä pystytään paremmin ennakoimaan.

Miehet on Pocille siis vaikeita aluksi ja tutustuminen on ehdottoman tärkeää tehdä rauhassa. Tämä tarkoittaa sitä, että käydään useampana päivänä yhdessä kävelyllä, sitten mies antaa ruokaa ja vie yksin lenkille jne. Poc ei lämpene vielä puolen tunnin namien syöttelystä. Oikeastaan päinvastoin. Miehen kädessä olevat namit (kanttarellit, kuten hoitajalla kävi) aiheuttavat epävarmuutta. Lapsille Poc haukkui, mutta ei ollenkaan samaan tapaan kuin miehelle. Pocia ei kuitenkaan sijoiteta lapsiperheeseen.

Poc ei ole epävarma koira. Se varoittaa hyvin tuntiessaan olonsa epämukavaksi ja hakee itse lisää tilaa tarvitessaan, eikä sillä ole tullut nykyisessä hoitopaikassa puremis- tai hyökkimisyrityksiä. Oikeastaan se on rohkea ja itsevarma kaiken muun paitsi miesten kanssa. Poc on tullut häntä heiluen ulos ja mennyt nätisti sisälle ja saanut olla siellä rauhassa. Namit ulkona ei aiheuta mitään reaktiota ja kotihoitaja voi oleilla Pocin lähellä myös sen syödessä. Poc osaa myös odottaa nätisti lupaa mennä syömään.

Poc vaikuttaisi tulevan oikein hyvin koirien kanssa toimeen. Koira kiihtyi alun kohtaamisesta, mutta rauhoittui todella nopeasti.  Se on tottunut erilaisiin ääniin, eikä jännitä edes kovaäänistä helikopteria. Koska Pocin tapauksessa käytöksen takana ei tunnu olevan varsinaista epävarmuutta, ei koiran kastroinnin lykkäämiselle ole mitään syytä, ja Poc tullaan kastroimaan pian. Tämä saattaa myös rauhoittaa koiraa, ja auttaa sitä tulemaan toisten koiren kanssa toimeen vielä paremmin.  Poc väistää ehdottomasti mielummin kuin ärisee, ja tekee sitä sekä koirien että ihmisten kanssa. Pocia voisi kuvitella toisen koiran seuraksi. Pocia pääsee tapaamaan sovitusti kotihoitopaikkaan Teiskoon.

Asia, missä Poc tarvitsee vielä paljon harjoitusta, on hihnassa kävely. Tällä hetkellä koira sinkoilee ja pomppii ympäriinsä, mikä aiheuttaa helposti nytkähdyksiä ja jumeja niskaan ja selkään. Koira antaa koskea itseään joka paikkaan, joten mitään selkeitä kipuja sillä ei näyttäisi kuitenkaan olevan.

Pocia ei luovuteta ensimmäiseksi koiraksi, ja se tarvitsee hyvin aktiivisen kodin, jossa on koirakokemusta ja sen hienovaraisia eleitä osataan tulkita. Pocille tulee antaa myös riittävästi aikaa tutustua uusin ihmisiin sekä tilaa väistää, mikäli sitä jännittää. Mikäli perheessä on miehiä, tulee heidän olla valmiit varaamaan aikaa ja malttia tutustumiseen koiran ehdoilla. Kun luottamus on syntynyt, on Poc on todella hauska ja kiva koira, joka tykkää treenata ja oppii nopeasti uusia asioita!

Mikäli olet kiinnostunut tarjoamaan kodin Pocille, otathan rohkeasti yhteyttä varaajaan Eviin!

25.7.2017
Poc palaa etsimään omaa kotiaan 1,5 vuotta Suomessa oltuaan. Syynä tähän ovat omistajan muuttunut elämäntilanne, sekä Pocin arvaamaton käytös joissakin tilanteissa.

Poc osaa peruskäskyt (tänne, istu, sivulle), ja on sisäsiisti. Se tulee toimeen pääsääntöisesti muiden koirien kanssa alun epäluuloisen ihmettelyn jälkeen. Vieraat ihmiset, ja erityisesti miehet, ovat Pocille vielä jännittävä asia. Poc osaa olla kotona itsekseen, eikä tuhoa kotia yksin ollessaan, kunhan vain aktiiviselle pojalle on jätetty jotakin luvallista puuhastelua.

Poc on rakastettava koira, joka toisinaan menee kovasti kierroksille esimerkiksi lenkillä toisia koiria kohdatessaan. Tällöin Poc saattaa tarrata taluttajaansa kiinni, ja ottaa aikansa, ennen kuin koira rauhoittuu. Myös kotona ollessaan koira on saattanut tarrata kiinni tuttuunkin ihmiseen hampaillaan, eikä syytä tähän ole vielä selvillä.

Poc siirtyy ensin kotihoitopaikkaan, jossa sitä pääsee tapaamaan sovitusti. Tulevan kodin tulisi osata lukea koiran elekieltä tarkasti, ja ennakoida tilanteet, joissa koira pääsee kiihtymään ylikierroksille. Pocia ei ole vielä kastroitu, sillä kastroinnin on arveltu pahentavan sen epävarmuutta. Tulevan perheen tulee miettiä, onko jossakin myöhemmässä vaiheessa sopiva hetki kastroida koira, jos sille on karttunut lisää itsevarmuutta ja -luottamusta.

Lokakuujoulukuu 2015
Pocin veli Pic varattiin lokakuussa 2015 Suomeen. Myös Poc saapui Suomeen etsimään omaa kotiaan kotihoitopaikasta käsin. Kotihoitopaikassa Poc oppi nopeasti mm. istumaan vihjeestä.

Kotihoidossa ollessaan Poc tapasi uusia ihmisiä ja toisinaan hiukan murisi heille epävarmana ja jännittyneenä, mutta kotihoitajaa kohtaan koira käyttäytyi kultaisesti. Pari viikkoa myöhemmin murina ja epäluuloisuus vieraita kohtaan oli hälventynyt ja sitä esiintyi enää satunnaisesti. Myös lapsia Poc tapasi kotihoitokautensa aikana, ja alun jännittämisen jälkeen se kävi tutustumassa lapsiin lähemmin ja antoi heidän silittää turkkiaan. Loppuvuodesta Poc jo nautti suunnattomasti tuttujen lapsien seurasta. Lenkillä Poc kulki koko ajan vierellä, niin että kuono melkein osui kotihoitajan jalkaan, ja välillä meni edellä paikkoja haistellen, mutta kuitenkin nätisti hihnassa kulkien.

Kotihoitaja kertoi Pocin kuulumisia myös näin:
“Poc haluaisi saada leikin aikaiseksi kaikkien koirien kanssa, joita se näkee. Poc on myös hyvin fiksu; se osaa avata ovia kahvasta, eli tarkkana pitää olla, jos ovet eivät ole lukittuna tilassa, jossa se on. Vapaana ulkoiluakin on pikkuhiljaa alettu harjoittelemaan, ja se sujuu mainiosti. Tosin nuoren koiran tavoin se kuuntelee luoksekutsua vaihtelevasti, mutta enimmäkseen oikein hyvin!”

Poc oppi sisäsiisteyden nopeasti kotihoitopaikassaan ja osasi pyytää ulos hädän tullen. Poc on todella nopea oppimaan uusia asioita, ja on myös perso ruoalle. Tästä syystä koira onkin helposti koulutettavissa namien avulla. Pöydiltä turhat herkut kannattaa kuitenkin siivota piiloon lojumasta, etteivät ne joudu parempiin suihin!

Kotihoitaja kertoi myös, että kotona yksin ollessaan Poc saattaa askarrella, joten sille olisi hyvä järjestää aina jotakin mukavaa puuhailtavaa yksinoloa harjoiteltaessa. Se ei hauku juuri koskaan, joten tulevaisuudessa myös elämä kerrostalossa voisi olla yksi vaihtoehto Pocille.

Poc varattiin joulukuussa 2015 . Koira muutti omaan kotiinsa 27.12.2015 ja kotiutuminen lähti sujumaan hyvin. Automatka sujui rauhallisesti, ja ensimmäinen lenkkikin meni mukavasti.

26.9.2015
Kulkurit tapasivat ihastuttavat Picin ja Pocin Romaniassa syyskuussa 2015.  Pennut hiukan jännittivät uusia ihmisiä, mutta tuttujen perään ne olivat kovasti lähdössä. Sekä Pic että Poc ovat luonteeltaan todella iloisia ja touhukkaita pentuja. Carmen kertoi, että pennuille tyypilliseen tapaan ne tuhoavat toisinaan paikkoja ja ovat muutenkin melkoisia riiviöitä. Pojat siis kaipailevat aktiivista kotia, jossa ne pääsevät luvan kanssa purkamaan energiaansa esimerkiksi metsässä juoksemiseen ja aivotyöskentelyyn.

Pic ja Poc hakevat selvästi tukea toisistaan, joten niiden tulevissa kodeissa voisikin olla tasapainoinen koirakaveri odottamassa. Molemmat pennut antoivat hienosti käsitellä ja rapsutella itseään, ja ne nauttivat myös sylissä oleilusta. Pic ja Poc ovat molemmat hassuja persoonia, ja koirista saa varmasti oivallisen kaverin kaikenlaiseen yhdessä puuhailuun!

27.8.2015
Pic ja Poc ovat hyvin reippaita, leikkisiä, iloisia ja uteliaita pentuja. Hoitopaikassaan Romaniassa ne ovat olleet kovin kovaäänisiä ja tykkäävät kertoa ääneen kaikesta mitä he näkevät, kokevat, haluavat tai eivät halua. Äänenkäyttö voi muuttua tulevaisuudessa ja oikeanlaisella ohjauksella pennut voivat ymmärtää äänenkäytön rajoituksia kotioloissa.

Veljekset ovat nyt noin 8kg painoisia ja korkeudeltaan noin 35cm. Isäkoira oli suurehko Romanian mittakaavassa, noin 50-55cm/25kg ja äitikoirakin keskikokoinen, joten voidaan olettaa että pennutkin kasvavat suunnilleen saman kokoisiksi kuin isänsä.

Poc on veljeksistä menevämpi, hieman päsmäröivämpi ja aina se, joka on ensimmäisenä tutkimassa uusia paikkoja ja tutustumassa uusiin asioihin.

 

 

 

_________________________________________________________

Mietithän tarkkaan omia resurssejasi harkitessasi rescuekoiran adoptiota. Onko sinulla aikaa, motivaatiota ja sitoutuneisuutta koiraan? Aikuisenkin koiran kohdalla sitoutuminen voi olla parhaillaan useiden vuosien mittainen.

Kotihoidossa oleva koira on päässyt jo hieman harjoittelemaan perhekoiralle tärkeitä taitoja. Kaiken uuden opettelu on kuitenkin vielä aivan alussa, eikä voida olettaa että kotihoidon kautta tuleva koira olisi valmiiksi täysin koulutettu. Tiedossa on varmasti myös omassa kodissa töitä, takapakkia, iloisia hetkiä ja onnistumisen riemua.

Kotihoidossa olevan koiran luonteesta ja tavoista saadaan tarhaolosuhteissa tehtyjä havaintoja enemmän tietoa. Koiran luonne muovautuu kuitenkin kaikkien sen saamien kokemusten kautta ja isossa roolissa on myös lopullisen kodin tapahtumat. Koiran käytös voi ajan ja kotiutumisen myötä vielä muuttua.

Poc saapui Suomeen asianmukaisesti rokotettuna, ulko- ja sisäloishäädettynä ja testattuna useiden sairauksien varalta. Lisäksi Poc on mikrosirutettu ja sillä on EU-lemmikkipassi.

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin luovutussopimukseenoppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

Yhteyshenkilö: Evi Koskinen

Video: Vauhdikas Poc ihmettelee hevosia kotihoitopaikassa 8/2017

Video: Poc on oppinut istumaan vihjeestä! Video on kuvattu Suomessa 13.11.2015

 

 

Share
 
 

Yhteistyössä


Yhteistyossa